Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@zachranarkazh Dievčatá už väčšinu k tomu tamoxifenu napísali. Jedine co ešte treba dat pozor, nesmú sa spolu s ním brat lieky, ktoré obsahujú inhibítory CYP2D6, lebo tie znižujú jeho účinok. Sú to napr. všetky SSRI antidepresiva. U mňa negatívne účinky steatoza pečene a zvysena sliznica maternice, časté špinenie,treba pravidelne sledovať na gynekologii
@ada2007 ďakujem ♥️ mala som infiltrujuci duktálny karcinóm 6x4,5 mm, časť bola in situ, hormonálne pozitívny ER 95 %, PR 75 %, Her2 negatív, uzliny negatívne. Po užívaní Tamoxifenu ste nepribrala alebo vám nezačali padať vlasy?
@nelaja ja mam už všetko vonku, zaujíma na vplyv na váhu, vlasy a kosti. Neviem ci som urobila dobre keď som odmietla tú brachyterapiu. Ako dôvody som uviedla, že nechcem narkozu (4. zhruba do roka) a jazvy po vpichoch. Pobyt v nemocnici by mi tiež neprospel.
@nelaja ďakujem za radu a skúsenosť 😘žiadne iné lieky neberiem, snáď mi ten Tamixofen nespôsobí veľa vedľajších negatívnych účinkov. Vlásky, koža a váha bez zmeny?
@zachranarkazh 2 roky som brala tamoxifen nič mi nerobil
@lulu1217 Ja som mala v pravom prsníku 2 nádory, rôzne druhy. Jeden bol 1,4x1 cm a druhý 1,3x0,8cm. Biopsiu mi robili len z jedného nádoru, o druhom vtedy ešte nevedeli. Výsledok z biopsie vtedy bol: invazívny lobulárny karcinom. Vtedy mi vraveli že tento typ má zvyčajne viac ložísk v prsníku, preto mi navrhli mastektomiu. No a pred operáciou mi na sone nasli aj ten druhý nádor, ale už biopsiu mi z toho nerobil, keďže som súhlasila s mastektómoiu. Z hystológie prišiel výsledok, že aj ten bol zhubný, ale iný druh nádoru ako ten, z čoho mi robili predtým biopsiu. Tento bol zmiešaný doktolobul. Lymfatické uzliny mi brali 3, z nich jedna bola postihnutá.
@palicka no u mňa PN je trošku problematickejšia. Robím totiž v Rakúsku a odtiaľ mi platia PN. Lenže ich "sociálna poisťovňa" má svojich posudzovacích lekárov, ktorí rozhodujú kvázi na diaľku podľa lekárskych správ čo ja im musím každé dva týždne posielať, či ešte mám alebo nemám nárokna PN. PN mi vypísala moja obvodná lekárka na SK, ale rakúšania nemusia rešpektovať dlžku PN čo mi posúdila moja lekárka. Ale rátam s tým, že onedlho musím nastúpiť do roboty. Teraz boli 3 mesiace ako mi robili mastektómiu.
@mazi1 PN myslíš ako PN alebo za koľko som bola fit? Lebo na PN som bola rok čo mi povoľuje diagnóza. Mastektomiu som znášala veľmi dobre tretí deň po opke som išla domov nemala som od operácie žiadne bolesti. Ten týždeň po opke som sa maximálne šetrila aby sa to dobre zahojilo za 10 dni mi tuším vybral stehy a tri týždne od opky som išla na dovolenku do Chorvátska. Bez problémov som plávala.
Dievčatá,dve otázky :
1.Som 3.tyzden po mastektomii,a teraz ma začala bolieť jazva. Je to ok? Doteraz nebolelo nič.
2. Boli ste hospitalizované pri zavedeniu pic-u? Mám ísť na hospitalizáciu kvôli tomu na tri dni 😤
Zienky ahojte,, prosim vas tie co ste uzivali, uzivate AROMASIN,,, bolia vas klby, zapastie, dlane, kolena a pod? Ako mam dni niekedy ze ruky nezavrem, nevladzem v rukach udrzat,,, proste od bolesti na klby si musim daco dat,,,
@lucmirka124 je to normálne užívaj déčko vápnik magnezium baby sa dosť sťažovali na takéto nežiadúce účinky
@helga9 Dakujem tak daco poriesim dost mam bolesti a zapuchnute klby a zapastia dlane to ja hrncek dnes ledva udrzim🤦♀️
@lucmirka124 snaž sa cvičiť trochu take doslova ako voľakedy bolo že rozcvička ale keď sa necitis dobre radšej kontaktuj dr predsa máš aj inú diagnozu
@mazi1 ahoj,ja beriem tamoxifen od októbra v auguste som mala operaciu v septembri ožiare, mne nepichali injekcie Reseligo,tie sú na zastavenie menzesu? Podľa čoho ti to dali,nepovedali ti? A akú hormonálnu liečbu si ešte mala? Ja len ten tamoxifen po ožiaroch .