Chlopňa - operácia
absolvoval dakto operaciu chlopne? -skusenosti,s operaciou,rekonvalenscia,kvalita zivot po rekonvalensenci,rozdiel pred a po operaci a pod? mam 3 stupen srdcoveho zlyhavania a lekari bobrik mlcania ake rizika a dlzka zivota z poruchov lavej chlopne a v porovnani s rizikami operacie-malo by byt samozrejmostou ze vysvetlia obe alternativy a nie ze okrem toho ze treba operovat nic nepovedia-lebo ono ta operacia je vysoko rizikova aj v pripade uspesnej su otazniky prinosu
@luciaherakova čo sa týka chlopne o tom rozhodne doktor alebo operatér. Ty to asi nebudeš môcť ovplyvniť
@mario1974 nechápem akú hadicu ci sa týka chlopne ,,napíšete mi viac
@luciaherakova no proste ako umelé dýchanie, aspon si myslim lebo po operácii sa mi ťažko dýchalo a mal som pocit ako by dychalo dačo za mňa a potom odrazu nič a už som mal lepšie a hneď mi dali kyslík na tvár. Proste v prebudzani som len chcel aby to zo mna vytiahli.
Ano presne to myslím aj ja ze kedy mi to vytiahnu
@luciaherakova a máš umelú chlopňu?
@mario1974 čakám na termín ja už mám dva krát operovane srdce raz defekt a raz plastiku chlopne trz mi chcú dat mechanickú od apríla 2023 mi dali rok čakačku tak už sa blíži rok
@luciaherakova aha, mne dali biologickú ani sa ma nepýtali že akú chcem. Že sa teraz tlačí na biologicke chlopne a že wargarin nebudem užívat, ale je to aj od stavu atď... Ty máš plastiku chlopne? Lebo je to nova metóda.
@luciaherakova ja som čakala 9 mesiacov nakoniec mi termín zrušili lebo nemali miesto na are respektíve sestričky v ba ... Tak som sa dostala do Košíc... Nemôžem povedať nič zle ... Doktor čo ma mal operovať prišiel za mnou vysvetlil mi aké sú možnosti sama som si vybrala mechanickú... Užíva sa tam warfarin doživotné a sú tam obmedzenia v strave čo sa zeleniny týka ... Trvalo dlho kým mi ho nastavili ako tak sa držím teraz ... Dýchaciu trubicu mi vybrali hneď na are ako má prebrali aj to aj len matne pamätám... Ja mám cukrovku a po operácii mi vyletel cukor nenormálne na are bol úžasný personál a veľmi sa o mňa starali ..
@asma veľmi ďakujem za odpoveď som rada keď také niečo čítam ale tiež by som išla do bio asi
@mario1974 tu plastiku mám už 16 rokov takže neviem ci je to novinka a asi ta plastika už nedrží tak preto výmena
@asma a fungujete v pohode ani tikanie nevadí?
@luciaherakova fakt to netika nemusíš sa toho báť 🙂. Mne síce na výber dali ale moc mi k tomu nevysvetlili či bio či mechanicka. Len mi povedali že ak chcem ešte dalstedieťa mám ísť do bio
@luciaherakova tikanie nechodím ako bomba hahahah ale keď večer ležím tak je to také že počuť ... Ale mám pocit že to bolo také viac keď som nemala zriedenu krv ... Ja som bio nechcela keď mi povedali že nevydrží tak dlho ... Mám dve deti tak ja som neriešila či áno alebo nie koly deťom ... Aj keď v inom fóre som čítala o mamickach ktoré deti mali a mali náhradu za.warfarin počas tehu
@dm1 dobrý deň. Koľko po operácii ste sa dávali dokopy? Išli ste hneď potom na liečenie? Ďakujem krásne za odpoveď
@katarinar00ster ja som 3m ponoperacii ... Na liecenie som nesla pri 2deroch nestiham... Orvy mesiac sva bol tazky ale uz sa to zlepsuje aj ked stale mavam taky pocit ze mam este take plitke dychanie ked mma namahavejsi den
@asma zdravím akú máte chlopnu ?
@katarinar00ster operovali ma ku koncu júna a v septembri som šla do práce. Ale pracujem v Kancelárii tak sa to dalo. Na liečenie treba ísť do pol roka a ja som bola v nevembri
@asma ja mam aortalnu stenozu a regurgitaciu, aktuálne 1.5 rocne dieta doma a dohodu s Dr. ze operacia až keď to bude uplne nevyhnutné (jedna dr. Sa vyjadrila že ona by do roka zvažovala, aktuálna Dr. Termin radšej nehovori).. ale stále to mam v podvedomí a neskutočný strach mam z toho ze k tomu dňu príde ... neviem si predstaviť starať sa o syna prip. Fungovať po operácii.. a vlastne ani priebeh celej operácie. Doktor. mi síce tvrdí že keď budem na tom tak zle ze bude treba operovať tak ten strach pominie.. ale aj tak..
@luciaherakova mam mechanicku uzivam warfarin
@asma aj mne ju majú dat ak môžem vedieť koľko máte rokov a ako snou žijete?
@luciaherakova ja ju mam od roku 2019 a ani neviem ze je tam uplne v pohode s tym zijem
@dm1 aha tak super a warfarin tiež v pohode ?
@luciaherakova ale hej len bol problem to u mna nastavit casto mi menil davky aj som tam chodila aj 2-3x do mesiaca na krv. Teraz tak raz za meisac chodim
@dm1 super to som rada vždy keď niekoho poznám s takou chlopnou ,rozmýšľam ze sa rozhodnem aby mi dali bio bojím sa stejto mechanickej ale tak oni vedia co treba a poradili mi tuto mam 41 rokov
@luciaherakova mna fakt pri tej bio odradzalo to ze mi to robili este pred 40-tkou / 38 som mala a nevydrzi nejak dlho a ta predstava ze by mi to robili este potom tak 2-3x sa mi nepozdavala :p
@dm1 a budem asi opovazliva,,,,ako to je z menzesom ja ma teda dosť silný a bolestivý prvé dva dni tak som zvedava ci nevykrvacam "potom",a ešte zuby keď ideš k zubárovi tak co treba?
@luciaherakova ano menzes je silnejsi ako predtym. A ked idem k zubarovi tak vzdy hlasim resp.uz ma poznacene ze som na warfarine. Ale pri beznom ked mi robi kaz alebo nieco nebol problem. Pri dentalnej hygiene tiez hlasim a krvaca trochu viac ako predtym. Zub mi odvtedy ziadny netrhal tak neviem posudit. Uz ale viem ze ked mi raz bude trhat zuby mudrosti nakolko su vsetky so zahnutymi korenmi tak bude problem. Lebo pojdu operacne a to budem musiet prejst asi na injekcie v tom case to este uvidime. Dufam ze to nebudem dlhooo riesit. Ja som zacala inak po operacii aj na hematologiu chodit lebo som mala malo zeleza ked je menzes silnejsi ale mam lienky a je to ok chodim 1x za rok
@dm1 moc ďakujem za odpoveď aj ja som anemicka tiez chodím na hematologiu a malo by to byt ok a všetci lekári kam pôjdem po operácii tak mali by vedieť ze budem na Warfarine , ja už vlastne toto bude tretia operacia prvý som mala defekt pr.septa druhu plastiku chlopne no a teraz mi idú robiť dve chlopne a jedna teda ta umela tak čakám už od apríla 2023
@luciaherakova ach jaj to je hrozne toto cakanie to si neviem predstavit. Ja som to mala brutal rychle. Dovtedy nesledovana u kardio a bez problemov. Zrazu v aprily som skoncila s tazkostami na jiske, prisli na poskodenu chopnu a 2 a pol mesiaca na to uz ma aj operovali :o

@luciaherakova mne hadicu vytiahli az na are keď ma prebudili z narkózy hneď keď som prišiel na ARO.