Chronický únavový syndróm

22. apr 2021

Ahojte, má niekto diagnostikovaný tento syndróm?

kinderzwillinge
22. apr 2021

Ja mam..

autor
22. apr 2021

@kinderzwillinge A prosím ako ti to zistili? Vraj to je ťažké diagnostikovať a trvá to dlho, lebo príznaky sú podobné mnohým iným ochoreniam. Aké si mala ty? Lebo mne nevedia prísť na to, čo mi je.

kinderzwillinge
22. apr 2021

Zistili mi to tym, ze vylucili vsetko ostatne, vsetky ostatne vysetrenia mam ok, diagnostikovala mi to imunologicka.

pseudomonas87
22. apr 2021

Ja len poradím, ak máš podozrenie na toto, treba aby ťa poriadne pozrel imunolog či reumatolog,mnohe revma ochorenia majú ako hlavný príznak únavu.drzim palce

kinderzwillinge
22. apr 2021

Ano, ako pise @pseudomonas87 mne skontrolovali stitnu zlazu, nadoblicky, vylucili boreliozu, reumu, obehla som kopec lekarov

lienocka2808
22. apr 2021

@kinderzwillinge ahoj, mozem sa ta opytat par otazok? ako ti to zacalo? malo to nejaky suvis s prekonanou chorobou? Ja mam 13 rokov pravdepodobne CHUS. Tiez som pobehala kade co, liecila som sa 3/4 roka silnymi atb na boreliozu , ale bez uspechu. Teraz mam dni, kedy ma brutalne bolia klby, potom zase tyzden je to relativne ok. Ale stale mam velku unavu. Vsetci to zvaluju na boreliozu, avšak po prelieceni atb nenastalo ziadne zlepsenie. Ine vysetrenia uplne ok. neurolog, gastroenterolog, stitna zlaza, gynekologia, urologia, imunolog , reumatolog, neviem ci som este daco nezabudla. Krvne podrobne vysledky krvi, ktore som si davala ako samoplatca robit v januari neukazali absolutne ziadnu odchylku, vsetko funguje ako ma a predsa sa citim neustale vycerpana...

autor
22. apr 2021

@kinderzwillinge A aké príznaky okrem hroznej únavy si mala? Ja mám zvýšenú teplotu, bolest. uzlinu na krku, bolesti svalov, tela, môžem oddychovať aj celý den, aj tak som unavená, problem so spánkom, neviem sa sústrediť a zabúdam. Tá uzlina mi mizne a znovu sa objavuje pri strese. Bola som na ORL, Rtg. dutín, zubné, štítna zľaza ok. Mononukl. vylúčila, borel. neskúmala, ale to je málo pravdepodobné, teraz mám ísť na MRI mozgu ešte. Krvný obraz zvýš. sediment. a len mierne zvýš. leukocyty to vtedy keď mi navrie uzlina. Reumatologiu nespomínala. Lenže brala som kedysi aj AD.

kinderzwillinge
22. apr 2021

U mna to nenastartovala choroba, ale dlhodoby stres.
Ta unava je sialena, neda sa z nej vyspat, rano vstavam s pocitom, ze som sto rokov nespala, do kazdej cinnosti sa musim nutit, mam stavy, ze ma vsetko boli, velakrat mam problem sa zdvihnut a ist sa napit, aj na takuto cinnost musim vyvinut usilie. Nezelam toto nikomu, kto nezazil, nepochopi..

lienocka2808
22. apr 2021

ak ti mozem odpovedat aj ja, mne ked to zacalo 13 rokov dozadu, mala som presne to co tu teraz popisujes. Dva roky zvysena teplota, bolesti svalov, pocit akoby som bola stále chorá, celý deň som myslela iba na to, ako sa vrátim spat do postele. nezisili mi absolútne nic. mononukleoza, prekonana, Herpesvirus prekonany / pasovy opar/ , borelioza hranicne pozitivna, po prelieceni atb aboslutne ziadne zlepsenie, a to som sa liecila sukromne, vsetko som si platila 4 kombinaciu atb kazdy den 3/4 roka a zlepsenie ziadne. Spatne som patrala co mi to mohlo sposobit, ale neviem urcite ci to ma suvis, mne to zacalo cca mesiac po ockovani proti tetanu. Dalej som patrala, bola som na dovolenke v Egypte, kde som chytila faraonovu pomstu, trvala mi este asi 3 tyzdne po navrate domov a cca mesiac na to mi toto zacalo. Po dvoch rokoch zvysenych teplot sa to upravilo, unava vsak pretrvava nadalej. Obcas mam zle tyzdne, potom ako tak sa to upravi, ale nie som ok uz 13ty rok, so stavom pred "TYM" sa to neda porovnavat. A mozem povedat, ze som skusila uz takmer vsetko.

kinderzwillinge
22. apr 2021

Chronicky unavovy syndrom sa neda vyliecit, da sa s tym len naucit zit a dodrziavat urcite veci, aby bol zivot znesitelnejsi..

autor
22. apr 2021

@kinderzwillinge A normálne pracuješ, či si na ID?

kinderzwillinge
22. apr 2021

Pracujem z domu 🙂

autor
22. apr 2021

@kinderzwillinge U mňa tiež dlhodobý extrémny stres a vyčerpanie asi rok a potom začali tieto prejavy akosi z ničoho nič - proste všetky tie príznaky čo som vymenovala naraz.

kinderzwillinge
22. apr 2021

...nie, nemam ID

autor
22. apr 2021

@kinderzwillinge Takže sa to nelieči, len zdravý život. štýl, oddych, vitamíny, miner. a podobne asi.

autor
22. apr 2021

@kinderzwillinge Len keď mi máme takú nanič imunologičku....

kinderzwillinge
22. apr 2021

Prave sa odporuca pravidelny pohyb, samozrejme rekreacne a zacat pomaly a postupne, lebo ked clovek ostane sediet/lezat je to este horsie..

autor
22. apr 2021

@lienocka2808 Inak, teraz ako si spomenula tetanovku, tiež ma v lete preočkovávali - v čase, kedy som prežívala ten veľký stres a od začiatku zimy toto.

autor
22. apr 2021

@lienocka2808 predtým som nikdy nemala problémy s uzlinami, ani bolesťou tela, zvýš. teplotou bez dôvodu.

autor
22. apr 2021

Už som max. nešťastná, neviem sa vymotať z toho kruhu☹

lienocka2808
22. apr 2021

ja nechcem konšpirovať, ale patrala som spätne , že čo mi to mohlo spôsobiť a na toto som prišla, naozaj neviem či to má súvis, ale viac ľudí mi to už potvrdilo, že sa im to spustilo po očkovaní. Preto ja aj teraz váham s očkovaním proti covid. NO ja som v tomto kruhu už 13 rokov, niekedy je to naozaj na samovraždu, naozaj, kto to nezažil, tažko mu nieco vysvetlovat. Mam dni, kedy chodim ako mrtvola. ALe vždy som pracovala normalne, nie som na ID, vždy sa nejako donutim. Keby som bola doma, bolo by to pre mna este horsie...

lienocka2808
22. apr 2021

a odkedy mas tieto problemy? ako dlho ti trvaju? Inak skus este tu boreliozu, ale nie klasicke elisa testy, ktore ti spravi obvodak, skus si dat spravit napr. v medirexe testy na boreliozu - western blot stoji to do 30 eur a uvidis, ci to nemas nahodou. Nemusela si mat ani kliesta, prenasaju to aj muchnicky alebo uz aj prenos komarom bol zisteny.

autor
22. apr 2021

@lienocka2808 Ja v podstate už pár rokov som oveľa menej aktívna ako boli napr. moji rovesníci, nevydržala som dlho hore, musela som viac spať, zo všetkého som sa unavila ale teraz také akut to mám od jesene, možno začiatku zimy. Ja to pripisujem dlhodobému stresu predtým, ale nie taký ten bežný stres (súhra viac komplikovaných životných situácií), smrť. A potom to išlo so mnou dole vodou, stále len po lekároch, aj ATB, ale na nič konkrétne sa ešte neprišlo. Ešte ma napadla toxoplazm., lebo ako tehotnej mi robili testy a vtedy povedal, že som ju ešte neprekonala ako väčšina ľudí v tom veku už. Lenže lekárka nič☹ Borel. iba ako spomínaš, taký raritnejší spôsob prenosu, lebo kliešťa som mala asi 6x v živote, ale hneď išiel von, ešte sa ani poriadne neprisal. Ale ako píšem, u mňa to vyzerá ako keby to naštartovala kombinácia tetanovky v nevhodnom čase, kedy som bola úplne KO. Ak to teda je ten syndróm, to mi len tak z toho vychádza. Samozrejme môže to byť čokoľvek iné. Ale nikdy mi nebolo tak ako tieto mesiace. Sa čudujem, že vôbec ráno vstanem. Všetko robím nasilu s nenorm. únavou, môžem spať aj 10 hod. a aj tak by som znova opäť najradšej zaľahla. Normálne mám strach, že onedlho nezvládnem ani obyčajnú starostl. o domácnosť☹ Ešte počkám na MRI mozgu (poslala ma neurologička).

autor
22. apr 2021

@lienocka2808 A cítim sa tak zvlášte, akoby začiatok nejakej choroby, taká ani zdravá ale ani chorá. Len s tou mierne zvýšenou teplotou stále. A uzliny bolestivé raz áno, potom to prejde na chvíľu.

autor
23. apr 2021

@kinderzwillinge
@lienocka2808
Takže mi nič nepomôže? 😨 Keby ste mali nejaké tipy, čo dokáže zlepšiť stav, bola by som vďačná. Takto sa nedá existovať☹ Stravovanie mám myslím dobré, stresu sa dá najmä teraz vyhýbať dosť ťažko. Ach.

kinderzwillinge
23. apr 2021

Ja som zatial na nic neprisla ☹

lienocka2808
23. apr 2021

Ja to mam uz 13rokov, a jedine co mne pomaha je slnko. Na dovolenkach pri mori sa citim relativne ok. Inak nic

zuzka10175
23. apr 2021

@kinderzwillinge
@lienocka2808
Dievčatá, netreba sa vzdávať... vidím, že máte za sebou podstatne viac vyšetrení, ako som absolvovala ja, nakoľko v tejto dobe sa takmer nikam ani nedalo dostať... ale mne sa zrejme podarilo podchytiť to v začiatkoch... Tiež som mala podobné stavy - brutálna únava, vstať z postele bolo extrémne namáhavé, už na poludnie som mala polnoc, zaspávala som pri rozhovore, bolesti kĺbov, k tomu úplná apatia, nič sa mi nechcelo, ani najobľúbenejšie činnosti... len spať, oddychovať, ležať na gauči... samozrejme, že som bola celý čas aktívna, pri piatich deťoch sa to inak ani nedalo... ale kamarátka mi odporučila čistiacu bylinnú zmes... je to zmes bylín, ktoré vyčistia organizmus aj od takých vecí, ktoré sa v krvi a testoch nehľadajú, alebo nedajú zachytiť... od všetkých druhov plesní, vírusov, baktérií, parazitov, toxických látok, aj ťažkých kovov.

luccija
23. apr 2021

Nepolepsilo sa Ti ani po AD?nemáš nízky tlak?
Zväčša to príde po veľkom strese, zmene telo ide dlhodobo na dlh.Casto majú ľudí za hypochondrov.Ja som sa jeden čas liečila u imuno kvôli častým zápalom dýchacích ciest a dostala som imunor?boli to nejaké injekcie na podporu imunity cítila som sa úžasne žiadna únava.
@kinderzwillinge máš to ako uznanu diagnózu?,lebo ja som v skupinke na FB a viem, že je s tým obrovský problem vôbec to diagnostikovať a uznať ako chorobu syndróm...

luccija
23. apr 2021

@zuzka10175 snáď ich nepredavas?😜