Čo pomôže na auru pred migrénou?

veaaa
17. máj 2017

Baby,co pomoze na auru pred migrenou?

janickacrazy
17. máj 2017

@veaaa Treba si ísť okamžite ľahnúť do zatemnenej miestnosti, ak sa dá.

veaaa
autor
17. máj 2017

@janickacrazy neda :(

dominika6
17. máj 2017

@veaaa ibalgin 400

fokuska
17. máj 2017

@veaaa Aky druh aury mas? Na to nepomaha nic, je to signal, ze pride migrena - teda bolest hlavy. Si sledovana neurologom v specialnej poradni? Mas predpisane lieky?

fokuska
17. máj 2017

@dominika6 Ibalgin na skutocne silnu migrenu vacsinou nezabera. Ked uz analgetikum, tak Novalgin (na predpis), alebo specialne antimigrenika

veaaa
autor
17. máj 2017

@fokuska nic pomaly nevidim...

Mam to max 2x rocne,beriem relpax ked to zacne,len ho bohuzial nemam...:((( a to mam o polhodku soferovat...

fokuska
17. máj 2017

@veaaa Ja tiez, musim si tiez lahnut, najlepsie tmava miestnost, zatvorit oci a len co aura odozneje vziat liek. Ja mam Maxalt a ten ked sa vezme vcas, tak uplne potlaci zachvat.
Inak sa aura neda zmensit, alebo "zrusit", musi odozniet.

Ja po zachvate musim mat kludovy rezim. Skus si radsej zohnat taxik, alebo niekoho kto ta odvezie, neriskovala by som v takom stave soferovat, je to nebezpecne.

veaaa
autor
17. máj 2017

@fokuska a mas vyskusany aj relpax?ak ano,kt je lepsi?

fokuska
17. máj 2017

@veaaa Nemam skusenost. Maxalt je rizatriptan a je to tabletka, ktora da pod jazyk a za chvilku je rozpustena a hed ucinkuje. na vzdy napinalo na vracanie, aj som vracala, tak toto mi vyhovuje. Mam predpisany do zalohy aj Imigran, to je zas iny triptan a injekcne pero (podobne ako na inzulin), ale to som ani raz este neskusila.

Dolezite je byt sledovany u neurologa, ja chodim do specialnej poradne a pani doktorka ma ma pod kontrolou 🙂

Inak nemas nahodou problemy so srdcom? Bola si vysetrena kardiologom?

majaxy
17. máj 2017

Mam skusenost,lieky nezaberu.Ked sa dá, tak tma, zavrieť oči a čakať

dominika6
17. máj 2017

@fokuska ale zaberá..ale treba si ho vziať už ked cítiš že ide migrena...čím neskorišie to vezmeš tým dlhšie trvá kým bolesť poľaví..

@veaaa odporúčam ti mať lieky stále pri sebe v kabelke..
ja mám každý blister v inej kabele a aj v práci v šuflíku...čiže všade po ruke..

karkulka1
17. máj 2017

@veaaa ja tiež užívam relpax, ten mi zaberá najlepšie, ale tiež ho treba užiť čím skôr.
Raz som si zobrala nejaký mamin liek na migrénu (tiež od neurologičky) a ten mi nezabral.
Samotný ibalgin mi nezaberá absolútne.
Pár x sa mi stalo, že mi zabral aj migralgin (je voľne predajný), ale úspešnosť je oveľa nižšia ako pri relpaxe.

A ako tu už niekto spomínal, mám 1 tabletku v práci a aj v každej kabelke, kdyby něco 🙂.

sardinka336
17. máj 2017

@veaaa poznám to, OKAMŽITE si dasj Migralgin, Panadol rapid...skratka liek. Cim skor tým lepšie.

sardinka336
17. máj 2017

@majaxy mozno tebe bezaberu ale to čo tvrdiš je blbost, treba si najst taky liek čo zaberie, obyčajny Paralen naozaj nemusi zabrat. Migrena chce zvyčajne silnejší kaliber nakolko tam dochadza k cievnym zmenam v mozgu,ich rozšireniu,zapalu, ktore vyplavuju latky sposobujuce bolest. Kto sa chce trapit niekolko hodin tak to je jeho vec. My ostatný si pomozeme ked mozeme a ked musime fungovat.

denisa87
17. máj 2017

Joj,poznám a nenávidím tento stav 😢 ja si ihned dam flector rapid,taky prasok,do cca 15min prejde aura,a iba trosku citim bolest hlavy,a nevraciam,no ak nestihnem v cas,vraciam aj dva dni,a hlava ide prasknut, a nic nepomaha.

naja94
17. máj 2017

@fokuska
Ahoj, prečo sa pýtaš na problémy so srdcom? Súvisí to nejako s tou migrénou? Pýtam sa, lebo aj ja mávam migrénu s aurou...

fokuska
17. máj 2017

@naja94 Ano, pri migren ebez aury nie, ale vraj migrenu s aurou moze vyvolavat mala krvna zrazenina, ktora sa dostane do ciev v mozgu a oni sa vtedy stiahnu a spusti sa zachvat a prejavom je na zaciatku prave aura.
Takuto vec neodhali obycajne echo srdca, iba specialne echo, ktore sa robi cez krk, tak ze prehltnes hadicku s kamerou - vola sa to transezofagialna echokardia. V Kosiciach to vykonavaju vo VUSCH. Ja mam vymenny listok, ale kedze nemam zachvaty casto (3-4x za rok) a po uziti Maxaltu vacsinou zachvat odozneje, alebo je vyrazne slabsi, tak som sa na take vysetrenie neodhodlala.
Ak sa potvrdi to so srdcom, tak sa to vraj da jednoducho operovat a migreny zmiznu.

fokuska
17. máj 2017

@majaxy Mozno nemas spravne lieky. Neurolog, najlepsie v poradni pre zachvatove ochorenia, vie presne nastavit liecbu a najst lieky, ktore zaberu. Nie su to samozrejme bezne analgetika, ale speciane antimigrenika, vacsinou triptany.

@dominika6 Obycajny ibalgin alebo bezne analgetikum na skutocnu migrenu (nie len nejaku bolest hlavy) nezabera. Migrenicky to velmi dobre vedia.

naja94
17. máj 2017

@fokuska
ja teda neviem... no u nás v rodine to máva môj otec, ja a aj sestra... žeby sa nám všetkým vytvorila zrazenina? Čo som zachytila, tak migrenici s aurou malú zvýšené riziko mozgovej mŕtvice, čo samozrejme súvisí opäť s cievami... ťažko povedať... Ale zas prevencia neublíži... Mne sa záchvaty zmiernili... Aj aura odozneje skôr ako voľakedy a niekedy po nej nastúpi len mierna bolesť hlavy... Akoby to bolo u mňa na ústupe... A teda, čo mám odsledované, vyvolávalo mi ju najmä schuti zjedené jedlo...

dominika6
17. máj 2017

@fokuska áno dal mi ale tie lieky niesú dobré,sú utlmujúce a nevhodné pre šoferov..

fokuska
17. máj 2017

@naja94 Nie som si ista ci presne zrazenina, alebo co presne to je. A praveze sa to potvrdi mozno u menej ako 10% ludi, ktori trpia migrenou s aurou. Aj kvoli tomu sa zatial na to vysetrenie nechystam.
Cize u 90% je to sposobene niecim inym a tak to moze byt aj u vas vsetkych v rodine.

@dominika6 Ved to je najmenej ist na kontrolu a povedat a lekar lieky zmeni. Isto sa daju najst take, co skutocne zaberu a budu mat ziadne alebo minimalne vedlajsie ucinky. Lepsie trosku skusat a byt dobre nastaveny na liecbu ako trpiet zachvaty. U mna mali teda hrozny priebeh a teraz s triptanmi je zachvat uplne zastaveny, alebo je velmi vyrazne znizena jeho intenzita.

dominika6
17. máj 2017

@fokuska mne ako som písala najviac vyhovuje ten ibalgin..mám ho po ruke a ked cítim že sa to blíži hned beriem..inak som nemohúca 2dni 🙂
ale jasné že každému zaberá niečo iné

fokuska
17. máj 2017

@dominika6 To mas potom asi fakt super, ze ti take bezne analgetikum zaberie 🙂 Ako hovoris, najlepsie odsledovat na sebe, skonzultovat s lekarom a najma ako bolo spomenute vzdy mat so sebou lieky.

veaaa
autor
17. máj 2017

Dala som si predpisat relpax,kedze som bola tehotna nemohla som ho uzivat,no teraz ako vidim,treba zas.

Nadopovala som sa magneziom+brufen a som celkom ok...

majaxy
17. máj 2017

Už nikolko rokov som nmala migrenu,našťastie.A ano, vy čo môžete, kombinujte lieky, ved načo sa trápť. Ja som nejaké tie lieky vyskúšala, ale som zástanca bezliekovej terapie a akej koľvek drogy. Ale je každého súkromná vec ako naloží so svojím životom, ja som dala svoj návod

fokuska
17. máj 2017

@majaxy Ja bezne tiez, ale pri migrene sa neda. Ked som len bola v tme, zavrela oci a cakala, tak som sa od bolesti takmer skribala po stene - zvracala som vkuse, dehydrovala som sa, trpol mi jazyk, pery, konceky prstov, mala som problemy s artikulacou a nevedela som si spomenut na niektore slova, vyrazy a teda rozpravat suvisle a zrozumitelne - bol to hrozny pocit 😢 vzdy mi nakoniec museli zavolat sanitku, lebo som potom stracala vedomie... nechcela som sa takto tyrat, nedalo sa to znasat, takze som v pripade potreby radsej na liekoch.

pillipilli
17. máj 2017

@veaaa mne poradili Novalgin S ale dve tabletky naraz. U mna jedina tabletka co zabrala na migrenu!!!

barbiiika1810
17. máj 2017

Neda...aspon ja neviem...ja uzivam algifen kvapky...vyskusala som uz vselico...jedine flector prasok alebo nimesil prasok a vacsinou algifen kvapky...