Čo robiť, keď lekár odmietne priepustku?
bola som u lekara a nechcel mi dat celodennu priepustku pritom som mala len 2h času do prace (a ked zratam cestu kym by som prisla do prace tak 1,5h), co mam robit?
Poznam ludi z bratislavy, ktori vo stvrtok vecer cestuju na vychodne slovensko k rodine na vikend, v piatok maju zubara (lebo je ovela lacnejsi ako v bratislave) a samozrejme celodennu priepustku. Ziadny problem s tym nema lekar ani zamestnavatel.
@lienka.7 tak este raz, ak lekar uzna, ze pacient nie je schopny pracovat, ma vystavit PN. Paragraf je len na osetrenie. Mali sme s predchadzajucim zamestnavatelom podobny problem, obratili sme sa na Inspektorat prace, dostali sme jeho vyklad podla Zakonnika prace. Paragraf je dobu nevyhnutnu na osetrenie, cestu tam a cestu spat na pracovisko. Celodenny paragraf nema oporu v zakone a pri celodennej nepritomnosti v praci, z dovodu vysetrenia, osetrenia, ktore vyzaduje aby sa pacient "zregeneroval" ma lekar vystavit PN na dany den. Cely den je oddovodneny ak v jeden den mas osetrenie u dvoch a viacerych lekarov a nebol by mozny neskorsi odchod z pracoviska a skorsi prichod na pracovisko, vtedy sa moze paragraf vybrat na cely den. Vtedy treba mat potvrdeie od kazdeho zariadenia, kde si osetrenie, vysetrenie absolvoval.
@iwesska PRETOZE cas na priepustke nevypisuje lekar, si dokladne pozri to tlacivo. To co tam je predtlacene ma vypisat zamestanavatel alebo zamestnanec. Dozadu moze max napisat lekar nieco, ale nik to nemusi brat do uvahy. Nik. Lebo priepustka nie je volno, na to sluzi PNka/DV/. Peciaka od lekara sa tam dava s datumom aby bolo jasne kde ten zamestnanec isiel. Ak sa nevrati do prace, riesi sa to vylucne so zamestanvatelom (bud si to vysvetlia, nedalo sa mi prist uz, vela hodin bolo alebo bolestivy pripad som bol, alebo to maju v predpisoch internych definovane presne ako aj tu niekto spominal). Napr. mna by ani nenapadlo vyjednavat o cas s lekarom, leo ja mu davam priepustku vypisanu, len mi tam supne peciatku.. a co si on dozadu nakresli, napise, je mne jedno...
@viestta vieš co, nemám fakt náladu sa tu s tebou hádať. Chápem, že ty si za pultom proste nenahraditeľná. 👌 my ostatné, čo máme normálneho zamestnávateľa, nemáme žiadny problém ani s 2 "P" po sebe, ktoré ti lekar môže úplne v pohode vystaviť. Až na 3 deň ti musí otom dať PN. Mimochodom, na ten 1 deň PNky ti co napise ako diagnózu? Ze sa ti nechcelo ísť naspať do prace? Inak presne tu aspoň vidno, ktorý zamestnavatel berie zamestnanca len ako "cislo" a ktorý nie.
A mimochodom zákony IP teda rozhodne nevyklada, na to je tu Ústavný súd. To len tak na okraj 😉 ale to asi tiež veľmi dobre vieš, vsak?
podla mna vela ludi vyuziva paragrafy vsetky co moze, ved preco nie ked ma pravo… , pracujeme dost dni v roku, dost hodin a ked si mozeme urobit “volno” v ramci lekarov tak preco nie
7 paragrafov je na tych 56 hodin však?
je to vlastne 1 paragraf na den alebo nie? to ze ho clobek nevyuzije na cely den ok. Dajme tomu ze 4h som u lekara a 4 pracujem. Minie sa mi teda 1 cely paragraf a ostane mi 6?
@lienka.7 lenže to, že tvoj zamestnávateľ akceptuje niečo nad rámec zákona nemôžeš iný ľuďom radiť ako štandard. Pretože čo platí u tvojho, nemusí platiť u iného. A komentár o tom, že @viestta stojí za pultom... súťažíš o prerazenie dna? Lepšie stáť za pultom a mať zdravý rozum ako toto, čo tu ty predvádzaš.
Autorka - paragraf je v zákone uvedený na čas nevyhnutný na návštevu lekára (čiže doprava, čakanie a vyšetrenie). Ak si 4 hodiny u lekára a 4 hodiny pracuješ, z nároku sa ti odpočítajú 4 hodiny. Nemôže ti zamestnávateľ odpočítať celý deň, ak si nebola preč celý deň. Čo sa týka celodenného paragrafu, ako bolo spomenuté, lekár ti na papier nemusí nič písať. Ak ti v práci akceptujú celý deň, dopíš si to na priepustku sama.
@melanta Dobre čiže ak mam zamestnavatela ktoremu je to jedno, mozem proste z tych 56h - 7 paragrafov
7 dni nebyt v praci vobec
alebo nebyt v praci 14x polovicu casu za rok a podobne, rata sa to teda na hodiny stale
@lienka.7 lekar ti nemoze vystavit 2 Pcka za sebou. aj ked to niektori robia aj ked nemaju, aj ked to niektori zamestnavatel radsej toleruje, ako sa hada, tak nie, nemoze.
Preco by mal lekar pisat na PN, ze nechcelo sa mi ist do prace? ved ak ma dovod na celodenne osetrenie, duplom dva dni a viac po sebe, tak hadam ma k tomu diagnozu :D ci priepustka je ok, pri "nechcelo sa mi ist do roboty"? to ktory paragraf take nieco pozna? Lebo za mna nechce sa ti do roboty = dovolenka alebo si najdi inu pracu.
Autorka, kludne mozes byt u lekara iba hodinu a odrata sa ti z naroku iba hodina (resp zalezi aj na zamestnavatelovi, lebo niekde som uz citala ze to neradi rozratavaju takto.. ale v podstate to plati = je to na hodiny)
Ja tých 7+7 dní miniem vždy, ale žiadne že voľno si robím. Keď sa dá, vždy sa do roboty vrátim, počítajú nám to po minútach. Mám chorých oboch rodičov, malé dieťa a sama mám nejaké chronické choroby. Stane sa, že idem s otcom k lekárovi do iného mesta o 5 ráno a vrátime sa o 5 poobede.
Že 5 hodín... Ja keď idem na onkológiu cez pol okresu, vyrážam z domu o piatej, autobus, vlak, električka, krv berú po ôsmej, do jedenástej sa čaká na primárku ( často príde oveľa neskôr lebo rieši xy vecí), tá rozhodne o ďalšom postupe, idem z dverí do dverí, o pol štvrtej opúšťam nemocnicu, znova električka, vlak, bus, domov prídem o šiestej večer. Radšej by som bola v robote od 6.00 do 12.30. Ľudia si už závidia aj behačky po lekároch.
@rakywanda to nie je o závisti, ale o základných vedomostiach. Vo vašom prípade nechápem, kto by Pcko neuznal, ale poznám ľudí, čo majú doma nabúchane priepustky, hodí dátum a má deň voľna. Na týchto doplácajú tí, ktorí systém nezneužívajú. Keď @viestta poukáže na zákon a inšpektorát práce, tak stále je buď za blbú alebo premúdrelú. A to s ňou nemusím vo veľa veciach súhlasiť, ale nebudem ju haniť.
@viestta to je celodenne osetrenie na ktore ma narok u kazdeho zamestnavatela. Zamestnavatela nezaujima na akom vysetreni bola, ani ako dlho z dovodu GDPR, cerpat si tieto dni moze aj ak je chora a bola u vseobecneho lekara. Spravidla aj dva dni po sebe, podla dohody u zamestnavatela aj viac, nie kazdemu vyhovuje byt pn. Rozdiel je ten, ze pri celodennom lekarovi musi predlozit zamestnavatelovi potvrdenie od lekara/potvrdenu priepustku pretoze to uz nie je pracovne volno, ale prekazka v praci na strane zamestnanca. Samozrejme, ak si zamestnavatel vyzaduje priepustky i pri par hodinach moze. Cas nevyhnutny na osetrenie moze trvat aj cely den, zaratava sa tam vsetok cas, aj cesta tam, aj cakanie v cakarni, zamestnavatelovi je potrebne len predlozit potvrdenie. V takomto pripade si nema brat dovolenku, cez dovolenku sa oddychuje a nebeha sa po lekaroch, ani sa nelieci...neplatene volno si nema dovod brat, ak je prec zo zdravotnych dovodov.
Autorka, veľmi veľa závisí od zamestnávateľa. Ak ti lekár napísal ošetrenie od 9:00 do 12:00, môže (nemusí) ti zamestnávateľ uznať celý deň. Môžeš povedať, že si sa po ošetrení necítila dobre, alebo že si mala problém sa vrátiť do práce kvôli doprave atď. Normálny zamestnávateľ ti to uzná a nebude robiť problémy.
@madeline1 ak ides k lekarovi na osetrenie pred zaciatkom pracovnej doby a do jej skoncenia sa z objektivnych pricon vratit nemozes, tak sa ti zarata cely pracovny den. Ale ak mas ist k lekarovi na deviatu a zacinas o siestej, cesta trva pol hodiny, mozes odist z prace v taky cas aby si lekara stihla, ak skoncis tak ako pani co zakladala debatu, teda este 2 hodiny by odpracovat mohla, mas sa vratit na pracovisko. Tak je to podla ZP.
Ale okrem toho co pise zakon, tu mame priepustkovy folklor, na strane zamestnancov aj zamestnavatelov. Zamestnavatel v ramci dobrej vole moze uznat aj hodiny nad ramec, ktory mu kaze zakon ale ak to uznat nechce, tak sa zamestnanec nemoze stazovat, pretoze zamestnavatel kona v medziach zakona.
@madeline1 presne tak. Ja poznám také prípady, kde naschvál, hoci bol zamestnanec preč co i len hodinu mu zamestnavatel "strhol" za to pol dna a samozrejme ho okaslal v ten deň na stravnom. Cize to mame 7 dní krát 2, cize zamestnanec tak došiel o 14 gastracov, ale co uz, nasa viesticka je spokojná, lebo sa zamestnanec len tak "nevyvaloval" doma 👌
@rakywanda a lekar vam odmieta dat priepustku? Alebo vypisat jednodnovu PN?
Viete, nikto sa nerozculuje nad tym, ze navsteva lekara moze tolko zabrat, ja to poznam, sama chodim cez 100km so sebou jednym smerom a opacnym smerom s dietatom, takze to casto riesim cez dovolenku. Ide skor o to, ze vela ludi system zneuziva...
Zelam skore uzdravenie

@viestta ešte raz, lekár je ten, ktorý určuje "pravidla" nutnosti osetrenia. Ano, zamestnavatel ma pravo žiadať jeho preskúmanie, ale ak raz lekar potvrdí nutnosť celodenného ošetrenia, ma zamestnavatel povinnosť to akceptovať. Zamestnavatel v tomto nie je žiadny "Boh". Ty máš určitý počet paragrafov na lekára a je na tebe ako si ich budeš čerpať. Každý normálny zamestnávateľ to chápe . Nenormálny by najradšej keby si makala 24/7 bez prestávky, dovolenky, PNky ci OCRky.