Čo robiť, keď nebudú lekári?
A budete potrebovať dať dieťa do škôlky, urobiť operáciu otcovi, brat dostane mozgovú príhodu? A nebude ani pediater ani chirurg? A budete platiť za každý pohyb prsta.
@felycity mám veľmi dobrého kamaráta a skúsenosť v nemocniciach. V tzv.kovidovej dobe, kedy mali umierať z preťaženia sa smiali na plnú chodbu, pacientovi v horúčkach, ktorý zvonil 3 hodiny neboli schopní priniesť čaj. Nebudem sa o tomto baviť, lebo by som to zniesla ešte viac pod čiernu zem ako som chcela. Málo majú? A čo opatrovateľky v 12-tkach skoro za min.mzdu.Dufam,v tvoje dobro, že sa o svojho milovaného rodiča dokážeš postarať v domácich podmienkach plnohodnotne.
@tibor79 píšeš len zas o platoch a vôbec nevidíš, že tam ide o niečo iné, pletieš opatrovateľky , ktoré s tým nemajú nič spoločného , to patrí do úplne inej agendy, rozlišuj,( apoň vidno ako sa tomu rozumieš) a nikomu sa nebráni,a by sa ozvali, nehádž všetko do jedného vreca, splietaš tu jablká s hruškami. Mojich milovaných rodičov ani tvojich nebudú opatrovať nemocniční lekári, lebo o o tom sa tu bavíme. A keď sa ti nechce baviť, tak nepíš do diskusie.
@baldinka u nás napríklad na MRI sa čaká dlho a tak kľudne sa môže stať, že appointment bude v nedeľu o 10 pm, žiadne že 4 hodiny cez deň a dosť.
Ja som sa stretla so zahraničným zdrav. systémom prvý krat pred 30. rokmi práve v UK a padla som skoro na zadok. Žiadne niekoľko hodinové vyčkavanie v čakárni, očividne to ide aj bez a sestrička mi urobila u GP PAP test bezbolestne so zohriatym speculum , vtedy sa ešte používali kovové. Na Slovensku koli takej kravine sa treba trepať ku gynekológovi, odsedieť si tam niekoľko hodín, ak si nedonesieš sukňu budeš tam nahá rozčapená bez kúska dôstojnosti, vrazí do teba ľadové speculum a nejak to prežiješ, lebo ty si nič, len ďalšia, čo obťažuje.
@maciatkolulu moja rodinná lekárka (tiež v zahraničí)
@felycity splietam? Lekári sú podľa teba gro? A treba im toľko, koľko pýtajú? Preboha... Mala som otca chorého a GRO tvoril iný personal. Lekár môže byť rád, že som nepodala sťažnosť. Ďakujem akurát tak personálu. Tí, čo stoja za najviac, sa najmenej sťažujú. Žeby sebareflexia, svedomie? Určitá skromnosť a oddanosť profesii? Vzácny to jav
Ako mi hovoril môj lekár, čím menej lekárov tým je to pre vládu lepšie, menej lekárov = menej vyšetrení = menej platieb z poisťovne... To čo je s ľuďmi a koľko čakajú im je jedno oni nečakajú nikde 😊
@kris_tin257 tak asi. Možno je človeku ľúto tých naozaj zanietených. Ktorí verili v to, čo študovali. A tým naozaj česť🍀
Ako, lekár.... Nula bodov. Nič, ledva sa pozrel na pacienta. Za čo chcú tie platy? Pracovníci ADOS, sestry, opatrovateľky.....odvádzajú podľa mňa oveľa viac aj s ľudským pristupom. Lekár si za posledné obdobia zakladá asi iba na tit. "lekár". Tam to začína a končí asi. Česť výnimkám 🍀
@sisaka to je super. Škoda,že si v Rakúsku neberú príklad. Ale ani na sk to nebolo iné,nepoznám pediatra,obvodaka,ktorý robí 8 hodín v ambulancii. Možno v súkromných,ale o tých sa tu nepíše...zjavne.
@sisaka aha,moji starí pediatri,nič sa nezmenilo,úplne vážne,od 80.rokov,takze to nebude výpoveďami,tie časy....ale aspoň sú pediatri,nejakú,v at nie je nič,nepíšem o Viedni a veľkých mestách a súkromných ambulanciach.
Ono naozaj sa treba pozrieť na to aj z toho pohľadu,že aj tunajšie dámy radi využívajú služby sanitiek,pohotovosti a všeobecných dr,dávajú si pomaly hysterickym násilím predpisovať nepotrebné lieky a to všetko z pohľadu reálnej ceny - zadarmo. Takže aj to sa musí niekde odzrkadliť. Áno,ja by som neopodstatnene návštevy pohotovosti,volaní sanitiek a návštev dr spopatnovala a veru rubala by som vysoko.
@tibor79 lekár má liečiť a nie opatrovať 😂 toto je u nás ešte trošku pomýlené. nie je termínov lebo každý chce s lekárom vykecávať pol hodiny 🙈 v zahraničí 5 minút a ideš pre faktúru. pomaly sa to blíži aj sem lebo súčasný systém s okresnou nemocnicou na každom rohu je proste neudržateľný 🤷
No po tych odbornickach na epidemiologiu, vakciny, imunitny system, organicku chemiu, tie samozvane farmakologicky a vygooglene lekarky, no tie s tym problem mat nebudu nie? ;) V case covidu sa ich tu vyrojilo ako hub po dazdi. Takze klasika - bude sebadiagnostika v kuchyni za stolom ako doteraz. 🙂
@sisaka mrkla som aj okresné mesto,o nič lepšie... V čakárni sú choré babky,novorodenci,zdraví na očkovania,vyhádzaní, ľudia na kontroly,decka,čo potrebujú potvrdenie. Pekne na hromaaadke ,v malom priestore,chorí stoja vonku na daždi,prípadne na slniečku,je to super. Ale doktorka je mila,predpíše aj neoredpisatelne,dá PN,čo len človek chce. Aj masáže. Len akosi nevie prísť na diagnózu. Len by mi ochala PN,ktorú nepotrebujem,no👍👍👍👍. Ona mi dávkovanie liekov znizi,povie,stav je z predávkovania,odborná ambulancia zvýši,napíše,že stav je ok. Tak môžem vyberať a záver? Súkromná ambulancia.
@zuzanka.zuzu hurrrrra,že niekto vidí,že v zahraničí to funguje takto.
Jaaaj a to som zabudla,každý recept 7eur niečo a na jeden recept,iba jeden liek.
@zuzanka.zuzu aha.... A to je úžasné v tom zahraničí 🤣. Za prvé, áno, lekar má liečiť, t.j.zaujimať sa o pacienta,najlepšie holisticky.Poznať diagnózy. Ak tebe stačí 5min.na to, aby niekto cudzí rozhodol o tvojom zdraví..... Ok🤣. Veľa zdaru do budúcna!
@tibor79 ty si to stále nepochopil. ja predsa netvrdím že toto bude lepšie. ale tvrdím, že toto nás čaká. dostaneš presne 5 minút času s lekárom. zvyšných 25 pokec so sestrou aby si nemal pocit že 300e faktúru uhrádzaš za 5 minút, však si tam bol až 30 😉 žiadny dr.house nás nečaká, skôr úroveň súčasného Detroitu 🤷 darmo tu prskáš a vysmievaš sa, to čo bolo kedysi sa už NIKDY nevráti
@zuzanka.zuzu fakt? Pravidelne týždenne sanitka domov, bez náhrady, ziadny negat.pristup. Max.tolerancia. Nuž, možno šťastie. Podotýkam, bezdôvodne, psychika. U nás by buď neprišli vôbec, alebo dali k úhrade
@maciatkolulu na Slovensku určite nie, tam už o myslím o 1 boli poradne raz do týždňa pre babatka a všeobecná mala raz do týždňa o 1 nejakú kardiologickú poradňu. Čo mňa vždy štvalo tá neschopnosť objednávať na určitú hodinu, čo sa teraz síce už robí, ale vôbec nedodržiava a ten čas nič neznamená. To absolútne nechápem, že niekde to dokážu odhadnúť a na Slovensku nie. Čím to je?
@zuzanka.zuzu ja som u lekára nebola veky vekov 😂. A tak to zostane, umriem bez nich. 🤣 Ide mi o iných 🍀
@zuzanka.zuzu 5 minút u lekára v zahraničí? To sa veľmi mýliš. Ešte som sa nestretla s lekárom, aby so mnou neprehodil pár slov aj mimo problému. Samozrejme aj tu sú lekári, čo ťa odbijú, ale štandard je nastavený inak a hlavne pri všeobecnom lekárovi (u nás je to zväčša rodiný lekar) sa vykecáva dosť.

@tibor79 ale ty hovoríš o ambulantnbých lekároch, že ordinujú po telefóne , správne? toto sa týka nemocničných lekárov na oddeleniach, o sytéme zdravotníctva na SK, o financovani, kde napríklad súkromé poisťovne neuhrádzajú výkony v nemocnici a dlhy sú tam cez 63 mil eur akopec iných vecí ako je napríklad nenápadne privatizovanie finančnýmimi skupinami btw proti tomu pár rokov dozadu vystúpil aj Fico..