icon

Čo vám pomáha proti únave, keď nemáte možnosť dovolenky a odcestovania?

3. sep 2023

Som unavená, prepracovaná a chýba mi dovolenka v minulosti som tu na mk pýtala pár rád ohľadom lacnejšej dovolenky pre našu rodinu. Podľa toho som rezervovala dovolenku pri mori v predsezónne. Občas zapršalo, ale aspoň neboli neznesiteľné horúčavy, všetky deti si konečne užili more. Pred tým sme vždy chodili po 20.8. niekde v 100km okolí. Gro leta som musela okrem vlastnej práce aj zastupovať. Posledných päť rokov to tak bolo, ale na konci leta som mala možnosť oddychu. Teraz nie...
Čo vám pomáha proti únave ak nemáte možnosť dovolenky, odcestovania?

Strana
z2
vanilkovazmrzka
3. sep 2023

Vsak narok na dovolenku mas. Nic ine ako dovolenka ti pri prepracovanosti nepomoze. Tak chod sama, ked sa a celou rodinou neda. Aspon na predlzeny vikend, alebo kludne aj na tyzden. Nemusi to byt more, moze to byt niekde blizsie pri jazere, termalnom kupalisku, wellness, masaze a pod.

To je ako ked sa pri unave niekto nalieva kavou a redbullom a caka, ze unava zmizne. No nezmizne, pomoze ba to len spanok.

autor
3. sep 2023

@vanilkovazmrzka ako som už písala momentálne nemám tú možnosť

vanilkovazmrzka
3. sep 2023

A preco nemas moznost? Uz si si vycerpala cely objem dovolenky na tento rok?

h2
3. sep 2023

Podľa toho, čo myslíš tým, že nemáš tú možnosť. Nemáš už dosť dovolenky? Alebo si ju nemôžeš zobrať kvôli práci? Toto tu nerada radím, ale ak je to naozaj zlé, choď k Dr., povedz, že si veľmi unavená a popros o pár dní PN. Deti idú od zajtra do školy, muž bude v práci (predpokladám). Budeš doma sama, to zvykne veľmi pomôcť.

autor
3. sep 2023

@vanilkovazmrzka je to dlhé tu rozpisovať. U nás
je pravidlom že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ. Nahlásime dostatočne vopred( 3-4mes) kdo a kedy potom sa v práci vždy nejako dohodneme. Robím na čiastočný úväzok a starám sa o chorú matku. Keď zastupujem vedúcu, tak počas pr.doby vlastnú prácu nestíham, čo sa dá si beriem domov, čo nie chodievam cez víkend.

pribinak
3. sep 2023

1. Komunikuj s nadriadeným že máš toho príliš cela
2. Zmeň prácu

autor
3. sep 2023

@h2 nemôžem si dovoliť zobrať dovolenku, aj lieky som bola požiadala, nedostanem. PN by celú situáciu iba zhoršila, samotná starostlivosť o mamu je naročná

h2
3. sep 2023

Nemáš súrodenca, ktorý by aspoň na nejaký čas zobral starostlivosť o mamu na seba?

autor
3. sep 2023

@pribinak 1. nadriadený to vie,
2,u nás sa veľmi ťažko dá nájsť práca pri ktorej by som stíhala aj mamu

vanilkovazmrzka
3. sep 2023

Je posledny stvrtrok, na kedy mas teda tu dovolenku naplanovanu, kedy ju podla teba legalne vycerpas?

Ako mozes sa tam nechat zdierat aj do konca roka, robit vsetko a pre vsetkych s pocitom, ze si nenahraditelna na co i len 2-3 dni volna, ale telo si v jednom momente povie, ze dost a vypne ta.

O mamu sa nepostara opatrovatel/surodenec/manzel/deti?

autor
3. sep 2023

@vanilkovazmrzka nie som nenahraditeľná, mám nahlásenú dovolenku od 25.10.
Staršie deti odchádzajú dnes na internát, mladšie nemôže. Súrodencov čo by sa postarali nemám. Oparovateľ? Keď som sa dostala do nemocnice kvôli žlčníku som obvolala možné aj nemožné inštitúcie, známych, nakoniec som zaplatila jednu susedu,. ktorá vonkoncom spravila viac škody ako osohu

autor
3. sep 2023

@h2 nie už nemám

januska12323
3. sep 2023

Si prepracovaná lebo so sebou necháš zametať. To je celé. Práca sa robí v práci, keď nestíhaš tak nebude spravené. Na mamu si vieš zobrať opatrovateľský a budeš mať za to aj zaplatené.

vanilkovazmrzka
3. sep 2023

Tak nejako to ten mesiac a pol uz musis vydrzat, snad to vydrzis… nezvazovala si pre mamu nejake zariadenie, kde by sa o nu starali dlhodobo? Tam surodenci, ktori sa starat “nemozu”, mozu aspon financne prispievat 🤷‍♀️

vanilkovazmrzka
3. sep 2023

V praci si treba urcit, ktora praca pocka na neskor, nerobit vsetko hned a stale aj na ukor vlastneho volna… ty si musis urcit hranice.

kaktusik007
3. sep 2023

no pockaj, ty si si na seba dala viac ako unesies. Napisem Ti to na rovinu - nie je hanbou umiestnit mamu do zariadania, kde sa o nu postaraju. Ty nie si povinna sa o nu dlhodobo starat, obzvlast, ak ta to takto vycerpava. Nezvladas to. Pre svoje dobro a dobro svojich deti si to prosim uvedom. takymto sposobom sa znicis a vyhoris - ak toto od teba tvoja matka ocakava, je to sebecka mrcha. Ale skor si myslim ze sa o nu staras z dovodu ze mas pocit svojej nenahraditelnosti a ze co by povedalo okolie, ak by mama ska niekam do ustavu.

nikto by nic nemohol, kazdy, kto sa co len tyzden staral o stareho cloveka vie ze je to brutalne narocne. A ti, ktori nevedia o com rozpravaju, lebo nikdy neboli v tvojej situacii, ta nemaju pravo sudit.

autor
3. sep 2023

@januska12323 ne žiadali sme, ale nebol schválený

autor
3. sep 2023

@vanilkovazmrzka ja nemám súrodencov ktorí sa nemôžu starať ani finančne prispievať, do takýchto zariadení je čakacia doba, keď som sa informovala.Nejaká suma musela platiť vopred a k jej dôchodku doplácať v tej dobe 220euro. Je to pre mňa priveľa

autor
3. sep 2023

Mama sa dlhodobo starala o babku tak ako sa babka starala kedysi o moju prababku.

zuzuliennka1
3. sep 2023

tak sa teraz musis starat aj ty? tak si to myslela?
ked sa starala tvoja mama o babku, a babka o prababku, bola uplne ina doba, dnes je vsetko rychlejsie, drahsie, ty mas aj dost svojej vlastnej prace, aj ked len polovicny uvazok, ale podla toho co pises, mas toho az az.
mas len dve moznosti - urcis si hranice, trochu polavis, aby si sa nezosypala a nevyhorela, a ten cas na oddych si proste najdes.
no alebo nie, ale doplatis na to ty sama - vlastnym zdravim

autor
3. sep 2023

@vanilkovazmrzka je to určitým spôsobom začarovaný kruh, keď tam nie som ja časť mojej roboty spraví niekto iný, napr vedúca. Keď tam nie je vedúca časť jej práce niekto musí niekto spraviť. Určitú časť práce si viem presunúť na neskôr, určitú časť práce aj vedúca odsunula na neskôr, viem že chodila ráno o 2-3hod. skorej a bola aj teraz cez štátne sviatky v práci. Ale časť nepočká.
Tak keď niekde v menšej vypadne mzdárka či ekonómka kto jej prácu spraví šéf? upratovačka? údržbár?niekto od výroby?

autor
3. sep 2023

Deti mi pomáhajú s mamou ale 2týždňe boli o druhých starých rodičov, a starší boli v lete aj na brigáde boli menej doma

zuzuliennka1
3. sep 2023

a preco sa teda na tvoju mamu neda poberat opatrovatelsky prispevok?
podla tvojich slov je mama na tom zdravotne dost zle a starostlivost o nu je narocna. - neverim ze sa neda poberat opatrovatelsky

autor
3. sep 2023

@zuzuliennka1 nie ja ...úrady rozhodli že nie je odkázaná na opatrovanie, písala som aj odvolanie pezúspešne.
S mamou či bez mamy je dosť nosiť malú do školy ,na krúžky, poobede domov a učiť sa s ňou a pri tom pracovať na plný úväzok

autor
3. sep 2023

@zuzuliennka1 chýbalo pár bodov

vanilkovazmrzka
3. sep 2023

Davas dobre otazky - spravi to clovek s rovnakymi komeptetenciami, takze treba zobrat minimalne jedneho dalsieho zamestnanca. Zastupitelnost je zaklad fungujuceho pracoviska.

zuzuliennka1
3. sep 2023

tak potom jedine fakt len nejak upratat si tu pracu - neda sa proste aj sa 24/7 starat o mamu, aj o vlastne deti, aj o domacnost a este aj driet jak kon v robote.
den ma len 24h a ty potrebujes minimalne 6h spat a aj oddychovat, den nenafuknes.
pracu domov by som si na tvojom mieste domov nebrala, ty nie si v pozicii, ze si mozes brat pracu domov.
co sa neurobi - proste nebude, svet sa nezruti, ty nemozes nechat takto so sebou zametat.
alebo musi tvoj nadriadeny prijat dalsich ludi

vanilkovazmrzka
3. sep 2023

Kompetetenciami 🫣 zamotalo ma z tvojej zamotanej situacie 😅

mk1111111111
3. sep 2023

Myslim, ze starat sa o jedno dieta a pracovat na plny uvazok, je bezna realita. Ved deti odisli na internat, len najmensia zostala. Doteraz boli starsie deti doma, mali Ti trocha pomoct. Nebola by si tolko vycerpana a ak boli aj u inych vez prazdniny, tak Ta to len otazilo a zasa si mala len mamu. Nevies si to len zorganizovat.

autor
3. sep 2023

@vanilkovazmrzka Žeby firma s 10-15 zamestnancami na mal zamestnávať dve mzdárky?

Strana
z2