icon

Dá sa úspešne liečiť schizofrénia?

liduska87
12. sep 2024

Je tu niekto kto má diagnostikovanu schyzofreniu ? Je možné sa vyliečiť alebo sa berú lieky stale

123kika1234
12. sep 2024

Na schizofreniu sa berú lieky celý život.. a úspešnosť liečby záleží celkovo od človeka. Jeden bude dokonca života bez záujmov a práce a druhý môže vyštudovať vysokú školu a podnikať. 🙂

amelie2017
12. sep 2024

Nemam ju, ma ju sestra. Vyliecit sa neda, ale da sa pekne kontrolovat, ak si to chory prizna a dodrzuje liecbu. Co sa stava malokedy.

jamimo
12. sep 2024

@liduska87 mám kamarátku so schizofréniou. Poctivo dodržuje liečbu, keď má zlé obdobie, pomenuje to a pýta si hospitalizáciu. Pracuje, cvičí, trávi čas so zvieratami, v prírode, má dobrý režim pacienta.
Poznám učiteľa so schizofréniou. Normálne učí, funguje, veľmi veľkou oporou mu je manželka s deťmi.
Lieky treba užívať doživotne.

kim2028
18. okt 2024

Lieky sú bohužiaľ doživotné, ale ciele sú už na samotnom pacientovi. Je len na ňom, aký bude žiť život. Problém je však aj ten, že ide o ochorenie v rannej dospelosti a zotavenie na istú úroveň trvá dlhší čas. Vyžaduje už aj istú dávku trpezlivosti.

Len ťažko sa vysvetľuje, že napr. človek v 30tke a pracovné skúsenosti nie sú žiadne. Prakticky za 6 rokov, čo mi je relatívne OK tak mi nedal už nikto reálnu šancu sa zamestnať. Je to aj moja chyba. Čakám stále na niekoho, hoci tých životopisov bolo poslaných už dosť veľa a nič. Dokopy v súčasnosti neviem nič poriadne.

Mám len dobrovoľníctvo – píšem šachové články kamarátom z jedného združenia. Teraz prepisujem stavebné normy mame. To ma zamestnáva. Som rád, že ide to bez stresu. V platenej práci by bolo to asi horšie. Tiež drží ma dostatok záľub...

koniarova
18. okt 2024

@kim2028 drž sa. Bojuješ skvelo. Verím,že aj práca sa čoskoro podarí.

kim2028
18. okt 2024

@koniarova Ďakujem. Pochybujem s tou prácou už skôr nie ako áno, ale nevadí. Možné je všetko. Nepotrebujem ani tak silou mocou prácu. Mám ID, ale chcel by som skúsiť to... Zase som celkom dobre aspoň na tom. Hlavne každý vidí, že sa posúvam a mám istý potenciál. Chápem, že 36 rokov pomaly a skúsenosti nie sú žiadne. Hoci neviem, ako by som to zvládal, lebo negatívne príznaky sú občas v podobe poruch vôle. Aj dnes písal som 5-6 hodín a prepísal som len nejakých 20 paragrafov (článkov) z tej normy, lebo veľa vzorcov... Hoci zaokruhlil som na 100 prepísaných celkovo. Myslel som, že pôjde to dnes lepšie...

zzzzza
18. okt 2024

@liduska87 dodržiavať liečbu a dá sa s tým plnohodnotne fungovať, lieky sa musia užívať stále