Defekt predsieňového septa diagnostikovaný v dospelosti

lucinka1611
8. mar 2019

Dobry den. Rada by som nasla niekoho komu bolo diagnostikovane toto ochorenie az v dospelosti, respektive podstupil operaciu v dospelosti. Mam 32 rokov a caka ma katetrizacia srdca. Chcela by som sa o tom dozvediet viac. Ako to znasa dospely clovek, ake su rizika, aky bol priebeh operacie? Vopred dakujem za kazdu info. Lucia.

lusia33
9. mar 2019

@lucinka1611 neviem či ti poradím mne to robili v 18 r. teraz mám 33. Uzatváralii mi to katetizacnym uzáverom v plnej narkoze. Robili mi to v BA na Kramaroch, na 3 deň som šla domov.

lucinka1611
autor
9. mar 2019

@lusia33 dakujem krasne. Tak to znie celkom fajn, ze ide akoby o jednoduchy zakrok. Ako dlho trvala operacia? a ako je to s mimotelovym obehom prosim ta? Nemoze sa stat ze srdce sa nepodari znova nahodit?

lusia33
10. mar 2019

Ak je to to isté a ide o uzatvorenie diery na srdiečku tak to je krátka cca 30 min. operáca, cez žilu na stehne mi prešli katedrom k srdcu a pomocou neho mi uzavreli tu dieru. Čiže žiadne jazvy, rezanie .. po operácii je hneď kontrola či sa to uzatvorilo Ok , a ideš domov hneď na druhý deň po operácii. Ak ideš na to isté fakt nie je sa čoho báť. Robia to od maličkých bábätkam, ktorým sa neuzatvorila diera na srdiečku. Drzim prsty.

lucinka1611
autor
10. mar 2019

@lusia33 aha, tak to ja budem mat nieco ine. Na tento zakrok nie som myslim vhodna lebo mam defekt na zle pristupnom mieste. Najprv mi hrozila klasicka otvorena operacia, s rozrezanim hrudnej kosti 🙄 ale nakoniec mi to urobia akoby laparoskopicky cez 3 male rezy na hrudniku cez ktore vlozia kamerku a nastroje.. a pocas operacie sa musi srdce akoby zastavit aby nebilo pri uzatvarani a potom sa znova nahodi. Z toho mam najvacsi strach 😒

lusia33
10. mar 2019

@lucinka1611 jaj tak asi áno, neboj uvidíš všetko dobre dopadne...🙏 To je super, že nebudes mať rez, mne tiež vraveli, že niekedy tie diery operovali klasický, teraz len laparoskopicky cez kameru...budeš aspoň rýchlo fit a rýchlo späť doma...🙏🙏

lala0014
28. máj 2019

@lucinka1611 Ako si dopadla? uz ti robili ten zakrok? mne ho tiez diagnostikovali

lucinka1611
autor
3. jún 2019

@lala0014 akurat som v nemocnici. Robili mi to teraz v stredu. Vsetko je v poriadku, operacia sa podarila. Ale nebolo to len take sup sup ako som si myslela. Tym ze mi to robili cez rez pod pravym prsnikom to trvalo raz tak dlho kvoli pristupu. O operacii mi este pride kardiolog porozpravat co presne sa ako robilo. Ale povazuju to za normalnu operaciu, nie je to len taky zakrok. Ale zalezi aj na diagnoze samozrejme. Mne robili aj plastiku chlopne lebo tym ze som mala srdce od defektu zvacsene tak uz aj ta chlopna nedoliehala tak ako mala.

lala0014
4. jún 2019

@lucinka1611 to je super ze to mas uspesne za sebou. Aky velky si mala ten defekt. Ja mam asi 5mm. A ako ti to zistili ze to mas?

lucinka1611
autor
5. jún 2019

@lala0014 oj tak to ja som mala myslim az medzi 1-2 cm. Zistili mi to nahodou ked ma raz internistka pocuvala pred jednym zakrokom. Tak sa jej zdalo ze pocuje selest a nejake divne zvuky. Tak mi odporucila aby som si to sla overit potom na echo. No a uz to slo... len nechapeme ze ako je mozne ze od narodenia to nikdy ziadny lekar iny kt ma pocuval nepocul, az ked mam 32.