Denník bulimičky
Veľmi ťažko sa mi o PPP píše.Dokonca som počula vyjadrenie jednej ženy,ktora je aj drogovo závislá,že o chlaste a drogách pre ňu nebola taká hanba hovoriť,ako o prežieraní a vracaní.
Hanbím sa za túto diagnózu.
A predsa s ňou už 20 rokov žijem.
Zo začiatku som o nej hovorila.
Keďže si ľudia radi do niekoho kopú,bola som vysmiata."To je tá,čo žere a ide sa na hajzel vygrcať"
Dlhé roky som o tom nehovorila a mám s tým stále problémy,hovoriť o tom.
Predsa mám túžbu s tým niečo robiť a podeliť sa s niekym.
Nie som zúfalá.Po toľkých rokoch už nechytám depky s nadváhy.Od kedy som si povedala,že už nikdy žiadne diety....prestalo aj prejedanie.
Neviem..ako žijú bulimičky na Slovensku?
Ja si idem po svojej ceste.Objavujem samu seba,odkrývam každé jedno moje zranenie s minulosti...a tam vidím východisko s tejto choroby.
Už asi mesiac sa učím jesť všetko.Čo bolo pre mňa pred pol rokom absolutne neprijateľné.
Nechcem už počítať kalórie,mať všetko pod kontrolou.Lebo práve to ma vždy doviedlo k prejedaniu a vracaniu.Asi 3 roky pozorujem,ako sa veci vyvíjajú.Že sa vyvíjajú trochu inak..ako voľakedy.
Od kedy som zrušila diety,to nutkanie je naozaj menšie.Ale nie je len to samotné.
Velmi mi pomohlo,si povedať,že môžeš všetko,ale nie okamžite.Zo začiaku som si dávala intervaly.Mala som chuť na keksík.Polku som zjedla hneď,a ďalšiu polku napr. o 10 minút.
Kto bulímiu má,pozná tie stavy,keď zmizne všetko jedlo okamžite v žalúdku.Čo najviac.
A keďže si to zakazujeme,tak čo najrychlejšie.
Akože to nevdíme.
Zistila som,že je jedno,či zjem 1 keksík,alebo ich zjem za minutu 10.Túžba po jedle ostáva rovnaká.
Tak som si povedala..ok...dovolím si to všetko zjesť.Ale nie hneď!
Dávala som si stále dlhšie intervaly a pozorovala,čo sa deje.
Zistila som,že toho zjem zrazu menej.
Mám ešte veľa iných zlepšovákov na našu chorobu.
Budem písať o dnešku.
8.8.2015
Poprosila som kamarátku,nech mi 21 dní píše každy deň jednu sms,prečo ma má rada,a prečo som pre nu výnimočná.
Nebolo to jednoduché ju osloviť.rozum mi hovoril " Bože,komu by sa chcelo denne napísať,prečo ťa má rád"
"Blbosť"
Nechala som to asi 3 týždne ležať.Ale potom to prišlo.Skúsim to....
Bola s toho paf,že čo čo čo...to od nej chcem.
Denne si do dennika zapisujem,čo mi píše.
Ráno som vstala.Konečne si dovolím jesť moje obľúbené raňajky
Dva krajce celozrnného chleba,maslo,marmeládu a kávu s mliekom.
Srdce mi bije,lebo mám v hlave všetky knihy sveta o diétach,sacharidoch,bielkovinách,tukoch.Ako sacharidy škodia.A ešte s maslom....
Božeeee
"Micka,ak si nedáš takéto raňajky,zožereš toho neskôr 3x viac." hovorí ku mne to láskavé ja
Zisťujem,že ak začínam žiť život podľa seba,objavovať moje danosti,ktoré som roky v sebe nevidela,aj prejedanie je menšie.
Akoby nám táto choroba ukazovala,že náš život nie je v poriadku.Že máme na sebe pracovať.Vôbec to nie je o chudnutí a priberaní.
Nepriamo je....ale u mňa je jedlo akoby liek na bolesť,ktorú v duši cítim.Dlhé roky som ju potláčala.
Od kedy smútky,bolesť,strach v sebe nepotláčam....začali sa diať dosť veľké veci v mojom živote.
Tak si aj dnes porobím to potrebné a už začínam pociťovať v sebe tlak.
Dnes je teplo na zdochnutie.Upratať musíš.Navariť musíš....A deti ťa potrebujú.
Sadnem si a nadýchnem sa..."Čo naozaj dnes chcem?"
"Čo najradšej robím?"
A píšem si zoznam mojich obľúbených činností.Je tu zaradené aj písanie.
O čom už len môže človek písať,ak nie o tom,čím si sám prešiel?
A tak píšem.
Naťukala do Googlu tému Mentálna Anorexia,Mentálna Bulímia.
Som prekvapená,ako málo pomoci na Slovensku je.Je psychiatrická pomoc.To ano.
Mne osobne psychiater nikdy nepomohol.Ani psychológ.
Viac opatery sa dostáva anorektičkám,je mi jasné..môžu zomrieť skorej.
Ale čo bulimičky?
Ako zvládať nutkavé prejedanie?
Ako náhle som začala o tejto téme písať,pocítila som sýtosť.Ďakujem Vesmíru za každú jednu hodinu,keď ju nestrávim jedlom.
Dávam si studený melón a zase si poďakujem,že sa nepchám bielkovinami.Neodsudzujem žiadnu formu stravovania...každému vyhovuje niečo iné.
Ja mám dojem,že teraz nie je čas na vyraďovanie potravín.
Až dakedy neskoro popoludní si dávam normálny obed!!!
Pre mňa dakedy nepredstaviteľné.Dlho som držala dietu,a potom,keď som predsa nevydržala...povedala som si,no..keď som už "zhrešila",rýchlo si dám všetko možné,čo som si odopierala.
Háčik je v tom,že keď jedlo vyzvracáte,ste stále hladné.A takto sa točí okolo jedla celý ďeň.
Mne už pár týždňov vďaka predlžovaniu "slasti" s jedenia....nie.
Veľa čítam.Veľa premýšlam.A veľa vecí mi dochádza.
Chytajú ma rôzne emócie...behám ako lev v klietke.Pýtam sa,čo preboha robím s mojim životom?
Čítam príbehy žien,ktorým sa podarilo mať prácu, v ktorej sú šťastné.
Čo ja teda vôbec nie som.Do dnes som bola..ale keď som začala nad tým rozmýšľať,čo naozaj od života chcem....rástol vo mne tlak.
Uľudňujem sa,a hovorím si...že pomaličky pomaličky dievčatko.Najprv zisti,čo rada robíš.
"Píšem" hovorím si.
"Tak začni" hovorí moje láskavé ja
Tak som začala.
Som tu.
Budem sa tešiť každej jednej reakcii.Pomôže to mne,pomôže to tebe.Viem,že je nás veľa.
A že tie klasické spôsoby liečby zaberajú len veľmi málo.Prešla som si psychiatrickou liečbou,psychologickou a aj farmakologickou.Mne nepomohla ani jedna z nich.Som vďačná aj za tieto skúsenosti.
No od kedy si dovoľujem byť sama sebou,mám dojem...že sa to zlepšuje.Som na začiatku a povzbudzujem každú jednu,že môžeme ísť spolu.
@elenakrasna skoda, ze ten web je takyneprehladny ☹
@keira
Ahoj keira.
Dakujem za spatnu vazbu.Myslis ktory web?Tento na modrom koiku,alebo moja stranka?
Je tu toho vela napisane.Mozes si s toho vybrat, co oslovi teba.
Alebo aj nie.
A ano, casto je to prekomplikovane..ako nasa mysel.
Zelam vsetko dobre.
@mamka_danka
Dakujem.
"Okamžite zrušíš tréning svojmu synovi!!" kričí na mňa mama z telefónu.
Rútim sa nervózna 5x prekročenou rýchlosťou domov, kde na mňa nervózne čaká.
Mám 40 rokov.
Mám strach.
Cítim sa vinná za jej bolesť.
Po hádke cez telefón som mame povedala, že sa nič meniť nebude a že nech sa s tým zmieri, lebo JA rozhodujem.
Kilometre som v ten večer prešla o polovičný čas.
Strach a bolesť, ale aj veľký hnev som v sebe pokúšala ovládnuť, aby som domov prišla živá.
Odomykám dvere môjho domu.
Vypnem večerné správy, a kážem mame, nech príde dole.
Nech mám akokoľvek veľký strach, dnes ho prekonávam.
Po hystérii mojej mamy som jej povedala, že odo dneška nebude s mojimi deťmi robiť nič okrem návštevy ihriska.
Nebude chodiť do môjho domu a nebude rozhodovať za mňa......
"Ty si mi ukrdnutá!" kričí
"Všetko robím len kôli deťom!"
"No, máš smolu." hovorím jej psychopaticky kľudným hlasom
"Sú to moje deti a ja rozhodujem" hovorím... komu?
Sebe?
Jej?
Potom som celé dni chodila ako bez duše.
Stalo sa to najhorši, čoho som sa podvedome najviac bála.
Že ma mama odvrhne nadobro.
Stalo sa to, a ja zisťujem, že je to vyslobodenie.
Že život ide daľej.
Ako väzeň. ktorého už pustili na slobodu, no ešte neodomkli reťaze.
Ako som mohla dovoliť, aby druhý človek za mňa rozhodoval?
Musela som porodiť deti a vidieť na nich, že si ich niekto privlastňuje a ja na ne nemám nárok?
Ako som mohla toľké roky dovoliť, aby niekto iný za mňa rozhodoval?
"A veď čo"
"A veď čo?"
"Síce to nechcem urobiť, ale urobím, pre pokoj v dome"
"A veď čo,idem tam na návštevu.Nech ľudia o mne nehovoria nič zlé"
"A veď čo"
Koľko krát v živote si to poviem?
Koľko krát v živote idem proti sebe?
Prečo je moja mienka pre mňa tak málo dôležitá?
Ešte stále sa spamätávam z tejto obrovskej životnej lekcie.
Ešte stále mám v sebe milión vecí, ktoré nechcem robiť, no napriek tomu ich robím.
Pod ťiažov hrôzy, ktorú pociťujem, vetrím slobodu.
Hrôzy s toho, koľko ľudí nahnevám, lebo idem vlastnou cestou.
S vedomím, že nie je iná cesta...len tá moja.
Sloboda....
Ahojte!
Je tu este stale niekto aktivny,alebo je tato skupina a vlastne verejna diskusia uz minulostou? 🙂 dakujem za odpoved, prave som citala asi 2 hodiny vkuse...
Ahojte ...ešte stále funguje táto skupina ? Potrebujem sa porozprávať :(
@cosmicka si ešte tu? @elenakrasna
@cosmicka ak sa potrebuješ porozprávať, skús osloviť baby odtiaľto: https://oaslovensko.wordpress.com/
Je to tam pomiešané, sú tam prejedačky, bulimičky aj anorektičky.
Môžem Ti zistiť kontakt, majú skupinu, kde môžeš písať, alebo kontakt na ne na skype, kde majú mítingy.
@cosmicka na tejto adrese požiadaj o prijatie do skupiny: https://groups.google.com/forum/#!forum/oa-slov...
Je to anonymná skupina, tak tam choď s prezývkou, nie svojim menom.
Ahojte, držím vam palce aby ste našli svoje krásne ja. Nie v hlave, ale v srdci.
Začal som vás citat, pretože som spoznal skvelú ženu a po pol roku sa mi zdoverila. Áno, ma bulimiu. Je to ťažké chápať keď to neprezivam.
Ale chcem pomôcť. Ale zároveň je to ťažké keď som boyfriend. Aspoň si to myslím. Nejakú snahu vynaložim, niekedy zas zlyham a vznikajú hádky. Hádky, lebo to neviem správne pochopiť, uchopiť a pracovať s tým. Niekedy mám pocit, že tvrdohlavosť tomu fakt bráni. Ci moja alebo jej.
Ako byt nápomocný a nezničiť si vzťah? Keď boj nie je medzi nami dvoma ale ta choroba je medzi nami?
Ako byt trpezlivý a ukázať jej krásy života a zmysel, ktorý je potrebný?
Dakujem za každú radu či kritiku.

drzim vam palce baby 🙂