Ako sa najrýchlejšie zbavím depresie?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

krissy1
16. nov 2006

neviem ti sice poradit ,ale skus sa spytat v niektorej teme 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/group.php?q=dep...

kveta
16. nov 2006

Ahoj, filipko, ja o tom niečo viem. Antidepresíva zaberajú až po troch až štyroch týždňoch užívania, nie každé antidepresívum musí človeku sadnúť. Pravdupovediac zimnica a hnačka mi nepasuje do obrazu depresie, lebo s depresiou sa spájajú skôr zápchy, takže si myslím, že tá zimnica a hnačka nie je z depresie, ale je samostatným ochorením /črevná chrípka, alebo niečo iné.../.
Depresie pri nedostatku spánku a vyčerpaní sú bežným javom. Dôležité je nerobiť si ťažkú hlavu z toho, čo nestíhaš /ešte som chcela umyť riad/ ale radovať sa z toho, čo si stihla /ale stihla som komplet obstarať bábo a to je skvelé/.
Neviem, či si to môžeš dovoliť, ale chcelo by to nejakú pomoc v domácnosti, prípadne opatrovateľku, čo by u Vás prespala a Ty by si sa aspoň tiež vyspala. Odstriekané mlieko, aby si nemusela kojiť uprostred noci Ty, ale opatrovateľka, je tiež riešenie...
Ešte jedna dôležitá vec: pri antidepresívach sa najskôr zlepšuje dynamika psychiky, človek vládze urobiť viac než pred tým, ale zlepšenie nálady prichádza až o pár dní/o málo týždňov neskôr, takže inak povedané: v treťom a štvrtom týždni užívania býva najviac sebevrážd, lebo človek vládze pripraviť si veci na sebevraždu /zvýši sa dynamika/ a urobí ju /lebo depresívny pocit pretrváva/. Takže inak povedané, nepáchaj sebevraždu len preto, že depresívny pocit ešte nevymizol. On časom vymizne, neboj. Prepáč, že píšem tak neosobne. Držím Vám palce.

olinel
16. nov 2006

Ahoj Filipko.S depresiou mam aj ja skusenosti.Ja osobne sa z nich dostavam uz druhy rok.Proste vsetko sa na mna nakopilo a bum.Je to choroba nervou a to trosku dlhsie trva, kym sa clovek z toho dostane.Ta pomoc opatrovatelky by sa ti naozaj zisla, alebo ak mas dobru kamosku.Snaz sa len pozitivne mysliet a ak ti nahodou zabludi myslienka, tak si hned spomen na daco pekne.Mne pomahal aj caj Melaton-ukludnujuci, alebo Magne B6.Drzim Ti palce velmi dobre viem o com je rec.

lodia
16. nov 2006

Ahoj Filipko!

Velmi ti drzim palce, v nasej rodine su dvaja ludia postihnuti touto chorobou a je to velmi tazke, preto viem, co prezivas. tvoje priznaky - hnacka, horucka, zimnica su jednoznacne prejavom depresii. Mala by si sa obratit na odbornika, pripadne absolvovat okrem liecby liekmi aj psychoterapiu a hlavne by si sa s tym mala zdvoverit rodine, aby ti pomohla. Depresie sa vracaju v urcitych cykloch, a aj zalezi od toho aky druh depresie ta trapi a podla toho ti daju lieky, ktore velmi pomahaju, v nasej rodine tak zachranili dva zivoty. Je to narocne ich stale brat a isto to zatazuje organizmus, ale pomahaju vnimat zivot inac. prosim ta, hlavne sa liec a ver tomu, ze tie lieky zaberu a tento chmurny cas odide, naozaj to tak je. Urcite povedz aj blizkym - kamaratke a pod., ze momentalne potrebujes pomoc. Moj blizky nevedel vyliezt ani z postele a druhy mal podobne prejavy ako ty. Ale teraz su obaja ok, len obcas sa im to v mensej miere vdaka liekom vrati.
Drzim palce!!!!!!

mercy
16. nov 2006

Ahoj zlatko,aj ja som mala depresiu, vlastne ešte mám, ale v nemocnici som nebola.Po pôrode depresia súvisí s hormónmi-vzniká hormonálnou nerovnováhou a únavou, mne sa napríklad vracia počas menzesu. Musíš si zaobstarať pomoc, bez rečí.Starostlivosť o dieťa a samota je nápor na psychiku plus hormonálna nerovnováha to je veľa aj pre baby, ktoré nie sú na výkyvy hormónov citlivé.A potrebuješ sa vyspať.Ak si bola aj v nomocnici, bolo to teda dosť vážne, na mieste tvojho muža by som si vzala hoci aj neplatené voľno.Alebo si zavolaj rodičov, súrodenca, hocikoho,len nebuď sama.Držím palce.A ozaj, radím aj dobrého psychológa.

eliana
17. nov 2006

Ahoj.Aj ja som trpela depresiami.Najprv takou poporodnou,po druhom dietatku.Bolo to dost zle uvazovala som o vselicom najhorsom, dokonca aj o rozvode, hoci manzela mam skoro dokonaleho a velmi dobre si rozumieme, vtedy som bola proste mimo. To preslo postupne samo, asi sa vyrovnali hladiny hormonov. Ked mali deti 4 a 2 roky, chytila som dalsiu.Ta bola snad horsia. Bolo to tiez z vy&cerpania. Deti divoke,manzel koncil skolu a sucasne pracoval, no horor. Tri tyzdne som nevedela vstat s postele, vsetci sme si mysleli,ze je to z chripky,ale vsetky vysledky boli v poriadku,no mne bolo stale zle, bolesti hlavi,strasne, zaludocne problemi a tak.Davali mi lieky na migrenu,no nic nepomahalo.Nakoniec som natrafila na neurologicku,ktora ma poriadne vysetrila a zistila,ze je to psychyka. Dala mi lieky na upokojenie,brala som ich asi dva mesiace,alebo aj menej.A bolo mi dobre.Konecne som sa vedela postarat o deti. Potom som ich prestala brat a bolo uz lepsie.Treba sa za kazdu cenu upokojit, vidiet svet lepsia.Nestresovat sa takymi typickymi vecami pre zenu ako poriadok,teply obed a tak.Najdolezitejsie je dieta a ty, Aj manzel by mal iste veci pochopit. Mat male dieta je vycerpavajuce. Matka musi dbat v prvom rade o svoju psychycku pohodu,potom bude v pohode aj zvysok rodiny.Vela dobrych gazdiniek, malo v casoch,ked mali male deti domacnost nie dokonalu. Co mne velmi pomohlo,ked bol moj druhy a extra narocny syn maly. Spaval so mnou v posteli. Nemusela som k nemu vstavat,pohladila,nakojila a pri tom sa ledva zobudila. Potom spavalô aj sam ale ked mal dva zas zacal byt uzkostlivejsi a dozadoval sa ma v noci a tak zas spava so mnou alebo s ockom. Za nic to nedam. Je to vyborne. Mysli pozitivne.Chod medzi ludi, do materskeho centra. Rob nieco pre seba.Za kazdu cenu. Prajem ti vela radosti.

mitinka
24. nov 2006

OLINEL kde to je dostat normalne v obchode alebo v lekarni aj caj aj magne B6??ja mam tiez taky problem uz tri mesiace s tym zapasim a myslela som uz aj na sebevrazdu ani raz uz ma to unavuje a hlavne ked mam takeho debila za muza!!!diky

vavka33
24. nov 2006

Ahoj Miti,akosa ti dari.Podla toho co citam sa ti tvoje problemy moc nevyriesili.Ja viem,ake je tazke radit,ale hlavne nemysli na sebevrazdu.Mas male babatko,ktore ta potrebuje a aj ked to mas urcite tazke,tak sa to zlepsi,uvidis.

briluxina
24. nov 2006

mitinka, kasli teraz na vsetko aj na poziadavky svojho muza. mysli len na seba a babo.ja som tiez velmi depresivna a tiez mi nikto nepomaha ani muz. on ma svoje problemy v praci. tak mu ..vies co.staram sa o seba o babo, povysavam ked sa mi chce, proste vsetko ostatne je druhorade.ked maly place, tak stracam nervy ale je najedeny, prebaleny, tak nech si poplace kym som v sprche.vies stale myslim na to, ze keby som umrela, nemal by sa kto o maleho postarat. tak si stale vravim: musis byt silna a musis zit!

mitinka
24. nov 2006

vavka nezmenilo sa absolutne nic je to este horsie ako to bolo placem kazdy den je to katastrofa uz nevladzem rozmyslam aj nad tym ze by som isla psychosovi ale hambim sa co ked.....
briluxina ja uz kaslem na vsetko len moj muz je uz aj so svokrou cudny a stale som na vine ja a stale mi muz nieco vycita a ja mu nemam ked zo saly odisiel telefonovat ze mame dceru ani dakujem ani s prepacenim "hovno" az ked som bola tyzden doma a plakala som kvoli tomu tak vtedy mi doniesol kyticu lebo aj jeho ujo mi dal kvety skor ako on mne a to ho uz asi poriadne nasralo!!!!!!!!!!!

vavka33
24. nov 2006

nehambi sa a chod,kym nieco nevyvedies-myslim tu samovrazdu.

mitinka
24. nov 2006

myslis?chcela by som tam ist sama len kto mi povaruje malu a ako sa tam dostanem ked ma bus nechce zobrat?prosim porad ako na to:((

melory
24. nov 2006

ale mitinka 😢 ja ze to mas za sebou

vavka33
24. nov 2006

Nemyslimj a to viem,ja som tak prisla o maminu,a dodnes sa pytam preco.neurob to svojej dcerke.A nemas prenosnu tasku,alebo nosic,aby si tam zobrala malinku?Lekar ta vezme,neboj,ked povies o co ide a este ked tam budes aj s babenkom.Alebo skus zistit na informaciach tel.cislo a najskor tam zavolat.

mitinka
24. nov 2006

mel nemam je to cim dalej horsie!!!!uz chcem aj odist nasim aj vsetko mozne uz som teraz aj mame pisala ci nemozem sama s malou prespat zajtra do nedele muz ma terz nocnu a nechcem ho ani vidiet neska som sa mu pohrozila aj s rozvodom!!uz stracam nervy a nevladzem dalej niest tu tazbu 😢 ☹ 😢

erika153
24. nov 2006

mitinka hore hlavicku to ta prejde po case. mas krasne babatko a ste pekna rodinka. ja budem prve 3 mesiace uplne bez muza a urcite budem mat nervy ze mu je robota prednejsia ako my aj ked to tak nieje! citala som jeden pribeh mamicky ktora mala depresie velke navstivila psychologa a vyriesilo sa to vsetko.. nehanbi sa predsa sa nebudes trapit. samovrazda? mysli na tu nadheru co mas na ruckach na fotke 😉

vavka33
24. nov 2006

Ja som to tiez mala tazke,mala som rozne problemy,tiez si ma manzel nevsimal,pripomina mi ho ten tvoj nakoniec som sa rozviedla aj napriek reciam okolia a jeho rodiny.Ale strasne sa mi ulavilo.Som teraz vydata za najuzasnejsieho cloveka na svete a nikdy nebudem lutovat,ze som bojovala.Bojuj aj ty a zacni sama u seba tym,ze zajdes za psych.

mitinka
24. nov 2006

dobre tak to teda vyskusam a zavolam mu cez tyzden ked budem sama a skusim sa tam nejak dostat.nebude to blbe az by som sa tam rozplakala?

vavka33
24. nov 2006

Tu som ti nasla aj telef.kontakty do nemocnice v TT,tak skus zavolat,oni ta prepoja a radsej sa objednaj

FAKULTNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU A.Žarnova 11 033/5536 002
POLIKLINIKA DRUŽBA Starohájska 2 033/5953 111
POHOTOVOSŤ A. Žarnova 11 033/5536 103, 5536 046
ZDRAVOTNÍCKE ZARIADENIE TRNAVA Mozartova 3 033/5333 511
ŠTÁTNY ZDRAVOTNÝ ÚSTAV Limbová 6 033/5512 861

mitinka
24. nov 2006

vavka dakujem si zlata ☹

vavka33
24. nov 2006

Moja,mozes tam plakat kolko chces,aj kric alebo buchaj,len to zo seba dostan.Ulavi sa ti.A ak nekojis,skus si kupit v lekarni na ukludnenie Passedan,je to taky prirodny sirup z byliniek a upokojuje to.Mne to pomohlo,ked som nevladala......

vavka33
24. nov 2006

A mas nadhernu dcerku,teraz som kukla do tvojho albumu.A to sa narodila taka vlasata?uzasne!

briluxina
24. nov 2006

mitinka, a keby si k lekarovi zasla taxikom? vies ked ta bus nechce zobrat. budes to mat jednoduchsie.

certica
24. nov 2006

Mitinka, vazne nevahaj a chod k nejakemu psych. Myslim, ze uz len to je super a velke plus, ze mas takto pristup k internetu a mozes sa aspon niekomu vyrozpravat a nechat si poradit. Ja som si Tvoj album pozerala par dni dozadu, ked sa tam objavila tato Tvoja fotecka a prve co som si povedala: vaauu, ta mamina ma len 3 mesacne babenko (a nadherne) a tak super vyzera, hmmm! Proste kocka 😉

mitinka
24. nov 2006

vavka ano taka vlasata a vobec jej nevypadavaju ma ich stale je taka uzasna a zlatucka🙂)) briluxina to nieje zly napad dik

andy9691
24. nov 2006

Alebo skús klokanku, to je najpohodlnejšie, nestojí veľa, ak nemáš, pozri bazár. A obráť sa na mamu, ak máte dobré vzťahy, to je najlepšie. Hlavne sa vyspi a normálne najedz, potom toho doktora. A chlapi sú z iného sveta, myslia inak a vidia veci inak ako ženy, nemôžeš očakávať, že bude chlap vnímavý. Ak si alergická už len pri pohľade na neho, fakt odkráčaj na pár dní, ak máš kam. Je to lepšie ako si vravieť veci, ktoré nevezmeš späť, alebo sa nechať ubíjať. Bojuj, za pár dní to prejde. Je to aj počasím, aj únavou, skús toho psychológa, mojej mame to po rozvode zachránilo život.

mitinka
24. nov 2006

certica dakujem🙂) andy vyskusam to teda urcite ale neviem kedy sa tam dostanem dufam co najskor

fafa
24. nov 2006

mitinka, skus na adrese www.poradna.sk a tam su rozne poradne, neviem ako to funguje ale skus sa v tom povrtat, viem, ze su tam aj psychologovia, mozno by nieco poradili...drzim palce...

andy9691
24. nov 2006

Určite by ti mal poradiť gyndoš, veď je to v zásade problém súvisiaci s pôrodom. skús mu zavolať. Je to urgentná záležitosť, tak to ber a nenechaj sa odbiť.Nie si jediná, tam by mali mať skúsenosti.

briluxina
24. nov 2006

mitinka, teraz som si citala na inych strankach tvoj problem.podla mna je to psychicky teror. tvoj muz ta chce uplne zdeptat. chod cim skor ku lekarovi aby ti pomohol ziskat opat sebavedomie, lebo v takomto prostredi kde sa necitis dobre, sebavedomie iba stracas.mozno by ti stacilo pohovorit si s psychologom ako mas riesit take situacie kde ta manzel nejak vytaca. je mi to velmi luto, ze takto musis trpiet ale cim skor zajdes za odbornikom tym lepsie pre teba a pre tvoje babo.verim, ze sa coskoro zacnes opat usmievat.drzim ti palce... 😉