Depresia, Úzkosť, derealizacia, depersonalizácia

henrich_666
3. jan 2019

Zdravim.. nie som matka ani žena, mám 16 rokov a zaregistroval som sa sem aby som našiel pomoc od ľudí ktorí sa s niečím podobným stretli.. Po ťažkom životnom období sa u mňa objavila depresia.. ale na tú som bol celkom zvyknutý tak som ju neriešil, po asi pár týždňoch nasledovali záchvaty úzkosti pri ktorých mi prichádzalo špatne.. stále som to ale vedel vydržať a prekonávať sa.
Bohužiaľ teraz sa mi to rozvinulo až do derealizacia ktorou trpím, ničí mi to život po každej stránke.. objednal som sa už aj k psychiatričke ale až o dva mesiace.. neviem ako takto budem fungovať dovtedy.. poraďte nejaké AD bez predpisu a lieky na úzkosť prosím

Vďaka za rady

ink
3. jan 2019

Ahoj, nejaké lieky ti môže predpísať aj pediater. Prečkáš najhoršie. Prípadne sa skús objednať na prednostné vyšetrenie. Pomohlo by ti aj vyšetrenie u psychológa. Spraví testy a jeho nález pomôže psychiatrovi s diagnózou aj s farmakoterapiou.
Navyše, neviem ako si si diagnostikoval derealizáciu, ale nechaj diagnózy radšej na odborníkov.

henrich_666
autor
3. jan 2019

@ink dlho som hľadal čo so mnou vlastne je.. prečo zrazu vidím svet inak ako som ho videl, ako keby som sníval, videl všetko akoby cez sklo.. myslel som že prichádzam o rozum a keď mi to už nedalo.. googlil som.. všetky príznaky ktoré boli popísané pod derealizaciou som mal a mám.. to isté s Dp. Ale tej som sa nejak zbavil..

ink
3. jan 2019

@henrich_666 depresie sa nedá len tak zbaviť, ak to bola ozaj depresia a nie smútok. A môže byť, že máš teraz menej spánku, prípadne menej kvalitný spánok a to ovplyvňuje kvalitu vnímania sveta. Derealizácia je už vážnejšia vec.

henrich_666
autor
3. jan 2019

@ink tým "dp." Som myslel depersonalizáciu.. tej som sa zbavil, depresiu a úzkosť mám stále.. záchvat úzkosti u mňa automaticky vyvolá záchvat derealizacie.. a tak sa to točí stále dokola už 2 mesiace

cernackova
3. jan 2019

Ahoj, chcem ťa pochváliť za to, že si sa objednal to znamená, že si dosť zrelý rozumovo a vieš že niečo nie je v poriadku... ak by ti bolo velmi zle zver sa rodičom... išli by s tebou na pohotovosť a dostal by si injekciu na upokojenie... držím palce

henrich_666
autor
3. jan 2019

@cernackova ak s tým chcem niečo robiť tak len sám.. rodičia toho majú momentálne veľa, vedia o mojom stave ale nie je im to príjemné počúvať lebo z časti si uvedomujú že za to môžu oni.. a ďakujem 🙂

567890
3. jan 2019

napíš na akej škole študuješ - možno budeš mať podobné záujmy s mojím synom a kamarátstvo by vám pomohlo

henrich_666
autor
3. jan 2019

@567890 😅 Obchodná Akadémia Lučenec.. v tom že by som nemal kamarátov problém nie je, mám ich veľa.. (samozrejme ak tak, rád sa zoznámim..) len kôli týmto problemom nie som schopný s nimi mať príliš veľký kontakt.. nie je deň čo by ma niekde nevolali ale ja sa na to proste necítim :/ aj ma to mrzí.. preto sa toho chcem čo najrýchlejšie zbaviť a dať sa dokopy

deti95060810
3. jan 2019

zájdi za pediatrom - svojim obv. lekárom ku ktorému chodíš a niečo ti isto predpíše na zvládnutie obdobia kým sa dostaneš ku psychiatrovi...ešte je možnosť aj zájsť na pohotovosť v prípade veľkých problémov...tam ti pichnú jednorázovo niečo na upokojenie popr. predpíšu recept.

henrich_666
autor
3. jan 2019

@deti95060810 ďakujem za radu.. asi to tak aj urobím 🙂

567890
3. jan 2019

k psychiatrovi neodporúčam, ak sa to dá, poznám dievča, ktoré si nechcelo dať urobiť vyšetrenie - poslali ju k psychiatrovi a dnes po 20 rokoch je úplne zničená, snaž sa z toho dostať bez psychiatrie

monikafeliz
3. jan 2019

ak ti môžem poradiť tak skús predajňu kde predávajú veci od Energy a kúp si Relaxin, alebo poprípade niečo čo ti oni poradia

henrich_666
autor
3. jan 2019

@monikafeliz som vďačný za každú radu ❤️.. skúsim zohnať

henrich_666
autor
3. jan 2019

@567890 hádam ma do RS nepošlú 😅😂... Ale odbornú pomoc potrebujem

cyclo_danka
4. jan 2019

@567890 Prosím toto nerob, môžeš viac uškodiť ako pomôcť. To, že ty poznáš jednu dievčinu, ktorá išla k psychiatrovi a dnes je úplne zničená (naznačuješ, že z liekov?) ešte neznamená, že X ľuďom psychiatri nepomohli, sama mám v okolí niekoľko, ktorým pomohli, veľmi.

cyclo_danka
4. jan 2019

@henrich_666 Vyzeráš byť veľmi rozumný mladý muž. Odbornú pomoc určite vyhľadaj, ako Ti radia - všeobecného lekára a psychológa určite, potom podľa potreby aj psychiatra, veď to nie je žiadna stigma. A pokiaľ sa dá, zapoj aj svojich rodičov, aj keď toho majú veľa, ale veď zdravie dieťaťa by im určite malo byť prvoradé. Veľmi Ti držím palce.

janka_banka
4. jan 2019

@henrich_666 Ahoj Henrich, ja sama sa liečim od cca 15-tich rokov (diagnóza depresia, úzkosť a primárna diagnóza je hraničná porucha osobnosti)...
Ja som najskôr absolvovala vyšetrenie u psychológa, a ten následne konštatoval, že potrebujem aj pomocnú barličku v podobe liekov... keďže depresia a úzkosti mi už prerástli cez hlavu a nevedela som sa na svet pozerať reálnymi očami. Totižto tieto diagnózy skresľujú vnímanie a ako píšeš, tak sa na svet pozeráš akoby cez sklo.
Netreba sa hanbiť za svojej problémy (moji rodičia nikdy nepripustili, že ich dcéra môže mať takýto problém 🙄 a pritom z časti k tomu dopomohli)...
Nabrala som silu a povedala dosť. Moja lekárka má poslala k psychologicke a potom sme pridali lieky. Pracujem na sebe stále, keďže tie osobnostné črty a citlivosť človeka len tak nezmenis...ale ide to.
Mám dve dcérky, sem-tam výkyvy, ale sama napíšem, že aj tak lieky nič nenapravia,iba Ty sám a to najmä psychoterapiou, ktorá odhalí, čo Ťa trápi a privádza do týchto stavoch.
Držím Ti palce a po búrke vždy výjde slnko ☀️

reny73
6. jan 2019

Henrich.
Moja dcérka má to isté. A prišla k tomu tiež po silnom psychickom vypätí,ktoré ked už trvalo dlhšiu dobu,každá bunka v tele sa dostala do oxidačného stresu. A vtedy prestane pracovať celý mechanizmus tela. Je veľa príkladov v realnom živote. Napríklad keď ide dieťa do škôlky. Je to pre neho veľký stres. Mama ho ráno zobudí,aj keď by chcelo spinkať. Potom mu odíde a ono je vystrašené či sa vráti. Pani kuchárka ho núti všetko spapať. Keď už to trvá mesiac jeho imunita je v čudu a dieťa ochorie. A potom znova a znova. Mama sa potom sťažuje že dieťa dostane každý soplík. Uvedomelá matka mu dá vitamíny. Nakúpi citróny,jabĺčka a tak ho zachráni. V skutočnosti mu dá prvú pomoc pri oxidačnom strese a to je vitamín c.

Tvoj stres bol silnejší ako stres tohto dieťaťa a tak potrebuješ vitamínu c ďaleko viac.

A takto som zachránila svoju dcéru.
Každý den dostane vysokú dávku vitamínu c. Vysoká dávka je 3000mg až 6000mg. To jej ale spôsobovalo v jej veku silné a bolestivé akné a tak sme to znížili na 1000 mg. Ja jej kupujem kyselinu askorbovú. Pol malej lyžičky denne.
Spôsobí ti veselšiu náladu. Po dlhšom čase napríklad po pol roku bude tvoja nálada trošku lepšia a tak sa začne telo zase dostávať do pohody a začne sa uzdravovať.
Určite si vygoogli jednoducho vitamín c.

Najhoršie pre teba sú myšlienky. Opäť ti dám príklad: kedy sa dieťa bojí? Keď premýšľa--- Čo ak je pod posteľou nejaké strašidlo? Čo ak vylezie? Čo ak ma zožerie? A bojí sa čoraz viac. Mihne sa z vonku tieň stromu a môže sa od strachu aj pokakať.
Čo ti prinieslo keď si googlil články alebo diskusie o derealizácii? Obrovský,príšerný strach že sa z toho nedostaneš.
Alebo iný príklad na to čo spôsobujú myšlienky. Mama mala 4 deti. Všetky sa oženili,vydali a odišli z domu. Mama chodí po dome a premýšľa- och deti moje. Kde všetci odolišli??? Som tu sama. Och ako bolo dobre keď tu šantili. Och ako bolo krásne keď som im piekla buchty. Veď už nenám komu ani buchty napiecť. A z jej neustáleho premýšľania sa stane veľký smútok. A zo smútku depresia. Takáto mama po dlhom smútku skončí na psychiatrii s ťažlými depresiami. Jej suseda rovnako povydávala všetky deti a na psychiatrii neskončila. Išla medzi svojich rovesníkov do klubu,alebo chodila na výlet,alebo robila čokoľvek čo ju zamestnalo a tak zamestnala aj svoje myšlienky. Nepremýšľala o smutných veciach.

Ale ako nepremýšľať o svojom trápení keď sa ráno zobudíš a ono tam je?

Práve ten vitamín c ktorý ti spraví lepšiu nádalu pretože odstráni z buniek oxidačný stres bude mať veľa práce pretože tvoje myšlienky mu nedajú priestor aby pomohol tvojmu telu,tvojim bunkám. Ale aj tak spraví tvojmu telu malú barličku aby si sa cítil trošku lepšie. A keď sa budeš ráno cítiť aspon trošíčku lepšie tak tvoje myšlienky budú trošičku veselšie. A po pol roku ako som už písala sa začne tvoje telo uzdravovať samé.

Smutné premýšľanie človeka rozruší. Preto tá panika a úzkosť.
Prestať smutno premýšľať bude veľmi ťažké. Ak sa bude k tebe drať smutná myšlienka tak ju prekrič inou myšlienkou. Napríklad aha lampa. Biela lampa. Má tri žiarovky. Je okrúhla. No tvoj rozum zase prebehne ku pôvodnej smutnej myšlienke. A ty znova- aha stôl. Drevený stôl. Asi meter široký. Má štyti nohy. A zase smutná myšlienka,začni počítať žalúzie. Alebo máš po ruke mobil. Začni čítať vtipy. Pusti si smiešne videá. Zamestnaj svoj mozog hocičím iným. Nedovoľ aby sa sám od seba zamestnával smutnými alebo ťažkými myšlienkami. Chce to tréning. Nepôjde to hneď. Stále maj na pamäti že to je tvoja jediná záchrana.
Na tomto princípe pracuje a pomáha psychológ. Pomôže tvojmu mozgu premýšľať ináč. Akosi veselšie. Neprestaň len preto že ti to nejde. Tak dlho ako dlho trvalo kým ťa smutné myšlienky dostali až sem,tak dlho zase potrvá aby sa tvoj smútok zase dostal preč.

A na toto premýšľanie ti krásne pomôže keď si vygoogliš meditačné cvičenie. Alebo je krásna barlička nájdi na yotube Šlabikár šťastia. Zo začiatku ťa skôr nazlosti svojím prehnaným optimizmom. Tvoj mozog bude s tým rozprávačom bojovať. Bude to odmietať. Tvoj mozog je predsa ešte smutný. No po čase uvidíš že má rozprávač pravdu. A budeš veselší a veselší.

A po pol roku nám všetkým napíš ako sa ti darí. Pa

henrich_666
autor
15. jan 2019

@reny73 prečítal som si všetko a máte pravdu.. určite vyskúšam vitamín c 😊

henrich_666
autor
15. jan 2019

@janka_banka chápem Vás.. už sa to celkom rieši, rodičom konečne došlo že to so mnou nie je celkom v poriadku... Ďakujem za rady 😊

jj1234
13. mar 2019

Viem vám pomôcť ohľadom derealizacie/depersonalizacie napíšte mi na jankovec1@pobox.sk

nika1702
21. mar 2019

Písala som ti správu...

veriine
10. jún 2020

@jj1234 pisala som Vam mail...

x01
25. okt 2020

@henrich_666 Ahoj viem,že je to už rok dozadu ale ako si sa z toho dostal? Zažívam to isté

karinkaamia3
4. jan 2021
karinkaamia3
4. jan 2021

Dobrý večer, môžte mi napísať niečo k deralizacii a depersonalizacii? Ďakujem, Zuzana

luc1489
31. okt 2023

Kremnica