Deti odmietajú mliečne výrobky

doli11
1. aug 2014

Ahojte, deti nechcú mliečne výrobky. Starší 3-ročný mlieko pije skutočne len výnimočne, jogurty nechce, ani pribináčiky, miláčiky, syry takisto nie. Mladší pije aspoňNutrilon a občas zje miláčika alebo sladený jogurt. Čím by sa dali nahradiť mliečne výrobky, aby im to nechýbalo vo vývoji?

pribinak
1. aug 2014

Soja + ostatne strukoviny a mäso

katyt
1. aug 2014

Mliečne výrobky netreba ničím nahradzovať, nie sú vôbec tak zdravé ako sa to propaguje. Mlieko už vôbec nie a tie miláčiky sú len plné cukru a zbytočných tukov. Kvalitné sú len kyslomliečne výrobky ako biele jogurty, acidko a tak. Keď myslíš na vápnik, ktorý by im mal chýbať, ten sa nachádza aj v zelenine a ovocí. Moje deti mlieko nepijú, ani ich v tom nepodporujem, jedia len biele jogurty a do toho im zvyknem dávať ovocie, alebo kokos, prípadne doma robenú detskú výživu.

libka1
1. aug 2014

Skusila by som jedla zapekane so syrom - francuzske zemiaky, atd. Vela vapnika je aj v maku. Aj moje sem tam nieco odmietaju, nenutila by som, vacsinou su to obdobia ktore same prejdu. 😉

viliama
1. aug 2014

Od akého veku je vhodný pre deti mak? Tiež rozmýšľam, či je vhodné dávať predškolákom bryndzu.

pribinak
1. aug 2014

@viliama moj krpec ma bryndzovu natierku v MS úplne bežne, je velmi zdravá, dávaju im na ňu pazitku a decka to zbastia len taky fukot

pribinak
1. aug 2014

@katyt táto téma ma dost zaujíma, v ktorom ovocí je vápnik ? O žiadnom neviem

kitty88
1. aug 2014

Moja dcerka tiez odmieta mliecne vyrobky, nenutim ju jest ich, ved mozno sa jej zmenia chute a raz zacne... pije ovsene mlieko, kravske odmieta.

saska.t
1. aug 2014

@doli11 deti vedia dobre rozkladat a travit mlieko len do 3 r. Zivota,potom ho ich telo bud toleruje alebo netoleruje,takze si nerob starosti,ak maju pestru stravu,nemas co riesit ;)

mawka
1. aug 2014

inak par dni sa nad tymto zamyslam aj ja. niekde som citala, ale tak viem to aj zo skoly a vedia to aj lekari, ze mlieko zahlienuje. ked tak porovnam moje dve deti, syn, ktory mliecne vyrobky neje, mlieko nepije je zdravy,. dcerka je vsetko, mliecnymi vyrobkami sa napchava stale, miluje ich, ale stale kasle aj bez toho, aby bola chora. proste krvi ok, alergie nepotvrdene, astma nepotvrdena, ziadny zapal, ziadny virus, ziadna bakteria, rtg aj spiro ok. ale proste kasle a kasle. normalne uvazujem, ci to nemoze byt stravou a prave tymi mliecnymi vyrobkami. uvazujem nad food detektivom, ci nema intoleranciu a podobne.

libka1
1. aug 2014

@pribinak v banane je urcite, aj v inych ovociach, ale je ho malo, tiez si nemyslim ze by ovocie mohlo dodat dostatok vapnika... skor by som isla cestou orechov, maku, strukovin...

amonda
1. aug 2014

@doli11 moja mamina stratila mlieko po 2 mesiacoch kojenia, dala mi sunar (nic viac pred tymi 34 r.nebolo), ten som zvracala, puding tiez nie, tak som od dvoch mesiacoch na zelenine :D a som tu a nemam problem s kostami, zubami ani nicim podobnym...takze klud, deti vedia, co robia (a inak myslim, ze mak ma vela vapnika) - jo a inak mlieko nepijem a nemam rada cely zivot (len do kavy kvapku )

majdus
1. aug 2014

Ja som sa nedavno docitala v knihe od Dr. Bukovskeho nieco, co ma velmi povzbudilo, ze kosti nemocneju v prvom rade z vapnika, vacsiu zasluhu na ich spravnom raste ma dostatok pohybu. Kedze mliecnu bielkovinu telo tazko zvlada, nenutila by som dieta vobec jest mliecne vyrobky. Zamerala by som sa viac na zeleninu, ovocie a masko. Tiez by som chcela menej jest mliecne vyrobky. U mna to bude tazsie, kedze ich mam velmi rada, ale detom ponukat viac vsetko ostatne. No a bryndza je uplne super, hlavne na jar...To mi doporucila aj moja obvodna. 🙂 Nas ma 9mes a ked uz budu zubky, zacneme s chlebikom a aj bryndzovou natierkou. Snad mu zachuti 🙂

ajka006
1. aug 2014

@doli11 buď rada, že máš také múdre deti, oni na rozdiel od nás dospelých, presne vedia, čo majú a nemajú jesť, robiť, atď.

ako píše katyt mliečne výrobky vôbec netreba ničím nahradzovať, hlavne mlieko (samozrejme okrem materského) je pre človeka úplne neprirodzené, pretože človek ako jediný tvor pije mlieko iného živočíšneho druhu a to ešte aj v dospelosti, čo je v prírode nonsens!

ajka006
1. aug 2014

@majdus doporučila by som Ti ale bryndzu nepasterizovanú, tá je zo všetkých najlepšia - dokonca má oveľa viac probiotík ako tak veľmi propagovaný jogur od firmy danone

vikil
1. aug 2014

@mawka
mawka, u nas je to podobne, starsi mliecne nemusi, mladsi ma sviatok, ked moze jogurt (ked je jogurt v chladnicke, neodola, hned ho musi zjest....).
obmedzujeme im mnozstvo mliecneho, maju podobne reakcie ako tvoja dcerka. alergie u nich nepotvrdene (resp. raz ano, raz nie, vysledky take vselijake), ale ja mam silnu na mlieko (rokmi vypestovanu ;) zistene, az teraz ked sme vybehavali deti)
my to obmedzujeme: ked velmi sopli a kasle, tak proste mu to vysvetlim a vynechame na isty cas. ked je dobre, dovolime mu ;) dari sa to, nemusim riesit choroby v skolke a pod. - nebyvaju chori....
a inak, ja mam reakcie rovnake - hlieny, kasle a pod.... po vynechani vynimocne chora.... (ale ked povolim dietu, hned citim hrdlo a pod....)

brumka
1. aug 2014

ahoj nasa tiez od 2r nejem liecne jedine natierkovy syr ani zapeceny syr nic smotanu nezje. teraz obcas si da so sestrickou jogurt. jasi z toho hlavu nerobim treba vela zeleniny strukoviny a maso jest. hovori sa ze deti alebo ludia ktory zacnu odmietat mliecne maju nabeh na intoleranciu, cize telo sa instinktivne brani ja tiez mliecne nelubim, iba syr, obcas jogurt a do jedla len smotanu lebo z mlieka ma boli strasne brucho.

mawka
1. aug 2014

@vikil no ako vidim, tam bude ten problem. urobim jej test. rozhodne.

katyt
1. aug 2014

@pribinak napr. v slivkách, buď v čerstvých, ale aj v sušených http://biopark.sk/temy/tema/liecive-slivky/ a tiež marhule http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/ovocie/marhula/87/

majdus
1. aug 2014

@ajka006 my jeme takmer stale cerstvu bryndzu (aspon kym je🙂). Mamina predava syrove vyrobky 🙂 Ale vdaka za radu!

ajka006
1. aug 2014

@majdus ono nejde o čerstvosť - teda ide, ale hlavné je, aby bola bryndza vyrobená z nepasterizovaného mlieka, t.j. nekupovať v klasickom obchode - potravinách, ale špeciálnych predajniach - pokiaľ možno, lebo tá je najzdravšia a najhodnotnejšia

majdus
1. aug 2014

@ajka006 Ano, cerstvost som myslela prave v tom zmysle, ze je bez konzervacnych latok, priamo zo salasa 🙂 Aj ovci syr 😉