icon

Diagnóza iná schizofrénia: Čo to znamená?

7. feb 2025

Ahojte, viete mi vysvetliť aká je to diagnóza INÁ SCHIZOFRENIA ? vďaka

s1s4
7. feb 2025

blizsie neurcena, vysvetlit to vie len tvoj lekar nakolko nemam specificke vzdelanie a ani blizsie vedomosti o tvojich stavoch

autor
7. feb 2025

@s1s4 na internete som veľa nenasla, ja len som pozerala do aplikácie a prvé som mala diagnózu akútna a prechodna psychóza a teraz mi to zmenili na iná schizofrenia

s1s4
7. feb 2025

na internete keby sa pozriem tak si viem diagnostikovat xy psychickych poruch len podla priznakov, diagnozu urcuje lekar, nie laik ktory nema o nich okrem clankov ziadne vedomosti
ak si niecim niesi isty/a tak zavolaj lekarovi, ten ti vysvetli preco to tak je

autor
7. feb 2025

@s1s4 dakujem

lilly16
7. feb 2025

No tam patrí napr. psychóza..spýtaj sa svojho lekára

jaska25
7. feb 2025

„Iná schizofrénia“ je termín, ktorý sa používa na označenie schizofrénie, ktorá nezapadá do klasických typov (ako paranoidná, hebefrenická, katatonická a pod.). Tento termín sa môže využiť, keď príznaky schizofrénie neodpovedajú presne žiadnemu z týchto štandardných podtypov, ale stále spĺňajú kritériá pre diagnostiku schizofrénie ako duševnej poruchy.

„Iná schizofrénia“ môže zahrňovať rôzne kombinácie symptómov, ako sú halucinácie, bludy, dezorganizované správanie a poruchy myslenia, ale spôsob, akým sa prejavujú, nie je úplne typický pre klasifikované formy schizofrénie. Tento termín môže byť tiež použitý, keď je diagnóza ešte nejasná alebo vyžaduje ďalšie sledovanie, aby sa zistila konkrétna forma schizofrénie.

Ak má osoba túto diagnózu, je dôležité, aby bola sledovaná odborníkom, ktorý dokáže presnejšie určiť, aký typ schizofrénie má a zabezpečiť vhodnú liečbu.

autor
7. feb 2025

@jaska25 ďakujem za objasnenie

koniarova
7. feb 2025

Laicky povedané,ešte presne neurčili typ. Trvá to viac rokov /cca 2 roky/. Si len na začiatku diagnostiky.