Dlhodobé tráviace ťažkosti a nevoľnosť. Čo môže byť príčinou?
Ahojte, písal som už síce viac krát sem ale som úplne bezbranný už. Týka sa to problémov so zdravím. Problém je ten že stále pociťujem ako keby takú nevoľnosť, zdvíha sa mi žalúdok, napína ma hoci kedy, niekedy som zvracal aj, nemôžem si zuby ani umyť poriadne, občas páli záha, vracia sa mi potrava do úst.. Celkovo také nepríjemne pocity že sa cítim fakt strašne zle. AJ mi povedala mama včera napr, že som biely jak stena. Trvá to už 2 roky a nikto nevie pomôcť. Absolvoval som Gastroskopiu 3x kde na prvej doktor konštatoval Duodenogastrický reflux. Vredy, helicobacter, celiakia, zápaly boli negatívne. Na druhej Gastroskopii tiež nič. Na tretej tá už prebehla rýchlo bez odberov vzoriek a doktor konštatoval kardia ľahko nedoviera, s miernym neerozívny GERD. Ten reflux žlče už nenapísal tam. Sono brucha bolo tiež negatívne. RTG pasáž negatívný nález.
V krvi som mal vysoké ASCA IGA, IGG protilátky, takisto zvýšený cukor, dlhodobo zvýšené CRP, zle krvinky a iné veci aj. Mal som aj pozitívne testy IGe čo vraj značí alergiu.
Nikto už nevie čo má so mnou robiť ani ja sám, cítim sa veľmi zle aj trápne už. Vyskúšal som rôzne lieky na psychiku, terapie a sedenia nič nepomohlo, dokonca som súhlasil preto s hospitalizáciou na psychiatrii...Všetko bez efektu. Stále problémy tie isté, celkovo cítim aj také teplo často, neviem tie pocity už ani poriadne opísať ale vôbec mi neni dobre fyzicky. Ak máte nejaké rady s čím by to mohlo súvisieť a na čo sa zamerať tak budem rád. Možno budem na smiech ale nevadí mi to. V podstate mi to zničilo život a musel som sa všetkého vzdať a zabudnúť na normálny život. Tak neviem na koho sa mám obrátiť už
tie lieky na psych. už neberieš? čo si bral?
a neskusil si si odsledovat co ti robi zle z jedla? ja som mala strasne traviace problemy - reflux aj s eroziami, vsetky testy negativne a nakoniec som nejako odpozorovala ze mi to robi psenica a raz. nemam na nu ani intoleranciu, ani alergiu, ani celiakiu, proste nic. ale akonahle si dam klasicky chlieb, 3 dni mam sialeny reflux.
precitaj si aj knihu "Zivot bez psenice"
Robil mi gastro vždy iný doktor, ale bohužiaľ prišiel mi každý odmeraný a žiadny mi nič nevysvetlil, chápem to že nemajú čas a veľa ľudí ale taká dobrá konzultácia kde by zhodniliti všetko by mi pomohla no. Zistili mi inak intoleranciu laktózy ale to viem že ma len občas preženie a nerobí mi problémy až také, viem že to má veľa ľudí a netrápi ma to až tak.
Z liekov na hlavu beriem Mirzaten, Kvetiapín, Setralín, Amisulprid. Bral som aj Citalec, Seroxat, Alventu, Eliceu, Rispen, Aripiprazol, Olanzapín, Haloperidol a rôzne benzáče.
z jedla som si všimol že mi nerobí až také ťažkosti nič, ano je mi ťažko po jedle veľa krát ale to by som ešte zniesol, nedá sa povedať že sú to len vyslovene tráviace problémy.
Vďaka za odpovede všetky, vážim si to
@jaro1234444 no je mi ta ľúto ze takéto prežívaš, ja chodím tiež teraz na všelijaké vyšetrenia, tiež mam cca také problémy ako ty. A nevedia zistiť z čoho to mam. Už som aj povedala ze sa nato vykašlem, a už nikam nepojdem😊. Ale vidím, že viac ludi ma takéto problémy. Koľko máš rokov? Zrejme si ešte mladý.
@jaro1234444 ako ti radili vyššie... pšenicu raž- pečivo, koláče nekonzumuj. V BIO predajiach kupuj bezlepkový chlieb, pečivo.
Mlieko, mliečne výrobky len bezlaktozové.
Sleduj, po ktorých potravinách ti je zle, ťažký žalúdok. Tie nekonzumuj.
Jablčko si najskôr ošúp,- bez šupky a jadierok konzumovať. Ani ovocie, zeleninu čo má zrniečka nejesť určitý čas.
Lekár ti aj odporučil dietu? Vypísal, čo nemôžeš konzumovať?
Napíš do skupiny Zdravotníci na MK- odporučia ti i dietu.
Veľa liekov užívaš. Pečeň si musí oddychnuť. Aspoň týždeň striedavo čaj žihľava a koreň z púpavy. Čoskoro už začne rásť púpava. Požuj čisté listy a vypľuj. Z mladých výhonkov žihľavy uvar sirup. Ten si rieď s vodou.
Skoré uzdravenie prajem.
Možné príčiny, ktoré ešte nemusia byť vylúčené:
Autoimunitné ochorenie (napr. Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída)
Zvýšené ASCA protilátky môžu naznačovať Crohnovu chorobu, aj keď si nemal zápaly na gastroskopii. Crohn môže postihnúť aj hornú časť tráviaceho traktu, nielen črevá. Skúsil si kolonoskopiu?
Histamínová intolerancia alebo mastocytóza
Ak máš stále pocit tepla, zvýšené CRP, zhoršené trávenie a nevoľnosť, môže to súvisieť s histamínom. Skúsil si nízkohistamínovú diétu a antihistaminiká?
Porucha motility žalúdka alebo gastroparéza
Ak sa ti potrava vracia, napína ťa a máš reflux, mohlo by ísť o problém s vyprázdňovaním žalúdka. Skúšal si metoklopramid alebo domperidón?
Exokrinná pankreatická insuficiencia (EPI)
Aj keď sono pankreasu bolo v poriadku, testoval si elastázu v stolici? Ak pankreas nevytvára dostatok enzýmov, trávenie je slabé a môže to spôsobovať reflux aj nevoľnosť.
Žlčníkové problémy bez kameňov (biliárna dyskinéza)
Ak ti raz diagnostikovali duodenogastrický reflux (žlč v žalúdku), mohol by to byť problém s vyprázdňovaním žlčníka. Niekedy to vidieť len na HIDA skene alebo MRCP.
Poruchy metabolizmu (napr. porfýria, mitochondriálne ochorenia, cukrovka 1. alebo 2. typu)
Keďže si mal zvýšený cukor, bol si testovaný na latentný autoimunitný diabetes dospelých (LADA)? Alebo na metabolické ochorenia ako porfýria?
Helicobacter pylori opakovane neodhalený
Helicobacter nemusí byť vždy zachytený gastroskopiou, niekedy ho odhalí len dychový test alebo test zo stolice. Skúšal si aj tieto metódy?
Intolerancie a potravinové alergie (nielen celiakia, ale aj SIBO, fruktózová malabsorpcia, histamínová intolerancia, alergia na mliečne bielkoviny)
Skúsil si eliminačnú diétu aspoň na mesiac? Napr. úplne vylúčiť mlieko, lepok, histamínové potraviny?
Chronická infekcia (vírusy, parazity, baktérie, napr. Epstein-Barr, Lyme, toxoplazmóza)
Bol si testovaný na EBV, CMV, boreliózu, parazity?
Ortostatická hypotenzia alebo dysautonómia
Ak si bledý a máš pocity tepla, nebolí ti hlava pri vstávaní? Skúšal si Tilt Table Test na dysautonómiu?
Čo môžeš skúsiť okamžite:
✅ Denník príznakov – zapisuj si, po akom jedle ti je najhoršie.
✅ Nízko-histamínová diéta – aspoň na 2 týždne.
✅ Prokinetiká (ak ti ich niekto predpísal, napr. Itoprid, Domperidón, Metoklopramid) – na podporu pohybu žalúdka.
✅ Test na Helicobacter dychový alebo stolica – ak si nemal.
✅ Vylúčenie mlieka a lepku na skúšku.
✅ Antihistaminiká -dajú sa kúpiť aj bez receptu,skús či ti pomôžu
chatGPT
@jaro1234444 držíš diétu?to nie je len, že preženie ma a až tak to neriešim.Ja som mala dobré skúsenosti v Assiduo, keď som chodila s dcérou viem, že poplatok sa zvýšil rapídne, ale bola tam úžasná doktorka a venovala sa nám.Tie alergie u alergologa máš vyšetrené?
A ako to uzavreli na psychiatrii, lebo liekov máš požehnane čo máš uzkostnodepresivnu poruchu či niečo iné?
Ďakujem za rady všetkým... diétu nejakú nedržím lebo jedla mi až tak zlé nerobia, nemam taký pocit.
Čo sa týka psychicky liečim sa bohužiaľ na schizofréniu. Ale nemyslím si že toto je príznak schizofrénie. Samozrejme sa mi rozvinula z toho všetkého fyzického aj silná úzkosť, čo je už následok
ja som takto podobne zila cca 10 rokov, nastastie mam silnú psychiku a nepolozilo ma to. musim klopat posledne 2 roky som iny clovek.
@bielasovicka Mrzí ma aké probémy máš, neprajem to nikomu. Ja mám len 23 ale musel som nechať školu, všade prestať chodiť a celý život preč... Držím palce aby ti zistili príčinu, lebo ak človek nevie ani čo mu je tak to je najhoršie asi
@jaro1234444 nevzdávaj to. Si mladý, určite sa z toho dostaneš. Ešte máš celý život pred sebou a lekári ti pomôžu. ❤️
@bielasovicka Ďakujem ti ❤, ale už nemá kto pomôcť, doktori ma nechcú vidieť ani a uzavreli to že to je psychické :(
@jaro1234444 🤔
@jaro1234444 objednaj sa lekárovi do iného okresu. Bez zdravotnej dokumentácie. Nech ti on urobí všetky vyšetrenia čo je potrebné
Dobry den Skusili ste Cestu od Brandon Bays?
@jaro1234444 ahoj neviem ako sa máš momentálne, či lepšie. Skús navštíviť v Bratislave kliniku symptomedica tam sa špecializujú na takéto problémy, je súkromná takže všetko sa platí. Aspoň si to pozri na nete ich stránku.
ja som takto podobne zila cca 10 rokov, nastastie mam silnú psychiku a nepolozilo ma to. musim klopat posledne 2 roky som iny clovek.
@lizatko1009 mali ste reflux?
@lizatko1009 mali ste reflux?
@vikybalint ja mam duoden reflux, nie taky ako babatka, ze sa mi vracia strava
@jaro1234444 mala som podobne. Tiez licena na duodenogastricky reflux. Pomohol mi liek costi pred kazdym jedlom a zmena stravy. Cerstve ovocie, zelenina, dusena zelenina. Strava ako v skolke. V podstate vsetko skoro mozem, len je dolezity sposob pripravy. Bud na vode, varene alebo pečene. Nesmiem ale vysmažane, bublinkove, rajčinove (rajčina cerstva mi nevadi, skor mi vadia kečup,pretlaky), nesmiem jogurty, mlieko, alkohol a kavu). Nesmiem este šumive vitaminy a niektore sladke sirupy. Mne doktor nakazal jest nie moc sladke, nie štiplave, nie mastne, nie vysmažane. Pomaham si probiotikami Hylak ak zhrešim. Lieky uz neberiem.

Úprimne mi ťa je ľúto, lebo viem aké to je pokým sa zisti nejaka dg a cítiť sa konečne dobre.Skus napísať do skupiny zdravotníci na MK
Gastroenterológa si neskúšal vymeniť?diétu dodržiavas?už to musí ísť aj na psychiku možno neuroza?u alergologa si bol?potravinové intolerancie?