Dokážete zvládať stav úzkosti bez liekov?
Ahojte. Viem ze tejto temy tu je asi uz neurekom, ale chcela by som sa opytat ci sa dakdo naucil zvladat uzkosti aj bez liekov.
Dakujem
podľa toho aká diagnóza a aké sú silné prejavy a čo to spúšťa ... ja mám panickú poruchu ale len keď som silno v strese dlhodobo a to beriem iba také voľnopredajné lieky, brala som aj nejaké od lekárky, ale to som vysadila pomerne rýchlo, chodila som radšej na terapie ...
@dominika1640 valerianovy čaj a práca s dychom
Tak ja som brala dlhodobo AD, ale po rokoch k tomu už pribudlo antipsychotikum. Tie AD už nezaberajú dostatočne. Čiže mám teraz kventiax od dnes, tak som zvedavá. Plus mám frontin.
@anonym_271f04 ale frontin len krátkodobo, či?
Za mňa je lepšie sa poradiť s odborníkom. Ty sama poznáš svoj stav. Niekedy je lepšie si pomôcť liekmi,ako sa trápiť. Ja mám tritico a za mňa super,slabá dávka žiadne nežiaduce účinky a je mi fajn .
@viktoriakrajnakova lebo zvyšuje prolaktín. Ja som brala sulpirid, ale veľmi mi zvyšoval prolaktín, tak mi ho lekárka vymenila za tento. Vraj to robí menej. Uvidíme. Každopádne nemám to na spánok, ale cítim v poslednom období emočnú nestabilitu a potrebujem sa dať do normálu. U mňa je to aj vplyvom hormónov.
naučiť sa meditovať, praca s uzkosťou spočiva vtom, zachytiť čo najskôr to keď začneš padať do toho... predchadza často krat premyšlanie ktore spôsobi uzkosť, a už potom ide špirala do väčšieho utrpenia... kludne mi napiš a môžem ťa to cele naučiť ako stym pracovať.
Zaleži kedy uzkosť zachytiš, keď sa už vyplavuje kortizol, tak treba niečo ladove dať na seba, isť sa prejsť aby sa to dostalo zo systemu...
Alfa omega je najsť pri čom začina uzkosť, a prečo prichadza, z čoho je tam obava.
@dominika1640 ano, ale beriem aspon 2x denne magenzium. Magnezium nepovazujem za liek, je to mineral, ktory riadi takmer vsetky procesy v tele, okrem ineho aj mozog a ma zasadny vplyv na dusevne zdravie. (nedostatok magnezia sposobuje uzkosti, depresie, panicke ataky a tetaniu).
všetky lieky na psychiku sú o ničom. síce človeku pomáhajú ale potom po vysadení je problém. neraz pacienti musia opakovane brať - neraz aj dlhodobo lieky.
skús psychologa - dychové cvičenia.
@dominika1640 úzkosti často ovplyvňuje strava. Pozri na nete, ktoré potraviny úzkosti, depresie.. zhoršujú a ktoré pri úzkostiach pomôžu a treba ich zaradiť do jedálnička.
@viktoriakrajnakova sú potraviny, ktoré oberajú telo o minerály čo spôsobuje úzkosti... ak ich obmedzíš a pridáš jedlá bohaté na minerály, vitamíny a Céčko, nemusíš brať doplnky stravy. Samozrejme ak cíti úzkosť je dobré Mg doplniť s vitamínom C, najúčinnejší je Mg citrate s B6.
@viktoriakrajnakova Treba uzivat aj C vitamin