Ahojte..
Pred 4 rokmi som prekonala kliešťovú encefalitídu.
Pred niekoľko dňami som si všimla na sebe kliešta , nebol do mňa nasatý ale nie som si istá či ma vôbec postipal
Mám z nich fóbiu, a už si až tak domýšľam že mi je zle..
Bojím sa že ak ma iba postipal aj tak z toho dostanem encefalitídu alebo boreliozu.
Je to vôbec možné ?
Ak sa to zachytí včas je nutná hospitalizácia ?
Nemám rada nemocnice , stále len plačem bojím sa..
do buducna: môžeš zobrať kliešťa do flaštičky a dať ho vyšetriť
https://vysetrenia.agel.sk/prevencia/vysetrenie...
@dettinadetta kliešť podľa mňa neštípe len tak, len sa raz zahryzne a drží nie? A keby teda že hej, tak máš nejaký štípanec? Veď by si mala červený svrbivý fľak.
@dettinadetta veď ani nebol prisatý prosím ťa nepreháňaj
No ale kliest nefunguje ako komar 😀 on sa prisaje a drzi. Takze nasla si ho ako po tebe lozi a odstranila si ho este pred prisatim, dalej neries.
Ale ved po prekonaní si proti kliešťovej encefalitída imunna.. nemala by sa opakovať.. borelioza ma príznaky, rovnako vieš zobrať krv a vylúčiť to.. môj muž mal boreliozu od komára,prisal sa mu na nos. Vďaka bohu za ten červený fľak a ze tak vyzeral ako blbec,že som ho dostala nacas ku kožnej a ta vzala krv...
Keď si mala kliešťa, môžeš si ísť dať urobiť testy na encefalitídu, je to zadarmo. Ja som si minule dala len tak z haluze urobiť lebo mávam veľa kliešťov a negatívne.
@lonely66 áno, niekde som to tiez čítala. Stále väčšina zdrojov vrátane UVZSR hovorí o čím skoršom odstránení kliešťa na zníženie rizika (12-24h od prisatia Max), keďže baktérie borelie sú v creve kliešť. Podľa toho prenos nie je hneď ako pri encefalitíde https://www.altemeda.sk/borelioza.
na nakazenie staci aj postipanie inym hmyzom - ja mam boreliozu z uštipnutia ovadom...
chapem tvoju paniku ale neurobis nic, len cakat (pripadne si vsimat prve priznaky...mne sa napr prve priznaky objavili asi na 4. den - teplota, bolest, zvacsene uzliny... len vtedy ma to nenapadlo...potom to ustupilo a pomaly sa zacalo rozvijat o 2mesiace cca...
@mia16081996 obvodná ti vezme krv a dá urobiť
Na nakazenie sa kliešťovou encefalitídou je potrebné,aby bol infikovaný kliešť prisaty 24 až 48 hodín.