icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

viky173
4. dec 2024

@saska00 palenie za hrudnou kostou, vystupujuca kyselina az takmer do ust, bolest za hrudnou kostou, caste grganie, pocit plnosti zaludka, divna pachut v ustach, ale nastastie nie vsetko naraz, bud po jednom alebo nejaka kombinacia

ivanaa346
9. dec 2024

@viky173 Prosím mohli by ste konkrétne napísať čo jesť pri refluxe ,aké jedla sa môžu a nemôžu ?

angelinja
8. jan 2025

@aurinia ahoj posim ta dnes mi bol diagnostikovany ten dualny reflux a zaludok plny zlce , nikdy by ma toto nenapadlo, vzdy osm sa teisla na rannu kavu s mmliekom a kolacom jem to proste roky roky rokuce, teraz neivem ovbec absolutne co jest..to ozaj kavu ziadnu?uz mam spaldovu kupenu rozmyslam nad ze bezkofeinova nejaka bio ci co...neivem no...proste neviem kam z konopy tri tyzdne mam taku pachut v ustach atd ved to asi poznas preto som isla hned na hadicu, beriem nolpazu-hned sa mi vyhodili modriny po prvej tabletke, mame ste aj znizene dosticky krvne...neiviem ci ju budem moct aj brat, potom ganaton a ursosan, absolutne neivem oc mozem davam si biely rozok s acidkom, varenu zeleninu som mala ale toto neni ono to sa ozaj nema ziadne maso?bez alkoholu vydrzim aj bez chipsov ale proste sladke to nedam len tak ze vobec nic. som zufala toto by ma nikdy nenapadlo a doslo to zrazu

aurinia
8. jan 2025

@angelinja ja pijem meltu/cigorku. Ta mi nevadi. Ak to vydrzis...budes moct normalne jedavat... Mne to preslo po 3/4roku

ivanaa346
10. jan 2025

@staronova Prosím vas ako ste normálne dnes s tým refluxom ? Prešiel vám? Niečo pomohlo? A s tým rozprávaním sa polepsilo keď je hluk ? Aj u mal ro je podobne .

ivanaa346
10. jan 2025

@aurinia Rwflux vám prešiel po 3/4 roku ? Uplne sa vyliečil a príznaky refluxu zmizli ?

ivanaa346
10. jan 2025

@viera77 Prosím vas ako kohli by ste napísať jedla na obed co ste varila .Véd toľko veci keď sa vydali neviem vôbec co variť. Ďakujem

angelinja
10. jan 2025

@aurinia mali te reflux zlce do zaludku?lebo ja mam ten a vraj mouzno gerd , ale asi ano teda ked citim tu chut v ustach..vboec neivem co mam jest , vsade je inak uz som bola aj v kniznici ale neviem ci to je zaludcna dieta?niekde dokonca pisu ze aj tuk sa musi apson 40 gramov, su tam aj recepty s mukou,mliekom...rozmyslam ze nemoze to byt ze nejaka celiakia?neviem a prosim vas aj ste nieco cvicili?nasla osm na nete cviky na revflux, to sa akoze normalne zatvori potom ?to co je mechanicky poskodene?a brali ste aj lieky?ja mam nolpaza ale to som vylucila lebo hned mam modriny po nej a mamaj malo dosticiek, ursosan a ganaton mam

angelinja
10. jan 2025

@aurinia a samozrejme aj zapchu mam

aurinia
11. jan 2025

@ivanaa346 ked nepijem kavu, alkohol a mlieko tak nemam priznaky žiadne. A ešte mastne nesmiem.

domca90
17. feb 2025

Ahojte.Myslite že zase mám eróziu v žalúdku alebo nejaký zapal žalúdka?celý január som bola PN.mala som dlho vysoké teploty,Ibalgin som brala tuším cca 11dni ,dvojo ATB.posledne 2 a pol týždňa asi cítim že mám plný žalúdok,občas akoby pálenie v žalúdku cítim.Od minulého utorku som sa dala na chudnutie s kalorickymi tabuľkami.to čo si nahodim a zjem,no veľmi mám plný zaludok,teda ten pocit,akoby som zjedla kravu.
Čítala som že Ibalgin môže spôsobiť tieto žalúdočné ťažkosti.
V septembri 2023 mi bol zistený reflux a erózia v antre žalúdka FIII.dr mi predpísala Nolpazu na mesiac a pomohlo.tiez vtedy som mala takéto stavy,že malo som zjedla žalúdok úplne plný a plus aj reflux som vtedy mala.
Dnes som si kúpila Noplazu 20mg,tak uvidím,či niečo pomôže....

viky173
19. feb 2025

@domca90 brala si aj probiotika pri tych ATB? ono to mozes mat len rozhodene travenie po tolkych ATB.

aurinia
20. feb 2025

@domca90 ibalgin draždi sliznicu žaludka, mohla si si podraždit, ak maš taketo problemy pytaj si iny liek od bolesti od lekara, nie v lekarni (zaracet napr.) su aj take čo nedraždia. Aj te ATB asi dopomohli. Jedz zasadotvorne potraviny. Pohladaj si na nete. Za tyzden by sa ti to mohlo ukludnit, potom nolpazu vysad.

domca90
21. feb 2025

@aurinia ahoj.no ja som mala prvé tri dni skoro 40tky horúčky,Paralen mi skoro vôbec nezaberal(stiahol Max na 38 )a aj tak potom išla horúčka hore, striedala som po 4hod s ibalginom.dalsie dni som mala tak do 39,takže tiež som užívala na striedačku Ibalgin a Paralen....áno,brala som probiotiká a stále beriem.uz užívam aj vítamin U od Kompavy.od minulého utorku používam kalorické tabuľky,potrebujem kilá zhodiť.takze sa neprejedam.jem zeleninu,biele jogurty,mozzarellu, cottage.Miesto pečiva jem knackenbrot.kuracie mäso.pijem aj harmančekovy caj.kuknem tie potraviny,dakujem.

ivakat248
6. jún 2025
@frimmka

ahojte po novom to mam aj ja..mavala som hroznu kyselinu az kym som si nezacala davat tea tree olej z justu a ten mi pomohol..tiez konopny olej mi ulavy.. brala som stale helicid ale uz nikdy si nedam do ust tabletku na zaludok, rednu z nich kosti..ten tea tree mi pomohol aj na zenske problemy,davala som si na tampon 12 dni 3kvapky a nechcela som verit zenskej ze som sa po 5tich rokoch aj viac zbavila zapalu..pchala mi curt nejake lieky vlklady,cipky atd az som tam prestala chodit..za mna len tolko nepchajte sa liekmi ale radsej skuste dlhodobo nieco prirodne vysledky sa urcite dostavia

@frimmka odkial mas ten theabtre

frimmka
8. jún 2025
@ivakat248

@frimmka odkial mas ten theabtre

@ivakat248 ak myslíš teatree tak najsilnejsi ma urcite just.. vyskúšala som aj iný zo zvedavosti a bol o nicom

zuzka0601
20. jún 2025
@robert0

Zdravim vospolok, tu bude asi vhodne sa spytat ohladne refluxu, ma niekto z Vas ktorych trapi tato pliaga okrem toho ze knedla v krku, skrabanie atd... aj take ze zvacsene lymfaticke uzliny pod uchom ? ktore obcas bolia obcas nie ? volako som sa nedocital ze ma niekto takyto problem tiez v tejto konverzacii.

@robert0 ja mam presne tieto príznaky a akurát mi idu robiť test na tichý reflux

zuzka0601
20. jún 2025
@falbala132

@robert0 ano, ja… to s krkom. A nakoniec to asi nemam z refluxu. Aj ked som si to celého pól roka myslela a čudovala sa, preco mi nic antireflexné na to nezaberá.

@falbala132 a z čoho to prosím vss bolo?

mimumuska
22. jún 2025

Máte skúsenosti so zmenou chuti v ústach? Mne sa za posledné obdobie stáva, že cítim pikantné veci, ktoré nie sú pikantné...tiež ma páli jazyk a sliznica v ústach...môže to byť z refluxu?

danielkadandy
13. sep 2025

Ja s refluxom sa trapim od detstva uz aj 25 rokov...ale mam to z uzkosti na ktore sa liecim tiez od detstva...mam kludne obdobia a obdobia vacsinou po narocnejsom obdobi ze zas horsie ...vzdy ked sa mi zhorsi reflux tak aj uzkost a strach z toho, ze sa mi z tej kyseliny tam vyvinie aj ta skareda choroba,sa bojim aj napisat. Vtedy furt depkujem.Taky zacarovany kruh...mate to niekto tiez takto? Uz som mala raz aj erozie male so zapalom

anonym_ab1fec
14. sep 2025
@danielkadandy

Ja s refluxom sa trapim od detstva uz aj 25 rokov...ale mam to z uzkosti na ktore sa liecim tiez od detstva...mam kludne obdobia a obdobia vacsinou po narocnejsom obdobi ze zas horsie ...vzdy ked sa mi zhorsi reflux tak aj uzkost a strach z toho, ze sa mi z tej kyseliny tam vyvinie aj ta skareda choroba,sa bojim aj napisat. Vtedy furt depkujem.Taky zacarovany kruh...mate to niekto tiez takto? Uz som mala raz aj erozie male so zapalom

@danielkadandy aj ja som mala 3x gastritidu zo stresov. Mam uzkostnu poruchu. Beriem antidepresiva. Vtedy aj travenie je ok.

danielkadandy
14. sep 2025
@anonym_ab1fec

@danielkadandy aj ja som mala 3x gastritidu zo stresov. Mam uzkostnu poruchu. Beriem antidepresiva. Vtedy aj travenie je ok.

@anonym_ab1fec hej aj ja beriem antidepresiva ...bez nich je moj zaludok na tom velmi zle

danielkadandy
14. sep 2025
@anonym_ab1fec

@anonym_ab1fec mate teda aj reflux hej?

aurinia
16. sep 2025
@danielkadandy

@anonym_ab1fec mate teda aj reflux hej?

@danielkadandy aj to žial

danielkadandy
17. sep 2025
@anonym_ab1fec

@anonym_ab1fec a z antidepresiv nepriberate potom ze viac aj jest chuti? Ja potom mam zas problem sa krotit v jedle

anonym_ab1fec
17. sep 2025
@danielkadandy

@anonym_ab1fec a z antidepresiv nepriberate potom ze viac aj jest chuti? Ja potom mam zas problem sa krotit v jedle

@danielkadandy nie praveze mam nechutenstvo, a kilov mam menej. Ked jete zdrave veci, mozte jest kolko chcete a nepriberete. AD sa daju zmenit ak maju nežiaduce ucinky.

danielkadandy
17. sep 2025
@anonym_ab1fec

@danielkadandy nie praveze mam nechutenstvo, a kilov mam menej. Ked jete zdrave veci, mozte jest kolko chcete a nepriberete. AD sa daju zmenit ak maju nežiaduce ucinky.

@anonym_ab1fec hej rozumiem...tam skor o to ide ze z nich viac akoby chut na sladke a sacharidove

aurinia
17. sep 2025
@danielkadandy

@anonym_ab1fec hej rozumiem...tam skor o to ide ze z nich viac akoby chut na sladke a sacharidove

@danielkadandy nie je to pravidlo...ja lubim sladke, ale viem že sa z neho pribera tak ho nejem, a AD beriem. Vahu mam stabilnu. Ak som niekedy pribrala tak to s AD nesuviselo.

norbertv
21. sep 2025

Dobrý deň.
Chcel by som sa spýtať či ide o reflux aj v prípade keď necítim kyselinu ale za to celé dni má akoby šteklilo niečo za hrudníkom v oblasti priedušiek alebo tej pazerakovej trubice. Také jemné dráždenie a núti ma to kašľať. Trvá to už skoro dva roky. Bol som na hadičke a tam mi povedali že mám malú hiatovu hernou.. najviac ma obťažuje to šteklenie. Ďakujem za odpoveď.

monci20
21. sep 2025

Tiež mám niečo podobné už dlhšiu dobu, už som vyskúšala veľa voľnopredajných liekov, nič nezaberá, na gastro som ešte nebola, ale už sa chystám, som dosť v strese, aj to robí svoje 🙁