Histamínová intolerancia a eliminačná diéta - rady
Ahojte. Diagnostikovali mi možnú histamínovú intoleranciu, odporúčali mi držať nízkohistamínovú diétu.Veľmi rada by som Vás poprosila o radu ohľadom eliminačnej diéty..čítam knihy, zoznamy, niektoré si dosť protirečia v niektorých potravinách..veľmi rada by som Vás chcela poprosiť o rady, čo jesť počas eliminačnej diéty? vedeli by ste mi poradiť nejaké recepty ( raňajky, obed, večera) počas eliminačnej diéty? veľmi pekne Vám ďakujem 🙂
@veriine ne ne takovy king zase nejsem :D ale eliminacni neni jen na 5 potravinach, jela jsem podle toho svycarskeho seznamu a ceskeho bezpecnych potravin. Pohledam.
A ja nejsem sebevrah a nasla jsem si nutricni terapeutku, to same bych udelala u ditete. Aby tam neco nechybelo: vitaminy, mineraly...vsechno jsem psala, pocitala a ona mi to pak probehla, je li skldba ok
@meesha tady: https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/potra... ja jela jen povolene, zadne experimenty. I tak clovek zkisti, ze nemuze ani blbou obyc sul
@meesha no to je podobny ako Svajciarsky zoznam. Uz tam ale vidim hned rozdiel v dyni (tekvici). Vo Svajciarskom je ako 0-lova potravina (velmi dobre tolerovana, nizkohistaminova) a co si poslala ty, tak je v sekcii Rizikove/zakazane/ potraviny - teda ako vysokohistaminova potravina 😅
Toto robi ten zmatok, co teda jest a co nie 🙄
@veriine jj zmatky jsou, chce to k tomu projit aspon treba ty stranky histaminova kasulka (tam treba vysvetluje, jak osetrit lusteniny, aby to bylo ok, jinde se zase dozvis o tom, ze u buraku rozhoduje skladovani, proto nektera masla, ktera se delaji z nedlouho skladovanych buraku, nevadi atd. Tak ja si vzdycky pohledala a udelala si na to nejaky “nazor”, nebo se tomu radeji rovnou vyhnula.
@veriine http://www.low-histamine.com/nutrition/eggs-pum...
Muzes zkusit jine vysvetleni, histamin kasulka ji zase bere jako ok (hokkaido urcite)
@meesha Tak to uz je vazne ale na rozhodnuti danej osoby, asi to musi jedine vyskusat na sebe. U mna horsie to, ze ja nemam akutne prejavy, ale skor chronicke, a teda neviem ohodnotit, ako dana potravina na mna reaguje - to je ten problem 😒
Ale tu to je dovysvetlene, citujem od kasulky:
"Mimochodem dýně byla nověji na seznamu opravena, jelikož dostupná literatura nepotvrdila obsah histaminu, jiných aminů a dokonce ani vliv na žírné buňky. Podle švýcarského systému hodnocení pro všechny dýně platí číslo 0, tedy bezpečná potravina pro stálou konzumaci. Pokud jste tedy někde četli, že se dýně nesmí, dostal se vám do rukou starý seznam, který nikdo neevidoval, nebo prostě mylná informace od tvůrce seznamu. Nenechte se odradit od zdravých potravin a raději poslouchejte své tělo, co vám říká, jelikož samozřejmě i na dýni můžete mít alergii."
@veriine mam to prave uplne stejne, chronicke problemy, nemuzu rict, ze neco snim a je to ok nebo blbe. Takze se snazim vynechat i ty experimentalni potraviny. Jak dokojim, tak chci najet zase na striktni system, jedine co chci dlouhodobe testnout je kvaskove pecivo, to mi fakt chybi a je teror vytahnout chleba nebo rohliky z trouby (pecivo nekupujeme uz 6let) a nemoci ochutnat. Jako dala jsem to, ale ....
@meesha a ty si uplne na tej "striknej eliminacnej" diete?? Neprejdes ani na tu permanentnu? Lebo eliminacka sa neodporuca drzat dlhsie ako 6tt, pretoze v nej chybaju vitaminy, mineraly a ine zivotu potrebne veci. Eliminacna sa vola prave preto, ze sa das na uplny zaklad, precistis sa.
@meesha ak mas dietu len na tych "povolenych" - to uz je faza permanentnej diety, jej mala ale predchadzat ta eliminacna dieta. A kym prejdes na zoznam povolenych, to chvilku potrva, kedze musis pockat po kazdej pridanej potravine.
Na tu eliminacnu dietu sa tu v podstate pytala aj autorka.
@veriine aha, zajimave, asi fakt zalezi jak kdo to interpretuje, mne rekli (a hodne zdroju to tak uvadi), ze muzu ten seznam a po eliminacni fazi pridavat ty “k vyzkouseni”. Dava to i vetsi smysl. Tohle by bylo logicke u alergie, kdyz vim, ze cerstve brambory i ryze majimalo, tak proc je testovat extra.
https://nutritionbyerin.com/how-to-follow-hista...
http://www.histaminintoleranz.ch/downloads/SIGH...
https://www.food-intolerance-network.com/food-i...
https://histaminovakasulka.com/histaminova-into...
Etc...
A dalsi a dalsi, to co mas v te knize vidim poprve
@meesha to nie je moje, to uz tu davali nejake kocky na konikovi.
No poviem ti, ale ze ja uz som prisla na to, po par dnoch postupujem, ze brokolica (0) ako aj kvalitne kukuricne cestoviny (tiez 0) idu bokom. Bolesti brucha ako aj nafukovanie mi za to nestoja, takze nerobia dobrotu, a vidis, keby som jedla vsetko naraz z "0" tabulky, asi by som dlho dumala, ktora mi to robi, a este keby som ich dala spolu, ze cestoviny s brokolicou 🙏😨
Ja uz vidim, ze to ma svoj vyznam, nie len to skresat na nulkovy zoznam...histamin sa uvolnuje postupne, a krce, nafukovanie (obcas aj hnacku) ci migrenu som mala velakrat aj po 2 dnoch.
Inym, ako takymto sposobom na to proste neprides 😎
Tie zdroje, co pises, potom nemaju asi priamu skusenost s HIT, lebo takto mi to pride najlogickejsie.
Ved aj deticky zacinaju s prikrmom vlastne rovnako: das jednu vec a cakas 1-2 dni 😉
U nas dospelych uz je horsie, ze zial uz vieme mat uz rozne chute. Take miminko este nevie ako chuti napr. cokolada alebo pizza, kym ju predsa neskusi 😃 takze po nej nepojde ako hladovy vlk 😀
@veriine tak zdroje jiste primou zkusenost maji, o tom pochybnosti nemam, je to asi proste vec pristupu 🙂 ja to pisu spis na omluvu, ze jsem se s tim fakt jeste nesetkala, a proto doslo k “nedorozumeni” v terminologii (ani v clancich, ani od mudr, ani od nutricni terapeutky)
Tak jako tak, je to strasne spletite, co komu sedi, nesedei, proc a jak - ty testoviny zni tak nevinne 😃
@meesha no ja ti neviem, ale aj ta kasulka pise prese o tom istom, o com tu pisem aj ja /sekcia DIETA/: https://histaminovakasulka.com/histaminova-into...
...takze ja mam terminologiu ok 🙂
Kočky môžem vás poprosiť o príznaky ktoré vás trápili? Ďakujem
@skorvankova hnačky,zrýchleny tep,kašel,opuch tvare,palenie záhy,nafukovanie
Zistili mi HIT... ako je to s kávou? som veľkáááá kávičkárka. Neviete či sa môže? Myslím čiernu bez mlieka
ahojte mam histaminovu intoleranciu zakladom uspechu je nejest nič zohrievane z predchadzajuceho dna.čiže navarite a do dvoch hodin najneskor date porciu zmrazit ked sa jedna o polievku hned po dovareni date do zavaraninoveho pohara aby chytilo viečko otočite a po vychladnuti do ladničky tak sa da nadruhy den jest.največšia histaminova bomba je pica,kebab.zakazane je konzervovane jedlo kysnute kolače aj pečivo.idealne su čerstve potraviny no je to naročne a 100% sa to neda dodržat každopadne to vpliva na vela veci aj psichycka rovnovaha je tym poznačena.vela trpezlivosti.
@corina78 https://histaminovakasulka.com/2013/12/21/bezle... jsem jeste nasla
Ahojte...chcem sa opýtať, či niektorá z vás má pri HIT aj problémy ako - vysoký KT, sťažené dýchanie/nedokážem ani vyjsť po schodoch, aby som sa nezadýchala/, závraty a akoby večný tlak/napätie v hlave, hlavne v zátylku....riešim to už dlho, lenže doteraz to bolo večné behanie za kardiológom internistom, neurológom...prešla som xy vyšetreniami, skúšali rôzne antihypertenzíva, lebo tlak bol raz nízky, potom vysoký akoby nereagoval na lieky ...skúšala som rehabilitácie, či to nemám z krčnej...žiadne výrazné zlepšenie...od augusta som PN, párkrát som v robote totiž skoro skolabovala/ tlak 200/120 a to mám poblízku nie jednu dr. 😔/ ...našťastie som sa nechala ukecať sestrou a zašla som aj na gastro - všetky tie moje prejavy prichádzali náhle a sprevádzali ich tráviace problémy - dlho som si myslela, že je to dôsledok stresu z danej situácie - ale zdá sa, že je za tým aj HIT ... lekárka chce ešte kontrolný odber, ale už mi kázala vysadiť z jedálnička niektoré potraviny, čo sa zatiaľ javí ako neefektívne,... chcelo by to eliminačnú diétu, ktorú netuším ako dám...mám strašne slabú vôľu ☹ no je to jedna z mála vecí, ktorú som ešte neskúšala 😀

@veriine kokos, toto dodrzat u 6r chlapca si neviem predstavit.. len pred nedavnom mu skoncila beztukova dieta kvoli peceni a teraz toto, ked by nemal ani zemiaky.. dakujem ale za tip, nejak to este musim predychat asi..