Hladina železa po pôrode. Ako ju zvýšiť?

sesilia
25. jún 2011

Ako zvysit hladinu zeleza po porode? Okrem zeleza vo forme tabliet, tie mi nerobia dobre na zaludok. Som strasne unavena a vycerpana, dr.povedala, ze je to pricina nedostatku zeleza.

zaira301
25. jún 2011

ahoj...ja nie som síce ešte po pôrode, ale mám tiež veľmi málo železa a tie tablety, ktoré mi doktorka predpísala, tiež mi nerobia moc dobre, kedže mám zápchu ...tak to riešim tak, že jem veľa hov. mäsa, špenát čerstvý si robím raz do týždňa s cestovinami a kupujem si sušené ovocie, tam je veľa železa.....inak sladkosti odbúravajú železo a tiež aj mliečné výrobky ...ale v tehotenstve zasa mlieko je vhodné...tak fakt tiež neviem, čo má a čo nemá človek jesť, aby bolo v všetko OK......

sesilia
autor
25. jún 2011

@zaira301 ale nerozumiem, naco to zelezo v tabletkach vobec vyrabaju,ked kazdeho co poznam, tak mu to nerobi dobre.

zaira301
25. jún 2011

ja som pred rokmi mala zasa poruchu, kde som mala veľa železa a nechápala som z čoho...zasa vtedy mi doktori tvrdili, že jem asi veľa potravín, kde je železo...nejedla som nič také...normálnu stravu a málo zeleniny, väčšinou som jedla mäso.....hovorili mi vtedy, že ak je nadbytok železa je to horšie, ako keď chýba, že potom nadbytok rozkladá červené krvinky....vtedy som sa zľakla a obmedzila som mäso a po roku som išla na kontrolu a mala som železo v norme....nechápem, teraz zasa mi chýba a tak zasa tlačím do seba mäso a špenát....ale tiež som stále vyčerpaná....asi to tak je, že to bábätko pre svoj vývoj potrebuje veľa železa a každá žena musí tým prejsť...

radlinka
25. jún 2011

@sesilia mala by ti urobit test na anemiu a imunologicky test, kt. zisti pricinu unavy a pod., je vela pripravkov, ktore zvysuju imunitu a tiez hladinu zeleza, ale su umelo vytvorene tak ako vsetky lieky ci multivitaminy. Mna jedine napadne cucoriedkovy kompot, resp. cucoriedky, cviklova stava, ktore pomahaju zvysit zelezo v krvi. Ludia hovoria aj o zelenych obilnych klickoch a lucerne.

suknicka
25. jún 2011

Ahoj..ja napr. nemam najmensi problem s tabletkami..mala som 3 druhy Aktiferin, Maltofer a este nejake a ziaden problem, ziadna zapcha..ale u mna je ten problem ze nie som na pravidelne uzivanie, cize zabudam :(

ale podla jednej mudrej knizky som dohladala ze zelezo je v : kivi, hrozno, broskyne, figy, marhule, zlty cukrovy melon, hrusky, mango, banany, papaja, bobuloviny (jahody, maliny, cucoriedky, cernice, cierne a cervene ribezle), bataty, mrkva, cibula, zemiaky, cesnak, por, zeler, redkovka, cervena paprika, avokado, cvikla, uhorka, huby, brokolica, articoky, cakanka, spenat, zerucha, kapusta, kel, baklazan, hlavkovy salat, zihlava, stiav, fenikel, morske riasy, raz, ovos, hneda ryza, jacmen, celozrne cestoviny, sosovica, cicer, soja, klicky, orechy, piniove jadierka, semena (slnecnicove, tekvicove, sezamove), ustrice, morcacie maso, pecen, jarabica, jelenie maso, kacacie maso, vajcia, tofu, olivy a olivovy olej, med, chili papricky.

vinyan
25. jún 2011

Mne sa zelezo upravilo same, teda asi som dbala na stravu. Aj ked som mala prepisane lieky, neuzivala som ich. Telo si doplnilo, co stratilo.
Mozno je rozumne si aj zistit, ze co zo stravy zase zelezo odburava (som pocula ze zeleny caj).
Mozno skusit netradicne pripravky: www.finclub.sk
Mozno Ti nechyba az tak v strave zelezo ako nieco ine, co napomaha jeho vstrebavaniu - iste najdes na nete clanky k tejto teme.
Mne napadaju: bobulove ovocie (cucoriedky, cierne ribezle, maso, zemiaky, cerealie surove: vlocky, tekvicove jadra, orechy a pod., tiez melasa - z obchodov so zdravou vyzivou), kvalitne cokolady (kakaove boby obsahuju zelezo), kvasnice.

estterka
25. jún 2011

petrzlenova vnat je perfektna,spenat ani tak nevedie,o tom je to mytus,pomylili sa v destainnej ciarke raz,ked robili tabulky 😀
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&...
pozri si tuto tabulku,inak perfektne su aj susene marhule. a uz spominana melasa.

feb13
26. jún 2011

@sesilia Ahoj, ja som tiez nemohla brat zelezo v tabletkach, zapekali ma, potom som mala dlhodobejsie problemy kedze som bola velmi pozasivana. Vraj je dobra pecienka, myslim ze aj trochu cerveneho vina. No 5 mesiacov od porodu je dost, to by sa uz mal obnovit strateny objem krvi pri porode. Robili ti aj vysetrenie krvi, teda mas potvrdenu anemiu, ci ti to lekar len tak od oka povedal? Pretoze unava a vycerpanost moze byt aj z milionpatsto inych veci, okrem ineho je to podla mna dost bezne a do istej miery normalne, ked sa staras o male dieta, si nevyspata atd.

miss_shy
26. jún 2011

mne pomohla cviklova stava

harper
26. jún 2011

@sesilia ja som mala tiez po porode problemy so zelezom. po tabletach malo babo problemy so stolicou, kedze som kojila. tablety som vysadila a skusila z dvoch nezavislych zdrojov babsky recept - do jablka das novy umyty velky kliniec na 24 hodin, potom kliniec vybrat to najviac cierne ocistit a zjest. moj doktor ma z toho dodnes show, ale mne to pomohlo.

jar89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jar89
5. máj 2012

Ahojte ja jednoznačne preferujem len prírodné veci v žiadnom prípade nie železo v tabletkách!!!!!!!!!!!!!! Vyskúšajte čučoriedkovú šťavu, sirup zo Švajčiarska u nás sa to nedá kúpiť v lekárniach lebo obsahuje len zanedbateľné množstvo konzervačných látok (dalo by sa povedať že skoro nič) čo svedčí aj o tom, že sirup treba skladovať v chladničke a maximálne vydrží dva mesiace. Je to železo v organickej forme!!!! Veľmi dobrý odporúčam. Keby ste mali nejaké otázky veľmi rada Vám odpoviem píšte na jar8989kov@gmail.com.