Hojenie rán po chirurgickej extrakcii zubov
Dobrý deň. Chcela som sa spýtať či máte skúsenosť s hojením rán po chirurgickej extrakcii zubov. Mám dve.. Už je to druhý týždeň od zákroku a v jednej mám ešte stále odhalenú kosť. Včera mi zubár na pohotovosti povedal že sa to hojí ale musel mi to vyčistit a spustit znovu krvácanie aby sa tam urobila zrazenina. Už som zúfala príde mi to nekonečné aj ked som sa doteraz o rany prikladne starala. Kolko sa rany hojili vám, prípadne čo vám pomáhalo prečkať taky dlhy čas s obmedzenim jedla a pohybu.
@palincak tak aspon ze ho vytiahli ako tak cely mne obidva prasklia rozdrvili sa tak prislo na rad dlato a vrtacka.. Hoji sa to pomalsie no ale uz to hadam dlho trvat nebude len nie som si vedoma toho ze by tam nieco nechal a aj kost mi vrtackou zahladil a napriek tomu teraz zboku dasna su dva predmety pride mi to ako kusky zubu, neboli to ale je to citit a je to dost vidiet tak sa na to pri dalsej kontrole musim opytat. Horsi je momentalne ten zapal v uchu niekedy mam hrozne bolesti a uz beriem treti druh kvapiek na zapal a antibiotickych a zatial nic nezabralo tak zajtra mam kontrolu u usneho :/ bude to dobre a zase nevyplachovat priliz casto lebo ked sa vyplavi zrazenina hojenie sa stopne
@bibaku no dnes som si vybral tu dren, ale dlho som nevydrzal a letel som do Presova na pohotovost a dali opat preplach peroxidom a novu dren, bolelo ma to...rano k zastupujucej Doktorke na kontrolu...radost zit...som sa este nestretol s tym ze by toto mohlo nastat a to uz mam potrhane 7 zuby a na osmom sa mi toto stalo, predtym sa hojilo vsetko ok a mozem povedat ze som nevyplachoval usta...hadam to dobre dopadne, zacinam mat obavy.
@simirek70 no u mna to bolo tym ze sama som. Si musela urgentne vybavit lekara sukromneho v blave lebo v Nitre mi na sromatochirurgii povedali najblizsi volny termin Jun 2019 tak ma islo porazit.. Lekar v blave povedal ze tak 2 tyzdne a zomrela by som na otravu krvi a siriaci sa zapal do hlav.. Takze dakujem. Sama sebe ze som tvrdohlava a riesila som. Si to sama.. 🙂
@palincak ja osobne som tam drenaz nezniesla a horsilo mi to hojenie 🙂 ked dreny vybrali hojenie zacalo ale kazdy organizmus je iny 🙂 ja som za celu liecbu nebrala tabletky ani nic a pobolievalo to obcas riadne ale hovorila som si ze ked beriem atb tak si nechcem telo zatazovat este viac tabletkami 🙂.. Sice sa to javi ako nekonecne ale pojde to.. Aj ja som mala obavy a kopu aj stres ale pokial sa nieco nezda vzdy je lepsie sa ist ukazat a opytat 🙂 bude to dobre 🙂
@palincak urcite ano Curasept je z lekarne asi to najlepsie co sa da pri hojeni urobit ale ja osobne by som to striedala s harmancekom alebo repikom 🙂 nech to nie je stale len syntetika 🙂
@simirek70 no ak by slo o klasicke trhanie tak to tam kde mi to robili stoji 60e a 10e stoji anesteza, ale lekar ktori to robil tak je fakt dobry cize ak nie je zubok pokazenyy tak ho iba narovna 🙂 da sa to aj ked rastie krivo 🙂 pan doktor je fakt odbornik a prisiel do Bratislavy z kliniky v Prahe takze ma aj bohate skusenosti 🙂 ak chcete mozem vam dat kontakt a mozete sa skusit opytat co by sa s tym dalo a vedia vam aj povedat v akek cene 🙂 ja som mala pod zubami zapal a mala som anginu a nevadilo to.. Zavisi asi od ochoty 🙂
@bibaku paradne zdravotnictvo...opat raz sa ukazalo, ale nemohol ti tvoj zubar na to dat statim, ked to bolo v takom stadiu? dnes som si vybral dren zo vcera, vcera sa mi tam aj dobre posprtala zastupujuca lekarka...som mal na jazyku uz jej nieco povedat, ale ako keby ma pocula co si v duchu hovorim a hned prestala a zalozila dren...kym mam dren tak OK, akonahle to mam bez, tak boli, no uz asi musim vydrzat bez nej, aby sa to zatiahlo a zhojilo...nechcem tam moc do toho zasahovat, nech si to zije svojim zivotom hojenia, hadam sa to uz do konca tyzdna zhoji.
Zahojenu brutalnu ranu po osmičke som mala cca za dva- tri týždne, bolela ma ešte hádam aj pol roka ( rástla mi pod sedmičku, vylamovsla sa, dlatovala a čo ja viem co). Opuchnuta som bola vyše týždňa... Jedinú vec čo som používala bol Glimbax ale malo, veľmi som si to nepreplachovala.
@palincak no nedalo sa z toho dovodu so. Sa rozhodla ze moj zubar je debil a radsej si necham roho v blave aspon mam istotu ze vie co robi a neberie peniaze len tak :/ takze ja uz na toro zdravotnictvo nazor nemam lebo ma skoro zabili. Uz 4 krat a keby nemam vlastny usudok v akom stadiu su veci tak uz tu nie som takze som lekarkou sama sebe :/ smutne ale je to tak.. No treba aby sa tam chytili nove tkaniva a aj mna to este teraz pobolieva lebo sa to este hoji.. Ono treba rozlisovat tu bolest lebo ak to je len taka rupa bolest a da sa to fakt vydrzat tak netreba hned davat analhlgetika.. Skorej to vyplachnut jemne odvarom z byliniek a snazit sa si niecim odputat pozornost.. Ja som to mala strasne hlboke az tak ze po 2 tyzdnoch som mala v zadnej rane stale len kost.. Ziadne tkanivo takze boli to neprijemne pocity ale treba to brat trosku aj tak ze mozme byt radi ze nie su horsie komplikacie a vsetko co je zive boli ale zhoji sa to 🙂 urcite je lepsie ked ma rana volnost a hlavne v mokrom prostredi. Verim ze to bude dobre len to chce nejaky čas 🙂
@simca06022011 fuha tak si si tiez uzila svoje s tymto.. Ja mam osmicky este v dasne, nevytlacili sa este, som myslela ze by to to trhanie mohlo spustit ale zatial sa to tak nejavi. Mne este odporucili na zaciatku ze pacientom so zlym hojenim. Sa predpisuje Wobenzim.. Len ja zle hojenie nemam, aj ked teraz ma to zastihlo. A slo to horsie, takze trochu som lutovala ze som nebola predvidava a nezacala ho brat. Ludia si ho pochvaluju vraj urychluje hojenie a sťahovanie ran po operaciach a zakrokoch 🙂
@bibaku mne ich chirurgicky vyťahovali nevyrastene 🙂 wobenzym mne osobne nič nepomohol nikdy. Ani na imunitu ani pri chirurgickom zákroku, tak neviem sa vyjadriť 🙂 ono v ústach sa ťažšie hoja rany po týchto zákrokoch a väčšine ľudí... Treba vydržať 🙂 ani pokusy s kadecim nepomôžu lebo kým niečo zaberie, aj samé sa to zahojí. Mne nakazali nepatlat to, ak dačo prísť 🙂) ale bola som len raz opuchnuta u lekára a pozreli, že je to ok, preplachli. Tiež som tam mala biele "dačo" a už neviem čo to bolo ale všetko sa zahojilo :D
...no dnes uz to je lepsie, uz to tak nedriape...zacal som striekat flosalmi a konzultoval som to aj so svojim zubarom a vraj vie to este vyplnit nejakou travou ktora sa sama vyplavuje po dvoch tyzdnoch a plni svoju ulohu ochrany kosti, ktora tak driape pri nevytvoreni krvnej zrazeniny...a biele povlaky ktore mam na dasne je vraj ok, vraj toto nie je zapal ale prirodzena reakcia tkaniva ked sa hoji, takze vraj je to ok a ked budem potrebovat, tak mam prist v pondelok to dat vyplnit tou travou...no do vtedy sa mi to uz asi uzavrie...uvidim...
@simca06022011 tak vsetko ma svoj cas na hojenie no 🙂 je to predsa len velky zasah do kosti aj organizmu a s tym ze je v ustach najviac bakterii je to dost nachylne 🙂 ja som mala opuch tiez 4 dni po extrakcii ale tak ze som mala loptu na lici ale po 5 dnoch to preslo 🙂 vraj je opuch prirodzeny a sprevadza zaciatok hojenia tak dufam ze to budes mat v poriadku uz aj ty 🙂
@palincak no ved uvidis ako to budes citit 🙂 kazdemu to hejenie moze prebiehat individualne, ak budes potrebovat uricte sa romu nevyhybaj ale ak budes citit zlepsenie tak je to lepsie neotvarat lebo potom ten proces hojenia ide zase od 0 🙂 ak je zrazenina je dobre lebo ta urychluje hojenie ak nie je a dasno sa nehoji po tyzdni treba ist lekarovi a ten to trochu otvori aby nastalo zakrvacanie a pokracovalo to dalej 🙂 ano biele ma byt na vrchu a v okoli alebo na okrajoch rany by malo byt cervene a to je granulacne tkanivo.. Tam sa tvoria nove cievy a vlakno 🙂
@bibaku ako si dokázala ovládať bolesť hlavou? Mne vybrali dole osmičku chirurgicky aj rezali a zašívali. Už je tomu 5ty deň ale mám obrovské bolesti v celej sánky na tej strane, bolia ma všetky zuby okolo a aj hore dokonca. Bola som v piatok na kontrolu, že sa to hojí dobre aj zrazeninu som stále mala. Ale tie bolesti sú ukrutné celá polka hlavy má boli. Beriem Flektor ale môžem len 3x denne škoda, účinku je max. 2 hodiny a potom zase bolesť.
@bibaku ahoj prosim ta aj mne trhali dva tyzdne dozadu osmicku napravo po tyzdni sa mi to zapalilo tak mi zubarka vkladala liecivu vlozku
Prosim ta ak si este spomenies pri hojeni bolela ta aj celust? Alebo okolite zuby? Dakujem ti krasne
@mudreocko ahoj prosim ta ako dlho ta ta osmicka bolela?

@bibaku môžem sa spýtať koľko vyjde zákrok.dakujem