Intenzívne večerné komorové extrasystoly

mirka731
9. jún 2025

Dobrý večer. Tí ktorí máte komorove extrasystoly,mávate niekedy také stavy,že večer v kľude cítite extrasystoly dosť intenzívne a dlho? Včera po dlhej dobe som ich cítila asi dve hodiny vkuse a bolo to veľmi nepríjemne 🙈 čo vám na ne najviac pomáha ? Len nepíšte že nesústredit sa na ne...😃😃 To sa nedá. Ďakujem

zania
9. jún 2025

@mirka731 ja som si zvykla pustat dazd z youtubu, alebo relaxacne techniky od lajpirika. Nesmies si to vsimat, zamestnaj si mysel. Najlepsie su fakt nejake riadene relaxacie,kde sa musis sutredit..teraz si predstavime ze sme na plazi... 😅

mirokub
9. jún 2025

@mirka731 V prvom rade skús zistiť príčinu. Či ich máš z nedostatku minerálov, z dôvodu štrukturálnej chyby (zjazvenia), alebo iná príčina napríklad častou býva gastro - nafúkovanie, zlé trávenie. Treba to riešiť.

martinka13
9. jún 2025

Áno mávam. Teraz som si nasadila magnezko a zlepšilo sa to

mirka731
autor
9. jún 2025

@martinka13 dobrý večer a aké magnézium ? Ja mám nižší tlak z betalocu tak vraj magnézium veľmi nie lebo vraj to ešte znižuje

mirka731
autor
9. jún 2025

@mirokub na gastro idem koncom júla a ešte ma poslala internistka na hematologiu kvôli nedostatku železa 😏 len cítim taký vnútorný nepokoj už keď ide večer 🫣 a viem že o5 to začne

mirokub
9. jún 2025

@mirka731 Môže to byť čokoľvek. Mala by si to ale aktívne riešiť, lebo extrasystoly nie sú v žiadnom prípade "normálne" u zdravého človeka. Toto často rozprávajú lekári, ktorí vedia, že extrasystoly neznamenajú hneď smrteľnú záležitosť. Vie to však znepríjemniť človeku život. Ak si zaznamenala, že "večer" sa ti to zhorší, tak je možné, že ti to reaguje na zmenu atmosférického tlaku (napríklad môžeš sledovať, či sa zhoršujú pred pršaním, zlepšia počas pršania a zhoršia zasa po pršaní, alebo ako reagujú na takéto výkyvy tlaku), alebo to môže reagovať na tvoj metabolizmus. Ďalej môžeš sledovať že čo sa robí po konzumácii potravín, ktoré prirodzene nafukujú (fazuľa, šošovica, mlieko, a podobne) - nafukovanie môže dráždiť buď vágov nerv ktorý môže spôsobovať extrasystoly, alebo môže cez bránicu priamo dráždiť srdce - nejaké miesto, ktoré ti spúšťa tie extrasystoly (na holteri by sa dalo vyčítať, či pochádzajú z jedného miesta alebo z viacerých, ak pochádzajú z jedného tak to by sa dalo vyliečiť abláciou - treba to skúsiť vyšetriť). Môžeš sledovať čo sa robí po konzumácii viac slaných potravín, alebo naopak po sladkých jedlách (kedy vystrelí inzulín). Teraz je leto, tak ja osobne ti odporúčam konzumovať melóny a to každý deň. Každý deň si daj 400g melónu (rozmixovať v mixéri, prípadne potom ešte precediť aby tam neboli tie jadierka) - tak dodáš do tela celkom vysoký obsah dobre vstrebateľného draslíka, ktorý sa inak ťažko zháňa z bežných potravín bez kalorického nadbytku. Melón si môžeš nakrájať do mraziakových sáčkov a zmraziť a budeš ho mať stále "čerstvý". Takýto melón z mraziaku je vhodný prevažne na to mixovanie. Keď budeš takto mesiac piť v kuse rozmixovaný melón každý deň, tak odsleduješ čo sa stalo - ak sa ti polepší tak budeš vedieť, že ti pomohol draslík. Odsleduj si aj koľko jedávaš denne soli ak máš ten nízky tlak, možno málo soli jedávaš (sodík v potravinách, to nie je to isté ako soľ ... 1g kuchynskej soli má 0.4g sodíka).

martinka13
10. jún 2025

@mirka731 najlepší je magnosol, ale ten je na predpis. Teraz mam Magnesium B6 Gold z Dr. Max

miky90
10. jún 2025

@mirokub ja sa s nimi trápim tak pätnásť rokov aj viac vždy obdobie keď je lepe ze ich mam len pár denne to ani neriešim ale ako mam už teraz od piatku ze ich mam do minúty 4-6 co je cca 7-8 tisíc denne to je neskutočne niečo hnus neviem sa nič sústrediť zle spím ničí mi to psychiku vždy keď idem na ekg nič neukáže lebo to meria par sekúnd a na holter keď ma pošle vždy mám akurát dobrý deň že ich je par alebo žiadna pondelok mam ďalší holter teraz ani neviem ci chcem aby to prestalo chcem aby to konečne videli som z toho na nervy beriem roky bisoprolol ramipril cardilan magnézium si dávam bud magnosolv alebo co som si obj magnézium bisglycinát neviem nebaví ma s tým ani žiť keď je ich tak veľa zatiaľ keď som mal 3x holter záznam precienove té sú menej zle vraj

mirokub
10. jún 2025

@miky90 Máte nejaký EKG záznam kde je zachytená aspoň jedna, prípadne z toho holtera? Napíšte správu, možno na niečo prídeme.

miky90
10. jún 2025
mariynka
10. jún 2025

Histamimova int.vylucena? Odkedy jem nizkohistaminovo, nemavam extrasystoly👍🙂

mirokub
10. jún 2025

@miky90 Pozerám a máte tam poznačené hlavne tie predsieňové extrasystoly. Tieto môžu vznikať v akýkoľvek čas úderu a preto ich môžete cítiť viac alebo menej alebo necítiť vôbec (ak bola tesne pred normálnym pulzom) - takže ak vznikajú skôr tak sa pocitovo dajú ľahko zameniť za komorové. Ich spúšťačom môže byť mitrálna regugritácia (prepúšťanie mitrálnej chlopne) ktoré tam máte tiež poznačené. Keby sa vám toto prepúšťanie zhoršovalo tak sa to dá operačne spraviť. Ďalším častým spúšťačom je práve to dráždenie vágovho nervu - napríklad to zistíte tak, že v niektorej polohe si tých extrasystol dokážete vyvolať viac (napríklad ak sa predkloníte), alebo si nepohodlne zatlačíte v nejakej polohe na brucho a podobne - alebo napríklad ak sedíte a máte ich veľa a postavíte sa a keď pochodíte tak troška ustúpia - to všetko môže súvisieť s vágovým nervom - ten nerv sa tiahne cez čreva, zachádza do toho srdca a pľúc, ide po krku až hore do chrbtice.
Z fyzickej aktivity Vám môžu pomôcť rýchlejšie prechádzky trvajúce aspoň 40 minút, kde by ste si monitorovali pulz (napríklad pulzným oximetrom na prste) a držali pulz v aeróbnej zóne pre váš vek (110-130 úderov za minútu ak máte vek 40 rokov, 100-120 úderov ak máte vek 50 rokov).
Máte tam písané že "vyšší tlak" a odporúčajú znížiť soľ - no ja by som tu soľ neznižoval, lebo nedostatok soli vyvolá aj nedostatok iných minerálov (napríklad toho draslíka, lebo telo sa to snaží dorovnávať na vyváženú úroveň), takže radšej ako byť v minerálovom deficite je doplniť minerály, ktoré sa z potravín ťažšie zháňajú (je to ten draslík a magnézium, konzumujte teraz viac tých melónov, banánov, marhule, hovädzie mäso - ak máte možnosť z farmy kde to pásli na tráve a podobne). Draslík spolu s magnéziom je dobrý na stabilizovanie pulzu. Ak by ste mali pocit, že z potravín ho neprijímate dostatok, tak môžete siahnuť po doplnkoch (napríklad vo forme Draslík Citrát alebo Draslík Glukonát ... citrát sa vstrebáva účinnejšie ako glukonát, ale obidve sú dobré, takže glukonátu musíte dať objemovo podstatne viac ako citrátu na podobný účinok). Potom magnézium si kúpte vo forme citrátu, alebo v zmiešanej forme. Tu vám dám zopár príkladov doplnkov:

https://allegro.sk/ponuka/now-magnesium-citrate... (toto je magnézium citrát, najlepšie rozdeliť dennú porciu (1 čajovú lyžičku) na viacero malých častí)

https://allegro.sk/produkt/doplnok-vyzivy-now-f... (toto je draslík glukonát, takže sa toho berie objemovo viac ako citrátu, podľa potreby, niektorí športovci dávajú aj 4 čajové lyžičky denne s dostatkom vody)

https://allegro.sk/produkt/doplnok-vyzivy-now-f... (toto je draslík citrát forma, takže toho sa berie objemovo menej ako glukonátu, 1 čajová lyžička citrátu = 4 čajové lyžičky glukonátu, majte to na mysli aby ste sa nepredávkoval draslíkom 😀 )

Potom od októbra až niekedy do konca apríla užívajte doplnok vitamín D3+K2, najlepšie niečo takéto:
https://www.drmax.sk/gymbeam-vitamin-d3-k1-k2-f...
Vitamín D3 spolu s tým K2 sú kľúčové na správnu reguláciu vápnika, lebo ak nie je správne regulovaný tak môže spôsobovať extrasystoly.

Doma si asi viac nepomôžete, jedine tá správna výživa a nepreťažovať sa pri športe do extrémov, ale byť aktívny v správnej miere (k svojim možnostiam).

miky90
10. jún 2025

@mirokub ďakujem za odpoveď a je to presne tak keď chodím ich necítim prakticky a fakt keď ležím najviac ale je to tak ze niekedy sú silnejšie niekedy slabšie tak som rad že to píšete lebo som si myslel ze mi hrabe proste niekedy mi to udrie až do hrudi a keď chcem vedieť koľko ich cca mam musím mať prst na krčnej arterii a až tam rátam také slabšie dúfam že sú to té aspoň predsienove u mňa sa to väčšinou takto spustí keď zle spím veľa dní po sebe a teraz to je už zo desať lenže teraz je to už aj preto že cítim té ES stále sa nato sústredím a celkovo mam preťaženu psych fakt za té roky som si nato nezvykol idem mat 37 rokov ináč idem aj na Echo srdca ju kardiológovi to som rad lebo to je dobre vyšetrenie. Neviem najviac sa bojím ze to ničí srdce moc keď ich je toľko alebo aby sa to časom nezvrzhlo do závažnéjsie arytmie o srdci už čosi viem čítam kukám dokument rozhovory roky je to zaujímavé plus kvôli tomu ze mam také problémy

mirokub
10. jún 2025

@miky90 Vyskúšajte všetko to čo som vám napísal, tie tréningy a zvýšený príjem všetkých minerálov (tu soľ nevynechávajte, je dôležitá lebo funguje v spolupráci s ostatnými minerálmi - čo je dobré tak je odsledovať si nejakú pravidelnosť, tzn. že jesť približne rovnako denne, ak ste napríklad mali sladší deň tak občas počas dňa si dať pohár slanej vody aby ste to doplnili, hlavne cez leto ak sa zapotíte pri práci a podobne). Kúpte si lacný oximeter, tu som jednej pani radil oximetre a merajte si ten pulz počas rôznej aktivity: https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/ako-vybrat-dobry-pulzny-oximeter-pre-celu-rodinu/
... s tou stravou sa potom vyhnite jedlám, ktoré vás nafukujú a naopak, pridajte jedlá po ktorých sa cítite dobre (ideálne konzumujte bielkovinové jedla a jedlá so živočíšnymi tukmi, sacharidy v rozumnej miere, vyhnite sa jedlám pripravovaných na rastlinných olejoch - vyprážaniny na rastlinných olejoch), v prípade mliečnych výrobkov preferujte tvrdé syry, tie mäkké syry iba po tepelnej úprave lebo z nich niekedy môže nafuknúť a to vám zhorší extrasystoly cez vágov nerv
... porcie jedál si rozložte tak, aby ste pár hodín pred spánkom už nejedli, napríklad aj 6 hodín pred spánkom už nejesť
... ak by ste počas konzumácie toho magnézia mal hnačku - znamená to, že máte veľké dávky magnézia a treba ho troška ubrať
... magnézium môžete pozrieť aj od gymbeam Triple Magnesium - tiež celkom vydarený produkt
... no a nakoniec ak by vám nič z tohto nepomáhalo, a mali by ste tie extrasystoly v tých psychicky nezvládateľných množstvách, tak možno by bol čas dať sa objednať na katétrovú abláciu, ktorou dnes vedia tieto extrasystoly celkom dobre odstrániť (robia to síce až keď je ten počet veľmi vysoký, ale Vy sa niektorými dňami blížite tomu počtu), existujú aj také vyšetrenia ktorými dokážu tie extrasystoly fyzicky vyvolať (elektrofyziologické vyšetrenie), zavedú vám pri tom katéter cez žilu do srdca - nie je to príjemné, ale veľa odhalí ... tak isto sa potom robí aj tá ablácia, cez žilu zavádzajú až do srdca tie elektródy a vypália miesta ktoré spôsobujú tieto extrasystoly a je pokoj ... extrasystoly sa však časom môžu vrátiť a vtedy možno že bude treba abláciu zopakovať, ale tak väčšinou to je úspešné, ale toto zvážte až ako poslednú možnosť, najskôr skúste tie zmeny, verím že to troška pomôže ... tá fyzická aktivita v tom aeróbnom pásme je kľúčová, aspoň 2x týždenne a naozaj stačia tie rýchlejšie prechádzky 🙂
... ak sa vám to polepší, príďte sa pochváliť 😉

miky90
10. jún 2025

@mirokub ďakujem viem aj o tej ablacii samozrejme pozerám pravidelne rozhovory s, profesorom Jozefom kautznerom ikem alebo prtrom neužilom čo sú špičky v odbore kardiológii arytmologii aj iných co sa dá ale malo sa vraví o extrasystolach väčšinou o fibrilacii predsieni co je najčastejšia arytmia alebo iných a vy ste ich mal? Alebo máte a aký počet keď tak a oximeter mam dobrý aj tlakomer to je u mňa na dennom poriadku roky 😂a pulz už mám tak zmaknuty za té roky ze si viem zmerať aj prstom behom pár minút akurát pred mesiacom som kúpil 🚴🚴tak behám a baví ma to to je myslím dobre kardio.

mirokub
10. jún 2025

@miky90 Tak to je super, merajte si naďalej počas tréningov a nepreťažujte srdiečko do extrémov. Dolaďte tie minerály a uvidíte čo sa bude diať. Psychicky nič nevzdávajte lebo tieto veci sa dajú riešiť, ak sa vyčerpali všetky zmeny v stravovaní a v športe, nepomáhajú ani antiarytmiká, tak invazívna metóda to často vyrieši 😉
Riešil som to v minulosti často, pomáhal som v tejto oblasti, preto o tom viem kadečo, tiež mám napozerané dokumenty a aj lekárov, kazuistiky 🙂
Ak sa o to tak detailnejšie zaujímate tak si môžete kúpiť také jednoduché prenosné EKG zariadeníčko, s ktorým si odmeriate krivku EKG dosť presne:
https://vi.aliexpress.com/item/4000549239277.html
Stačí vám to chytiť do jednej ruky, prsty na jednu elektródu, druhú priložíte na ľavú stranu rebier a odmeriate si zvody (V1-V6), prípadne kombináciami si môžete odmeriať ktorýkoľvek zvod. Je to dobré na to, že si tým odhalíte aj prípadný infarkt alebo nedokrvenie (napríklad ak máte rodičov vo vyššom veku a podobne), dá sa s tým pohrať. Treba k tomu troška naštudovať EKG krivky z netu ale stačí základ iba.