Kedy si môžem požiadať o invalidný dôchodok?

martinagubelova
25. sep 2019

Ahojte. Opäť sa obraciam na vás. Mam otázku. Mám 19 rokov. Tento rok som ukončila školu zo zdravotných dôvodov. Hneď som sa musela ísť zapísať na úrad práce, kde mi povedali, že keď mám zdravotne problemy, mám sa dať na PN. Na PN som už 5 mesiac. Čiže škola žiadna, zamestnanie žiadne,.. bývam stále s maminou, keďže by som sa sama uživiť nevedela. A tak sa chcem spýtať. Nárok na požiadanie o invalidný dôchodok mám až po roku na PN? Alebo to môžem skúsiť už teraz? Pýtala som sa na to lekára, povedal mi že na PN som ešte krátko, vraj po roku. No počula so.,že môžem aj teraz, tak teraz vôbec neviem čo mám robiť. Moje diagnózy sú atypická mentálna anorexia a sek. Sociálna fóbia. Budem rada, ak sa niekto vyjadrí. Ďakujem a prajem pekný deň.

fokuska
25. sep 2019

@martinagubelova Pokial viem, tak o ID sa da poziadat aj skor ako po roku v pripade, ze ide o nevyliecitelnu chorobu.

ivuska_3
25. sep 2019

@martinagubelova ahoj, ja ti sice neviem poradit, ale tiez ma to zaujima, tak ak ti to nevadi, pockam tu s tebou na odpovede. Dakujem

monca0021
25. sep 2019

Môžeš požiadať skôr.

danielgal
25. sep 2019

Áno,da sa aj skôr,vlastné skúsenosti,mala som úraz minulý rok v auguste a tento rok v júni som požiadala o ID☺

havranka31
25. sep 2019

@martinagubelova ano mozes poziadat aj teraz, nie je podmienkou PNka, ale dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav - datum vzniku invalidity a mieru poklesu vykonavat pracu uz urci posudkovy lekar v socialne poistovni. Treba mat choroby co najlepsie zdokumentovane od specialistov.

namornicka
25. sep 2019

Nechces radsej popracovat na terapiach a snazit sa z toho dostat? Si mlada a takto ked ostanes doma tak sa ti to zlepsovat nebude. Mala by si si urcit ciel a ist pomaly za nim. Ake konkretne priznaky ti branili dokoncit sklolu? Radsej opakuj rocnik, zmier sa s horsimi znamkami, ale nevypadni “z kola von”. Skus hipoterapiu alebo nieco alternativne, hladaj ine riesenia.

3009
25. sep 2019

@martinagubelova určite nerozmýšľaj nad ID. Skús sa z toho dostať ešte počas PN. Máš na to ešte dosť času ísť na ID. Nevzdávaj sa, prípadne choď sa dať hospitalizovať a možno ti to pomôže sa nejako naštartovať.

ladyblcha
25. sep 2019

Otazka je, ci sa chces zaradit do bezneho sveta alebo nie. Podla otazky sudim, ze nie. Podla dg sudim, ze ta na id nedaju len tak, po 5mesiacoch.

83lenka83
25. sep 2019

@martinagubelova neznic si zivot tym, ze sa vzdas, zabojuj. Moja mama je dlhodobo na id a je z nej zelenina, predavkovava sa liekmi a vobec nezije, hnije zaziva uz 20 rokov, je jej takto pohodlne, nikdy ani len neskusila bojovat. Ma v paži deti aj vnuka.

majarobo
25. sep 2019

slečna to tu rieši už xtý krát ,záujem len o seba a priateľa .škola,práca načo .priateľ jej nevadí ale škola áno má fobiu.

martinagubelova
autor
25. sep 2019

Áno, snažím sa dať dokopy, terazv októbri som objednaná na psychoterapiu, tak uvidím, či mi to bude pomáhať. Zatiaľ to je dosť zle. Hlavne v obchodoch, vo vlaku, na ulici,..

martinagubelova
autor
25. sep 2019

@majarobo tak to nie je. On a mamina sú jediní, pri ktorých vydržím byť v pohode. Ja som školu neukončila len tak pre srandu králikov. Nepoznáte ma, neviete o mne nič a idete tu písať takéto veci. Neviete nič o tom ako sa cítim medzi ľuďmi.

martina2001
25. sep 2019

@martinagubelova psychiatrické dg pokiaľ viem invalidný po 18mes liečby

bosinecko
25. sep 2019

@majarobo moja známa tým trpela tiež a verte mi, že takýto človek preplače hodiny denne kvôli svojej diagnóze a neschopnosti to prekonať.. doteraz sa z toho nedostala, lebo nevie ako a psychiatričky ju totálne ignorovali - o to horšie jej bolo. Takže ak chcete byť človek bez sociálneho cítenia tak prosím, ale zdržte sa komentára lebo tým len danej osobe uškodíte, nič jej to neprilepší v žiadnom prípade.

namornicka
25. sep 2019

@martinagubelova co na to tvoja mama? Vyzera, ze mas v nej oporu. Suhlasi s tym aby si isla na invalidny? Spoluziakov poznas dlho tak to by si mohla dat. Potom si uz mozes zvolit pracu kde budes menej s ludmi.

iv007
25. sep 2019

Mozes požiadat aj skor ako po roku,len je otázne z coho ti vypocitaju ID kedze si nikdy nepracovala.Chod sa informovať na SP a zaroven odkladaj vsetky lekárske nalezy

cecilia68
25. sep 2019

Ja neviem baby, ale ľudia, čo nemajú končatiny, takým ID nepriznajú, len vo výnimočných prípadoch, ale anorektičkám áno?

iv007
25. sep 2019

@cecilia68 poznas ludi bez koncatin co nemaju ID a chodia do prace? Nezavádzaj tu

cecilia68
25. sep 2019

@iv007 Áno, poznám a pracujú v chránenej dielni. A mimochodom, nedávno bola o tom v TV reportáž o pánovi na vozíku.

monca0021
25. sep 2019

Ja ešte dodám že to nefunguje tak, že ty povieš diagnózu a sup povedia ti výsledok. Veľa veci sa zohladnuje ak chceš poradiť mala by si objasniť viac veci napr ako dlho sa liečiš či vôbec berieš nejaké lieky alebo ideš len na psychoterapiu, či si bola niekedy hospitalizovaná atd atd atd. Tam sú tabuľky a poviem ti moj názor s tvojou diagnózou ti podľa mna nič neschvália ani čiastočný.

iv007
26. sep 2019

@cecilia68 práca v chranenej dielni je podmienena invaliditou,mna ako zdravú osobu by tam nezamestnali.Netreba si mylit vysku ID s neschvalenim.Castokrat ludia nemaju odpracovane roky a cuduju sa ze maju nizkynizkydôchodok dôchodok 100€ a nevyziju z toho..

martinagubelova
autor
26. sep 2019

@monca0021 bola som hospitalizovana, beriem lieky, problém s jedením mám od mala. Soc.fobia trvá dva roky..

dai
26. sep 2019

@iv007 jasne ze áno... Ú nás pracuje žena ochrnuta až po krk - na vysokej manažérskej pozícii... Prečo by nemohli ľudia bez končatín pracovať? Véd teraz uz polovica zamestnaní nie je manuálna...

dai
26. sep 2019

@martinagubelova pracuj na sebe, lieč sa... Toto podľa mňa nie je dôvod na ID... Moja spolužiačka trpela týmto v 13tich - pol roka bola doma a liečila sa... Áno veľmi sa jej zhoršil prospech ďalší rok ale školu dokončila a vyzdravela... Ja sama som trpela uzkostami na vš - brala som lieky, po pol roku vysadila, ale hlavne dom veľa o tom čítala, učila sa dýchať etc.... Atak sa sem tam vráti ale viem ho predychat... Anorexiu musíš riešiť s psychológom alebo psychiatrom, nechápem prečo sa ešte neliecis a len teraz máš sedenie:( držím palce, nevzdávaj to ale...

martinagubelova
autor
26. sep 2019

@dai ja sa liečim u psychiatra. Bola som kvôli tomu aj hospitalizovaná skoro dva mesiace. U psych. Sa liečim od mala na rôzne diagnózy čo som mala. Na sedenie idem teraz kvôli tej soc.fobii.

bielavlcica
26. sep 2019

@martinagubelova neviem SP ta moze uznat ako invalidnu ale iba z jednej hlavnej diagnozy a na to sa nabaluju percenta. Nieco podobne som riesila s kamoskou ona mala ale problemy z jedlom povedali jej ze ta diagnoza ma len 30% a ze ci ma nejake z toho este problemy. Nemala po case zacala mat a vyskrabala sa len na 40% a dochodok jej prinany nebol. A neviem posudkovy lekari su svine povie ti ze anorexia sa da vyliecit neni to stav na to aby si to nevedela vyliecit a socialna fobia nema s tim nic spolocne takze vyskusat mozes ale uprimne si myslim, ze skor ti to neuznaju kedze mas 19 rokov a zivot pred sebou.

cecilia68
26. sep 2019

@iv007 Ty si ako truhlík 🙂 V každej diskusii je ťa plno, no a všade si bola...všetko videla....a všetko vieš 🙂

iv007
26. sep 2019

@cecilia68 cila kde pisem ze vsetko viem?🙂 skus argumentovat vecne a k téme

martina2309
26. sep 2019

@iv007 nie som si istá, ale nemyslím si, že máte pravdu co sa týka tej chránenej dielne. Pracovala som v jednom obchodíku, pracovala so mnou jednou pani, ktorá bola na ID, pracovala na polovičný úväzok, majiteľ bol zapojený do programu a predajňa bola vedená ako chránená dielňa, no okrem pani som tam bola zamestnaná ja a účtovníčka (bez ID).

iv007
26. sep 2019

@dai moze pracovat s ID dokonca aj plnym,ja som narazala na poznámku ze ludia bez koncatin nemaju invalidne dôchodky..a z coho potom žijú?!