icon

Je hustý žltý soplík znakom baktérií?

28. sep 2025

Myslite, ze ked cely den fukam priesvitny, ale rano vyfukam husty zlty, ze to bude bakteria? Pri viruse byva len zvysena tepl. a pri bakt.vysoka? Dakujem.

anonym_c8355c
28. sep 2025

@anonym_autor chrípka je vírus - teplota býva vysoká, angína je baktéria - teplota je vysoká. Sople podľa farby - zelená/žltá je hlien s vírusom alebo baktériou ale aj len “zoxidovaný” sopel, ktorý je dlho v nose (napr smrkanie ráno). Priesvitné/biele sople - môžu byť len z alergie ale aj počiatočný nosič (veľmi infekčný) s vírusom alebo baktériou. Či je tam vírus alebo baktéria ti povie jedine lekár, po tom, čo urobí stery a da ich vyšetriť.

Snáď som ti pomohla.

anonym_b42a49
28. sep 2025

To je podľa mna len zastaralý názor ze zlty/zeleny sopel, ideme na antibiotika.
Sopel ma svoj význam a tiez ma nejaky svoj cyklus- na začiatku choroby aby sa vírus rozsiril kychanim kaslanim a vyfŕkol z nosa lahko, je sopel priesvitny vodnaty a vo velkom množstve. To každý poznáme ze na začiatku choroby tečie z nosa ako šialene.
Potom ako sa človek lieči sa sopel aj hlieny pomaly zhustuju. Človek keď poriadne vyfúka nos tak z neho idu riadne chrachle, ale konečne aj pocit prázdneho nosa

katka533
28. sep 2025

@anonym_autor ja mam skusenost, ze ked nadcha neprejde cca po tyzdni, ale sa taha dva, tri , vtedy ide o balteriu a treba antibiotika

autor
28. sep 2025
@anonym_b42a49

To je podľa mna len zastaralý názor ze zlty/zeleny sopel, ideme na antibiotika.
Sopel ma svoj význam a tiez ma nejaky svoj cyklus- na začiatku choroby aby sa vírus rozsiril kychanim kaslanim a vyfŕkol z nosa lahko, je sopel priesvitny vodnaty a vo velkom množstve. To každý poznáme ze na začiatku choroby tečie z nosa ako šialene.
Potom ako sa človek lieči sa sopel aj hlieny pomaly zhustuju. Človek keď poriadne vyfúka nos tak z neho idu riadne chrachle, ale konečne aj pocit prázdneho nosa

@anonym_b42a49 presne taky priebeh.vo stvrtok som kychala a lialo mi z nosa, v pia menej, v sob soplik zhusol, ale rano bol zlty, husty, cez den husty, priesvitny.

marianarem
28. sep 2025

@anonym_autor Pri kazdej jednej nadche koncim zltym soplom, nie je to znak bakterialnej infekcie.

anonym_bf768f
28. sep 2025
@marianarem

@anonym_autor Pri kazdej jednej nadche koncim zltym soplom, nie je to znak bakterialnej infekcie.

@marianarem a čo na to berieš? Či prejde samé? Dcéra tiež tak, ale ak nedám psmycon,tak ma kašeľ,hrdlo...

euka210
28. sep 2025

@anonym_autor farebny sopel su mrtve biele krvinky...info od nasej detskej dr. Je to pri nachladeni normalny jav, ze par dni je husty farebny. Keby ze tyzden fukas a nie a nie prestat, tak detska dava lokalne atb pamycon a to staci. Nachladenie trva 7-10d co mi naposledy hovorila. Ked pride sinusitida, tak ta trva aj tusim 30d.

marianarem
28. sep 2025
@anonym_bf768f

@marianarem a čo na to berieš? Či prejde samé? Dcéra tiež tak, ale ak nedám psmycon,tak ma kašeľ,hrdlo...

@anonym_bf768f Normalne to prejde same. Raz za cas sa stane, ze to prejde do bakterialnej infekcie, tak vtedy atb. Ale to bolo len parkrat.

lavender94
29. sep 2025

Už dávno nie je farba sopla indikátor či ide o bakteriálny alebo vírusový pôvod. Čo sa týka infekcii horných dýchacích ciest tak su z 90% vždy vírusového pôvodu. Pokiaľ nemáš urobené crp alebo kultiváciu tak nemáš podľa čoho zistiť o čo sa jedna. Ale štatisticky sa dá predpokladať ten vírus 😃

taktotedanie
29. sep 2025

@anonym_autor je to len znak toho ze tvoja imunita bojuje a v hliene su uz casti inunitneho systemu ako napr makrofagy a pod
Teplota s tym nic nema spolocne t, tu mas sj ked je to virus aj bakteria

anavixy
29. sep 2025

NIE. Fukat rano husty farebny soplik je absolutne v poriadku, v noci sa nazbieral a biele krvinky ho svojou cinnostou-boj proti chorobe- zafarbili.
Pri nadche nemusis mat vobec zvysenu teplotu, ved na to normalne nepotrebujes ani speci liecbu… ale nie, nie je to vzdy tak, ze pri viruse zvysena a pri bakterii horucka, podla tychto veci sa fakt neda urcovat povodca ochoreni, ani podla horucky ani podla farby hlienu.