Je magnetická rezonancia bezpečná pre 7 ročné dieťa?

Zodpovedané
26. apr 2019

Dobrý deň,

moja 7 ročná dcérka máva migrény a neurologička nás poslala na magnetickú rezonanciu do Žiliny. Dcéra začala po chvíli plakať, tak jej magnetickú rezonanciu neurobili.

Dcéru som objednala do Martina, kde ju aj uspia. Všetko som jej vysvetlila, aby sa nebála. Že jej dajú tabletku a zaspí a keď sa zobudí, tak bude mať po rezonancii. Nedávno prišla zo školy s plačom, že ona sa bojí, že sa už z tej narkózy nepreberie a zomrie.

Je magnetická rezonancia bezpečná pre 7 ročné dieťa?

Môže sa stať, že dieťa sa nepreberie?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

magnetická rezonancia je zo zobrazovacích metód najbezpečnejšia. Oproti CT vyšetreniu odpadá radiačná záťaž.

Čo sa týka samotného vyšetrenia cestou hospitalizácie. Dieťa sa väčšinou prijme deň pred vyšetrením a v prípade normálneho priebehu sa púšťa deň po vyšetrení domov.

Každá narkóza nesie aj riziko ťažkostí pri preberaní, aspirácie a ďalších komplikácii. O tých Vás presne poučia lekári ARO, u ktorých aj budete podpisovať informovaný súhlas, že to všetko beriete na vedomie a s tým súhlasíte.

Na zváženie je, či 7 ročné dievčatko nevydrží magnetickú rezonanciu bez narkózy. Prípadne len s určitou premedikáciou (podaním tabletky, ktorá spôsobí upokojenie a mierne prispatie dieťaťa).

Prípadne sú pracoviská, ktoré pred magnetickou rezonanciou nepoužívajú celkovú narkózu, ale podajú rektálne opakovane liek na pritlmenie dieťaťa. Tým pádom sa predchádza možným nežiadúcim účinkom celkovej narkózy.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas