Je možné po prekonaní Covidu-19 dostať ho znova?
Ahojte..najde sa tu niekto kto je ockovany aj prekonany na covid...je mozne po covide chytit covid znova? Alebo je tam nejake ochranne obdobie? Resp.dostal niekto 2x xovid po sebe?
@dominidi Aký mal priebeh? V porovnaní s prvou nákazou?
@henka123123 ano, november 2020 a januar 2021 ako neockovana. Syn mal teraz v novembri 2021, uz som neschytala.
@blcha74756 Nechcem vyznieť ako antivaxer, ale - nebol ten oveľa horší priebeh spôsobený práve tým očkovaním? Je to možné... Kým sú na svete AJ očkovaní AJ neočkovaní, môžeme pozorovať ako to kto znáša. Nezabudni na to, že prvý variant korony bol smrteľnejší, jednoducho mal väčšiu silu ako Delta. Takže nejako nesedí to, že priebeh na Deltu by mal byť horší ako na Covid v roku 2020. Iba ak by si bola oveľa vyčerpanejšia, v horšom celkovom zdravotnom stave ako pri prvej nákaze.
@simulienka2207 Akou vakcínou bola očkovaná?
@blcha74756 Akou vakcínou bola zaočkovaná?
@majamat Si zaočkovaná proti COvid?
@alenatomova v podstate takmer rovnaky, akurat pluca boli chytene miernejsie
Som ockovana a prekonaná nedávno, s mierne horším priebehom (čím myslím že som nemala len nádchu, ale bolo mi dosť zle, mužovi čo je tiež ockovany bolo ešte horšie.. neviem ako by to bolo keby sme neboli).. lekárka povedala že ochrana z oboch aj očkovania a prekonania by mala byť tri mesiace, potom je vhodna tretia dávka, vakcina vraj urobí vyššiu ochranu ako prekonanie.. mám kamaráta čo si dal tretiu dávku keď mu ochorela.dcera a jediný z početnej rodiny to nechytil a bol vporiadku..
Keďže predpovedajú ďalsiu vlnu, idem na tretiu dávku aj keď som prekonala.. chcem ist tak mesiac a pol po prekonaní, ak sa mi tam vôbec podarí dostať keďže u nás nič nefunguje poriadne..
Moje decká nie sú očkované (lebo majú do 10rokov) a všetky prekonali - pôjdu na očkovanie mesiac po vyzdraveni.. znova - ak sa tam vôbec dostanú..
Poznám asi 4roch ľudí čo dostali kovid opakovane, v priebehu pár mesiacov.. dokonca jedno dievčatko, čo malo 2x covid do jedného mesiaca..
@henka123123 moja teta 2x očkovaná astrou, prvýkrát pozitívna na konci septembra, druhýkrát v polovici novembra. Druhýkrát oveľa horší priebeh.
@alenatomova nie.
@jana_eyre_2 rozhodni sa ako chces, nechcem ta ovplyvnovat, vobec nei, len mi pride chore tvrdenie dr., ze ockovanie chrani viac, ako prekonanie.
ide o to, ak si zaockovana, v mieste vpichu sa nachadza vakcina,, ktora salae krvnou cestou dostava do tela. vakciny, hlavne tie nRNA sposobia, ze su napadnute bunky tovjho tela a v nich sa mnozi spieke protein. tento protein je ten, ktory prave sposobuje tie tazkosti pri kovide a je pre nas toxicky. takto anpadnuta bunka je ansim imunitnym systemom znicena. dolezite je, aka je to bunka, kolko je takych buniek a teda v akom rozsahu budu znicene. v niektorych pripadoch to skonci tragicky. a tych 7 umrti po ockovani, to je teda dost podhodnotene cislo. asi 1-2m dozadu som prepocitala umrtia po ockovani v porovnani s ČR s ohladom na pocet ockovani a vyslo mi, ze u nas by ich malo byt 48, nehovoriac o tom, ze v v Cechach sa tento pocet uz asi zvysil, zatial co u nas je to asi stale na cisle 7. v porovnani s inymi europskymi krajinami by to dokonca malo byt este viac, urcite aj okolo 100. a to su len umrtia. neziaducich ucinkov je podstatne viac, niektore su lahke, ine su zavazne.
trosku som odbocila.
po prekoanni sa zvycajne virus dostane na sliznice a dalej neprejde, vytvori sa sliznicna imunita, co pri ockovani ani nemas. cize pri ockovani ej vyssia sanca, ze aj ked sa kovidom nakazis, tvoje telo sice zareaguje, ale nei na urovni sliznic a virus pusti dalej - hlabsie. po prekonani ti virus moze teda zachytit uz skor.
no chcela som hlavne dolezity fakt. nejakym sposobom sa koronavirus rozsiril, nasledne 1x zmutoval. takyto zmutovany nesie znaky povodneho virusu a aj toho 1x zmutovaneho a teda aj 2x zmutovaneho. .
potom zmutoval znovu,. tento uz nesie znaky povodneho aj toho, ktory zmutoval 1x. ked zmutoval 3x, tak ma znaky toho,povodneho, potom zmutovaneho 1x, aj 2x a aj 3x.
pri viacerych mutaciach sa teda stane, ze odklon od povodneho virusu a tiez mutacii, ktore vznikli davejsie, v porovnani s novymi mutaciami je uz tak velky, ze uz maju malo sposlocneho. najnovsia mutacia ma teda najvacsiu podobnost s tou predchadzajucou.
a vakcina je z povodneho virusu. ak si prekonala kovid, tak si prekonanim ziskala imunitu z nedavnej mutacie, ktora ma ovela vacsiu pdobnost s novou mutaciou,a ko povodny virus.,
Áno je svokor prekonal kovid v marci v lete sa dal. Očkovať a teraz v novembri mal zase kovid
a jedna vec, kovid po mesiaci nie je. po mesiaci je to stale povodna infekcia, nie nova.
po prekonani kovidu su v fdychacich cestach mrtve zbytky virusu a dychacie cesty sa cistia. teto virusove castice nemusia odchadzat stale v rovnakom mnozstve, cize raz moze mat clovek test pozitivny a raz negativny.
ak sa aj vyskytuju priznaky, tak zavisi od toho, ci boli 1x aj 2x a aj ake boli. kovid castokrat ma velmi podobne priznaky,a ko mnohe ine infekcie.
Ag testy vysetruju nukleokapsicdy, ktore sa nachadzaju aj v inych vorusoch a test teda moze zareagovat pozitivne. PCR tiez nevie spolahlivo na 100% odlisit ine infekcie. vedec Čekan dostal financny obnost na vyvinutie PCR testov, ktore by toto odlisit zvladli. pri PCR testoch sa vysetruju male castice virusu, ktore nemusia byt cele, virus moze byt uz mrtvy. vyhladava sa len cast genetickej informacie koronavirusu, nei cela, cize tento ulomok moze klidne patrit aj inym virusom-.
takze ak ie su priznaky, tam je otazne, ci sa jedna o pozitivitu, na zvycsenie a namnozenie genetickheho matrialu virusu sa robia cykly a ak sa ich robi vela, je mala pravdepodobnost, ze virus je este schopny niekoho nakazit. zial, u nas je labak nadstaveny tak, ze sa obvykle robi vela cyklov a preto sa casto oznacuje pozitivita ludi, ktori ani infekcni nie su.
@henka123123 môj synovec dostal kovid ako neockocany o dva a pol mesiaca dostala znova. Potom sa už mohol očkovať tak sa dal dvakrát a aj tak dostal 3x rozdiel od 2 po 3 bol pol roka.
zle som to napisala.
povodny virus, potom je povodny virus+1mutacia, potom povodny virus+1mutacia+2mutacia, potom je povodny virus+1mut+2mut+3mut.
cim viac mutacii bude,t ym vyssi bude odklon od povodneho virusu a aj od vakcin zalozenych an povodnom viruse.
upustilo sa od kontrolneho testovania prave z dovodu falosnej pozitivity po prekonani, ktora pretrvava aj 3m. minuly rok sa este kontrolne testy po prekonani robili, teraz sa uz nerobia. ma to dovod.
@lenka9g este je tu aj moznost, ze 2x bola pozitivita z prveho prekonania, ale 2x to uz kovid nebol,a le ina infekcia, ktora vdaka oslabenej imunite po kovide mala horsi priebeh. poznam zenu, co mala priznakovy kovid,a le zvladla ho doma, no o mesiac skoncila v nemocke so zapalom pluc.
pracujem v DSS, na jesen 2020 bol u nas kovid. malo ho asi 35-40 klietnov, z niech niekolko zomrelo, niekolki mali bezny priznakovy priebeh, niekolko ludi malo vlemi lahky priebeh a neikolko bezpriznakovi.
zo zdravotnikov nas bolo asi 30, co sme prekonali kovid. medzi zdravotnikmi je vysoky vekovy priemer, aj ked samozrejme nizsi,a ko u dochdocov. no napr, do 30r male len par zamestnancov, do 40r ich uz tiez nie je vela, do 50r nas je uz viac a aj dost je do 60r a aj nad 60r. cize fakt uz nei sme mlady kolektiv. nikto z nas nebol v nemocnici, niektori mali bezne priznaky, neiktori lahsie a teda niektori bezriznakovi. u nas nema vyznam polemizovat, ci sme mali kovid,a lebo nie,c i boli testy falosne pozitivine, alebo evidentne sme vsetci kovidu vystaveni boli. no testy nedokazuju, ci je virus zivy
o 5m bola u nas dalsia vlna, bola to mutacia. zaujimave je ale to, ze z tych co prezili a aj zo zdravotnikov, mali reinfekciu len 5 ludia+1zdravitnik, zvysok - urcite viac ako 50 ludi a to po dobrych 5 mesiacoch, sme mali dostatocne rozvinutu imunitu a kovid sme uz nechytili.
z 5 ludi, okrem jednej, ostatni nemali priznaky ani 1x a ani 2x. ta jedna mala bezny priebeh s horuckou, kde priznaky trvali najhorsie asi 3 dni.
kolegyna mala 1x priznakovy priebeh a 2x uz bepriznakov.
cize tu bola evidentne vytvorena imunita po prekonani, tkora mnoho ludi aj o 5m ochranila. samozrejme sa anjdu aj ludia, co nemali nikdy pozitivny test,a j napriek tomu mau kovid prekonany, kolegyna si dala skontrolovat protilatky a boli pozitivne. nikdy nebola pozitivna a to sme sa naozaj casto testovali.
a ,musim podotknut, ze 1 vlna, vsetci neockovani, 2 vlna ockovani len niektori zdratvotnici, klienti este nie. v 2 vlne zo zradotnikov mali kovid asi len 4 kolegyne ( pri prvej 30 koelgyn )
@lenka9g no antigen je este menej presny ako PCR. ten moze naozaj oznacit aj inu infekciu. teraz je uz tazko overit, ako to bolo, lebo dr neriesia, nepatraju. no ak boli priznaky pri 2 pozitivite, tak 1x aj anpriek pozit testu sa mohlo teda jednat o inu infekciu, pripadne je tu aj moznost, ze bol do dchacich ciest zaneseny mrtvy virus a nahodne sa nasiel, vobec to nemusel byt kovid.
myslim si, ze je vhodne overenie infekcie koronavirom vysetrenim protilatok. zial, to sa u nas akosi nerobi.
ozaj, este zaujimava vec. kolegyna november 2020 kovid, jar 2021 ovkovana. v septemri kontrola protilatok a uplne neativne, hoci mala prekonany kovid, ale to bolo uz po 10m, ale po ockovani asi 5m.
kamarat mesiac po 2 davke a negativne protilatky.
ani, je dolezita bunkova imunita ( zaujimave, ze to hovorim davno a v mediach sa zobudili nedavno a nasli bunkovu imunitu ), no aj napriek tomu, ze je malo caste, ze by sa zaroven nevytvrili aj protilatky., pri vytvarani bunkovej imunity prebieha aj tvorba protilatok, mesiac po ockovani by to teda malo byt pozitivne. ak sa protilatky nevytvria, mala yb to byt skor vynimka, ale vyskytuje sa to pomerne casto.
po prekonani kovidu plati neico ine. prave vdaka sliznicnej imunite nemusi dojst k tvorbe protilatok, lebo imunitny system pracoval tak dobre, ze virus nepustil na dalsiu uroven a endoslo k tvorbe protilatok, no sliznicna imunita je vytvorena a telo bude vediet reagovat na reinfekciu.
@akinom0077 Ja som minule čítala, že Nemecko a Holandsko uznávajú už rok po prekonaní. Musím to ale pozrieť, lebo by ma zaujímalo na základe akej štúdie alebo čoho.
@zuzka148 no zaujimalo by aj mna… zial skusenosti rodiny a priatelov z blizkeho okolia maju covid opakovane za mesiac- dva tri a nestrela som sa len s jednym takym…
@zuzka148 nemecko nie- 6 mesiacov po prekonani. Svajciari uznavaju aj protilatky v urcitej vyske. Uznavali aj rakusania, ale uz nie. Z pozorovania mojho okolia ti, co mali prvy kovid sa doteraz 2x nenakazili (vynimocne mozno 1-2 ludia). Ti, co dostali kovid ako ockovani, si to zopakovali viackrat...
@vevesh Priatel covid- oktober 2020, po 33 dnoch o mesiac covid…
dalsi rodinny prislusnik november 2020 covid… januar- covid, aprili ockovany v maji covid…
mozem kludne pisat dalej a dalej… 2-3 covidy do roka a rozhodne skor ako po 180 dnoch… pritom 180 uznavaju ako “ prekonany” a mozu ist kamkolvek, zaruka ze to nedostane clovek opakovane nie je ziadna
@lenka9g To neznie ako dobrá reklama na očkovanie...
@majamat To by vysvetľovalo, prečo nikto z rodiny nechytil Covid od člena, ktorý ho "prekonával", pričom sa nedodržiavali žiadne vnútrorodinné karanténne opatrenia. Našťastie, vláda na toto nemá dosah - a tak sa postupne zistí, ako to bolo s tými počtami "nakazených".