Je možné šoférovať s epilepsiou?
Dobrý deň, beriem levetiracetam 500 mg 2 x denne na sekundárnu epilepsiu. Tá sa mi objavila po náhlom vysadení lieku xanax (zo dňa na deň), ktorý som intenzívne brala kvôli doktorke, ktorá mi ho predpisovala 2 roky. Vedľajším účinkom náhleho vysadenia je epileptický záchvat, ktorý som teda dostala. Liečbu mám nastavenú preventívne, netuším na akú dlhú dobu. Pred touto udalosťou som záchvat nikdy v živote nemala, takisto od tejto udalosti až doposiaľ pri liekoch tiež nie. Je tomu skoro rok, čo som bez záchvatu (od mája, doteraz). Moja otázka znie, je možné, aj keď to teda bolo zapríčinené závislosťou od lieku, že sa mi záchvat bude v budúcnosti opakovať? Resp. liečba mi zostane už na celý život? Dodržiavať životosprávu atď.? Ešte sa chcem spýtať, ako to je s vodičským oprávnením? Šoférujete? Teraz rok nešoférujem, ale opäť plánujem. K mojej práci je totiž šoférovanie nevyhnutné. Ďakujem krásne za všetky informácie. 😊
@martinockka , podla zakona nesmies mat VP!! comu nerozumies? Takí ako ty už pozabíjali pár ludi na cestach. Soferoivat neznamena len stlacat pedale a tocit volantom. To asi nechápeš.
Ty o mojom soferovani nepochybuj, mám viac nacuvane ako ty najazdene dopredu. 🙂 Pekny den. Hawk .
@silvia2013 Epilepsie je 30 druhov. Ten kto má Epilepsiu nemusí hneď znamenať že ho šlahne o zem. Môj manžel dostal VP po roku, nová neurologička mu povedala, že ona by v jeho prípade vôbec nebrala vodičák.
@gubcikova ziadna epilepsia!!Ako vies aka bude ta dasia? Coked ta vtedy hodi o zem?
Pekný deň aj Vám, očividne ste prišli do tejto konverzácie len rýpať. Och..
@silvia2013 nehodí o zem. Je napr.aj druh Epilepsie ktorý postihuje rečove centrum. Sú ľudia čo majú záchvat iba počas spánku. Sú ľudia ktorý majú záchvat iba taký že sú dezorientovaný, sú ľudia ktorý majú záchvat taký, že stratia na chvíľku pamäť. Sú ľudia ktorý majú záchvat iba keď majú horúčku. A sú ľudia ktorý mali záchvat len 1x za život.
@silvia2013 a keď už teda chceš zákon tak epileptici po roku môžu získať VP nazad. A môžu aj skôr, všetko je v kompetencii neurológa
@martinockka to je tak keď ľudia nevedia o epilepsii nič a myslia si že musí jednoznačne človeka plesknut o zem. Ja mám doma dvoch epileptikov a obaja úplne iné druhy
@gubcikova ja som to vzdala s komunikáciou. Keď si niekto ide svoje, nemá to zmysel ho o niečom presviedčať.. Ja o svojej diagnóze viem dosť, mala som zasaditeho neurologa a keby neusudil, že som v poriadku, odobrenie na vodicak mi nedá aj keby som sa postavila na hlavu.
@gubcikova plne súhlasím..👍

@silvia2013 pani, ja narážam na to, že aj človek s touto diagnózou môže mať VP.. ja som mala celkovo 2 záchvaty, 6r som bez nich, vodicak mam 2r.. prešla som si vyšetreniami aby som ho dostala..
Áno, policajti si vyžiadajú VP vtedy, keď ste jeho držiteľom v tom čase, ako ste zachvat dostala. Co žiaľ môj prípad nie je.. Ps.: Boh nech ochraňuje aj mňa, keď stretnem Vas 😉