Je normálne, že po oprave malého kazu bolí zub?
Ahojte, je tu nejaky zubar?
Pripadne, stalo sa niekomu nieco podobne? Chcela by som vediet, ci sa to naozaj bezne stava alebo je to chyba zubarky. Uz som tam bola totiz kvoli tomu zubu styri ci patkrat a zajtra mi idu vyberat nervy, co su opat nemale peniaze.
Asi pred 5 tyzdnami mi na preventivke vyvrtala bezny maly kaz, dala trvalu plombu, zub ma dovtedy nebolel, odvtedy ma boli.
Prisla som znovu, vyvrtala plombu, dala docasnu. Ta mu dvakrat vypadla, dvakrat som musela ist na doplnenie. Po dnesnom doplneni ma to uz tak boli na dotyk inych zubov ci na dotyk jazykom, ze mi zajtra vyberu nervy. S takym mrtvym zubom mize byt kopec problemov.
A teraz dolezite: zubarka sa vyjadrila, ze to sa bezne stava, ze sa to niekomu pri vrtani podrazdi a niekomu nie.
Je to normalne? Ze pri beznom malom kaze sa mi toto stalo a budu mu vyberat nervy?
@petraa2022 a dovod?
Ja nie, ja som mala velky hlboky kaz, ale prisla som skriabajuc steny, s placom ky nej, nech mi tie nervy uz vyberie. Chodim s 1 zubom uz od leta. Uz bol aj otvoreny, mrtvy, dala mi vlozky, opuchla som, vybrat vlozku, antibiotika...a takto dokola. Najnovsie som mala klud, s vlozkou dezinfekcnou, asi 3 tyzdne pokoj, v pondelok mi precistila kanaliky a dala dalsiu vlozku a zas bolesti a pritom je zub mrtvy. Tak ja neviem, co uz je alebo nie je normalne. Som si do toho nemala dat vrtat, ked idu sviatky, lebo ma svihne...☹
@nevenka no, aj mna ide svihnut, ze co preboha budem cez sviatky robit, ked ma to bude boliet. Drzim ti palce!
@nevenka a už bol plnený zub? Lebo keď neznesie uzáver ze ho nevie definitívne zaplniť aby nebolel, pravdepodobne bude musieť ísť von.
@autorka môže sa stať, zväčša ale pri hlbších Kazach nie pri malých, hlboký je blízko pri dreni zubnej a ta sa môže vrtanim podrazdit. Zväčša ale prejde bolesť do par dni a pomaly sa zmenšuje. Ak bola čoraz väčšia mala rovno pri prvom sedení vybrat nervy a zaplniť, bežné sa to robí v jednom sedení, je to lepšie aj pre zub. Je pravda ze mŕtve zuby sú krehkejsie ale ak správy dobrú keramickú vypln aby sa tlak rozložil na celu plochu zuba a nenechá len klasickú bude dobre. Klasická vypln nerozlozi tlak pri hryzeni na plochu ale len na bod a je väčšia pravdepodobnosť prasknutia. Do korunky by som nešla.
Ano stava sa. Niekedy ma zub vacsiu zubnu dren ako obvykle a aj maly kaz vieczasahovat uz ku dreni. Pri vyvrtani sa zda, ze je to ok a kaz nezasahuje do drene, avsak niekedy uz stacia len tie vibracie z vrtania blizko drene, aby sa zubna dren podrazdila a zapalila a tym padom zacala boliet. Vtedy sa neda eobit uz nic, len tu zubnu dren umrtvit, vybrat nervy a cievy a urobit endodonticke osetrenie. Tak to proste je a je to casto nepredvidatelne. Niekedy uz zubar tusi, ze to moze nastat, a aj napriek tomu nerobi endodonciu hned, ale caka, kazdy zub reaguje inak. Vzdy sa oplati chvilu cakat, ako hned zub umrtvovat a eobit endodonciu. Proste je to tak a zubna dren sa moze zapalit o den po vrtani, ale aj o 10 rokov od vrtania.
@ronie338 nie, nebol plneny. Ale toto sa mi stalo teraz druhy raz. Prve zatvorenie s dezinfekcnpu vlozkpu v poriadku, citila som ho, ale nebola to bolest. A druhe cistenie a znova dezinfekcna vlozka, bolest nastupovala postupne a stupnovala sa, opuchla som. Ale nebol tam hnis, nic, pekne, ciste. Dali ATB, kedze dojcim, tak Zinnat, pomohlo a znova cistenie, prve uzavretie ok, jemne som ten zub citila, ale fakt jemne. A teraz druhe cistenie a znova vlozka a presne ako vtedy, na treti den bolest. Ale neviem, preco vlastne. Ked bol 3 tyzdne relativne kludny. Je to 5-ka a videli to dvaja zubari, jeden na pohotovosti a ze pekny je aj koren, v pohode. Jeden uz mam robeny a drzi 8 rokov uz. Co to moze byt, preco neznesie uzatvorenie?
@nevenka zväčša sa maximálne raz dáva vlozka na 2 týždne a plní sa zub. Dokázalo sa že väčšina význam má dlhé vyplachovanie ako liečivá vložka, kľudne aj 20 minút, q plniť zub. Čím skôr sa definitívne uzavrie tým lepšie. Aj prax to potvrdila. A aj mne mam jeden zub, otvorili a zaplnili sme ho v jeden deň, výplach asi 20 minút a problém žiaden. Co mi robili pred tým ide iný, erobil sa taky prepláchneme, dávala sa vložka a zub musel ísť von lebo bolel keď sa uzavrel.
Ale ja by som chcela pochopit pricinu..Lebo 1 zub mi takto isto robili a tam ziadny problem a tento, to je des.
@ronie338 no tak mi to nedalo a vcera vecer som pisala mail jednemu lekarovi, co ma mikroskop a robi endodonciu tak, tak mi dnes volal, ze ak chcem, ze ma volny termin o 14 poobede. Nabehla som tam, spravil RTG a pod zubom zapal, co som si aj myslela. Priste zle vycistene a ta dezinfekcna vlozka to tam akoze dezinfikovala, ale bakterie sa tam stihali aj tak mnozit, no. Takze uz som pochopila pricinu. Rozsiroval mi kanalik, bol tam jeden, relativne rovny, pekby, ale uzky a dole nebol dobre vycisteny, robil tie vyplachy a rovno zavrel zub. Bala som sa mat ten zub otvoreny 2 tyzdne cez sviatky, lebo uz bolo aj odlomene z neho, ze sa nacisto zlomi. Davam si Ibalgn, bolest jak slak. Ale vravel mi, ze on to vidi tak, ze vycistil to dobre, zapal nebol velky a ze by to mohlo ustupit teraz, pripadne, ze este da ATB. Lebo inak uz len vytrhnut. Ze taketo zdlhave vlozkovanie a otvaranie zuba, ze uz pol roka, leb hlavou krutil, ze to je nonsense.

Ja by som v prvom rade vymenila zubárku