Ahojte, bola som si dať zhotoviť dioptrické okuliare, pretože tie čo mám, už mám niekoľko rokov a potrebovala som nové. Išla som si dať do optiky urobiť vyšetrenie a dosť ma zarazilo, že mi namerali pomerne vysoké hodnoty. Doteraz som nosila okuliare iba na blízko, čítanie, počítač a pod. a mala som +1,25 na oboch očiach. Optometrista mi nameral na jedno oko +3,25 a druhé +3,50. Je možné takýto rozdiel, keďže cez tie staré vidím "skoro" dobre. Počítala som s tým, že budú vyššie dioptrie ale nie až tak. Je to možné? Podotýkam, že som na meraní zraku nebola viac rokov. Okuliare ešte nemám, ale mám obavy, či nebudú veľmi silné. Takisto mi namerali aj do diaľky, +1,00 a +1,25. Neviem, či tie mám nosiť stále, či v nich môžem robiť aj bežné domáce práce, varenie, riad a pod. Budem v nich vidieť aj na takéto kratšie vzdialenosti alebo si musím prehodiť tie na čítanie. Sú to moje prvé okuliare do diaľky, preto nemám s čím porovnať a chcela by som si nechať poradiť od tých, čo skúsenosti už majú alebo sa tomu rozumejú. Ďakujem všetkým.
Objednaj sa u očného lekára. Môže byť, že sa ti zhoršil zrak a hodnoty sú ako píšeš.
Ak si videla dobre čítať pri meraní a nebolela ťa hlava, môžu byť také hodnoty.
Tiež vidím čítať s tými čo mám teraz a bola som i v očnej klinike, namerali mi vyššie hodnoty. Ale pokým mi tieto stačia, nebudem meniť.
Robia sklá i také, že sú v hornej časti do diaľky a v spodnej na čítanie. Nemusíš mať dvoje okuliare, ale jedny.
Spýtaj sa v tvojej poisťovni čo preplácajú. Viem, že VšZP 100€ na rámy okuliarov
Choď k lekárovi ale kľudne môžeš mať také hodnoty.
Pri +3,0 na čítanie môže byť kľudne+1,25 do diaľky.
A samozrejme,musíš ich striedať.
Ale,nikto z nás nepozna tvoju anamnézu a druhá,dosť podstatná vec,bola si na tom meraní dpt a reagovala si nejako na tie testy,čiže na základe tvojich reakcií bol stanovený výsledok. Takže ak si s tými dpt videla lepšie,zrejme ich potrebuješ. Veď pôjdeš,vyskúšaš, uvidíš.
Do diaľky sú - ky.😉
@macilaci nie je to pravda,do diaľky môžu byť aj +
@terezka1947 Áno, pri meraní som sa snažila reagovať tak,ako som najlepšie videla, tak snáď to bude v poriadku. Len ma prekvapil ten rozdiel dioptrií. Lepšie som s tými sklíčkami videla, musím počkať, kým budú okuliare hotové, musím ich vyskúšať. Asi bude treba nejaký čas, kým sa mi oči prispôsobia. Môžem vidieť s nimi trochu horšie alebo to mám hneď povedať a reklamovať pri preberaní? Ak by sa také niečo stalo...
@isis234 Áno, viem, že robia aj také sklá, ale neodporučili mi ich hneď, ani tie pracovné ani multifokálne. Vraj preto, lebo som ešte nenosila okuliare do diaľky a multifokálne by som musela nosiť už stále. Potrebujem ich už na také bežné domáce práce, neviem, či budú vhodné aj na to, keď sú do diaľky, na šoférovanie a pod.
@macilaci Namerali mi +ky
@deti95060810 Na to umývanie asi tie do diaľky, len ma to trochu mätie, keďže do diaľky sú až od určitej vzdialenosti, tuším od dvoch metrov, tak preto nie som si istá ako to bude fungovať...
Počkaj si na obj.vyskusaj,nechaj si vysvetliť,v čom budeš mať pochybnosti. Všetko je o komunikácii.
Či u lekára,či v optike,nikto z nich nemá vestecku guľu a prístroj,s kt.premeriavaju je iba nápomocný výsledku,dôležité je potom spolupracovať pri skúšaní dpt v skúšobnej obrube.
Nie vždy ide iba o samotné "videnie",v tej korekcii musíš mať aj "príjemný" pocit.
Ale rozhodne úplne minimálne aspoň raz za 3r,v staršom veku 1x ročne je povinná kontrola u očného lekára.
@januska12323 Momentálne je naša lekárka tak vyťažená, že je problém sa k nej dostať, keďže dvaja oční skončili... Preto som to riešila takto. Merali mi aj vnútroočný tlak, takže si myslím, že veľký rozdiel v tom vyšetrení nie je. Pred rokmi som bola u očného a ten mi ani zďaleka nerobil také meranie zraku ako teraz optometrista...
Do diaľky môžeš nosiť stále....na Pc,či napr od cca 0,5m a bližšie ti už môže byť tá +1,25 slabšia,na čítanie stačiť nebude. Takže časom prídeš buď ku pracovným okuliarom alebo k multifokalom.
Ja mam rozdiel 2 dioptrie ale len do diaľky. Asi by som prehadzovala
Lekárske vyšetrenie je nenahraditeľné. V optike optometrista riesi iba dpt,ešte tak odmerať tlak,ale vždy hodnota tlaku je braná iba ako screening. Ak je vyššia,opäť je to do rúk lekára,zhodnotí,pošle na ďalšie vyšetrenia,či dôvodom nie je iba hrubšia rohovka,atď,či naozaj je tam glaukóm.
Jasné,že lekár nemá toľko času venovať sa samotnej korekcii,veď musí zriesit všetky vnútroočný záležitosti.
Neviem aké mám hodnoty ale sú do diaľky a ráno založím večer zložím. PC, televízor, ostatné domáce práce pri všetkom ich mám, dokonca aj keď čítam. Na to si zvykneš.
@terezka1947 Veľmi Ti ďakujem za odpovede, pomohli mi. Dúfam, že budú obidvoje okuliare dobré, na Pc a čítanie budem nosiť tie silnejšie. V tej optike pracuje aj lekár, ale zrovna v to čase nebol prítomný, uvidím, keď si pôjdem pre hotové okuliare, keď, tak sa spýtam jeho.
@domak2 Budem musieť prehadzovať...
@januska12323 Uvidím, dúfam aj ja, že si zvyknem🙂
u vás skončili dvaja lekári - a je problém sa objednať vo vedľajšom meste?
v dnešných časoch sa bežne chodí po lekároch v okruhu 50 km ....
@deti95060810 Nie je problém sa objednať, ale problém je tam sa dostať, pretože nechcú brať nových pacientov. Odskúšané...
@viestta Myslela som rozdiel nie medzi oboma očami, ale rozdiel medzi dioptriami, ktoré nosím teraz a novo nameranými. To sa mi zdá trochu veľa a obávam sa, či nové okuliare nebudú silné. Počkám na ne a uvidím 😊
Ja som tiež pochopila medzi očami 😅 no záleží co znamená niekoľko rokov, ja chodím každé 2 roky na kontrolu
Nové okuliare budeš mať hneď s tými 3kami dioptriami?? 😲
Ja som plusky nikdy nemala, tak neviem ako to s nimi funguje, mám celý život minusky (do diaľky), ale v živote mi žiaden lekár nespravil taký skok, že by mi dal hneď o 2 dioptrie silnejšie 🙏🏻😱 Teraz naposledy mi nameral, že potrebujem o dioptriu silnejšie na obe oči, ale okuliare mi vypísal len o pol dioptrie sile skôr ako mám (takže nie až také ako potrebujem), aby si oči/hlava na to zvykla. A aj tak som mala vyše týždňa dosť bolesti hlavy, až teraz to je pomaly lepšie, ale ešte nie dobre… neviem si predstaviť ten sok na oči/hlavu pri zmene o 2 cele dioptrie 🤯😱
@ketrint Veď z toho mám obavy, či nebudú silné. Ale tak pri meraní mi to asi tak vychádzalo, venoval sa mi pol hodiny, vyšetrenie si myslím, bolo urobené dôkladne. Asi sa mi tak zhoršil zrak za tých pár rokov, čo som nemala robené meranie a nosila som stále tie isté okuliare...
@ketrint Aj mňa bolieva hlava aj oči mám unavené, ale pripisujem to tomu, že mám nedostatočnú korekciu zraku. Uvidím, čo mi to bude robiť,keď tie okuliare začnem nosiť. Mám z toho obavy, prinajhoršom si budem musieť dať urobiť slabšie...
No ja som tiež nebola dlho u očného a už som vedela, že potrebujem o dosť silnejšie, lebo som dosť dozmurovala… ale ako som písala, nedal mi to naraz, ale že postupne sa dostanem na tu dioptriu čo potrebujem…
@terezka1947 Prečo mi dali aj do diaľky plusové, či preto, že mám plusové aj do blízka? Všetci, čo majú v mojom okolí do diaľky majú mínusky. Manžel má tiež do diaľky mínusové a slabšie ako ja a cez ne vidím oveľa lepšie ako cez moje. Je to v poriadku?
Kľudne môžu byť do diaľky plusky. Všetko záleží od chyby oka. Manžel je myop,ty si pravdepodobne hypermetrop. A keďže na blízko máš dpt akú máš,zodpovedá tomu ta pluska do diaľky.
to máš poriadny rozdiel...išla by som k lekárovi lebo tiež nemám dobré skúsenosti s meraniami v optike...
a áno na čítanie okuliare dáš iné ako na umývanie riadu...