icon

Je rapídny nárast rakoviny v poslednej dobe?

9. okt 2024

Nemáte aj vy pocit, že v poslednej dobe je rapídny nárast rakoviny? Beriem, že rakovina bola už aj predtým, ale nikdy som nemala pocit, že je jej takto veľa. Mám to iba ja vo svojom okolí, že skutočne každý mesiac mi niekto nový z mojich blízkych, priateľov, známych oznámi, že mu bola diagnostikovaná rakovina?

simca06022011
9. okt 2024

@la_dolce_vita ja mam napr celu rodinu v nr a nikto nic.. my sme sa akurat prestahovali do BB predtym par mesiacov

simca06022011
9. okt 2024

@simsalabim to neviem, ja som len citala.. som mala vtedy malo rokov. Iba doma pocuvam vtipy na adresu sestry mojej, ze za to je aka je od malicka, lebo ju oziarilo :DDD v maji sa narodila.. ale samozrejme, to len zo srandy mama zapotila kedysi sem tam...
ako ja viem, ze to nie je vtipne, ale mne to uz teraz pride take usmevne ta cela doba a spomienky.. aj ked to bolo urcite strasne pre ludi vtedy. Tych co vedeli, tusili..

76california
9. okt 2024

@stanulienkat opravujem:

podľa doterajších údajov je predpoklad,
že každé druhé momentálne narodené dieťa "dostane" v priebehu života rakovinu

simsalabim
9. okt 2024

@simca06022011 ja som rocnik 1970, takze si spominam dost dobre.

tetapetra
9. okt 2024

@simca06022011 Černobyl sa vykokošil hlavne na západe. Východ vraj nezasiahol. Ale zase my na východe máme trojuholník smrti,nepotrebujeme ešte aj Černobyl.

evcagabi
9. okt 2024

Vobec. V mojom okoli nepoznam nikoho, co by ju mal. Sused, alkoholik na nu zomrel minuly rok ale to sa dalo cakat

rikarika
9. okt 2024

ja som si vsimla skor narast obezity.

kiki68
9. okt 2024

@simsalabim u nas som ako dieta stale chodila na pohreby, nebola som v skolke ( neslo to dobre ), tak ma tety vlacili po pohreboch. Mozno nas zasiahla ta radiacia nejak horsie, alebo tam bola aj ina pricina. Ale bolo to zle, ti ludia umierali vo velkom. So susedstva nam vtedy zomrelo behom 2 rokov asi 10 ludi na rakoviny. A to bolo naozaj par domov okolo . Tych dalsich ani nepocitam.

kiki68
9. okt 2024

@tetapetra ano my sme zapad prave

fantaghiro21
9. okt 2024

Nečítam diskusiu
Medicína,veda ,výskum ide ďalej....(Aj keď zdravotná starostlivosť,ose je ďalši príbeh....)
Rakovina sa dokáže zistiť skôr,ako keď niekedy bolo už neskoro ....
Ale závisia aj od pacienta,aký má prístup k zdraviu, k vlastnému zdravotnému stavu,čo je pre neho v živote komfortné a čo považuje za zdravý stav.
Niekto v sebe bojuje roky s problémami, nerieši ich ,lebo si zvykne , nespája si ich s tým,že by to mohla byť príčina rakoviny....
Tak žial zomrel aj moc ocino tento rok v marci.bojoval 2,5r s rakovinou prostaty....
No už dlhé roky mal nejaké tie príznaky, ktoré neriešil...a dávno to mohlo lepšie dopadnúť 🙄

simsalabim
9. okt 2024

@kiki68 zaujimave. Aj ja som zapad, BA.

la_dolce_vita
9. okt 2024

@rikarika toto jednoznacne! Casto si teraz vsimam take, ze dcera je tucnejsia ako matka. Kedysi tucnejsie dieta v triede bola skor rarita.

cecilia29
9. okt 2024

@tetapetra ja som z vychodu. Sestra v tom čase vraj bola s našimi v lese a odpadla. Pripisuje to tomu ale neviem ...

mandzula
9. okt 2024

@stanulienkat este si zabudla "ako casto chodit do solaria, aby som bola cely rok hneda".

tetapetra
9. okt 2024

@cecilia29 nie nepadlo to,odniesol si to západ. Keď sleduješ dokumenty tak aj tam to je. Vietor sa otočil. Vybehol hore na sever,oni to zistili prví a potom to krásne prešlo západnú Európu a Bratislavu a okolie

mandzula
9. okt 2024

V mojom okoli v poslednom case zomreli na rakovinu ludia, ktori sutazne pili a fajcili. Otec mal rakovinu prostaty, zachytenu, nastastie, vcas, mama zas rakovinu kozu, rovnako zachytenu vcas. Obaja chodia na preventivky, co im zachranilo zivot. Rovnako to robime aj my, lekarov sa nebojime. Ci sa rakovine vyhneme, tazko povedat, no aspon sa snazime nebezat jej oproti tym, ze by sme sa prezierali, prazili na slnku, v solarku, fajcili, pili alkohol...

eliska13
9. okt 2024

Áno, ale ani sa nečudujem.Moje okolie 33 r z dediny rakovina prsníka už nežije, sestrina známa česká kozmeticka, ktorá robila školenia na microblading rakovina prsníka okolo 45 r už nežije, moja bývalá kaderníčka okolo 40 r. už nežije tiež prsník, mužov kamarat z VS žijúci v Brne podnikateľ s kvetmi bojuje. Mladí ľudia, ale veľmi zaneprázdnení podnikaním, až workoholici hanbím sa jednej z nich som závidela aký vybudovala biznis, dovolenky aká je šikovná uznávaná:(
Môj spolužiak rakovina mozgu v 32 r už nežije.
Stačí jedna zle zregenerovana bunka a horšia imunita, keď vidim čo majú ľudia v košíkoch a ako žijú nečudujem sa.Starsi ľudia majú lepsie zdravie ako mladí ľudia

konikmodry111
9. okt 2024

V mojom okoli tiež poznam veľa ludi čo dostali rakovinu žiaľ…. A polovica nikdy nefajčili, nepili ani nič … strašne niečo 😪

maryetta
9. okt 2024

Veru ano ☹ ale zaroven aj vela ludi zomrelo na infarkt ☹

kiki68
9. okt 2024

@simsalabim Ja som okolie TN, ale svokra ( meteorolog vo Viedni dlhe roky ) mi hovorila, ze sme dostali strasny zasah. Ze ked to zacali merat, tak si najprv mysleli, ze nejak blbne system. Vraj to boli strasne hodnoty. Tak volali kolegov a volali kolegov nacierno zo SK, ze co sa deje. Nikto najprv nevedel, co sa stalo. Ja neviem, ci tam bol este nejaky iny faktor, ale mama mi hovorila, ze vela ludi malo pocas 3 dni akoby spalenu tvar zo solarka, hlavne ti, co robili vonku

kiki68
9. okt 2024

@maryetta ani nehovor, toho mam v okoli vela

bublinka1426
9. okt 2024

@konikmodry111 aj kamaratka nepije nefajci chuda je a nema anamnezu v rodine a bum. mne je az zle z toho

oslo1
9. okt 2024

ano, je vysoky vyskyt rakoviny.
Ked manzel pred troma rokmi dostal rakovinu, tak v UK mal vtedy jeden z troch rakovinu. Ked manzel zomrel, tak akurat bola urobena nova statistika a uz mal jeden z dvoch.
A takto je to teraz, ze jeden z dvoch.

Volakedy ludia zomierali hlavne na infekcie, zapaly pluc, chronicke zapaly mocovych ustrojov, potom oblicky odisli.
Ked clovek dostal porazku/mrtvicu, tak ked ju prezil, tak do 3 dni bol nebohy, lebo zomrel na sekundarnu infekciu (zapal pluc).
Medicina a osetrovatelstvo nebolo tam, kde je teraz.
Teraz sa ludia dozivaju vyssieho veku, ale su skor , v mladsom veku, chory (vysoky tlak, cukrovka).
Moj manzel bol zdravy, nepil, nefajcil, cvicil a napriek tomu si ho zubata zobrala.
Ja som sestricka, z nemocnice som odisla, som v komunite (chodim k pacientov domov) a teda narast rakovinu u 40 tnikov je hrozivy. Takze nasa generacia.
Vela rakoviny sa da potlacit do chronickeho stadia (imunotherapy, chemotherapy), ale stale su tam pridruzene ochorenia ako PE, trombozy rozneho charakteru a podobne.

A este, teraz je taka rakovina, ze som v zivote o tom nepocula. A jednak, velakrat, ked sa na onkologicke ochorenie pride, tak z je v 4 stadiu.

Nikto na toto nema odpoved, ale mas pravdu, je vysoky narast rakoviny celosvetovo.

tetapetra
9. okt 2024

@oslo1 máš svätú pravdu. Známy, 46r odišiel za 1,5roka. Je obrovský nárast invazivnej rakoviny. Dnes ju nemáš zajtra áno. Ide neskutočnou rýchlosťou. S kamoškou chodíme pravidelne na sono, mamo prsníkov. Jeden rok nič,druhý už to bolo. Bolo to veľmi rýchle, o prso prišla.

bublinka1426
9. okt 2024

to si anozaj myslite ze to je kvoli cernobylu? necitam vsetko. nestiham

simsalabim
9. okt 2024

@kiki68 zaujimave, aj moja mama bola uplne spalena - opalovali sme sa v ten vikend na zahrade, v nedelu bolo nadherne. Ja nie 🤷‍♀️ Ale ci bolo mracno vtedy nad BA, neviem.

lenkakoc444
9. okt 2024

Na sk ani nie nikto okolo mna ani znami nemaju nastastie, ale priatel je z Portugalska a tam snad ani nema kamarata, kt. rodic nema rakovinu. Strasne vela ludi tam si to naozaj vsimam.

jana_eyre_2
9. okt 2024

Čo je to posledný čas? 70- 50rokov? 10? Čas keď sa radium pilo ako liek? Alebo keď sa oblizoval štetec namacany v rádiu a ženám následne odpadavali čeľuste?

Nie nemám ten pocit, tejto choroby bolo vždy okolo dosť bohužiaľ, lenže nie každý to vnímal..

Môžem spomenúť len napríklad moju rodinu.. v mojej primárnej rodine z minulosti rakovinu pokiaľ viem nemal nikto.. avšak manželova strana rodiny - tam je veľmi veľa rakoviny, vyliečenej aj nevyliecenej.. mojej sestry dcéra ju prekonala ako malé dievčatko..
A napríklad najlepšia kamarátka mojej babky pochovala dcérku v 8rokoch už asi 70r dozadu..

michaela329
9. okt 2024

Ja vnímam len jeden konkrétny typ a to rakovinu hrubého čreva, to má pomaly každý tretí chlap v mojom okolí a ešte hrtan. No beriem to ako daň za to, že jednoducho strava je zlá - ide hlavne o 50tnikov, čo radi popiju a jedia hlavne udeniny. A začali sa viac robiť skríningove vyšetrenia. Naopak u žien je toho ako keby menej, poslednú sme mali v rodine 10 rokov dozadu našťastie.

bloger
9. okt 2024

No je to žiaľ tak.