icon

Je registračný poplatok u lekára legálny?

alen99
25. mar 2025

Dobrý deň, len by zaujímalo, či ste sa už niekto stretol s niečím takýmto - dnes som bola u doktorky na kontrolu (chodím tam od minulého roka) a na konci vyšetrenia mi zahlásila: inak treba zaplatiť potom ročný registračný poplatok 20e (minuly rok nič také nepožadovala). Vravím si teda dobre, len že musím ísť vybrať peniaze. Išla som, doniesla som, dali mi podpísať papier, tak som sa opýtala čo to podpisujem a že teda to mi založia do karty aby potom už odo mňa náhodou nepýtala peniaze tak teda dobre a ostala som čakať.. a sestrička že čo ešte potrebujem, tak hovorím, že rada by som mala aj ja nejaký doklad o tom že som teda zaplatila (tu už mi to začínalo byť čudné) a ona že aha, že tak to budem musieť ísť za pani doktorkou a že keďže je čas obeda mám byť taká dobrá a počkať v čakárni. Tak čakám v čakárni, otvoria sa dvere a doktorka mi podala papier. Hneď prvé čo ma zarazilo, že potvrdenie o zaplatení nesie číslo 0001 no a ďalej vyúčtovanie za nadštandardné služby. Dobre neriešila som, ponáhľala som sa domov a potom mi to nedalo a zapla som google a začala hľadať čo je to vlastne registračný poplatok u lekára.. no a dočítala som sa, že žiadny lekár by nemal takýto poplatok požadovať. Tak sa teraz pýtam, čo s tým? Ja som na RD a za tých 20e si viem predstaviť radšej kúpiť 3 balenia plienok a nie tu dotovať pani doktorku, ktorá za mňa normálne dostáva zaplatené z poisťovne. Prepáčte za výraz, ale normálne som nasratá, kam toto speje.

Strana
z5
bombulka1987
29. mar 2025

@lienka.7 Nuž asi tak, v chaose sa dobre kradne

gemerka17
29. mar 2025

@bombulka1987 z daných údajov vieš posúdiť, ze pri pracovnej dobe lekára (priemer je 5-6 hodin), + čas na administratívnu. Ich pracovná doba nie je nikdy viac ako 8 hodín. Odmena mesačne za prácu je 5000 eur minimalne po zdaneni, v čistom, s tým, že čísla vedia byt vyssie. Poistený bude z menšej sumy. To mas minimálnu sumu a u lekárov, ktorý nemajú žiadne poplatky. Ak priratame, že lekár nemusi bojovať o pacientov (klientov, zakaznikov), tak je to zlata baňa. Riziko tohto podnikania sa blíži k bode mrazu. Fakt mi ešte niekto bude tvrdiť, že ambulantný lekari sú chudáci? Pozri si ambulancie, ktoré navstevujes a chyť kalkulacku do ruky a zapni mozog.

bosorkabb
29. mar 2025

@janinah kde tvrdím že len pri lekároch to po prvé.
Moja svokra je zdravotník dlhé roky. Chudobného lekára ešte nestretla. Ako sestrička videla koľko kto platí. Mesačne sú to veľmi pekné peniaze pomimo.
Od tej cukrárky sú aspoň tie zákusky chutné a vieš za čo platíš, je milá, slušná....
Mnoho krát u lekára netušíš kým neprídeš do ordinácie koľko platíš, za čo platíš a ako bonus dostaneš kyslú tvár bez pozdravu. To sú moje skúsenosti u mnohých lekárov.
A v aplikácii mám koľko im poisťovňa poslala a viem koľko som zaplatila ja.

ysseba
29. mar 2025

Mňa fascinuje ako moja obvodná má v cenníku CRP na vlastnú žiadosť za 10€. Minule som tam došla chorá, vyšetrila ma, v rámci vyšetrenia automaticky spravila CPR. Odchádzam a sestrička, že ešte 10€ za CRP. Neviem, ale pod pojmom "na vlastnú žiadosť" si predstavujem niečo iné ako keď je to v rámci vyšetrenia evidentne chorého človeka. Ale na nič som sa nezmohla, pretože som to nečakala a bola som chorá, nemala som náladu sa doťahovať. Jedine na čo som sa zmohla bolo, že či to môžem zaplatiť kartou (tak je aspoň istota, že si to nezoberú všetko do vačku). Ale.... už nabudúce budem pripravená, asi budeme mať výmenu názorov na tému "na vlastnú žiadosť"

tiika
29. mar 2025

@ysseba možno pomôže

tiika
29. mar 2025

@bombulka1987 áno, iný podnikateľ si vyfakturujú koľko uzná za vhodne, opäť podniká v rámci zákona. Jemu však nejdú platby zo zdrojov, ktoré sme povinny odvádzať. Ťažko je to s ním preto zrovnávať.

Rovnako mám i ja od systému, do ktorého musím prispievať a je nejako nastavený a prezentovaný, iné očakávania. No ak nebudeme dodržiavať to, čo plati a neohradime sa voci opaku, darmo budeme doma nadávať na to, že je to cele zle nastavené. Je nou nejaká cast, ktorá nefunguje a suhlasim, že je to ten medzičlánok. Treba konečne riešiť poistovne. Vždy som mala stotožniť sa s tým, aby z peňazí, ktoré idu na zdr.starostlivosť a si povinny ich platiť (kto okrem poisťovni ma zákonom zabezpečený takýto krásny prijem) skončili u niekoho iného v podobe zisku.
A ako píšeš, v úcte poistenca vidíš, koľko sa za úkony platilo. Že nevidíš, koľko stal materiál, praca na hodinu…? Ani v restike ti na bločku nerozpisu sumu za suroviny, plat personálu, náklady na prevádzku… Ale tie ceny si opäť musia riešiť doktori s niekym, kto za to zodpovedá a môže to ovplyvniť.

lienka.7
29. mar 2025

@ysseba vidis, mne robí CRP vždy, neplatím ani euro. Povedz mi, ako je to možné. Nepreplaca náhodou CRP poisťovňa? Zisti si

katuska741
15. aug 2025
@sara07

@lukbe a potom máš byt mila, v pohode, nezazerať , dôverovať a neviem čo
no ked vycalujem prachy tak si pripadam ako zdroj prachov nie ako človek čo potrebuje pomoc, ja si cez odvody a dost vysoké odvody za tu starostlivost zaplatím

@sara07 Ano sme tu ako mašiny na výrobu penazi a ešte ked sa domáhame nejakého normálu tak je zle..dcera napr.dovršila 18r...pediatrička nám neoznámila že si máme hladať doktora a že ona už nie je dr.pre dorast..Zistili sme to náhodne ked si išla pýtať termín na vodičské vyšetrenie.
Tak sme začali riešiť pre 18r. všeobecného lekára..našli sme, dcera si to všetko povybavovala a záver že 40 eur registracný poplatok !!! skoro ma porazilo...no samozrejme dcera zaplatila,lebo nevedela že pani doktorka by nemala ale aj može mat takéto poplatky.A kde má akože mladý človek/študent vziať peniaze na registraciu u vseobecného???Je to chore!Asi sme dcere nemali davať na učet žiadne peniaze a podla toho by sa aj zariadila,čiže peniažky by nemala a tak by pani doktorke nemohla zaplatiť registračný poplatok...+
dalšia vec ze p.dr. v cenníku nemá napísané že za registraciu sa plati...ma tam inu formulku..."Nezdravotnícke, administratívne a iné služby nehradené z prostriedkov verejného zdravotného
poistenia u zmluvného pacienta na základe slobodnej vôle "

takto si tu na Slovensku žijeme...všetci v jednom klamstve,každý každeho len zdrať z penazi a obabrať ako sa da!!!!

sara07
15. aug 2025
@katuska741

@sara07 Ano sme tu ako mašiny na výrobu penazi a ešte ked sa domáhame nejakého normálu tak je zle..dcera napr.dovršila 18r...pediatrička nám neoznámila že si máme hladať doktora a že ona už nie je dr.pre dorast..Zistili sme to náhodne ked si išla pýtať termín na vodičské vyšetrenie.
Tak sme začali riešiť pre 18r. všeobecného lekára..našli sme, dcera si to všetko povybavovala a záver že 40 eur registracný poplatok !!! skoro ma porazilo...no samozrejme dcera zaplatila,lebo nevedela že pani doktorka by nemala ale aj može mat takéto poplatky.A kde má akože mladý človek/študent vziať peniaze na registraciu u vseobecného???Je to chore!Asi sme dcere nemali davať na učet žiadne peniaze a podla toho by sa aj zariadila,čiže peniažky by nemala a tak by pani doktorke nemohla zaplatiť registračný poplatok...+
dalšia vec ze p.dr. v cenníku nemá napísané že za registraciu sa plati...ma tam inu formulku..."Nezdravotnícke, administratívne a iné služby nehradené z prostriedkov verejného zdravotného

takto si tu na Slovensku žijeme...všetci v jednom klamstve,každý každeho len zdrať z penazi a obabrať ako sa da!!!!

@katuska741 ano presne tento poplatoček za to sa schová uplne všetko
tam , inam poplatok a pri 5 ludoch len tak pozeráš čo sa deje a niečo také ako spádovosť že ta musí zobrat ,hahah no jasné ... papier znesie všetko
znamienka vyšetrit bez poplatku to je zážitok, oni to ani nechcu robit, a v poistovni ti povedia že musia no nemusia

tiika
15. aug 2025
@katuska741

@katuska741 je to ťažké, ale pokial toto neodmietneme všetci zaplatiť, oni to budú dovtedy robiť
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/412623-lekari...

sara07
15. aug 2025
@tiika

@katuska741 je to ťažké, ale pokial toto neodmietneme všetci zaplatiť, oni to budú dovtedy robiť

@tiika vieš čo je najkrajšie že väčšinou mávaju všeobecní od 1500 ks pacientov kmen, vtedy sa vraví že to je ideál niekto ma aj viac
nech mi nikto nehovorí že elektrina + kurenie čakren + 3 miestnosti lekár dajme tomu ročne vycaluje 75 000 € za toto , kde sa nevari, nepečie, nesprchuje, nežije , denne je tam komko 8 hod ..

lienka.7
15. aug 2025
@tiika

@tiika presne, toto je kľúčové...
"Poplatok za manažment je dobrovoľný. Takže pokiaľ sa pacient rozhodne tento poplatok zaplatiť, nie je to v rozpore so zákonom. Lekár však nesmie podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti poplatkom. Takže ak sa pacient rozhodne, že nezaplatí, tak ho musí aj tak vyšetriť,“
Ruku na srdce, kolko ludi ale radsej zaplati, bez jedného slová, hoci nesúhlasia? A samozrejme bez blocku.
Lekar je taktiež podnikateľ, pýtam s, prečo sa toto v tichosti toleruje? Za to, ze nedá bloček podnikateľ, FS mu okamžite dáva pokutu. Lekári sú ale asi "chraneni" druh, ktorý dane platit nemusi. Chudacikovia...zalozme im ešte zbierky na donio👌

tiika
15. aug 2025
@lienka.7

@tiika presne, toto je kľúčové...
"Poplatok za manažment je dobrovoľný. Takže pokiaľ sa pacient rozhodne tento poplatok zaplatiť, nie je to v rozpore so zákonom. Lekár však nesmie podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti poplatkom. Takže ak sa pacient rozhodne, že nezaplatí, tak ho musí aj tak vyšetriť,“
Ruku na srdce, kolko ludi ale radsej zaplati, bez jedného slová, hoci nesúhlasia? A samozrejme bez blocku.
Lekar je taktiež podnikateľ, pýtam s, prečo sa toto v tichosti toleruje? Za to, ze nedá bloček podnikateľ, FS mu okamžite dáva pokutu. Lekári sú ale asi "chraneni" druh, ktorý dane platit nemusi. Chudacikovia...zalozme im ešte zbierky na donio👌

@lienka.7 pretože maju v rukách naše zdravie a životy, preto, povedzme si to narovinu, si toto dovoľujú a pomaly vydierajú. Ja to zial inak neviem nazvať. Chápem a vidím aj ich problémy. No nikto iný by si ich nedovolil riešiť takýmto spôsobom, len ten kto si to “môže” dovolit.
Ostatní to buď teda nerobia alebo sú braní na zodpovednost. Možno s výnimkou politikov, to je už ale ina kapitola.

Strana
z5