icon

Je správanie mojej psychologičky normálne?

bbbbbbbbb
5. feb 2024

Minulý rok som kvôli panickým atakom začala navštevovať psychologičku. Je to moja prvá psychologička v živote a preto by som sa chcela iba poradiť, či je chyba na mojej strane alebo nie. Už na začiatku sa mi zdalo, že príliš spomína peniaze, ale hovorila som si, že asi preháňam. Následne som po pár sedeniach, kedy jedno sedenie stojí 70€ potrebovala jedno zrušiť, pretože mi niečo do toho vošlo. Už vtedy na mňa dosť vybehla s tým, že ako je možné, že si to neviem zariadiť a že kto chce si čas nájde a tak. Proste mi to začala vyčítať a necítila som sa komfortne. Po Vianociach som prišla, sedenie prebehlo normálne a na konci sedenia sme si išli naplánovať ďalšie. Povedala som jej, že na najbližšie môžem prísť až tak za dva týždne a že asi budem nútená chodiť až každý druhý a nie každý nakoľko mi to finančne nevyjde. Predsa len 280€ dať mesačne na psychológa, keď žijem sama a platím si všetko sama plus chodím aj na vysokú, ktorú si taktiež financujem, nie je málo. Nemôžem povedať, že na mňa začala kričať, ale zvýšila o niečo hlas a začala mi vyčítať, že to hádam nemyslím vážne a že ona nevie čo mi na to má ani povedať. Vôbec nechápala, že proste tie peniaze nemám a ide najmä o moje zdravie, takže si myslím, že je na mojom rozhodnutí, či a koľko ku nej budem chodiť. Je mi jasné, že čím viac tam človek chodí, tak tým je progres lepší, ale proste mi to nevychádza. Niekoľko razy mi zopakovala, že si to mám poriadne premyslieť, že tam musím chodiť každý týždeň a tak, ale najviac ma zarazilo, keď mi pri samotnom zapísaní nového termínu povedala, že vo februári sa neuvidíme, pretože bude odcestovaná. Takže keď ja poviem, že nemôžem, tak je to problém pre moje napredovanie, ale ak sa neuvidíme mesiac, pretože ona niečo má, tak vtedy je to v poriadku? Musím sa priznať, že pri tom poslednom stretnutí som si pomýlila deň a neprišla som naň, nakoľko som si myslela, že mám termín až piatok a nie štvrtok, takže mi písala kde som a tak. Hneď ako som jej povedala, že neprídem, pretože som sa pomýlila a som momentálne v práci, tak ako prvé vytiahla to, aby som jej poslala úhradu za stretnutie, na ktoré som neprišla a rovno aj za ďalšie najneskôr do druhého dňa. Vôbec ju nezaujímalo, kedy bude to ďalšie stretnutie ani nič, len aby som jej čím skôr tie peniaze poslala. Povedala som jej, že s ďalším stretnutím sa jej ozvem a potom uhradím aj toto stretnutie, ale momentálne som v stave, kedy tam neplánujem ísť nakoľko mi to celé príde, že ju najviac zaujímajú jej peniaze, ktoré nezabudla spomenúť pri každej príležitosti a nie to pomôcť iným. Neviem sa rozhodnúť ani, či jej uhradiť to posledné stretnutie na ktorom som nebola, uvedomujem si aj, že je to jej práca a tie peniaze ju živia a mala by som, ale tak som sklamaná a nahnevaná na ten jej prístup, že som jej ich zatiaľ neposlala a najradšej by som to ani neurobila. Viem, že to nie je pekné, ale neviem čo mám robiť. Čo by ste robili vy na mojom mieste? Myslíte, že preháňam? Je toto normálne správanie u psychológa a je chyba na mojej strane alebo nie? Vôbec neodcudzujem poplatky za zrušený termín neskôr ako 24hod pred sedením alebo tak, ale táto pani psychologička sa mi s tým celým vyčítaním nepozdáva. Budem rada za každý názor.

Strana
z2
bbbbbbbbb
autor
7. feb 2024

Ahojte...tak aby som to úplne uviedla na pravú mieru, tak áno ja som vopred vedela o tom, že ak termín zruším krátko pred sedením alebo naň neprídem, tak sa zaň platí, čo aj chápem a plne rešpektujem. Keby bolo všetko v poriadku nemám s tým najmenší problém platiť. Mna len nahneval ten jej prístup, kedy mi vyčíta moje rozhodnutia ohľadom môjho času a mojich financií a taktiež to, že ihneď po nedostavení sa chcela peniaze aj za ďalší termín. Ísť k nej už určite nepôjdem, pretože si myslím, že jej išlo len o tie peniaze a s tou úhradou si to premyslím do konca týždňa, pretože ja nie som zlý človek, ale taktiež nechcem dávať peniaze ľuďom, ktorí na iných zarábajú. Paradoxom je, že jej sedenia mi nijako nepomohli a pomohlo mi jedno sedenie na ktoré som šla ku psychiatričke, ktorú som vyhľadala tesne pred Vianocami kvôli zhoršeniu stavu. Podotýkam, že táto psychologička mi nezabudla vyčitnúť aj to, že na psychiatričku som si čas našla, ale ku nej som už týždeň pred Vianocami nestihla zájsť. Nechápala, že ja mám aj prácu a školu a sú dni a časy kedy sa mi dá a kedy nie a nemôžem prísť každý jeden termín kedy si ona zmyslí a kedy sa jej uvoľní. Taktiež keď som jej povedala, že pani psychiatrička mi odporučila užívanie l-tryptofanu a že sa cítim lepšie (čo podotýkam, že bolo aj vďaka radám od psychiatričky, viem, že mi nepomohla len nejaká voľne predajná látka), tak mi poznamenala, že ona na lieky neverí. Musím priznať, že s oani psychiatričkou som sa porozprávala oveľa lepšie a mala som z nej pocit, že sa mi snaží pomôcť a poradiť viac ako pani psychologička. Odvtedy užívam každý deň tento tryptofan, magnézko a poradila mi cvičenie jógy. A aj anpriek tomu, že úzkosti stále pociťujem z času na čas, tak som odvtedy panický atak nemala a zároveň aj celkové zvládanie danej situácie, ktorá bola predtým pre mňa kritická je momentálne oveľa lepšie.

10zabka
7. feb 2024

@bbbbbbbbb dobre si sa rozhodla. Som rada, že si napísala viac. Silno ti držím palce, viem, že to nie je ľahké. Bola som v podobnej situácii a tiež mi až pomohla psychiatrička, nie psychologička.

joannita
7. feb 2024

@bbbbbbbbb nenapises o ktoru psychologicku ide? To by ma celkom zaujimalo.
Nie, jej chovanie je uplne zle a nevhodne a ja by som jej to kludne aj povedala do telefonu, dovod preco uz nepridem...

simonka9015
7. feb 2024

Dobre si spravila, že si sa rozhodla tam už neísť. Zmeškané sedenie by som zaplatila, lebo tak to skrátka funguje a podľa mňa je to v poriadku, ako aj niektoré ženy tu písali. Ale určite to nezavrhli a skús si nájsť inú psychologičku. Keď tak sa skús spýtať svojej psychiatričky, keď tam pôjdeš najbližšie, či ti nejakú nevie odporučiť. Mne napr. moja doktorka svojho času povedala, že ak chcem môže ona priamo zavolať jej známej psychologičke, aby som dostala termín. Ale nenútila ma ísť konkrétne k tej, len mi to navrhla. Dnes mám našťastie skvelú psychologičku a oveľa menej platím ako ty, aj keď tiež na priamu platbu. Žiaľ nemyslím, že berie nových klientov, keďže ja som sa k nej tiež ledva dostala. Predpokladám, že si z BA, lebo neviem kde inde by si psycholog vypýtal 70€, určite je tu kopec dobrých psychológov. Držím palce. 🙂

10zabka
7. feb 2024

@simonka9015 myslím, že ak našla dobrú psychiatričku, psychologičku viac nepotrebuje

simonka9015
7. feb 2024

@10zabka záleží od závažnosti problému, to musí ona sama vedieť. Možno je to pravda a bude to tak. Avšak k psychiatričke určite nebude môcť chodiť tak často a dlho sa s ňou rozprávať, niektorým práve to pomáha.

10zabka
7. feb 2024

@simonka9015 určite záleží od problému. Chodila som k psychiatričke najprv 1x týždenne, neskôr 1 x za 2 týždne. Mala na mňa hodinu, neskôr 1/2. Mne to stačilo. Neviem posúdiť, či by mi psychologička poskytla častejšie sedenia a viac času.

mircalla
7. feb 2024

Za prve priserne vysoka cena za hodinu. Za druhe bol tam viac naznakov, ze jej ide len o peniaze. Bez ohladu na to, ze si raz zabudla na termin - tych indicii je tam velmi vela.

Inak dobry psycholog je vacsinou vybookovany, nema potrebu ludi tlacit do terminov. Tato asi nema vela pacientov. Ludsky pristup nula.

vikt343
5. mar 2025

@bbbbbbbbb z čoho si mala panicke ataky, ako sa to prejavovalo?

Strana
z2