Je to obsedantno-kompulzívna porucha?
Potrebujem poradiť mam jedného známeho a ten napr.ked vari musí mať dosku na krájanie masa zvlášť ako na ostatne potraviny umyva ju par krát po sebe neznasa ak je niečo zle umyte bude to umyvat až pokiaľ si myslí že to nie je na 100percent
nemusí byť…
Bezna hygiena, tiez mam zvlast dosku na maso a umyvam ju len rucne a obzvlast dokladne. Pokojne aj dvakrat ak sa mi zda este spinava.
Tak na základe tohto sa naozaj nedá nič povedať, na vyslovenie diagnózy je treba omnoho viac informácií, prečo máš ty potrebu to riešiť?... a mimo toho, zrovna pri doske na krájanie tomuto úplne rozumiem a mám to podobne a učila ma to tak ešte babka...
@anonym_autor Tiež mám dosku zvlášť na mäso ,cibuľu a iné na zeleninu či ovocie,knedle..Po mäse aj cibuli to napáchne a vždy ju drhnem a oplachujem vriacou vodou.
Tak na základe tohto sa naozaj nedá nič povedať, na vyslovenie diagnózy je treba omnoho viac informácií, prečo máš ty potrebu to riešiť?... a mimo toho, zrovna pri doske na krájanie tomuto úplne rozumiem a mám to podobne a učila ma to tak ešte babka...
@lindous Áno asi tak..
tiež mám zvlášť dosky
Dosky majú byť zvlast, to umývanie je tiež potrebné, ci je to už cez čiaru, to my asi neposudime.
Ja dokonca nôž a dosku po krajani mäsa opláchneme hned vriacou vodou z kanvice. Toj známy je super.
K nám jed prisla mama a robila som mäsom, skoro ma skak trafil. Preucat ju nebudem ale už mado potom u nas neverila. Rovnakou handrou utrieť dosku a potom linku atd...
To nech tu dosku radsrj umyva riadne na 3 razy a je predaný v tomto.
Je to úplne normálne. A ja tiez po krajani masa prelievam vriacov vodou. Na mase je tolko bakterii ze naozaj nechcem aby tancovali v umyvacke...a ak pouzijem drevenu dosku tak po umyti hubku vyhodim ...mozno profesionalna deformacia z mikrobiologickeho laboratoria 😂
@anonym_autor ja ju mam,
ocd - napr kontrolujem ci mi daco nevypadlo, kontroluje plyn elektinu stale, kontrolujem ci som zamkla, v robote az lomcujem dverami, aby somsi bola ista, bucham skrinkami ci dobre zatvorene. hrozna choroba, hrozna
toto co pises, je hygiena, aj to mam,vsetko obarujem vriacou vodou vsade kde bolo maso, ale to je skor opatrnost
Ja dokonca nôž a dosku po krajani mäsa opláchneme hned vriacou vodou z kanvice. Toj známy je super.
K nám jed prisla mama a robila som mäsom, skoro ma skak trafil. Preucat ju nebudem ale už mado potom u nas neverila. Rovnakou handrou utrieť dosku a potom linku atd...
To nech tu dosku radsrj umyva riadne na 3 razy a je predaný v tomto.
@anonym_d50543 presne to robim ja , tak nie som sama.
@anonym_d50543 presne to robim ja , tak nie som sama.
@anonym_a9b346
@anonym_a9b346 jasne ved nie vzdy mam cas okamzite umývať jed miešame to maso alebo vyprážame zezne. Umývačka urobi zvyšok.
@anonym_a9b346
@anonym_a9b346 jasne ved nie vzdy mam cas okamzite umývať jed miešame to maso alebo vyprážame zezne. Umývačka urobi zvyšok.
@svetlonos len ja mam aj to ostatne a v praci sa mi kvoli tomu smiali :(
@anonym_a9b346 co ostatné, tu poruchu?
@svetlonos ano na moje kontrolovanie sa smiali
@svetlonos ano na moje kontrolovanie sa smiali
@anonym_a9b346
vies, ja som raz urobila tiez chybu. Dist ma vytacal jeden zákazník, co ku nám chodil na nákup.
A potom mi kolegyna povedala, ze ma autizmus. Bola by som sa nafackala!
Tie poruchy zial ludia (ani ja) všetky nepoznajú a kolkokrat o nich nevedia ani ich nositelia.
Nie je to na smiech ale malo by to byt na zamyslenie.
Povedala si kolegom, ze mas tuto poruchu?
Ako potom reagovali?
Mne sa napriklad pocas prvého tehotenstva spustila mizofonia. A este nemám rada pootvorené dvere v miestnosti kde som. Vzdy ich zatvaram, na jednom kurze mali zo mňa tiež preto kino.
Si taka proste a pokial tym ineho neobtazujes, tak ôk.
@anonym_a9b346
vies, ja som raz urobila tiez chybu. Dist ma vytacal jeden zákazník, co ku nám chodil na nákup.
A potom mi kolegyna povedala, ze ma autizmus. Bola by som sa nafackala!
Tie poruchy zial ludia (ani ja) všetky nepoznajú a kolkokrat o nich nevedia ani ich nositelia.
Nie je to na smiech ale malo by to byt na zamyslenie.
Povedala si kolegom, ze mas tuto poruchu?
Ako potom reagovali?
Mne sa napriklad pocas prvého tehotenstva spustila mizofonia. A este nemám rada pootvorené dvere v miestnosti kde som. Vzdy ich zatvaram, na jednom kurze mali zo mňa tiež preto kino.
Si taka proste a pokial tym ineho neobtazujes, tak ôk.
@svetlonos no predtym o tej chorobe nevedela. nepovedala. som im to.
Ty si neumyvaš dosky? A ty maš aku chorobu? Že si humusačka :D
@anonym_a9b346
@svetlonos keď sa smejú - ich problém, nie tvoj. ako píše svetlonos - nepoznajú, tak sa smejú…
u nás sa tiež kolegovi smiali ale ja som sa ho zastala, tiež mám ocd, ale mne sa už neodvážili sa posmievať - tak som im to vysvetlila nech vedia o čom to celé je. už sa mu neposmievajú…
@anonym_a9b346
@svetlonos keď sa smejú - ich problém, nie tvoj. ako píše svetlonos - nepoznajú, tak sa smejú…
u nás sa tiež kolegovi smiali ale ja som sa ho zastala, tiež mám ocd, ale mne sa už neodvážili sa posmievať - tak som im to vysvetlila nech vedia o čom to celé je. už sa mu neposmievajú…
@biba_18 ja preto ani nemozem robit dake profesie, ved by som sa dokola len kontrolovala...:(
@anonym_a9b346 napr.?
@anonym_a9b346 napr.?
@biba_18 predavacku v obchode. vsak by som nemohla odist z dveri stale by som kontrolovala ci som dobre zamkla. :(
@anonym_a9b346 tak na tom by si mohla popracovať… vedome kontrolovať svoje správanie a naučiť sa nejaké mechanizmy aby ak už kontroluješ tak nie donekonečna…
@anonym_a9b346 tak na tom by si mohla popracovať… vedome kontrolovať svoje správanie a naučiť sa nejaké mechanizmy aby ak už kontroluješ tak nie donekonečna…
@biba_18 ja mam nieco podobne ako anonym, ale ja si hovorim pritom riekanky :D tiez vsetko kontrolujem
@anonym_autor Na krájanie surového mäsa mám iné dosky ako na krájanie tepelne neopracovaných potravín.Zvlast ich aj skladujem.Po manipulácii so surovým mäsom si prv, než chytím do ruky niečo/aj keby to bola aj len soľnička/si umývam ruky s teplou vodou a saponatom.Tak funguje aj manipulácie s vajíčkami.Nemyslim, že to je porucha,je to len hygienické minimum

@anonym_autor nie, vola sa to hygiena. Ja mam tiez noze, dosky a misky vyhradne na maso. Keby sa dalo, tak aj extra umyvadlo 😬