Kde rozbíjajú žlčníkové kamene?

majka107
15. mar 2013

Ahojte mamicky, potrebovala by som pomoct, neviete nahodou kde sa na Slovensku rozbijaju zlcnikove kamene? je to dost surne, pretoze ma cim dalej tym viac chytaju zachvaty a mam 8 mesacnu dcerku, ktoru kojim a nechcem prestat, pretoze umele mlieko nevypije. Viem ze to robia laparoskopicky, ale aj operaciou, lenze pred porodom mi zistili zle EKG a preto ma nepustili ani na cisarsky, cize operacia neprichadza do uvahy, kedze nemozem ist pod narkozu. Velmi pekne poprosim kto by mi vedel pomoct co a ako, dakujem hned vopred.

ekinkala
15. mar 2013

@majka107 ahoj mozem sa ta opytat ako sa ti to prejavuje?a ako casto to mavas bolesti myslim? A ake co pri tom pocitujes ?dakujem

aristka
15. mar 2013

zlé EkG si nemal preto,že si bola tehotná alebo máš problémy zo srdiečkom,treba to doriešiť,rozbíjanie kameňov žlčníkových som ešte nepočula a to robím vo fachu,to si asi mýliš s obličkovými,žlčník sa vyťahuje laparoskopicky,pac.sa normálne otvára len vtedy ak sú kamene už veľmi veľké alebo čakajú komplikácie,hospitalizácia asi tri dni po laparoskopii.dorieš si to zo svojím lekárom ,aký postup zvoliť,aby si sa netrápila alebo si z toho nemala komplikácie,dlhšiu hospitalizáciu a rozpáraného pol brucha.Drž sa

vroni
15. mar 2013

@aristka, velmi sa cudujem, ze si take este nepocula, zlcnikove kamene sa rozbijaju uplne bezne, podobne ako oblickove - ultrazvukom, cize bez operacie a narkozy. Nevyhoda tohto zakroku vsak je, ze vyplavovanie kamenov moze byt neprijemne bolestive (ale menej ako operacia) a kamene sa po nejakom case zvyknu vytvorit znovu
@majka107, rozbijanie kamenov robi gastroenterolog, treba sa popytat u okolitych lekarov. A zatial popijat vela matoveho caju (podporuje tvorbu zlce, mierni priznaky, ale nijako NELIECI!!!!!)

aristka
15. mar 2013

@vroni práve preto sa to v špitáloch nerobí,podľa mňa je to len kozmetická záležitosť a kamene sa budú robiť ďalej,to jest aj problémy a možné komplikácie,keď sa žlčník odstráni ,po dodržaní diéty je po probléme 😵

vroni
15. mar 2013

@aristka, to je relativne. Ak ma mat naozaj problemy s narkozou,tak je to riesenie. Aj ked mozno docasne. Kozmetickou zalezitostou by som to nenazvala, tie kamene sa skutocne odstrania. A aj ked sa vytvoria nove - nikde nie je povedane, ze budu znovu robit problemy (lebo zlcnikove kamene ma spusta ludi a vacsina o nich cely zivot ani netusi, ale to ti asi hovorit nemusim 😉 ) A problemy veru mozu byt aj po odstraneni zlcnika, takze az take lazo-plazo to zase nie je.

simca06022011
15. mar 2013

@majka107 mne robili ERCP po porode a mam od vtedy pokoj so zlcnikom... robia to gastroenterologovia... mala som za 10 minut pokoj. S ERCP mi robili aj "toaletu" zlcovodov.. tj vyplavili mi to z tade von.. ale je pravda ja som mala dva mini kamene a asi ani nie v zlcniku ale uz vonku... Vybrala som potom este kuru RABANONOM pre istotu 🙂
Inak sa zlcnikove kamene uz nerozbijaju... ak ich mas viac, zlcnik bude musiet ist von a s tym nespravis nic, nejak ta operovat budu musiet.

majka107
autor
15. mar 2013

JA mam dva kamienky cca 2 mm, pocula som ze sa daju rozbit ultrazvukom, a po vybratik zlcnika su dozivotne komplikacie a problemy so stravou, a kedze zlc sa priamo vlieva do hrubeho creva hrozi tam velmi vysoke stadium vzniku rakoviny hrubeho creva. Mám 20 rokov, a odmietam mat dozivotnú dietu, kvoli tomu ze mi vybrali zlcnik... a neviete mi poradit kde a v akej nemocnici to robia??

aristka
15. mar 2013

@majka107 ak sa vyberie žlčník,tak sa preruší tok žlče do tenkého čreva,pretože nikto operatívne ten žlčovod nespája,žlčník sa odpaľuje,problémy potom nie sú, ak nenastanú komplikácie a tie vznikajú väčšinou tým,že pac. príde s velkými kameňmi a zápalom žlčníka,diéta je skôr len na začiatku nízkocholesterolová,tj pozor na tuky,časom by ti robilo problém jedine ,že by si bola chovaná na slanine a bravčovej masti,inak sú s tým ľudia v pohode.bude lepšie,keď to prekonzultuješ s lekárom čo a ako 🙂

skolara
16. mar 2013

@majka107 ja som citala v knihe Marie Trebenovej bylinkarka ze najlepsia je na to stava z ciernej redkvy. Sestyzdnova kura kde sa pije odstavena cierna redva. Pijes ju rano na lacno 100 g a pocas 3 tyzdnoch prejdes az na 400 g a potom zase na 100g. Potrebujes k tomu ale kvalitny odstavovac.
Je to ucinne pise tam prihodu o jednej pani co si dala svoje zlcnikove kamene ako trofej na rukovat noza a ked raz cistila rekvu cervenu tak sa jaj v miske rozpustili ked ho tam zabudla takze bolo po kamenoch.

ita111
16. mar 2013

určite sa pridávam k tým čo ti navrhnú prírodné vyživové doplnky,naskladá ti ich lekár ale nie hocijaký,ale natur.A pamataj si každý orgán v tele plní nejakú f unkciu .Ak potrebuješ pýtaj kontakt. 🙂

majka107
autor
19. mar 2013

Ahojte, vie mi niekto poradit ako sa da odšťaviť čierna reďkev? Je dost tvrdá, šťavu nepúšťa a nestačí ani odšťavovač, kolko tej stavy mám denne vypit??

flatliner
5. feb 2014

Zdravím.Som celý žltý vrátane očných bielok.Mám diagnostikované velké kamene.Chcem sa spýtať či aj pri takomto symptome je ešte možné rozbitie kameňov ultrazvukom.Alebo mi poradte niečo na odžltnutie.Vyzerám hrozne a operácia sa bojím strašne veľmi moc.Vďaka.

Peter Bratislava

dionyzka
12. apr 2014

@majka107 ... ohladne nestastnych zlcnikovych kamenov: pomohlo nieco? Zistovala si, ci sa daju kamienky rozbit ultrazvukom pripadne kde.

dionyzka
12. apr 2014

@flatliner ... ak mas velke kamene, je mozna uz len oparacia. Ak zltnes, utekaj na pohotovost, to uz nie je o tom, ze kde-tu ma pichne.

martina61
19. júl 2014

@simca06022011 Zdravím chcela som sa spýtať kde rozbíjali tie žlčníkové kamene. ja som z Košíc a obvolala som už veľa gastroenterologov a každý mi odpovedal že sa to nerobí. Mám žlčníkové záchvaty a ročné dieťa doma ktoré kojím neviem a nechcem ísť do nemocnice na 3 dni a odstrániť žlčník - pre lekárov ,,zbytočný orgán" Dakujem.

jankatt1
19. júl 2014

Ahoj....ja som tento problém mala, začalo to už počas tehotenstva. Keď mal malý 2 týždne, mala som takú renálnu koliku, že porod bol oproti tomu malina... nemohla som od bolesti ani žmurkať! Operovali ma hned te den a na druhý den som isla domov. Laserom rozbijaju kamene aj V Trnave, nájdi si MUDr. Marián Cvik... je to jeden z najlepších urologov na SR. Mne to ale nerobili laserom ale normálne cez moč. mechúr vybrali. Na druhý deň som mohla krásne odcupitať domov 🙂...a to EKG si ešte porieš, podla mna sa s tým dá niečo robit.

pipinka4
19. júl 2014

@martina61 ahoj ak ti mozem poradit existuju lieky na zlcnik a samozrejme dieta.ja mam tiez kamene a teda riadny 1 cm ma. A mam ho zasprajcnuty.mne odporucali operaciu ihned ale kedze som kojila nechcela som ist. A teraz mam lieky su volnopredajne a ked idem nieco take zjest dam si ich. Pred jedenim co ti robi probemy daj si febichol 2 kapsuly ( podporuje tvorbu zlce) a mozes sa najest.mne sa zachvat prejavuje ze mi ostane strasne tazko .vacsinou ma to chyta v noci tak si dam kvapky cholagol a este aj 2 tabletky nospa. A nemam problemy 🙂 samozrejme nejem to kazdy den.iba ked je nieco take ked mam chut na langosik alebo cuketovu placku pripadne rezen. Ale snazim sa dodrziavat co najmenej tuku a zdrvo.minule ma to chytilo zo syru co som bola prekvapena ale zase je pravda ze obsahuje doat tuku.takze dufam ze aom pomohla aspom na chvilku ako docasne riesenie.

simca06022011
20. júl 2014

@martina61 kamene nerozbijaju nikde. Ja som bola na gastro vysetreni a robili ERCP a lavaz zlcovych ciest v BB novamede, pravdepodobne to uz boli len zvysky nejake v zlcovych cestach a tie kamene mi vyyplavilo pocas kolik... . Sona som mala negativne na kamene aj napriek bolestiam . Bola som cca rok na diete, pila som rebanon (stava z redkovky) a preslo to. Ale ziadne kamene som nikde zacvaknute nemala podla sona, proste tie koliky som mala aj tak. Podla mna to neboli ani zlcnikove koliky neskor, (okrem tych prvych) ale niecos travenim alebo naduvanim, dal mi raz gastrac tabletky na 2 mesiace a mala som pokoj (po tom co mi uz islo na nervy chodit na chirurgiu, kedze tam vedia iba rezat :P). V pripade, ze by som mala narvany zlcnik kamenmi, dala by som si ho vybrat.. radsej vybrat ako sa triast kedy praskne a to potom uz nebudu 3 dni v nemocnici (lapparoskopicky ides domov na druhy den pokial viem). Mozes teda skusit diety (citronove stavy, redkovkove stavy, perfektne kvapky ma Valovič - CHOL, veľmi mi pomahali, s jedlom doplnky na travenie atd vid internet) alebo nie... kamene sa nevyberaju bezne a ani nerozbijaju.

babulka82
20. júl 2014

ja som mala po porode 2x zachvat a drobne kamienky,odporučali operaciu,nešla som kedže som kojila. Kojim dodnes a kamene nemam,už "len" piesok.Jedavam všetko ,samozrejme s mierou.Dat von žlčnik neni podla mna taka vyhra a po rokoch može začat robit problem tiež.Neverim tomu že ked sa raz kamene vytvorili tak sa budu zas,pekne sa to da ustražit ,viac pit,nejake bylinkove čaje k tomu a je podla mna klud.Mne sa napr.vytvorili v tehotesntve kedy je žlčnik dost stlačeny a žlč zle preteka ,preto sa tvorili teraz ked nejem nejak extremne nezdrvo nemaju sa prečo tvorit.

martina61
22. aug 2014

Dakujem veľmi pekne za Vaše rady , vyskúšam CHOL a ostatné veci na žlčník čo existujú. 😎

mariam2552
22. aug 2014

Zdravi....o zlcniku viem svoje aj ako to je ist od maleho drobca na operaciu cize drzim palce. Zlcnikove kamene sa nerozbijaju. Da sa vsak urobit RCP je to zakrok pri kt.sa kamene odsaju robi sa to pod Rtg. Je to ale dost neprijemne. Mam tiez problem so srdcom narkoza bola tiez rizikom ale anestologicka pov.ze a take situacie su pripraveny cize ma uspali. Urcite zlcnik dat PREC!kamene mozu aj ohrozit zivot ked vycestuju .vznikne zapal. Vela stastia.

zita19
22. aug 2014

@martina61 presne ako pise @mariam2552 s kamenmi treba robit poriadok cim skor. Môjmu kolegovi sa vzpriecili v zlcovode, dostal sa do stavu, ked zacala zlyhavat pecen.

mariam2552
22. aug 2014

@zita19 ja som Bola na tom podobne nasledne zacali zlyhavat oblicky aj ked teraz mam obcas bolesti po jedle zachvatu sa to nevyrovna z gastra mi dali lieky na travenie a je to fajn .

slnieckko
22. aug 2014

ja som 3 mesiace po porode dostala taky zachvat ze som nevedela ci mam infarkt ci co, fakt som sa zlakla nemohla som sa ani pohnut, pri dychani to strasne bolelo... mm nevedel ci volat zachranku ci co, vzal ma na pohotovost. nieco mi pichli, o mesiac dalsie 3 zachvaty, o 3 mesiace zas atd a uz mi nebolo vsetko jedno, poslali ma na sono a doktorka ked to zbadala ze jezis maria taka mlada (26r) a zlcnik plny kamenov 😒 ver tiez mi nebolo vsetko jedno ze operacia, doma male dieta vies ze som mala strach ale bala som sa dalsich zachvatov ze mm mi nebude moct pomoct, bude odcestovany a ja sama s malym dostanem zas zachvat alebo zapal, ten sa operuje urgentne a mozu byt vacsie komplikacie, tak sme naplanovali operaciu laparoskopicky, maly mal 11 mesiacov. prvy tyzden mi pomohla mama lebo som ho nemohla dvihat a namahat sa kvoli stehom, druhy ciastocne svokra ale uz som sa zapajala... naratala som si 206 kamienkov 2-3 mm takze ozaj hrba tie by sa mi same nevyplavili, nakoniec som rada ze to uz mam za sebou lebo s tymto to bola ozaj otazka casu kedy dostanem zapal... do operacie som brala cholagol kvapky a buscopan, po operacii ziadne komplikacie, zo zaciatku dieta a po par tyzdnoch mozem jest vsetko zaradom.

zita19
22. aug 2014

@mariam2552 on ani nevedel, ze ich ma. Len mal "tazke brucho" po jedle. Az ked zozltol tak sa dostal do nemocnice. Zapal mal taky, ze nakoniec este po operacii upadol do septického soku. Skoro to nerozdychal. 2 tyzdne bol v umelom spanku a na dialyze ...

mariam2552
22. aug 2014

@zita19 ja som Bola na tom podobne nasledne zacali zlyhavat oblicky aj ked teraz mam obcas bolesti po jedle zachvatu sa to nevyrovna z gastra mi dali lieky na travenie a je to fajn .

mariam2552
22. aug 2014

@zita19 a clovek by si myslel ze len kamene ja som ich mala od 4,mes.tehotenstva a neprajem nikomu tolko injekcii od bolesti a zachvatou pocas toho.strasny strach ale nastastie zdrava babika

zita19
22. aug 2014

@mariam2552 ja som mala jeden zachvat z podrazdeneho zlcnika. Nikto nedrzal taku prisnu a tak dlho dietu ako ja. Mna to tak vyplasilo, ze odvtedy mam chvalabohu pokoj, ale uz viem co to je skrabat sa po stene...

cinderella26
22. aug 2014

@majka107 ja som dostala prvykrat zlcnikovy zachvat ked som bola v 20 tyzdni tehotenstva a az ked mal maly dva mesiace mi prestali zachvaty. Na akutne stavy som brala algifen i ked nerada ale nedalo sa to vydrzat. Ja som mala jeden maly tusim 1-2 mm kamienok. Redkovkova stava mne nepomohla. Lekarka mi dala Ursosan (tak nejak sa to volalo) ale nechcela som to brat bala som sa toho ale ked mi povedala, ze ina moznost je uz len vybrat zlcnik tak som sa rozhodla to vybrat. A odvtedy je to uz vyse roka, co som nemala zachvat. Ale je pravda, ze som to riesila aj po psychickej stranke. To znamena zlcnik je nejaka zlost, agresia nieco co si v minulosti potlacila. A ako nahle som prisla nato, ze co to bolo a pochopila som to zachvaty neboli. Takze ja by som sa aj nad tym zamyslela. Ja som to riesila s mojou sestrou lebo ona sa venuje takymto temam z inej perspektivy. A stacil jeden rozhovor. A bolo to nieco co sa stalo pred piatimi rokmi. Takze nemusi to byt len nedavna hadka s kamaratkou. Drzim palce

epana31
22. aug 2014

@aristka mne vybrali kamene a neboli velke ja som mala tAke malinke dali mi to do takeho sacku a pripadali mi ako cierny kaviar no casom ako keby zoschli 😉 inac o rozbijani zlcnikovych kamenov som nepocula treba radsej poriesit s lekarom kym to nie je akutne