icon

Kedy a ako dávať všimné lekárom?

4. okt 2025

Predošlá téma ma zaujala a tak ma napadlo, že kedy sa dávajú tie peniaze, sladkosti či medy lekárom.
Dávate to pred operáciou či po? A ako nastolíte túto tému? Vtlačíte obálku či med rovno pri prvej príležitosti?

Situácia napr: dohodnutá plánovaná operácia a vybraný operatér. Dali by ste mu (xy) vopred pri dohodnutí na zákrok, pred zákrokom tesne či až keď ho vykoná?

Strana
z2
anonym_a62e32
4. okt 2025

@anonym_autor Ja,som nedávno počula prípad opačný. Jedna známa chcela doktorka podplatiť drahou fľašou ,aby jej niečo vybavil prednostne .Tak ma ňu naziabal,že či tak vyzerá, žeby nemal na tu fľašu,že on si má začo kúpiť a vrátil jej ju a povedal, že ho to veľmi urazilo.Ami nezobral.

viera012345
4. okt 2025
@anonym_a62e32

@viera012345 Zaslúžil si, milá pozornosť.

@anonym_a62e32 Však aj môj zásadový, čestný otec to tak cítil a tým poďakoval všetkým ,neuplacal

marca12
4. okt 2025

@anonym_autor Ak by som davala,tak az po operacii. To sa asi berie ako podakovanie. Dopredu davat beriem ako uplatok. Takze ak citis,ze sa mu potrebujes aj vecne podakovat,mozes na kontrole.

refly
4. okt 2025

Mne to príde úbohé aby lekári, ktorí majú niekoľko tisícové platy, brali obáločky, kávičky a čokolády od svojej hlavnej klientely: dôchodcov, matiek chorých detí a chorých ľudí, ktorí aktuálne ani robiť nemôžu.
Darčeky za bytie dobrým človekom nosí Ježiško, nie pacienti....

A potom sa čudujme že zdravotníctvo je čím ďalej, tým drahšie, poisťovne preplácajú menej a menej a sú nové a nové poplatky. Keď si tu čítam ako strojček na zuby pre dieťa stojí ale 4000€, tak sa mi panenky pretáčajú. A čo by si nevypýtali, keď slováci, telce, ešte docupitajú aj s extra obálkou a fľašou. Pár rokov dozadu stál 0.
Sa teším keď budem stará a nebudem si moc dovoliť z toho krpatého dôchodku ani lekársku starostlivosť napriek tomu že platím celý život poistenie.

yosi
4. okt 2025

@anonym_autor

1/ Ak už sa chcete za každú cenu zbaviť nejakých peňazí, sú oficiálne možnosti
2/ To čo popisujete má znaky skutkového stavu trestného činu korupcie. Zákon porušuje nielen lekár, ale aj vy

sissy27
5. okt 2025
@viera012345

@anonym_autor Neviem,ci to ešte existuje, ale pamätám časy, keď za legalny poplatok v danej nemocnici, mohol pacient vybrať chirurga al pôrodníka

@viera012345 to nie je uplatok, je to na zmluvu, priznany prijem, normalne sa zdani. Rovnako ako ked ty v tvojej praci zoberies pracu navyse, podpises k tomu dodatok k prac. zmluve a dostanes ju extra zaplatenu podla dohody. Ak z nejakeho dovodu zazmluvneny lekar danu operaciu / porod nespravi, tak peniaze vratia.

bielasovicka
5. okt 2025

Aký med sa tu spomína? To akože dáva niekto niekomu ako darček med? To prečo? Kto to vymyslel túto blbosť?

anonym_a62e32
5. okt 2025
@viera012345

@anonym_a62e32 Však aj môj zásadový, čestný otec to tak cítil a tým poďakoval všetkým ,neuplacal

viera012345
5. okt 2025
@sissy27

@viera012345 to nie je uplatok, je to na zmluvu, priznany prijem, normalne sa zdani. Rovnako ako ked ty v tvojej praci zoberies pracu navyse, podpises k tomu dodatok k prac. zmluve a dostanes ju extra zaplatenu podla dohody. Ak z nejakeho dovodu zazmluvneny lekar danu operaciu / porod nespravi, tak peniaze vratia.

@sissy27 Tak to aj chápem,ze je to legálny spôsob vybrať si lekára, ktorému dôverujem.Aj v príspevku na ktorý reagujete, píšem o legálnej možnosti,co vylučuje úplatok, či?

anonym_311262
5. okt 2025

@anonym_autor ja to nepochopím, však sú za to platený tak načo ešte úplatky a iné blbosti.???

jananovotna88
5. okt 2025

Bratranec spomínal, že ho vojaci poslali na vyšetrenie , či je schopný. Prišiel k lekárovi, ten otvoril šuflik a bolo 5 minút ticho. Šuflík zatvoril a napísal , že mu už nič nie je.

anonym_3dc424
5. okt 2025

@anonym_autor nikdy som nijakemu lekarovi nic nenosila a teraz vlastne chapem preco su taki na figu :DDDD
nie, necitim potrebu to robit predtym ani potom. raz sme niesli po porode ked nas pustai z nemocnice, popravde citila som sa maximalne trapne. Jednak je tam milion personalu, clovek ich nepozna, polku ani nevidel, lekarom je to tiez fuk = a aj to tak vyzeralo. Ine je ked sme mali rodinu lekarku desatrocia, a mama tam isla s kavou vzdy, pokecali poklabosili = proste kao zname. Druha vec, je pchat nieco v ambulacniach lekarov. A duplom si byt vedomi, ze ak nedam, neurobia co maju??? to kde sme? Ved ten lekar zarobi xkrat viac ako ja, alebo nejaka babka dostane na dochodoch... ale vsimne im nosit? aby spravil svoju pracu? lebo zdravie je prvorade??
ja by som sa pod zem prepadla... mne nechal zakaznik minuly tyzden 50cenotovy tringelt a men bolo tak trapne ze az :DDD a tiez to tak vidim, ak nieco niekde sa nesie, tak su v rozpachoch aj zamestnanci tam niekedy (nie raz som zazila, ze napr k neurologicke stare damy chodia s taskami a zacnu pri sestre vyberat). Iba jednu lekarku som zazila minuly rok co sa vyzivala vo vsimnom = normlane jej tasky nosili pacienti cely cas co som tam sedele a vcakarni/ ambulancii (to bolo pred vianocami)

simca06022011
5. okt 2025
@anonym_311262

@anonym_autor ja to nepochopím, však sú za to platený tak načo ešte úplatky a iné blbosti.???

@anonym_311262 lebo si ich ludia naucili :DD

anonym_311262
5. okt 2025
@simca06022011

@anonym_311262 lebo si ich ludia naucili :DD

@simca06022011 tak ich treba odučiť.

simca06022011
5. okt 2025
@anonym_311262

@simca06022011 tak ich treba odučiť.

@anonym_311262 to musi este par generacii pacientov odrast :DD

anonym_1c4bfd
6. okt 2025

Neviem, či som ja vadná, ale keď vidím, ako okolo mňa skáču sestričky a doktorky – stále behajú, prídu miliónkrát, pomôžu, usmejú sa – mne by bolo blbé im nedoniesť aspoň kávu alebo dezert.
To predsa nie je úplatok, ale obyčajné poďakovanie.
Veď aj deti nosia učiteľkám kvety či sladkosti, lebo si ich vážia – tiež to nikto nepovažuje za úplatok.
A áno, lekári majú vysoké platy, ale po takej drine, zodpovednosti a 24-kách… si to úprimne zaslúžia.
Niektorí by sa fakt mohli trochu spamätať.

Strana
z2