icon

Kedy si zmerať cukor po jedle?

7. dec 2025

Ahojte. Chcela by som zistiť ako vysoko mi vyskočí cukor od nejakého jedla. Po akom čase si ho mám zmerať po jedle? 🙃

esther100
7. dec 2025

Zvyčajne sa meria hodinu a dve po jedle

majamat
7. dec 2025

asi ej to rozne. pomale sacharidy stupaju pomalsie, rychle rychlejsie.
a tiez je dolezita kombinacia zloziek potravy ak mas aj ryhcle sacharidy,a le nakombiujes ich s tukmi a bielkovinami, vstrebavat sa budu pomalsie. v niektorych pripadoch sa teda moze stat, ze hladina glukozy v krvi bude stabilnejsia, inokedy vyskoci hore prudko.

a teda kedy si mas merat?
na zistenie cukrovky, ci na zistenie stabilizacie cukrovky sa nemera vtedy, ked mas cukor najvyssie ( teraz nemyslim test na cukor, ale bezne kontrolne meranie ), mera sa praveze asi 2hod po jedle koli tomu, ze u zdraveho cloveka tiez cukor hore vyskoci nad normu po jedle, je to uplne normalne. dolezite je, ze u zdraveho cloveka do 2hod musi klesnut, v pripade prediabetu, ci uz rozbehnuteho diabetu to telo nezvladne spracovat do 2hod, takze nemera sa najvyssia mozna hodnota, ale mera sa v case, ked by uz mala byt ok.

anonym_9e6bdd
7. dec 2025

prečo bola téma vymazaná a znova nahraná

autor
7. dec 2025
@majamat

asi ej to rozne. pomale sacharidy stupaju pomalsie, rychle rychlejsie.
a tiez je dolezita kombinacia zloziek potravy ak mas aj ryhcle sacharidy,a le nakombiujes ich s tukmi a bielkovinami, vstrebavat sa budu pomalsie. v niektorych pripadoch sa teda moze stat, ze hladina glukozy v krvi bude stabilnejsia, inokedy vyskoci hore prudko.

a teda kedy si mas merat?
na zistenie cukrovky, ci na zistenie stabilizacie cukrovky sa nemera vtedy, ked mas cukor najvyssie ( teraz nemyslim test na cukor, ale bezne kontrolne meranie ), mera sa praveze asi 2hod po jedle koli tomu, ze u zdraveho cloveka tiez cukor hore vyskoci nad normu po jedle, je to uplne normalne. dolezite je, ze u zdraveho cloveka do 2hod musi klesnut, v pripade prediabetu, ci uz rozbehnuteho diabetu to telo nezvladne spracovat do 2hod, takze nemera sa najvyssia mozna hodnota, ale mera sa v case, ked by uz mala byt ok.

@majamat chápem,ďakujem pekne za pomoc a vysvetlenie 😊

autor
7. dec 2025
@esther100

Zvyčajne sa meria hodinu a dve po jedle

@esther100 ďakujem 🙂

mamina7070
7. dec 2025

zavisi od jedla ake si zjedla ale meria sa tak dve hodky od jedla