icon

Kedy navštíviť lekára kvôli nízkej saturácii kyslíka?

12. okt 2025

Ahojte, posledné dni sa necítim dobre (búšenie srdca, mierne točenie hlavy, únava) merala som si tlak ten bol ok, bol 125/85 ale pulz bol 96 mala som aj 101 ale čo sa mi nepáči je že som mala na oxymetri saturaciu 88 a teraz 92. Neviem či to zle nameralo alebo správne. Ale otázka, mala by som s týmto ísť ku doktorke? Či prv len pozorovať? Vďaka a peknú nedeľu

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_82a16f
12. okt 2025

neviem aky mas pristroj,a le meraju blbosti.
sat O2 moze klesat aj z dovodu nevhodnych podmienok pri merani.

- ja napr ked cvicim a som zadychana, mam nizku.
- pri nedokstatocnom pohybe a predychavani sa moze byt nizka, rovnako v spanku, proste prilis vlekyklud sposobuje nedostatocne naberanie kyslika plucami a nedostatocny rozptyl
- dalej komplikuju meranie umele nechty, studene ruky, pripadne ani nemusia byt uplne studene, ale ak prekrvenie stagnuje - krv v prstoch neprudi dostatocne dobre.
a je to asi viac.

k dr mozes ist, ale je tu kludne moznost, ze mas sat O2 vporiadku, ak nei ej nejaky dovod preco yb to vporiadku byt nemalo.

obzvlast zle byvaju tie male pristroje na prsty. v praci mame dokonca aj 400e pristroj,a j ten niekedy mera blbosti. minue na jednom pristroli 85-86%, na druhom m7-88%, co teda nie ej velky rozdiel, kym prisli zachranari tak to stuplo na 92% a zachranari mali tiez taky ten maly prstovy a na nom aj 82%.
a podotykam, u toho clovek abol dovod - vyoske CRP a obojstranny zapal pluc.

majamat
12. okt 2025

aeste, moja mama mala na pristroji 84-87%, mala dychacie tazkosti, uz asi 2t bola chora, neprijemny kasel, citila sa fakt zle a na pohotovosti v labaku vysledok 92%. co je o dsot viac a ovela presnejsia hodnota.

autor
12. okt 2025
@anonym_82a16f

neviem aky mas pristroj,a le meraju blbosti.
sat O2 moze klesat aj z dovodu nevhodnych podmienok pri merani.

- ja napr ked cvicim a som zadychana, mam nizku.
- pri nedokstatocnom pohybe a predychavani sa moze byt nizka, rovnako v spanku, proste prilis vlekyklud sposobuje nedostatocne naberanie kyslika plucami a nedostatocny rozptyl
- dalej komplikuju meranie umele nechty, studene ruky, pripadne ani nemusia byt uplne studene, ale ak prekrvenie stagnuje - krv v prstoch neprudi dostatocne dobre.
a je to asi viac.

k dr mozes ist, ale je tu kludne moznost, ze mas sat O2 vporiadku, ak nei ej nejaky dovod preco yb to vporiadku byt nemalo.

obzvlast zle byvaju tie male pristroje na prsty. v praci mame dokonca aj 400e pristroj,a j ten niekedy mera blbosti. minue na jednom pristroli 85-86%, na druhom m7-88%, co teda nie ej velky rozdiel, kym prisli zachranari tak to stuplo na 92% a zachranari mali tiez taky ten maly prstovy a na nom aj 82%.
a podotykam, u toho clovek abol dovod - vyoske CRP a obojstranny zapal pluc.

@anonym_82a16f umelé nechty nemám, akurát som sedela na gauči keď mi prišlo zle a tak som to merala. Ešte skúsim vymeniť baterku možno kvôli tomu meria zle. Máme klasickú na ten prst, žiaden telefón alebo hodinky.
Ja som bola v tom že mám astmu ale podľa pľúcneho lekára zvýšenú činnosť pľúc, som sa ho pýtala že čo môžem robiť aby sa mi nedýchalo zle a on že nič.

autor
12. okt 2025
@majamat

aeste, moja mama mala na pristroji 84-87%, mala dychacie tazkosti, uz asi 2t bola chora, neprijemny kasel, citila sa fakt zle a na pohotovosti v labaku vysledok 92%. co je o dsot viac a ovela presnejsia hodnota.

@majamat nie chorá nie som len ako vyššie spomenuté zvýšenú činnosť pľúc 🤷‍♀️

kacena4
12. okt 2025

saturacia sa nemeria z 1x musis dlhsie a ak ti je zle, mas vysoky pulz jasne ze to ovplyvni aj saturaciu. keby si mala 88 tak sa nevies nadychnut a rozpravat kazde slovo by si musela predychat. som tazka astmaticka takze viem.a neboj pulz 101 nie je nic vyskocil asi so stresu. mavam bezne aj 120 v klude. drzim palceky pri pozorovani a ak to bude dlhodobejsie smer obvodak