icon

Kedy navštíviť psychiatra pri úzkostí a zúfalstve?

katarinka183
30. mar 2025

Ahojte baby, idem si k vám po radu, lebo som už zúfalá…😰😰😰 Začalo to koncom februára, keď som išla ráno do práce, chodievam autom, zrazu sa mi začalo ťažko dýchať a vyústilo to až do toho, že som musela zastaviť na kraji cesty lebo som mala pocit že dopadnem. Odvtedy sa to somnou ťahá.. Myslela som, že to dýchanie bolo od chrbta, lebo som cítila strašný tlak na hrudi(akoby mi tam niekto sedel) ešte v ten deň som sa bola dať napraviť. No ale nič sa nezmenilo. Stále pocit na odpadnutie, tlak na hrudi, pichanie pri srdci, neskôr trasenie celého tela, búšenie srdca… Navštívila som obvodného , ten ma poslal na rtg pľúc-v poriadku, poslal ma na EKG-v poriadku , ortopéd-v poriadku,neurológ mi dal obstrek a teraz v apríli idem na magnetickú rezonanciu. 2tyzdne som bola pn, chodila som na infúzie, každý deň na injekcie. 2x som bola na pohotovosti kvôli tomu dýchaniu a buseniu srdca😰😰😰 som už hotová. Ešte stále tieto stavy pokračujú … celý deň som v pohode len taká bez chuti do života a každý povedzme druhý deň cítim úzkosť a k tomu tieto stavy pridružené … už neviem ako ďalej, beriem pól tabletky lexaurinu ale mám pocit akoby mi už nezaberal tak ako na začiatku. Taktiež idem na krv k endokrinologicke nakoľko mám zníženie u funkciu štítnej. To ma čaká v pondelok, dovtedy som nechcela brat žiadne vitamíny , aby to neskreslilo výsledky… Mám navštíviť psychiatra alebo čo mám robiť? Predtým som už ráz mala úzkosť ale trvalo to asi týždeň. Toto je už mesiac….Ja si myslím, že ma zabolí v chrbte a ostatné veci si už sama v hlave privodim a potom mi už je naozaj zle ako pred infarktom. Prosím pomôžte 🙏 Ďalujem aj za prečítanie 😰

slovakboy
30. mar 2025

@katarinka183 nálada ide samozrejme dole. Je to normálne. O chvíľu sa ozvem. Ideme raňajkovať. Neboj sa bude dobre.

katarinka183
autor
30. mar 2025

@slovakboy ďakujem ti zatiaľ krásne za odpovede.

pralinka86
30. mar 2025

Mozno by som skusila aj psychologa, prist na to, ze preco stesujes, pracovat nejak na sebe, myslienkach, mozno mas nizke sebavedomie, odnekial to ide, ukazat mozno iny pohľad na svet.. mozno nejake dychove cvicenia, neviem. Za vyskusanie toho vela nedas. A psychologa vies uz aj z domu si vybavit, online sedenie cez pc. Je ich uz viacero, napr ksebe.sk
A teraz je aj popularna kniha Moderna psychologia, necitala som este, chystam sa, ma veľa fajn recenzii

tibiokke
30. mar 2025

Hm

macka9
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
30. mar 2025

@katarinka183 prvé cvičenie spočíva vo vyciťovaní. Sleduj počas dňa svoje pocity uvedomuj si ich a keď ti nejaká situácia, myšlienka, správa, zvuk, vôňa, osoba, obraz robí zle, opusti to. Keď dobre ostávajú v tom. Najčastejšie to budú myšlienky. Zameraj sa na pozitívne myšlienky a slová. Môžeš robiť vzdychy so slovami: laska laska laska, dobrota dobrota dobrota, priateľstvo priateľstvo priateľstvo, slnkom zaliata obloha slnkom zaliata krajina slnečná lúka slnečná lúka, Milota Milota Milota, pokoj pokoj pokoj. Proste slovo, ktoré je pekné a príde ti na um si opakuj a vyslovuj ho v zlhbokych výdychoch. Skus čo to s tebou robí a ktoré slová ťa hladkajú a ktoré nie. Slová majú magickú moc môžu zaklínať alebo liečiť. Nie je to nič mystické je to vnímanie mozgu ktorý vníma za každým slovom aj jeho význam či už si to uvedomuješ alebo nie. Kľudne to ber ale aj ako mágiu. Mozgu je to jedno liečivé formulky ho liečia, zlé ubližujú. Ešte sa ozvem idem pripravovať ingrediencie na varenie.

lucka_ke
30. mar 2025

treba brať hormóny na štítnu žľazu, tá vie veľmi ovplyvniť činnosť srdca aj celkový metabolizmus, držím palce!

0silvia0
30. mar 2025

@canany prosim ta ako vyzera to vysetrenie? Ja idem az koncom aprila.

katarinka183
autor
30. mar 2025

@lucka_ke veď zajtra idem na krv a dúfam že mi dá čo najskôr aj termín na vyšetrenie lebo mám od obvodného z krvi zníženú funkciu

katarinka183
autor
30. mar 2025

@slovakboy skúsim 👍

1gramofon
30. mar 2025

A nebudeš mať tetaniu? Pozri si vedľajšie príznaky. Skús si dávať magnézium asi väčšie davky a po týždni uvidíš

slovakboy
30. mar 2025

@katarinka183 ďalšie cvičenie by mohlo byť sústredenie sa. Nás mozog má dve hlavné neurónové siete (okrem iných). Jedna je pozornostná, ktorá je zameraná na sústredenie sa, prácu, riešenie problémov a druhá je takzvaná defaultná, oddychová a pracuje vtedy keď mozog nepracuje. Paradoxne aj keď ti každý povie že treba sa stíšiť a oddychovať, tak práve tá oddychová defoltná sieť robí problémy pri uzkostiach a depresiách. Preto pomáha práca a činorodí zanietení ľudia nezvyknú mat úzkosti. Lenže teraz v tomto stave ti práca ani činorodosť nepomôžu. Pomáha odychové sústredenie. Jóga a meditácia. Je to stav oddychu ale nie defaultný ale pozornostný. Na Garmin hodinkách dokonca píše ľuďom keď cvičia jógu, že čas oddychu a sústredenia. Vypnú sa vtedy blúdivé myšlienky. Ako by si mohla sa ty teraz sústrediť, keď nemáš za sebou základy jógy? Skús obyčajný jógový dych hlboký nádych od bránice cez hrudník až po hroty pľúc a pomaly výdych. Ja som sa vypracoval na trikrát dlhší výdych ako nádych ale nesnaž sa počítať si sekundy. Nejde o výkon to len my chlapi si furt porovnávame sekundy a centimetre. Proste nájdi si pokojný rytmus kontrolovaného dýchania, kedy nenásilne prehľbis dych a predĺžis výdych. Výdych uvoľňuje mozog a nádych ho dáva do pozoru. Všimni si, že keď máš úzkosť, tak sa ti skracuje dych a ja napríklad keď sa mi skrátil dych tak že som cítil dusenie, tak som začal nasilu dýchať silno a naopak som hyperventiloval čo je vlastne dusenie sa. Priveľa kyslíka do pľúc obsadí krvinky a nevie sa dostať oxid uhličitý von z krvi. Kyslík sa nespotrebuje a naopak ťa hyperventilacia pridusí. Preto pozor na wimhoff metódu ktorú nájdeš na internete. Nie je vhodná pre nás. Možno pre otužilcov. Koncentracia a sústredenie sa robí tak že počas toho dýchania sa sustredis na to dýchanie, myslíš napríklad na luku plnú kvetov a slnka, alebo pláž piesočnú, alebo na planétu zázračnú fikcia môže byť rôzna mozgu je to jedno či je to realita alebo fikcia, nerozlišuje medzi nimi. Koncentrovať sa môžeš aj pri umývaní zubov pri jedle pri hladkaní seba alebo partnera detí alebo zvieratká. Jedno z cvičení keď mi bolo najhoršie bolo aj dotýkať sa dlaňou líca a uvedomovať si dotyk líca na ruku a hneď dotyk ruky na líco. Striedanie týchto vnímaní zamestná pozornostnú sieť a nedovolí defaultnej sieti myslieť na blbosti a bolieť. Problém generalizovanej úzkostí je že ty nevieš na čo tvoj mozog myslí. Ide to v pozadí. Sú techniky ktoré vedia toto myslenie redukovať. Úzkosť ale nie je len problém. Úzkosť neber ako nepriateľa. Ona sa ti len snaží ukázať, že robíš niečo nesprávne a bolestivým ale účinným spôsobom ťa donúti to zmeniť. Ka som sa s úzkosťou aj rozprával a keď mi sadla na hrudník dovolil som jej to. Nebojoval som s ňou. Poď moja keď musíš. Vojdi a odíď. A ona ma stiahla, na čelo mi vystúpil studený pot, nohy a ruky zbeleli, pocikal som sa ale ihneď potom úzkosť odišla. Áno mal som aj také stavy. Síce pocikal som sa len raz a manželka stihla mi priniesť bažanta, ale bolo to také silné že som mal pocit že ma tlači do postele dvojnásobná hmotnosť tela a zlomím posteľ. Požiadal som úzkosť že už stačilo a ona odiśla a bolo mi fajn. Rozdychal som to. Počas toho záchvatu bolo ešte náročné spomaliť výdych. Zachvat ťa núti dýchať plytko a rýchlo a spomalenie výdychu ti robí pocit dusenie. Naučíš sa to a keď ho spomalíš aj napriek pocitu dusenie, dych sa povolí a ukľudní pocit dusenie odíde.

betulinka1
30. mar 2025

@katarinka183 este neries antidepresiva. Musis sa ukludnit. Sama vidis, ze zdravotne si Ok. Cize Skus zvysit fyzickú aktivitu, prechadzky, beh, cvicenie kludne aj doma podla YT. Skus vynechať kavu. Daj si nejake meditacie a pozri si nejake videa na YT od Martina Lajprika k uzkostiam. Podla mna sa ti to opakuje lebo sa bojis. Daj si magnezium B6, vitamin. D zvýš, mineraly celkovo. Lexaurin si daj iba vtedy, ked to na teba pride. Neber ho stale.

katarinka183
autor
30. mar 2025

@1gramofon čo znamená väčšie dávky??

katarinka183
autor
30. mar 2025

@betulinka1 veď práve že o to by som sa chcela pokúsiť , chcem najprv niečo prírodne skúsiť a ak to nepôjde tak potom už antidepresíva. Len som zatiaľ nechcela nič krát aby mk ti neskreslilo výsledky u endokrinologicky ohľadom tej štítnej. Mám už doma aj ashwagandu len ju ešte neberiem. Aj omega 3 mám doma aj magnezium aj zinok.

canany
30. mar 2025

@0silvia0 EMG mi robila tak, ze mi na lave zapastie dala taky upinak/manzetu a na prsty kabliky, nieco ako ked ti robia EKG na srdce, len je to mensie, zapla to a mne skakali ciary ako ked mas srdcovy tep, ale mala som to stale, ze normalny clovek ma rovnu ciaru, ja od prvej chvile som mala nazyvaju to duplety a multiduplety. Upozornovala ma predtym, ze ak to nic neukaze, ze sa dava aj ihla, ale k tomu sme sa ani nedostali. Bola som vysoko pozitivna. Skusala mi vyvolat zachvat hyperventilaciou, ale bolo mi z toho zle, ze som to sama stopla, ze dalej pokracovat nebudem.

anika
30. mar 2025

@katarinka183 kup si nieco volbo predajne, napr.Lavekan, Calmagen, sedatif, k lvalitne magnezko, b- komplex a omegače

selenka7
30. mar 2025

Presne takto ako popisujes mi pred rokmi zacala panicka porucha, z nicoho nic infarktove stavy, studeny pot, tlaky na hrudi, triaska, stazene dychanie....a vsetky vysetrenia v poroadku. Toto je typicky panicky atak. Objednaj sa k psychiatrovi, nepotrebujes vymenny listok. Lexaurin ako vsetky benzodiazepiny postupne bude vyzadovat silnejsie davky a vznika na nom zavislost. Psychiater predpise antidepresiva, na prvych par tyzdnov aj nejake benzaky (frontin, neurol, xanax - to je vsetko to iste), kym antidepresiva zaucinkuju. Vobec sa toho hlavne neboj a nehanbi sa, stale na Slovensku je chodit k psychiatrovi akesi tabu a stigma. Priprav sa ale na dlhe cakacie doby, dovtedy si kup guajacuran, ten je volne dostupny a magnerot (alebo magnezium laktat od Galvexu) a davaj si aj 3x denne. A kazdopadne sa objednaj aj niekde k psychologovi (ak nechces platit, da Ti psychiater vymenny listok a najdes si zmluvneho) a ten Ta nauci pracovat s tymi stavmi, aby si po case vedela lieky vysadit.

0silvia0
30. mar 2025

@canany dakujem, no uz mam z toho vysetrenia blby pocit, mne sa strasne potia ruky🙈

katarinka183
autor
30. mar 2025

@selenka7 ďakujem za rady veľmi pekne

canany
30. mar 2025

@0silvia0 v pohode to bolo, ja som nevedela vobec do coho idem, len som chcela mat 100% istotu, ci je to tetania alebo mam riesit nieco ine.

0silvia0
30. mar 2025

@canany a pozorujes nejake zlepsenie, ked si zistila, co ti je? Urobila si nejake kroky?

roxy2
30. mar 2025

Kľudne choď k psychiatrovi, pomôže ti

canany
30. mar 2025

@0silvia0 potvrdilo sa mi to len tento tyzden, beriem magnosolv a nejake vitaminy, bylinky. Momentalne som chora, takze neviem posudit, ale aj neurologicka povedala, ze to nebude zo dna na den. u mna sa nocne mory zbierali uz 5 rokov, panicke ataky aj 20 rokov, odniesla som si ich z prace pred 20 rokmi vdaka "uzasnemu" sefovi. Vyhorela som v praci pred 12 rokmi a teraz som v tej istej praci a po 5 rokoch zacinam opat kolabovat. Vzdy sa mi podarilo z toho nejako dostat zmenou prace, rezimu, ale uz mam deti, som na ne sama, cize nemam na vyber, ist niekam robit za par supov, ale v klude. Deti tomu tiez velmi nepomahaju a moje detstvo a minulost asi tiez prispievaju. Doporucila mi nejake terapie, aby sme odhalili co je za tymi snami. Ja chcem ist psychologovi, mozno ked si spravim aj diagnostiku na aspergera a potvrdi sa, vysvetli sa vela veci.

lenkakamen
30. mar 2025

@katarinka183 tetania jak vyšitá... Nemáš v poslednej dobe priveľa stresu alebo ťa niečo vnútorné netrápi? V začiatkoch je to strašné človek sa boji maličkého pichnutia..ja som sa bála byť sama s deťmi..bolo to strašné obdobie.. navštívila som kardiológa a neurológa a tam mi vyšla tetania...v podstate ma to ,,upokojilo"že to není vážne a dala som to bez ad..aj neurologická mi poradila že ich brať v krajnom prípade...týmto nechcem ti radiť aby si ich nebrala..musíš sama cítiť čo to dáš alebo nie...časom sa naučíš s tým pracovať..ja keď zacítim že to ide na mňa viem to zahnať a fakt to funguje...držím palce

katarinka183
autor
30. mar 2025

@lenkakamen tak ja už teraz fakt neviem že čo robiť ísť naspäť k neurologovi na vyšetrenie alebo k psychiatrovi pre lieky?? Fakt neviem.. ale asi cítim že sama si s tým neporadím , už to trvá vyše mesiaca a už to nedávam …

katarinka183
autor
30. mar 2025

@lenkakamen ale keď čítam o tej tetanii, tak niektoré príznaky nemám ako napr. Mravcenie na tvári, pery alebo tak… jedine niekedy sa mi zdá akoby mi tŕpla láva strana chrbta z predu aj zo zadu

kattty85
30. mar 2025

@katarinka183 ano, vyzerá to na tetaniu, resp. Uzkostnu poruchu... Nemala si velmi stresujuce obdobie?... Ak ta to prilis zatiaľ neobmedzuje, t.j. este dokazes chodiť medzi ludi, do centier a pod. nasad si magnezium ale chelat, alebo inu lepšie vstrebatelnu formu, aj 3tablety denne, resp podla odporúčania, calcium, b complex, omega 3-6-9, a niečo prirodne, napr. persen alebo anxiolan....skus vyhladat pstchologa, aj online... A hlavne vypni a oddychuj...dobre ze ides najprv cestou vyšetrení, treba skontrolovať hormony, alebo ci tam neni nejaka alergia alebo intolerancia.... ano AD pomozu, ale mali by byt poslednou možnosťou.... Ku psychiatrovi sa objednaj, ak su dlhe cakacie doby, on posudi tvoj stav, ale dovtedy by som skúsila prírodné, a hlavne co ti to spustilo..... Ja som uz raz skoncila na AD, ale bola som uz v dost zlom stave, ze som nedokazala normálne fungovat, uzkosti a agorafobia, ale snazim sa fungovat uz bez nich... Hlavne po stresujucom obdobi som uz zase chcela ist po AD, ale oddychom, zmenou stravy, cvicenim, som to dala bez nich, a same to preslo.. ..hlavne odstranit pricinu uzkosti...minimalizovat stres

nurse0
30. mar 2025

@katarinka183
@katarinka183 výmenný lístok netreba

lenkakamen
30. mar 2025

@katarinka183 áni ja som nemala mravencenie...proste začalo to záchvatom kedy som si myslela že mám infarkt záchranku mi volali...pýtaj sa k neurologické..spravi ti eeg( mne na Tom hneď zistili tetaniu) a potom ti spraví emg to je taký zatazovy test...a podľa toho uvidíš ako sa zariadis... Má to starsne veľa ľudí , veľmi veľa ..v tejto dobe sa ani nečudujem a ak si povaha že všetko prežívas už to ide...