Kedy zmiznú mrle úplne?

Zodpovedané
11. júl 2019

Dobrý deň,

moja 5 ročná dcéra dostala mrle a lekár jej predpísal tabletky. Má užívať 3 dni jednu tabletku denne. Včera dostala tretiu a dnes som jej ešte našla mrle.

Kedy zmiznú mrle úplne?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

je potrebné zopakovanie liečby - 1tbl. Vermox aj po 3 týždňoch. Potom už by mrle nemala mať, dôležité je aj dodržiavanie určitých zásad počas tohto obdobia- oprať posteľnú bielizeň, pyžamo - meniť denne, tak isto uterák. Preliečiť by sa mali aj ostatní členovia rodiny.

Ak chcete napísala som vám zopár informácii o ochorení : mrľa detská je parazit, ktorý spôsobuje ochorenie tzv. enterobiózu. Je to rozšírené parazitárne ochorenie, vyskytujúce sa najmä v detských kolektívoch. Tento parazit v ľudskom tele sa primárne nachádza v hrubom čreve, odkiaľ cez noc putuje do análnej oblasti (konečník), kde kladie vajíčka. Tie už počas noci dozrievajú (do 6 hodín) a stávajú sa infekčnými. Samice žijú približne 5 – 13 týždňov a počas tohto času vylúčia okolo 15 000 vajíčok. Nákaza prebieha zhltnutím vajíčok (chorý jedinec sa poškriabe na konečníku, rukami potom prenesie vajíčka na nejaký predmet, ten potom chytí iný človek, oblíže si ruku a mrľa je v tele). Možná je však aj infikovanie sa aerogénnou cestou, kedy sú vajíčka rozptýlené vo vzduchu usadia na predmetoch - posteľnej bielizni, pyžamku atď - čo je častý spôsob nákazy ostatných členov domácnosti. Ako základný prejav je pocit na škriabanie sa v oblasti konečníku dieťaťa, resp. nález mrle, deti spia nepokojne, sú nevyspaté, to môže mať za následok psychické zmeny, ako je nervozita, podráždenosť, bolesti hlavy, nepozornosť atď. Liečba je pomerne jednoduchá - používajú sa tzv. antiparazitiká - v našich končinách najčastejšie Vermox - postačí 1 tbl., ktorú je ale nutné užiť znova po 3 týždňoch - to je kvôli tomu, aby sa "vykynožili" všetky mrle. K preventívnym opatreniam patrí aj dodržiavanie správneho umývania rúk po toalete, pred manipuláciou s potravinami aj umývanie análnej oblasti po stolici. Všeobecne platí, že dôkladná osobná hygiena je najefektívnejším faktorom zabraňujúcim prenos nielen enterobiózy, ale aj iných parazitárnych ochorení.


Prajem pekný zvyšok dňa.
MUDr. Denisa Jaššová
Instagram: @pediatricka_denjas