Koronavirus - poďme debatovať o budúcnosti

25. aug 2020

Ahojte . Viem že vačšinou z nás asi už tato téma lezie krkom , ale komu sa chce poďme debatovať . To že covid tu už bude navždy je nám všetkým jasne , ale veríte že sa život ( aj keby to malo byt o pár rokov ) vráti do starých koľaji a bude covid vnímaný ako bežná viróza ? Napr či aa raz prestanú nosiť masky alebo už budi navždy našou súčasťou ? Či už na letiskách alebo v obchodoch atd . Alo vidíte budúcnost po covid pandemii vy ?

janettdamian
25. aug 2020

Všetko bude závisieť od ľudí ako sa k tomu postavia. Či budú chcieť žiť v neustálom strachu z vírusu, nosiť masky atď. Alebo sa prebudia a začnú si na dianie vytvárať vlastný názor za základe rôznych faktov pre a proti.

metuzalem
25. aug 2020

Podla mna pride este horsi virus a ten skosi vsetkych 😥

sapetka
25. aug 2020

Nosenie masky nevnimam ako nejaky velky problem. Ak to ma pomoct nech to tak je.. verim ze sa to nejak podari zastavit uvidime, co prinesie buducnost. Myslim ze zivot sa pomaly vracia do starych kolaji.

queen_mary
25. aug 2020

Ked bude vakcina tak to bude v pohodke, ako chripka.

akinom0077
25. aug 2020

na jar pride nieco nove ako vzdy cca vo februari...minule roky bol SARS MERS spanielska chripka atd jednym slovom kazdym nieco...vzdy zmutoavny chripkovy virus a bvzdy to schyta nejaky stat vo svete viac iny menej...Malo by sa to prestat riesit ludi neobmadzovat zatvaranim hranic karatnenou a pod. kazdy by vsak mal byt zodpovedny voci svojmu zdraviu aj zdraviu druhych nech ma akykolvek infekcny problem alebo virozu mal by dodraz liecbu a nejst medzi ludi co vsak nie je bezne pravidlom....drviva vacsina to nedodrzuje.... mne 2 roky chodila kolegyna do kancelarie 12m2 s infekcnymi chlamydiami za boha sme ju nedostali aby sla k doktorovi alebo ostala doma striedali sa jej po cele dva roky obdobia ze tyzdne v mesiaci bola brutalnom stave napriek tomu bola v praci a dalsie 2 mala kasel zmierneny...pchala som sa milion vyzivovymi doplnkami snazila sa dodrzovat rusko uz vtedy, vetranie dezinfekciu...naprik tomu ma to neminulo a tri balenia antibiotik mne co to tazko zvladam a mam takmer vsetky neziaduce ucinky dali zabrat.... nasledne isla k dr...vybrala jedny antibiotika- v praci....nie doma...po mesiaci znova to iste....mala. Ked zakaslala uz sa mi tlacili slzy do oci uz som normalane plakala zakazdym..... pripredstave dalsich antibiotik....a problemov....napokon som zmenila pracu to sa jednoducho nedalo byt stale chora za nejaku pi....u

missdiva
25. aug 2020

Ja dufam, ze sa zivot vrati cim skor do normalu a ludia si na virus zvyknu. Pre mna nie je problem nasadit si masku v malom uzavretom priestore a casto si dezinfikovat ruky.

Problem je, ze mnohym virus vyhovuje a je to skvela vyhovorka (cest vynimkam): zdravotnici castokrat neposkytuju kvalitnu zdrav. starostlivost v inych oblastiach, zamestnanci ostavaju doma lebo znie lepsie povedat, ze mam strach o zdravie ako nechce sa mi ist do prace, aj zamestnavatelia, ktori boli davno pred koronou stratovi to teraz hadzu na koronu aby este pred krachom vytazili z prispevkov maximum...
Tito ludia dufaju, ze tento stav bude trvat dlho a preto siria paniku, na ktoru pri 33 mrtvych ozaj nie je dovod... Kto ich zastavi?
Netusim, vlada tomu rozhodne nenapomoze kedze aj im sa hodi tvorit si zakony zasahujuce do prav obcanov pre ziskanie neobmedzenej moci...

jaskolka
25. aug 2020

Vírus tu bude vždy, umývanie a hygiena rúk je samozrejmosť,veď bežne aj predtým sme nosili vlhké vreckovky, či gél v taške, a použili podľa potreby(aspoň ja som to robila) a ruska, ak niekto sa cíti chorý, a dá, si ho, tak to bude úplne normálne, nikto nebude sa nad tým pozastavovat
Ale život musí ísť normálne ďalej, nedajú sa zavrieť hranice, testovať do aleluja, držať ľudí zavretych a neviem co ešte. Jednoducho budeme žiť ako s každý iným vírusom, telo si zvykne imunita sa už prispôsobuje. Vždy je to tak, telo sa stretne s niečím novým a začne sa tomu prispôsobovať

mareka49
25. aug 2020

Strach je vyborny manilpulator.
Svetova ekonomika je prehriata.
Bolo treba daco take "vypustit".
Bola to len skusa.
Ako sa budu spravat ludia, ako vyroba, sluzby, ake ekonomicke dosledky to bude mat.
Ako budu ludia reagovat, budu posluchat, nechaju sa zaockovat?
Stat/firma s vyhernou vakcinou sa nabali, chudaci ludi pracujuci v zasiahnutych sektoroch si pojdu laby ohryzat.
Korona je a bude, nas postoj sa meni a este zmeni.
Ked to "uz bude nuda" -
(Preriedi sa starnuca chudobna populacia, ludia sa budu utiekat k socialnej separacii a budu nauceni posluchat..ked tema kovid bude vycerpana a populacia preockovana..)
Pride kovid cislo dva
A znova.
Alebo?

tslobik
25. aug 2020

@mareka49 tak, tak. Nie že koniec, len začiatok. To čo bolo doteraz bude minulosťou.

lenuska1907
25. aug 2020

Ja sa vyjadrim len ku ruskam, podla mna pokial sa nedodrziavaju zasady spravneho nosenia, tzn. nie cely den to iste, nenosit ho popod nos, nechytat si ho, cez den nasadit a dat dole aj 10x, (ludia idu do nakupaku daju si ho dole krasne si ho obchytkaju, daju do vrecka, alebo kabelky, cokolvek by aj to rusko zachytilo je zrazu na rukach a je to este horsie akoby ho nemal). Som za zvysenu hygienu, zbytocne sa neobimat, nebozkavat, nepodavat ruky, zbytocne sa nedotykat tvare, ale rusko podla mna nema zmysel lebo aj tak ho nikto nepouziva spravne...

alexmikoova
25. aug 2020

@mareka49 zatiaľ som nevidela v tvojom príspevku ziadne fakty, iba domnienky bez reálneho základu.

mareka49
25. aug 2020

@alexmikoova moze byt.
Tie domnienky tvoria moj nazor.
Aky je tvoj?
Ja ze sa v diskusnom fore jedna o ich vymenu

tslobik
25. aug 2020

@alexmikoova Poprosím tvoje fakty.

alexmikoova
25. aug 2020

@mareka49 v poriadku. To že je to tvoj názor to neberiem. Odkiaľ máš že svetová ekonomika bola pred pandemiou prehriata? Študovala som a študujem ekonomiku ( momentálne Doktorandské)
Otázka číslo dva. Covid 19 mala v Taliansku smrtonost na úrovni 12%, celosvetovo 2-5 v súčasnosti. S porovnaním chrípky ako tu niektorý porovnávajú ma chrípka smrtnost 0.1% Čo sa tyka budúcnosti tak nie som veštec. Ale tiež si nechodím ak som chorá po radu k automechanikovy. V roku 2013 som bola na prednáške profesora Krčmeriho, pričom sme sa rozprávali aj o MERS. Ak by Vaše trvdenia boli pravda, tak by “vypustili” do sveta skôr ten. Nakoľko smrtnost Mers-u bola na urovni viac ako 34% a vôbec nezáležalo koľko má človek pridružených chorôb a takisto mu ani vek zosnulých nerobil problém. Môžme sa o tom pobaviť aj viac, ale je to veľmi komplexná téma hlavne na modrého koníka, kde niektoré matky liečili svoje deti Savom a bazénovou dezinfekciou.

janettdamian
25. aug 2020

@alexmikoova a ako teda bola na tom svetová ekonomika pred pandémiou?

tslobik
25. aug 2020

@alexmikoova Profesor Krčméry obracia názory a nie je to tým, že prišiel k novým faktom. Prečo asi? Každý niečomu alebo niekomu podlieha - to sú tí "špičkoví odborníci". S porovnávaním úmrtí na chrípku a cov. kde si prišla k týmto číslam? U nás nezomrel na cov. ani jeden, iba pacienti s cov. A trochu mimo, ale na doktoran. som našla dve hrúbky. A dnes veriť lekárom, to je tiež na zamyslenie. Ale to je môj názor.

cervenaruza123
25. aug 2020

Ja pevne verim, ze cosi zo spravania teraz sa prenesie, aj ked tu uz virus nebude. Neviem odhadnut, ako to bude s virusom, ale liezlo mi na nervy, ze roky rokuce v chripkovom obdobi polka ludi s hroznym kaslom, soplami, kychanim si nezakryvala usta, nenosili ruska, ci v buse, ci v obchode, dobreze cloveku nenakaslali priamo do hrdla. Ked bol clovek chory a chcel chranit druhych a si dal rusko, pozerali nanho vsetci ako na blazna. Takze pevne verim, ze aspon to ostane, na verejnosti aspon v case choroby nosit rusko

nini1010
25. aug 2020

@metuzalem Mate dovod mysliet az takto negativne?

metuzalem
25. aug 2020

@nini1010 nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byt este horsie

alexmikoova
25. aug 2020

@janettdamian čísla hovorili o miernom prepade na konci roka 2019. Hlavne z východu. (Rusko, Čína - sankcie) očakávala sa recesia už na konci roka 2018 a k ničom nedošlo. Dokonca január 2020 bol v pozitívnych číslach napríklad v priemysle čo sa hlavne týka Slovenska. V prípade veľkej recesie sú známe kľúčové odvetvia prepadu ako bankový sektor. Na bankový sektor sú automaticky naviazané hypotéky a pôžičky pre spoločnosti. Čiže laický ukazovateľ je prepad cien nehnuteľností a nič take sa nedeje.

alexmikoova
25. aug 2020

@tslobik samozrejme že mení stanoviská, každý kto sa učí - mení názor. Aj virus sa učí, mutuje a treba na neho reagovať. Preto mame predsa laboratóriá napríklad aj na výskum chrípky, kde sa snažia simulovať predpokladanú mutáciu a podľa toho prispôsobiť vakcínu. Ako vravím, nabuduce netreba veriť lekárom a stačí ísť so zápalom do autoservisu ;)
Študujem ekonomiku, nie Slovenčinu len tak mimochodom. Ak by som študovala Slovenčinu tak sa môžme baviť o chybách a určite by som mala menšiu chybovosť. Čo sa týka percent niekde som snáď spomenula Slovensko?
Čo sa týka toho, že žiaden človek nezomrel na Covid 19 je s prepáčením strašná hlúposť. Covid 19 spôsobuje zápalové ochorenia pľúc a taktiež aj srdcovo cievne komplikácie na ktorých následky sa umiera. To je to iste, ako by som povedala, že niekoho zrazilo auto ale nezomrie na mieste ale až v nemocnici na opuch mozgu. Lenže ten opuch mozgu bol spôsobený autonehodou. Suma sumárum, ak by nemali Covid, je pravdepodobné, že by nakazený ešte žili.

janettdamian
25. aug 2020

@alexmikoova celé je to divné.... O cenách nehnuteľnosti (SK) som počula, že sa držia kvôli nedostatku bytov.Čudovali sa aj analytici, že nejdú dole a banky ďalej požičiavajú bez nejakých väčších problémov. No len v praxi niektoré odvetvia (u nás automobilky) už pred pandémiou avizovali problémy.

alexmikoova
25. aug 2020

@janettdamian ako Vám to vysvetlit.. divne to nebolo. Máte DDS?

tslobik
25. aug 2020

@alexmikoova Prepáč, ale nesúhlasím s ničím čo si povedala. Videla si pitevné správy zomretých, že vieš, že zomreli na primárnu dg. cov.? Tomu nikdy neuverím. Tzv. odborníci nemenia názory preto, lebo časom a skúmaním dospejú k iným záverom. A osobne si myslím, že to, že neštuduješ slovenčinu nie je ospravedlnením. Na to aby ju človek ovládal, nemusí ju študovať predsa na VŠ. Ale o tom som nechcela, len ma to zarazilo.

janettdamian
25. aug 2020

@alexmikoova DDS nemám. Je to divné, lebo z rôznych štátov únie sa ozýva, že ekonomika stagnuje, veď aj sama píšeš, že očakávali už 2018 recesiu a nič sa nedeje... To že poskočil 1/2020 ešte nič neznamená. Uvidíme, čo sa bude diať ďalej. Ak teda nie je ekonomika na tom zle, tak načo EU brala miliardy úveru na oživenie ekonomiky, či ako to nazvali už neviem presne.

janettdamian
25. aug 2020

@tslobik počúvala som ohľadom tých pitiev českého dr. (onkológ) on je tuším aj senátor (neviem meno teraz) Tiež vyslovil názor, že to že sa "nepitve" je v rozpore s nejakými lekárskymi štandardami v prípade novo vzniknutých ochorení.

alexmikoova
25. aug 2020

@tslobik a ty si videla pitevne správy že nezomreli na Cov-19?

tslobik
25. aug 2020

@alexmikoova No vidíš, čiže o čom to je? Nikto z nás nemôže vedieť kde je pravda. Ani ty. Môžme mať len názor.

tslobik
25. aug 2020

@janettdamian

https://www.youtube.com/watch?v=2VBmD0Qn4Ho


Nebolo to toto? Inak, veľmi rozumná diskusia.

alexmikoova
25. aug 2020

@janettdamian
janettdamian

Dnes o 14:48

@alexmikoova a ako teda bola na tom svetová ekonomika pred pandémiou?

EU poskytuje finančný záchranný balík na ekonomický prepad spôsobený koronakrizou. Vy ste sa pýtala aká bola ekonomika pred koronou.