icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

jolana6565
4. feb 2021

Zdravím chcem sa svami podeliť som 8 deň po operácii mandlí mám 19 rokov robili mi to v celkovej anestezii nebála som sa operácie ale potom keď sa zobudím zobudila som sa bolelo to ale najviac to bolelo 3 a 6 deň prvý týždeň je najhorší bolesť mi stále usputuje neberiem už veľmi ani tabletky na bolesť len teraz som začala brat AULIN a je to lepšie a lepšie ☺️A keď sa pýtate čo jesť tak ja som prvé dni nejedla nevedela som bolelo to plakala som od bolesti ale potom som sa prekonala výživy jogurty a 7 deň som si urobila už praženicu polievku francúzsku zemiaky a špenát(zemiaky som si popucila) snažím sa prehĺtať aj cez bolesť

sara9567
23. mar 2021

Dobrý večer mohli by ste mi poradiť?

michaela2301
23. mar 2021

@sara9567 čo konkrétne by ste potrebovali vedieť?

sara9567
23. mar 2021

@michaela2301 no asik pred mesiacom som mala angínu jedna krčna mandla mi napuchla po dobrati antiobiotik mi to odpuchlo ostala tam len taká gulička biela no už má neboli hrdlo ani teploty nemam len mi to tam vadi v krku aj škriabe a občas zakaslem s lekárom som komunikovala len cez telefón lebo som bola v karantene

michaela2301
23. mar 2021

@sara9567 tak toto asi neporadím, mne vždy pri angíne spuchli a po antibiotikách odpuchli mandle ale takto mi to nikdy neostalo ako popisujete. Od vybratia mám pokoj aj s anginami aj s mandlami

sara9567
23. mar 2021

@michaela2301 môže ísť aj o čapík alebo abcess

michaela2301
23. mar 2021

@sara9567 tie som nikdy nemala tak neporadím

sara9567
23. mar 2021

@michaela2301 aj tak ďakujem pekne pekný večer prajem 🙂

ivakat248
13. sep 2021

Ahojte, mali ste niekto po vybrati mandli biely povlak na jazyku, ale ze dost silny? A mali ste aj opuch jazyka? A dokonc ama boli, po stranach, aj na mieste, kde sa ide az k hrdlu. Neda sa mi z toho ani rozpravat.... Dnes som 11den. cakala som, ze to uz bude dobre...

mimikas
13. sep 2021

@ivakat248 ano, ono sa to zacne lepsit az okolo 14 dna

ivakat248
13. sep 2021

@mimikas takze si nala aj opuch aj povlak?
Dakujem!

mimikas
13. sep 2021

@ivakat248 povlak je normalny, na celom jazyku a aj hrdle, co sa tyka opuchu, neviem ci bol opuchnuty, ale definitivne som nemala pocit ze to nebol akoby moj jazyk 🤣. Proste som ho citila uplne inak. Ak l mas pochybnosti chod na krcne. Ale zlepsovat sa mi bolesti zacali naozaj az o 14 dni. Musis vela pit, aj v noci aby si nala suche hrdlo.

ivakat248
26. sep 2021

@mimikas ahoj. Dnes som 24den a bolesti stale mam..a pocedala by som, ze dost silne.. Je to normalne? Uz zacinam mat riadne depky z toho. Mam doma male dieta. Neda sa mi uz lezat, musim fungovat a rozpravat na 200%.....

zuzkamargit
26. sep 2021

@ivakat248 zial je, na kontrolu treba zajst pre istotu

ivakat248
26. sep 2021

@zuzkamargit kedy tie bolesti pominu? Vsade som citala, ze po 10zich dnoch im bolest utala a podobne. Ja kebyze viem, ze to bude boliet tak dlho, nikdy si to pri malom dietati nedam vybrat a ktom usme sa este prestahovali, kopu veci som nevladna spravit, v noci nespim kvoli bolesti.... Strasne. Na konzrolu som bola pred par dnami.... A hned druhy den mi zacali tiect sople, asi nadcha k tomu este.... Tak to zacalk viac boliest.... Ale tento tyzden mam ist zasa v stvrtok. Som sama zvedava co mi povie, beda sa mi uz takto fungovat. Nespim, lebo to skrave strasne, rozoravam tazko, hltam.... a podobne....

zuzkamargit
26. sep 2021

@ivakat248 mohla si z hlienov dostat nejaku infekciu, pravdepodobne dostanes atb a potom uz bude ok. Ak sa ti da, chod k dr hned zajtra a necakaj do stvrtku

extreme
8. okt 2021

Ahoj som 3. deň po odstránení mandlí, v podstate všetky stavy ako sa opisujú , len mne ešte v kuse zatekajú hlieny , nemôžem ich vykašlať aby som nezažal krvácať a pri spaní ma do pár sekúnd zatečú a hneď zobudia, nespal som už 3 dni a som zúfalý . Nemal niekto podobnú skúsenosť a jak ju vyriešil?
Ďakujem

mimikas
8. okt 2021

@extreme kaslat jemne mozes a hlavne spi po sediacky, max v pololezme

1katus1
8. okt 2021

@mukiii007 krčné sa berú v dnešnej dobe v celkovej anestéze. Bratrancovi tak brali 2 roky dozadu a manželovi minulý rok.

extreme
Autor odpoveď zmazal
extreme
9. okt 2021

@mimikas mna by zaujimalo ako na tie hlieny vypluvam ich zlte. Je to normalne? Ale kazych 10 min.

extreme
9. okt 2021

@mimikas a preco po sediacky?

extreme
9. okt 2021

@najk ahoj. Ja som tiez dnes 4.den a som doslova vystraseny ze nemam vobec bolesti. Mal som rano aj vcera dost silne asi 1,5hod ale potom nic. Samozrejme pri prehltani je to neprijeme. Prisli na Teba este len bolesti neskor? A co krvacanie? Diky 👍

mimikas
9. okt 2021

@extreme po sediacky koli aspiracii a zatekaniu hlienov, pri sedení zatekaju do zaludla a nie priedusiek. Mne aj v nemocnicii vraveli ze spat v polosede a hlavne nelezat uplne.

ivakat248
10. okt 2021

@extreme ano, je to ok. Je to proced hojenia. Ja yom tiez mala velm ivela hlienov......

biactus
17. okt 2021

Ahojte, som 5 den po vybrati mandli, bolesti pomaly ustupujú, snažím sa oddychovať a piť čo najviac… noci sú bezbolestné ale budím sa 3x za noc… dnes ráno som vstala úplne bez bolesti ale keď som si odpľula mala som trochu krvavé sliny, to sa opakovalo po každom aj keď krátkom spánku… okamzite prikladám ľad, napijem sa aspon 2dcl vody a to jemné krvácanie prestane, stalo sa niečo take aj vám? Mám z toho veľký strach ale každý mi vraví že toto za krvácanie nemám považovať, vraj to je len jemné podraždenie 😔

ivakat248
17. okt 2021

@biactus zavolaj do nemocnice, opytaj sa, co mas robit. Nam pri akomkolvek krvacani ja slabickom lazali volat, co mame robit.

ivakat248
17. okt 2021

@biactus co sa tyka spabku, ja som sa budila kazde dce hodiny 2tyzdne....

extreme
18. okt 2021

@biactus mne sem tam krvacalo, to je Ok. Ked ti zacne tiect krv z ust vtedy uz treba konat.

biactus
19. okt 2021

@extreme bola som s tym na kontrolu, povedali ze je to ok, a vysadili mi uz aj atb aby nedrázdili hrdlo kedze ich uz beriem dostatocne dlho