icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

demonka5
19. okt 2021

@mukiii007 ahoj ja som mala ako 21rocna a tiez ma boleli klby akonahle vybrali sa to upravilo

extreme
Autor odpoveď zmazal
ivakat248
Autor odpoveď zmazal
ivakat248
20. okt 2021

@extreme a to si predstav, ze mas doma dieta, ktore len ciastocne chape, ze mamka je chora..... A treba sa starat aj o neho. Takze zo zaciatku mal stale niekto volno, ale bol s dcerkou. Bolo to pre mna tiez utrpenie... Som rada, ze to mam za sebou.... Bolesti som mala mesiac.... 😪 Vytacalo ma, ze na nete som citala, ze po 10tich dnoch bolo dobre, po 14nastich a u mna bolesti mesiac... Tak ci onak, som rada, ze to mam za sebo ua teraz si na to uz ani nespomeniem. Dala by som ich vybrat zasa.

najk
3. nov 2021

@extreme sorry, ze som nereagovala, nechodim sem casto. Pises, ze sa Ti spustilo krvacanie. Bral si Flector od bolesti? Lebo mnohi, co pisu, ze ho brali, zazili aj krvacanie. Mne ho vyslovene v nemocnici zakazali. Pretrpela som to na novalgine a paralene. Ale ja by som do toho kludne sla znova. Schudla som 4kg za 10 dni a uz sa mi podarilo ich nenabrat :D no paradna dieta :D a manzel si uzil, ze som bola dva tyzdne ticho. Win-win situacia pre vsetkych :D

tomas_simon
13. dec 2021

zdravim Vas vsetkych. Ja som po vybere mandli 2 roky. Chcem sa Vas spytat taku vec. Dostal som covid s strednym priebehom...no ako keby ma v hrdle boleli miesta kde som mal mandle a na miestach kde som mal mandle su take biele povlaky. Stretli ste sa niekto s niecim takim? Bolesti po dvoch rokoch na miestach kde boli mandle? Dakujem za kazdu odpoved

simona825
11. feb 2022

Krcne mandle

blableblu
21. mar 2022

@mukiii007 to vážne môže byt bolesť kĺbov s mandlí lebo aktuálne mám totožnosť tiež má strasne bolia klby

demonka5
22. mar 2022

@blableblu ono je to pocit takych tazkych noh akokeby si prechodila kiometre a pritom si nikde nebola taky je to pocit zmizlo mi to po odstraneni mandli

blableblu
22. mar 2022

@demonka5 už pre tým než sa mi objevilo toto dom bola taká divná ťažko sa mi stavalo z postele všetko má bolelo a dva mesiace pred tým stále v jednom kole nádcha sople a nie a nie vyliečiť až to vyvrcholilo týmto hrdlo má cez deň nejak neboli skôr ráno a v noci a na večer cez deň celkom pohoda divne že ja som angínu nikdy za svoj život nemala

demonka5
23. mar 2022

@blableblu ono najlepsie orl ti zhodnoti v akom su stave a rozhodne ci vybrat ja som mala uz v strasnom stave

esme1
29. mar 2022

@leona45 ahoj, mne vyberali mandle pred Vianocami, takze v 46,5 roku..a teda znesiem vela a bolo to priadne martyrium..a uhnala som si ako bonus poriadny zapal zaludka..mesiace trapenia stale nie je ok a ani hrdlo nie. Aj teraz ho mam zase zapalene 🤷‍♀️🤦‍♀️. Ale snad sa to zlepsi.

kozova87
29. mar 2022

Boli to ako svina,ale po 11 dňoch bude dobre

extreme
29. mar 2022

@blableblu no ked mas take mandle tak uz si davno mala byt pod skalpom.. drzim palce

blableblu
29. mar 2022

@extreme no práveže dnes som bola na krcnom a vravela že ja mám síce škaredé mandle po chorobách infekčných ale nemám veľké mandle ako niekto ako orechy že na vyberanie

stella6
5. apr 2022

Ja mam uz takmer mesiac po....precitala som celu tuto diskusiu ale hlavne vela zahranicnych, aby som vedela co ma caka. Mandle museli ist von kvoli opakovanym anginam (aslo cez 1800...). Bola som na jednodnovej chirurgii, rano som prisla, spravili predoperacne vysetrenia, poobede isli mandle von v celkovej anestezii, na dalsi den som isla rano domov.
Aby som zhrnula dni:
Den 1 - nadopovana liekmi, viac menej ma nic nebolelo, ani prehltanie, krv som vobec nevypluvala...
Den 2 - nedalo sa mi rozpravat, prehltanie stale nebolo nejake neznesitelne, lieky som si davala 3x za den...
Den 3,4 - bolest uz bola horsia, ale po liekoch v pohode, stale som zvladala iba 3 denne. Stale som vela vela pila a zvlhcovala hrdlo - to velmi pomahalo proti bolesti. Vypila som denne tak 5l caju....
Den 5,6 - bolest sa stale ta zniest s liekmi, no prehltanie boli aj po liekoch
Den 7 - tu zacala naozajstna sranda...lieky uz mi nestacili, bolelo to stale - aj po liekoch...bolest isla aj do ucha aj do zubov....zacali opadavat povlaky...
Den 8 - o nieco malo lepsie ako den predtym, aspon v tom ze pomohli lieky na cca 3-4 hodiny
Den 9,10 - konecne zlepsenie, dokazala som uz konecne aj nieco zjest :D, lieky som uz obedzila na 1 na den a 1 na spanie
Den 11 - ked som myslela, ze uz som za vodou, tak som sa v noci zobudila na obrovsky naval krvi.... krvi mi tieklo fakt vela, nastastie sa mi to podarilo zastavit studenymi obkladmi na krk + cmulanie ladu
Den 12-14 - bolesti uz su uplne znesitelne, lieky som uz skoro vobec nebrala, povlaky su uz skoro uplne prec, po vysadeni liekov mi hrdlo opat trochu opuchlo.
Den 15 - kontrola u lekara, zhodnotil ze to vyzera velmi pekne, ze uz mozem normalne jest a nema uz co krvacat. Konecne som dokazala uz normalne rozpravat....
Este cca tyzden po tom som citila hrdlo pri nejakych pevnejsich jedlach, stale je este citit prehltanie tak "inak"....
Takze aby som zhodnotila cele dva tyzdne - az na tie dva dni, ktore boli naozaj hrozne, sa to dalo pomocou liekou zniest, treba vela vela pit, dodrziavat kludovy rezim. Rozpravanie bolo pre mna dost narocne, aj po liekoch ma to bolelo, resp to bolo velmi neprijemne. Robila som si plany ako si budem robit smoothie, no nic z toho nebolo, pretoze uplne vsetko ma stipalo v krku, cize som ostala iba pri caji a polievkach....Mandle som mala velmi vrastene, takze mi po nich ostali dost velke diery, tie sa uz zacali pekne zacelovat.

blableblu
5. apr 2022

@sara9567 dobrý deň ako ste s tým dopadli

sara9567
5. apr 2022

@blableblu dobrý deň už som rok po operácii krčných mandliach bola som v Humennom mne vyberali preto lebo som mala výrastok na mandli tak preto mi vyberali aj nosné mi vybrali

blableblu
5. apr 2022

@sara9567 a to čo za vyrástol ?

sara9567
5. apr 2022

@blableblu tumor nezhubný chvala Bohu som rok po operácii máš aj ty niečo také ?

sara9567
5. apr 2022

@blableblu tak som mala na mandliach prikladám fotku

blableblu
5. apr 2022

@sara9567 a to ti na krcnom zbadali hneď ti skôr vyzerá ako mandla by som ani nepovedala kokos no ja mám takto mandľu zväčšenú čo vyzerá takto podobne

sara9567
5. apr 2022

@blableblu áno hneď mi povedala krcna pozerala to dosť dlho vyšetrovala ona mi len povedala že to je výrastok že to musí ísť von potom volala primarovy v Humennom a má objednávala na operáciu a počula som ako povedala že tumor nezhubný hneď som sa jej pýtala či je to nezhubný a ona že áno že nemám sa čoho báť ale von musí ísť ak môžete pošlite mi fotku

sara9567
5. apr 2022

@blableblu Ja som si tie myslela že to mandla ale nebola to ona hneď jak ma vyšetrila povedala že to je výrastok nechcela má vyštrasit radšej choďte na krcnou nech vám pozrú

gabinap28
5. apr 2022

Mne vyberali, keď som mala 28 rokov. Bolo to v celkovej narkóze a musím povedať, že mi to pomohlo. Som menej chorá. Hojenie bolo do dvoch týždňov. Treba hlavne pomaličky jesť kašovitú stravu a aj keď je to bolestivé, piť.

blableblu
5. apr 2022

@sara9567 veď ja chodím na krčné bola som v piatok koli bavili v nose mala som atb ja som bola na krcnom na veľkej úrovni všetko kamerou vyšetrovali luxusná moderna ordinácia ja nemám žiadny vyrastok len mi hnisala jedna mandla a nechce sa tak úplne stiahnuť keď sa poriadne starám a striekam jox v pohode keď trosku zanedbal hneď tam je hnis vravela že mám strasne zničené mandle škaredé ale mne nikdy nerobili problemy hrdlo má boli raz za 5rokov možno aj to max jeden deň takze vyberať ich nechcem keď nemám žiadne problemy akurát asi take chronické zničenie

blableblu
7. apr 2022

@luluwedding dobrý deň ako ste s tým dopadli

bodka2213
7. apr 2023

Dobrý deň prajem

Nemá niekto podobnú skúsenosť ? Ide o krčné mandle.
V novembri som prekonala zápal mandlí , mala som ANT. Teraz vo februári som to dostala znova , no žiaľ veľmi vážny stav. Vôbec som nevedela prehĺtať , teploty 39,5% 4 dní. Nevedela som prehltnúť svoje sliny taká bolesť ... Ledva som dokázala prejsť na wc .skončila som zase na silných ANT. .. Bola som na ORL a doktor sa má len opýtal či si nechcem dať vybrať mandle a dal mi číslo do nemocnice,kde to robia .Nijako inak sa k tomu nevyjadril .....Keďže mám známu na oddelení , dohodla mi vyšetrenie u doktorky , ktorá to tam robí. No žiaľ odišla som sklamaná , záse sa odborne k tomu nevyjadrila ... Jedine čo povedala, že sú chronické a že ak si ich chcem dať vybrať , nemá s tým problém ...Vôbec neviem čo mám robiť .... Nemá niekto podobnú skúsenosť , angínu mám 1x max 2 do roka , samozrejme bežné choroby ako bolesť hrdla atď aj viac krát . ...
Ako často ste mávali angíny vy ??? Najradšej by som ešte počkala ...
( Prikladám foto počas choroby a po vyliečení )

zuzkamargit
7. apr 2023

@bodka2213 podla mna nemas na co cakat, samo sa ti nezlepsi a mozes si vypestovat reumu, pripadne ti to sadne na srdce. Vlastna skusenost. Otalala som, reumu uz mam a aj na kardio uz chodim 😒

extreme
7. apr 2023

@bodka2213 kolko mate rokov ? Urcite Vam maju spravit vyter z hrdla, pokial tam je streptokok , ktory to sposobuje, asi najlepsie vybrat. No treba sa pripravit na dost neprijemny zakrok, resp rekonvalescenciu .