Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
a ako ti zistovali ten vysoky reuma faktor?
ja sa celkovo citim zle a cim viac o tom citam, tym viac som presvedcena, ze je to z mandiel....len ako pisem, skusala som sa liecit sama, ale bylinky a cmulacie tablety mi uz vobec nepomahaju...ja mam na jednej mandle priam kratery...tiez je to uz chronicke...
len beriem aj lieky na uzkost a ktohovie ako by som tu operaciu zvladla...lieky nemozem len tak vysadit a potom ktohovie ako sa to bude znasat s tymi lieki proti bolesti...no ale zas to mi poradi len mudr.
a este ako dlho si cakala na operaciu? ci sla si do nemocky a dali ti hned termin?
@vadimka kozna mi dala robit vsetky krvne testy a tam to vyskocilo a uz som zacala chodit do reuma ambulancie :( ... jasne, depky, unava .... to vsetko moze byt z mandiel ... No ja beriem lieky na tu stitnu zlazu, no fakt je, ze den po operacii som si ju nedala, to sa mi este nedalo ... urcite ti budu vediet poradit, ked mas lieky, kt. nemozes vysadit. Ja som to "spachala" v podstate v priebehu 10 dni, objednala som sa na vstupnu kontrolu v Centrum Kramare a o 10 dni som mala termin operacie, a akurat som si stihla vybavit predoperacne vysetrenia - krv, moc a potom u internistu - tam ti tiez vsetko zmeraju a schvalia ci mozes ist na operaciu pod celkovou anesteziou ... Preto som isla do sukr. centra, lebo ja idem s deckami koncom aprila na liecenie do tatier, takze som si to potrebovala napasovat, aby som vsetko stihla a v lete sa takato operacia kvoli teplach neodporuca (kvoli hojeniu aj krvacaniu ...)
drzim palce, nech naberes odvahu co najskor ....
Ano tie mandle vplývajú na celé telo ja som bola taktiež unavená často hneď ako som došla zo školy som zaspala na 2/3 hodiny čo je dosť! A ASLO myslím že je dosť dôležité to máš hodnotu zápalu v tele lekári nevedia zistiť kde sa to nachádza jedine ak ťa niečo bolí zvyčajne to liečia liekmi čo je hlúposť sa neustále nadžgávať nejakými antibiotikami lebo to spôsobuje ďalšie zdravotné problémy....dúfam že som pomohla aspoň trocha, ak máte nejaké otázky v klude sa pýtajte, a nebojte sa toho zákroku ak idete do celkovej anestézy a vyberiete si dobrú nemocnicu tak sa nemáte čoho obávať (u mňa bolesť nebola skoro vôbec nemám sa načo sťažovať ) ja vám zaručujem že v tej kde som bola ja je vynikajúca a hl. tí ľudia. veľa šťastia a nech si čo najskôr zdravá 🙂
Ahojte vedel by mi niekto poradit, ci vadi ked som dostala menzes a zajtra nastupujem do nemocnice na vyber mandli v lokalnej anesteze. Dufam ze ma neposlu domov.
Ahojte ja mam problem maju mi vyberat krcne mandle a mam dost veky strach a neviem sa ho dajako zbavit 😢 mam 33 rokou a som uplne zufala.
ahojte baby, mne vyberali mandle v 30-tke cize pred 2rokmi a bolo to uplne v pohode..ja som bola akutny pripad,pretoze som mala tam absces,takze hned ma rezali v celkovej anesteze,od uspatia po prebudenie to trvalo asi 2,5hodiny-a nic som necitila iba ulavu-pretoze ja som mala predtym strasne bolesti...dali mi potom lad na krk a do rana/operovali ma vecer o 21hod/nerozpravat,nejest,nepit..rano caj repikovy a algifenove kvapky, jedla som 2 tyzdne iba tekute-polievky,kase,pudingy,jogurty a 2 tyzdne PN..inak v pohode...niekedy to troska bolelo ale to som si mala dava kvapky tie algifenove...inak fakt v pohode...nic sa nebojte...inak vedlajsi efekt,ze som pekne schudla 😉
@lenka_b ahoj chcem sa opytat od kedy si si dala vybrat mandle nemala si uz ziadne bolesti?? myslim, ci si uz nemala od vtedy anginu. Ja som pred dvomi rokmi bola velmi casto kvôli tomu na antibiotikach potom skoro dva roky som bola ok a teraz sa mi to vsetko vratilo. Rozmyslam o vybrati mandli ale mam uz 33rokov ☹ a robili Ti to v celkovej anestezy? a ak sa môzem este opytat kolko si za to platila? ja som tiez v zahranici a ak sa rozhodnem pre vybratie tiez budem vsetko platit sama
@denka01 Nie, od kedy mi vybrali mandle, este som nemala antibiotika a ani taku bolest. Raz ma hrdlo bolelo ako pri mandliach, ale preslo to za dva dni. Ja som nadmieru spokojna.
Mozes si vybrat, ci chces lokalne umrtvenie, alebo celkovu anestezu. Ja som bola pod celkovou, kedze som mala obrovsky strach. Velmi to bolelo po operacii, ale prezila som a teraz si to neviem vynachvalit 🙂
Ja som bola operovana v Presove a stalo to vratane tyzdenneho pobytu v nemocnici 1300€ a k tomu este aj krvne testy. Ale naozaj som mala perfektnu starostlivost a mozem len odporucit 🙂 Vela stastia 🙂
@lenka_b dakujem za vycerpavajucu odpoved 🙂 ale to az tak dlho si bola v nemocnici? tyzden? to sa mi zda velmi dlho.... ja rozmyslam nad nemocnicou v Humennom tam je specializovane stredisko a operuje tam primar z KE. Bola som tam pred 2mi rokmi s malym na operacii nosnych mandli a vravel, ze operuje aj dospelych. Ja som teraz 2 roky bola ok ziadne bolesti ale pred 2 tyzdnami ma to chytilo znova horucky skoro 40 vybrala som antibiotika tyzden bolo ok a dnes opät. Uz som z toho na nervy. Takze vravis, ze sa to da zvladnut a lepsie je v celkovej anesteze?
@denka01 Ano, tak dlho som bola, lebo ta bolest bola taka neznesitelna, ze mne pichali tie (ze vraj) najsilnejsie ''drogy'' na utisenie bolesti rovno do zily. Kazde 2 - 3 hodiny som mala nejaku infuziu. Ja som to dost zle znasala. Dostala som, totizto, aj zapal po operacii, preto ta neznesitelna bolest. Nasadili mi aj antibiotika a kedze som nic nemohla jest a ani prehltat, antibiotika mi museli pichat rovno do zily. U dospelych je to tazsie... Ale to je individualne, ja ta strasit nechcem 🙂
Mne ta bolest ustupila az po 3 tyzdnoch.
Ja som bola operovana Namestnikom v Presove, pod plnou nakrozou. to je na tebe, ako sa rozhodnes, robia to aj lokalne, ale ja by som tak asi skolabovala na stole, leby mi to robili takto. Bola som inac velmi spokojna aj s pristupom personalu a aj lekarov. Su tam velmi dobri a mili ludia, ktori sa o teba postaraju. 😉
@denka01 A este som ti chcela len jednu vec povedat, mne sa potom stratili urcite chute, teda moje chutove pohariky boli uplne narusene, sladke som necitila . A napravilo sa mi to az po 10 mesiacoch.... Lekar vravel, ze je to normalne, ale mne to trvalo nejako dlho.... Teraz je tomu uz viac, ako rok a som uplne v pohode, naozaj som rada, ze som to podstupila 🙂 Nemyslim si, ze budes lutovat. Urcite ti to len ulahci zivot, predsa len tie antibiotika su velkou zatazou pre organizmus 🙂
@lenka_b tak to si si teda vytrpela. Ja som v zahranici a v july idem domov na cely mesiac tak to urcite zacnem riesit a skusim sa rovno objednat aj na oktober na operaciu ak by sa dalo. Ja sa velmi bojim ze ak by som otehotnela kedze sa pokusame o babo a toto by ma chytilo v tehu tak by som to asi neprezila. Ja som teraz pred dvomi tyzdnami ked ma to chytilo 3dni nic nemohla jest pokial mi antibiotika nezabrali. a myslim, ze pokial sa mi to za posledne roky nepodarilo dat do poriadku tak budem zbytocne cakat a odkladat to 🙂 Dik pekne este raz za info 🙂
@mayka017 Ahoj,ja chodim ku Dr. Perecinskemu do starej vojenskej nemocnici na ciernom moste. On je velmi dobry a precizny. Jeho vysetrenie trva cca 30minut. treba cakat, ale pokial sa objednas prednosne, tak to nie je zle. Stoji to len 10 eur. A operoval ma Namestnik na Krcnom oddeleni v nemocnici. Je to Primar na Ororynolaryngologii - Dr. Straka a potom sa o mna staral Dr.Jenca -mozem len odporucit. Bola som velmi spokojna. aj sestricky boli fajn a mile. A hlavna sestra je az velmi mila 🙂
Ahojte ,,zienky,, práve mam za sebou operáciu mandli resp.odstranenie mandli.... ☹ mám 29 rokov a nie je to nič prijemne...dá sa to vydržať ,keď má človek doma klud. Žijem v Holandsku a tu som mala aj operáciu , no na druhý den ma pustili domov , aj keď s bolestami a zvyšenou teplotou. Dá sa to , len musím oddychovať 2 týždne . Tu mi to robili pod narkozou. Neviem , ci aj u nas to robia , ale viem , ze kedysi to bolo lokalne umrtvenie. No tu take nepoznaju , iba pod celkovou anestezou! 😒 Ale asi je to pravda , že u dospelých je to horšie , ako u deťoch!
Mala som skoro každý mesiac anginu za posledný rok a bola som strašne unavena! Nebol den , žeby som poobede nespala! Uvidíme ,ako to bude , ked ustupia bolesti ! Tak držím palce zienky , ktoré majú pred sebou operáciu. 😉
ja som bola na vyske ked mi ich vyberali. rano som prisla, pred obedom v lokalnej anesteze mi ich vybrali, potom som dostala este jednu injekciu proti bolesti. druhy den som rano musela zacat pit - repikovy caj a tusim aj nieco uz jest. a dalsi som isla domov. nemozem sa stazovat rychlo ma to prestalo boliet, do tyzdna som ani nevedela ze mi nieco robili...
@kvakynka
@ivona84 ahojte baby prosim vas povedzte mi daco o tom co ma este caka :( vybarali mi krcne mandle v celkovej v piatok rano... to dnes ratam ktory den? 5? ci 4? ked vidim tie cisla je mi zle lebo mne to pride ako vecnost ☹(( davam si kazdychb 8h flector , skriabe ma v hrdle a neviem co mam robit ci odkaslat ci co? ja uz som zufala, hladna som lebo uz neviem co si dat uz mi je na grc z tych jedal, zem.kasa,kremove polievky atd... a ani chut necitim ale ked pijem ten flector to hej brrrrrr... kedy sa odlupuje ten povlak ako to budem citit? teraz nma skrabe v hrdle nieco mi tam zavadzia,,,
Po operacii som krvacala este na pooperacke ale potom to preslo a nemuseli vypalovat nastastie, Potom po kontrolach hovorila dr ze mam hrubsi povlak. V nedelu som v noci bola hore lebo ma skrabalo v hrdle,citila som ze sa nieco odlupuje a nemohla som to prehltnut ani nic lebo to tam stalo a potom som to nejak zapila a uz to nebolo citit tak neviem ci som to zjedla ci co 😀 ... ale inak brutal, bez flectoru sa neda zit vobec ☹
@jajavany Mne vyberali amndle v celkovej anest. laserom v 19tich a teda presne toto,co pises,ani najest,ani napit,len nejak prezit 2 tyzdne. Ten povlak to som necitila ekdy sa to odluplo,ale po 2 tyzdnoch co som bola na kontrole to bolo bezpecne prec. Ja som iba pila repikovy caj,ak sa to pitim da nazvat, jedla som tak 2 lyzicky jogurtu 3x denne,10kg dala dole, vyzerala som strasne. Ale stalo to za to. Ja som na to ziadny liek nemala,okrem nejakych cipkov proti bolesti a teplote. Kamoska,ked ma po 2 tyzdnoch videla skonstatovala,ze Kate Moss je oproti mne vypasene tlste prasa 😀 No tak jasne,ze ano,ked som mala okolo 44kg. Drzim palce, len to prezit. Ja so dodnes pamatam jak som sa zufala v bolesti v noci opierala o umyvadlo a skriabala doslova steny. kaslat moc neradim,len tak jemne,aby sa to neroztrhlo.
@jajavany neboj, musíš len zaťať zuby a ešte sa s tým trochu popasovať. U mňa to trvalo asi 3 týždne, kým sa mi fakt že uľavilo. Ale od vtedy mám naozaj svatý pokoj a nebola som chorá už ani napamatám kedy - sú to fakt roky! Takže naozaj super. Tie 3 týždne za to stáli.
@jajavany , mne vyberali mandle tiez v 19tich.. co si ja pamatam, tak na kojenie pomaha zmrzlina, este v nemocnici sme si boli kupovat klasicku rusku zmrzlinu.. a este musis rozpravat, nas vyslovene nutili... lebo ak nebudes, ochrnu ti hlasivky (moja spoluziacka podstupila operaciu v rovnakom case ako ja a ta nemohla rozpravat skoro mesiac)... tiez si pamatam ze nas aj nutili jest, roztek namacat do kakaa atd.. nepamatam si ako sa mi to hojilo, viem ze mi to krvacalo a na to mi dali nejaky prasok a potom to prestalo... ale urcite som po tom radikalne neschudla, mozno tak 2kila max. drzim palce nech sa rychlo vyliecis.
@kiki68 😀 tak to si riadne schudla na to ze uz preed tym si bola chuducka
boze nech je to uz bezpecne za mnou lebo to je hrozne nieco , radsej by som rodila ako toto
@miskap2111 teraz sa ti to zda kratko ale pre mna a pre teba v tej chvili boli 3tyzdne ako roky isto tiez 😀 😖
@uankab teraz zakazuju zmrzlionu lebo ze top robia uz nejak inak ako kedysi a ze na toto sa nemoze ale dala by som siiiiiii joooj a teraz ked ti to krvaca musis ist naspat do nemocky a vypaluju to takou ihlou 😖
no schudla som strasne,ale zase to islo potom dost rychlo naspat, doslova som si potom uzivala,ze mozem mlsat. Inak som na seba velmi prisna 😀 Presne,teraz zmrzlinu zakazuju,ze kvoli infekcii,aspon ja som to mala v papieroch co som dostala nejaky navodze co s tym dalej. Nam rozpravat zakazovali,ze si znicime hlasivky,nech jak chce,ja som rozpravala a teda hlasivky to naburalo trosku. Predtym som krasne spievala,teraz uz nic moc....
@miskap2111
@kiki68
@uankab baby a vy ste len doma boli ci sa moze ist aj von do obchoidu a tak?
@jajavany ja som bola v robote už asi po 5-6. dňoch. Síce som toho veľa nenahovorila, ale normálne sme robila. 🙂
@miskap2111 to nemyslis vazne 😲 😲 😅 a to sa ti nerozkrvacalo? ved oni este prizvukuju aby si mala klud aspon dva tyzdne
@jajavany no musela som ísť - mali sme tam nejaké fofry. Ale ako som hovorila, bola som úplne "nemá". 🙂 ale v pohode- prežila som to bez ujmy.

@vadimka nie ja som nemala vysoke aslo, ja mam vysoky reumatoidny faktor :( a uz odstranila vsetky ine mozne priciny a okrem toho som ich mala obrovske a chronicky hnisave - tie vacky - ked mi tam dr. pozrel ze katastrofa .... ja som tiez na vsetky svoje problemy zdravotne dosla cez plet - a kozna ma zacala posielat na vsetky mozne vysetrenia, tak mi zistili aj poruchu stitnej zlazy, problem so zaludkom no a ORL chronicky zapal mandli ...
joj nemysli si, ja som mala normalne krce v zaludku uz sest dni pred operaciou a to take, ze sa mi ani verit nechcelo ze to je zo stresu, ale jeden den sme boli s detmi na vylete a nejak som "zabudla" na to mysliet - boli sme na biofarme v Stupave a zrazu nic mi nebolo aj halusky som si dala ... a potom sa to opat vratilo ...
No ja som chytila tie komplikacie aj preto, ze deti boli chore, resp. dceru, kt. na tom bola horsie som dala babke, a syn mal "len" sople tak si hovorim, ze to sa zvladne, hm, nezvladlo a chytila som tam infekciu .....
kazdopadne, mojho manzela cakali mandle tiez a ked ma teraz videl, povedal, ze ho na operaciu, nedotiahnu ani parom volov - ale on je bojko a ma strasne nizku hranicu bolesti - jemu u zubara este pred injekciou vstreknu sprej na znecitlivenie, lebo sa boji aj ihly 😎
Kazdopadne verim, ze vdaka tomu, ze su uz mandle von, sa zlepsi moj celkovy zdravotny stav, hlavne ten reuma faktor ma trapil