Kŕčové žily v malej panve
Ahojte, chcem sa opýtať na skúsenosti a prípadné rady - v piatok som bola u lekárky na kontrole a spomenula som jej pravidelné bolesti úplne dole v panve pri menštruácii a aj pri ovulácii, je to dosť bolestivé. Lekárka mi ultrazvukom zistila kŕčové žily, viacero a dosť veľkých v oblasti malej panvy (zvnútra), že sa to vytvorí niekedy v tehotenstve.
Máte niektorá s tým skúsenosť? Lekárka mi povedala, že riešiť sa to nedá, odporúčila mi vyskúšať tabletky Detralex, ale neručí či pomôžu... čo poradíte? Čo pomohlo vám? Vďaka za každú radu...
Rodili ste niekto prirodzene alebo sekciou pri krcovych zilach?
@demografka prosim Ta ako si na tom momentálne?
@sima.p momentálne som po niekoľkomesačnej liečbe Detralexom, akurát ma čaká kontrola.. brala som 3 mesiace, potom mesiac pauza a zas 3 mesiace. Teraz končím tú druhú fázu. Trochu sa mi uľavilo, ale nie je to ono. Dám vedieť budúci týždeň výsledok. Ale ja mám okrem toho endometriózu, preto je to komplikovanejšie.
@sima.p ahoj, akosi uz to neriesim, ja osobne lieky neberiem, kedze si musim davat velky pozor na hormony a rovnovahu (vplyva mi to na sluch), ale tiez som rok a pol dozadu presla operaciou endometriozy v oblasti jazvy po sekcii a teraz je to v poriadku... pocas menstruacie a ovulacie vsak mavam bolesti, ale uz som si na to nejako zvykla, niekedy su silnejsie, niekedy slabsie, riesit to vsak nateraz neviem
@ivkadracova mne to zistili az po porodoch, oba boli sekciou, prvy surny kvoli malej, druhy planovany... otazka asi je v akom stave su krcove zily, ci klasickym porodom nehrozi vacsie poskodenie
@ivkadracova tiež mi to zistili až po pôrodoch..
@ivkadracova tiez mi to zistili az po porodoch. Pytala som sa dr na prip. tehu, povedal ze v pohode...
@demografka Mala som to otrasne, dali ma na rizikove, ze vraj s tymto prirodzene rodit nemozem. Nechala som to tak, iba som brala fortiven a diosven, a nakoniec som porodila uplne normalne, lahucko. Po porode sa zily vcelku stiahli, no nezmizli uplne, su tam, takze budu asi cely zivot, a zmena zivotneho stylu zrejme bude nutna, no toto ma teraz vlastne vobec neobmedzuje.
@ivkadracova super 😊 aka zmena zivotneho stylu? zijem zdravo 😁
@demografka ja myslim u seba, ze napr sedava cinnost alebo statie uz nie, nech si to nezhorsujem, samozrejme strava a pohyb okrem beznej rutiny, a dufam ze to ako tak udrzim v norme
ahoj @demografka , ja som užívala Detralex pri druhom dieťati. Ale neviem Ti povedať či to bolo lepšie alebo horšie, pretože žily som mala navreté aj tak všade (na nohách aj v okolí pyskov). Na vnútornom stehne som mala taký prstenec , že som sa bála že mi každú chvílu praskne. Jediné čo mi poradil cievny chirurg - kompresné pančuchy a nejazdiť na bicykli (lebo som jazdila do 6mesiaca 🙈 tak sa na mna pozeral že či mi preskočilo 😉). A ak máš krćove žily na malej panve, predpokladám že ich máš aj na nohách. Ja som s krčovými žilami mala (skrytý ) problém pri prvom pôrode. Vyzeralo že všetko (cisársky rez) prebehne v pohode, no a pod placentou som mala takú veľkú krčovú žilu , ktorá praskla takže som skoro vykrvácala .Pri druhom už ma moj gyndoš poslal radšej na MR-ko aby videl čo ho čaká. Takže toľko. Podľa mňa sa nejako extra krćove žily ak už ich máš riešiť nedajú . Okrem teda operácie kedy Ti ich vyrežú (na nohách) , takže na malej panve asi ťažko. Inak bolestivú menštruáciu mám kvôli tomu aj ja a mám pocit že prvé dva dni si cítim každú žilku od panvy až po končeky prstov na nohách.
@romiada ahoj, ja osobne inde krcove zily nemam, po druhom porode sa mi zapalili povrchove v okoli clenka a odvtedy mi noha puchne, ale zily mam uplne v poriadku... len tie vnutorne v panve ostali, takze to sa da
@demografka ja tiez mam len v tej panve, na nohach nemam
@sima.p ahoj.. nestihla som kontrolu.. došlo ku komplikáciám nesuvisiacim s krcovymi zilami, musela som ísť na čistenie maternice.. takže teraz pôjdem na kontrolu po zákroku a tam sa dozviem, čo ďalej.. lebo vyšetrenie, na ktoré som čakala 7 mesiacov, nebolo možné urobiť.. som z toho zúfalá.. 😕
@demografka tak to je ten lepsi pripad, lebo panvove Ti pod suknou nikto nevidi 😉 zato tie na nohach svietia (aspon mne) jak semafor. Tak Ste stastne zeny ze mate "iba" tam kde to nevidiet ;)
@sima.p Tak mám predpísanú ďalšiu liečbu Detralexom- zas 3 mesiace. K tomu antibiotiká, lebo mám zápal maternice. Zase 😒 V auguste kontrola a potom musí byť pauza s Detralexom. Mala by byť liečba ukončená. A uvidí sa, či bola úspešná. Keď som prvykrat mala mesiac pauzu, rýchlo som mala bolesti nazad. Teraz to bolo oveľa lepšie, po druhej várke. Takže zlepšenie tam je. Aj keď mám popri tom stále ďalšie komplikácie. Varixy sa zlepšujú. Môžem len odporučiť ten Detralex, prípadne Varivenol alebo Mobivenal. Majú rovnaký obsah účinnej látky ale sú lacnejšie. A sú voľnopredajné. Taká kura na rok a isto pomôže.
@mirka_80 mas pravdu na maternici je to neriesitelne a problemove (pokial chces byt tehu). Ja uz to mam za sebou (2 porody cisarskym) tak riesim uz "len" tu vizualnu stranku t.j.nohy. Ale je mozne ze krcove zily na maternici sposobuju vacsie krvacanie pri menzese (ja idem prve 2dni vykrvacat pomaly) a bola som upozornena ze v pripade ze sa zopakuje pri druhom porode scenar z porodu c.1 (prasknuta krcova zila v maternici) tak pojde rovno pri cisaraku aj maternica von. No dopadlo lepsie ako som cakala a neurobili mi 2v 1 - cisarsky a hysterektomiu nastastie 🙂
Baby, otehotneli ste bez problemov so.zilami.na maternici?
@sima.p zase bolesti, chceli ma znovu nechať v nemocnici, už som odmietla.. vyšetroval ma iný doktor, moja mala dovolenku.. ten mi narovinu povedal, že všetka liečba je len na zmiernenie príznakov a obe diagnózy sú neliecitelne (varixy aj endometrióza maternice), takže skôr či neskôr to bude musieť ísť všetko von 😟
@mirka_80 no to je nie dobre, toho sa casom obavam aj ja, ak by sa to zhorsilo. U mna ako ktorý cyklus, niekedy vobec nic a iny cyklus mam take mierne bolesti, ale ked uz to raz mam, ktovie ako to bude neskôr. Držím Ti veľmi palce. Mne sa pre zmenu momentálne ozyva trojklanny nerv.
@sima.p Ahoj Sima, aj všetky ženy z diskusie. Našla som riešenie. Tým je doktor Bielik- ordináciu má v Banskej Bystrici 3x týždenne po poobediach. Varixy vie operovať laparoskopicky. O dva týždne mám operáciu v Martine. Dám vedieť, aké budú výsledky.
Po dvoch rokoch trápenia sa našiel niekto, kto mi vie a chce pomôcť. 🙂🌷

Ahojte všetky. Našla som túto staršiu debatu, keď som googlila. Aj mne zistila gynekologička obrovské varixy v malej panve. Zatiaľ doporučila Detralex, užívam 3x denne 2 tablety. Pocítila som úľavu, cez víkend mi bolo skvelo. Ale dnes v práci zase 8 hodín na zadku a už pobolieva celé brucho. Mám ísť na cievne, tak uvidíme, čo bude. Prípadne napíšem novinky.
Ženy, ktoré ste písali dávno, stále máte problémy? Alebo sa to zlepšilo rokmi?
Ďakujem.