Kto môže predpísať liek Ozempic pri polycystických vaječníkoch?
Dobrý večer.
Viete mi prosím poradiť?
Gynekológ ma poslal k diabetologovi s prosbou o predpisanie lieku ozempic, nakolko mam problém ( policisticke vaječníky). Ten má hneď odbyt, že keď nemám cukrovku on mi to nepredpise. Moja otázka je ešte niekto kompetentný kto mi to môže predpísať? Ďakujem
@trnavacka Presne si to popísala, do bodky presne. Ja mám tiež inzulínovú rezistenciu a PCOS a dvadsať rokov dozadu to gynekológovia vedeli riešiť iba hormonálnou antikoncepciu, potom prišiel veľký zázrak metformin, vďaka ktorému sa desať rokov ako tak cítim byť ženou a dnes je to ozempic.
@anna777115 tiež mám PCOS a dole 15 kg, ale pomalým tempom. Teraz som prísnejšie upravila stravu (od veľkej noci) + pohyb ale stagnujem na váhe. Neviem či sa to zastavilo. Nerozumiem čo sa deje.

@nikola4191 môže ti ho predpísať obvodný, len si ho platíš.
Pred 20 rokmi som mala Siofor (metformin) vysoké dávky a tiež sa viacerí lekári čudovali, že prečo. O PCOS netušili, čo sa vlastne v tele deje.
Ozempic v USA aj v Európe nie je ale schválený na liečbu pcos, aj keď vyzerá, že má dobre účinky. Vraj znižuje inzulinovu rezistenciu a aj množstvo androgénov, nižší inzulín napomáha k tomu, že zo sacharidov nevzniká take veľké množstvo tukov.
Ide tam hlavne o zníženie mnozstva inzulinu
Kto nemá pcos nepochopí, že kým zdravý človek schudne 10 kg, tak s pcos možno kilo.
@trnavacka Presne si to popísala, do bodky presne. Ja mám tiež inzulínovú rezistenciu a PCOS a dvadsať rokov dozadu to gynekológovia vedeli riešiť iba hormonálnou antikoncepciu, potom prišiel veľký zázrak metformin, vďaka ktorému sa desať rokov ako tak cítim byť ženou a dnes je to ozempic.