icon

Kto môže predpísať liek Ozempic pri polycystických vaječníkoch?

nikola4191
6. apr 2025

Dobrý večer.
Viete mi prosím poradiť?
Gynekológ ma poslal k diabetologovi s prosbou o predpisanie lieku ozempic, nakolko mam problém ( policisticke vaječníky). Ten má hneď odbyt, že keď nemám cukrovku on mi to nepredpise. Moja otázka je ešte niekto kompetentný kto mi to môže predpísať? Ďakujem

Strana
z2
anna777115
19. máj 2025
@trnavacka

@nikola4191 môže ti ho predpísať obvodný, len si ho platíš.
Pred 20 rokmi som mala Siofor (metformin) vysoké dávky a tiež sa viacerí lekári čudovali, že prečo. O PCOS netušili, čo sa vlastne v tele deje.
Ozempic v USA aj v Európe nie je ale schválený na liečbu pcos, aj keď vyzerá, že má dobre účinky. Vraj znižuje inzulinovu rezistenciu a aj množstvo androgénov, nižší inzulín napomáha k tomu, že zo sacharidov nevzniká take veľké množstvo tukov.
Ide tam hlavne o zníženie mnozstva inzulinu

Kto nemá pcos nepochopí, že kým zdravý človek schudne 10 kg, tak s pcos možno kilo.

@trnavacka Presne si to popísala, do bodky presne. Ja mám tiež inzulínovú rezistenciu a PCOS a dvadsať rokov dozadu to gynekológovia vedeli riešiť iba hormonálnou antikoncepciu, potom prišiel veľký zázrak metformin, vďaka ktorému sa desať rokov ako tak cítim byť ženou a dnes je to ozempic.

23erinka
25. máj 2025
@anna777115

@trnavacka Presne si to popísala, do bodky presne. Ja mám tiež inzulínovú rezistenciu a PCOS a dvadsať rokov dozadu to gynekológovia vedeli riešiť iba hormonálnou antikoncepciu, potom prišiel veľký zázrak metformin, vďaka ktorému sa desať rokov ako tak cítim byť ženou a dnes je to ozempic.

@anna777115 tiež mám PCOS a dole 15 kg, ale pomalým tempom. Teraz som prísnejšie upravila stravu (od veľkej noci) + pohyb ale stagnujem na váhe. Neviem či sa to zastavilo. Nerozumiem čo sa deje.

Strana
z2