Kto trpí naučenou nespavosťou?
Ahojte, prosím, je tu niekto, kto trpí/trpel psychofyziologickou nespavosťou? Je to nespavosť, ktorá je spôsobená stresom z toho, že nezaspím a na druhý deň budem nepoužiteĺná. Úspešne sa liečim už niekoĺko rokov u psychiatra. Zaujímalo by ma, či sa podarilo niekomu úplne sa jej zbaviť. Totiž kĺúčovým úspechom je KBT avšak doposiaĺ som sa nestretla so žiadnym psychológom, s ktorým by sme túto nespavosť riešili ako takú (totiž bez zmeny postoja voči spánku sa nikam bez liekov nepohnem). Snažíme sa totiž s mm o bábätko, a bojím sa, že s touto diagnózou si tehotenstvo a aj novorodenca neužijem. Práve naopak...
@nikasekese super, to rada počujem, že sa to znormalizovalo 🙂 bude to ešte lepšie, uvidíš 😉ďakujem ti za povzbudzujúce slová, uvidíme, čo nás ďalej čaká a neminie 😁 ja mám AD Elicea a quetiapine (najnižšia dávka). Bola by som rada, keby sa mi podarí vstávať pravidelne aspoň 6:30 každý deň 🤪, totiž ja spím ako medveď, tých 8 hod min. a cez víkend aj 10 hod 😅.
@insomnia12 ako dlho funguješ s AD?
@insomnia12 ahoj, mam rovnaký problém. Začalo to u mňa pred 5 tyzdnami, nespala som pár noci..len par hodín.. a teraz mam pocit ze ma myslienky zo strachu ze nezaspim ovládajú. Ked si ľahnem do postele , neviem sa uvoľniť a vypnúť..proste rozmýšľam na čo sa mám myslieť aby som zaspala..a potom začne Prichádzať stres.. dostalo som aj trittico to mne vôbec nezabralo..pociťovala som potom silný vnútorný nepokoj. Dúfam ze toto obdobie niekedy skončí.. lebo ten strach z nespavosti je strašný:( keď v noci horšie spim, Prichádza zas strach ako budem spať dnešnú noc. :(((
@insomnia12 ako dlho berieš tie AD? Už nemáš strach z nespavosti? Ja som dostala mirtazapin na večer.. prvých 7 noci fajn.teraz mam pocit ako by sa to vracalo.
@jjankaa83 Ahoj, prečítala som si tu všetky tvoje príspevky a musím povedať že ma povzbudili. Zažívam to isté.. začalo to u mňa obyčajným snom ze neviem zaspať.. a odvtedy nespím.. je to 5 týždňov.. úplne som si myslela ze to nie je normálne.. ze mi šibe alebo co..véd predtým som zaspala úplne v pohode..rýchlo.. a všade dokonca na nových miestach som spala vždy fajn...a potom prišiel po pár prebdenych nociach strach..ze to tak ostane..a už som si ľahla do postele s tým ze co teraz..ze zas nezaspim..a hlava nepustila tak som nezaspala.. potom som dostala AD.. prvé dni fajn..potom som spala zas horšie a akoby sa to vracalo.. cez deň stres ze príde večer a nebudem spat.
Vyskúšam tie CBT co si tu spomínala.. a aj rady od teba ze nesustredit sa na to..a nekrmit nespavosť.. dúfam ze sa z tohto začarovaneho kruhu jedneho dňa dostanem.
@nikasekese @walmis ja som na AD už okolo 10 rokov +/- s nejakými prestávkami, vždy sa mi to však zhoršilo...strach mám stále, preto aj tie lieky, len vďaka nim ho neriešim...ale bez nich by som fungovat nevedela...Mirtazapin som mala tiež...po ňom som spala, ani neviem, prečo som ho potom vysadila...v podstate ja som toho vyskúšala už viac za tak dlhé obdobie, menila som aj 2x lekárku 😅 momentálne skracujem dĺžku spánku a rozmýšľam aj nad občasným vybechaním liekov...prežiť deň s nedostatočným spánkom a neuhýbať pocitu nevyspatia, plány nemeniť, snažiť sa fungovať a naučiť sa považovať spánok skôr za zbytočnosť...myslím, že toto je cesta, ktorá by mohla zabrať...
@walmis ak užívaš lieky, nech ti dr. skúsi predpísať veľmi nízku dávku antipsychotík s ùčinonou látkou kvetiapín...bežne sa AD dávajú spolu s ním na nespavosť a ľudia si túto kombináciu nevedia vynachváliť...mám ju i ja, poznám ďalšiu osobu, ktorej bola predpísaná po neúčinkovaní mirzatenu a Trittica...držím palce...aby si zvládla toto náročnejšie obdobie a začala opäť spávať ako predtým...neboj, vždy je na všetko riešenie, ktoré sa nájde i pre teba 😉
@walmis Ahoj, velmi typicky zaciatok. Pre mna doverne znamy. Aj u mna, jednoduchy skustac, zacala som panikarit, ze nespim, nutkavo som si namyslela, ze nebudem spat, naozaj som nezaspala...a uz to islo. Za par tyzdnov (2-3) zrela k psychiatricke. Uplne prebdene noci striedali noci o 2 hod, 4 hod spanku, potom prisla jedna 8 hod., atd atd. Skutocne realne obavy, ze nieco sa deje s mojou psychikou, busenie srdca, k veceru sialeny strach ako budem spat. Az po mnohych mesiacoch som po vela vela hladani na internete prisla na to aky problem to je a ako z neho von.
Uvedomila som si, ze lieky len zabetonuju moj problem, mne zial nepomahali.
Svalova relaxacia od psychoterapeutky bola velmi fajn vec, ale to je pre ludi, ktori maju depresiu, alebo uzkostnu poruchu ako primarny problem, nie ako nasledok nespavosti...
Niekto tu spomenul meditacie na sluchatka, nuz celu noc som mala na usiach hudbu na spanie. "Ucinkovalo" po prvu prebdenu noc, upokojujuca nahravka sa stala potom nocnou morou a hladas dalej...
Cela pointa odnaucenia sa nespavosti je PRESTAT SA SNAZIT spat. Viem, ze ten strach k veceru je peklo (pamatam si to dobre), vydrz, on casom ustane, Neboj sa, ze by ti nespavost uskodila, nenechaj sa nikym strasit. Prijmi zlu noc, vstan v noci aspon na chvilku, prelom tu uzkost prijemnou cinnostou a zase si lahni. Zacni travit v posteli len tych trebars 6.5 hodiny, dodrzuj aj cez vikendy, dodrzuj hlavne ranne vstavanie. Vecer pred spanim nic specialne nerob, pravda dobre je azda nevyhladavat veci, ktore nas mozu rozrusit prilis, alebo nabudit - napr. socialne siete. Kludne si pozri telku, nic si neodopieraj, zi ako predtym, prilis o tom nerozpravaj rodine. Ak najblizsi vedia, ze mas problemy so spankom, popros ich, aby sa ta nepytali aka bola noc.
Nemas to na cele napisane, ze si nespala 🙂
Este jedna myslienka na zaver od D. Erichsena: O nikom nehovorime, ze je dobry "dychac", vsetci co zijeme, prirodzene dychame a ani si to neuvedomujeme. Aj spanok je prirodzeny ako dychanie. Aj ty dokazes opat dobre spat a budes dobry "spac" ako predtym 🙂
Pokojne mi napis spravu.
@jjankaa83 nechcem sa už veľmi zapájať do tejto témy. Viete ako človek je rád že je dobré. Ale len stručne. Skúste aj Martin Reed dať do Googlu. Na YouTube atď. Plus na mail si môžte dať posielať info. Je to ozaj super. Presne tam hovorí že keď človek nespí tak liek je ešte viac nespat teda ráno skoro vstať nútiť sa byť hore. Nebojovat s tým. Je to v angličtine. Ale kto nevie prekladač poslúži. 🙂
@silvika99 a podarilo sa ti lieky vysadit? Resp. spavas uz bez liekov?
@insomnia12 beriem malé dávky liekov sertralin a trittico už roky. A vyhovuje mi to. Bez nich by to bolo ťažšie. Takže som vďačná za nich. 🙂
Boze baby kedy toto skonci 😒 od leta som sa trapila so spankom, potom sa mi to trosku skludnilo, teraz uz asi mesiac som sa tym vobec nezaoberala, lebo sa mi dalo spat a predvcerom to zacalo zas, som v 23tt, mna z toho uz asi porazi 😭 tuto noc som sa len z jednej strany na druhu tocila a stresovala kedy sa mi podari zaspat, aj som viac krat vstala z postele a nic, rano o 6 muzovi zvonil budik a ja som stale nespala. Prosim vas povzbudte ma, ze aj tento krat sa mi to nejako podari prekonat
@maminkapb ahoj..treba to fakt vydržať a snažiť sa insomniu ignorovať a žiť ako predtým..nerus plany, snaž sa prežiť deň rovnako ako keby si sa vyspala do ružová.. viem ze sa to ťažko hovorí.. ja som mal/mam AD Mirtazapin 15 mg na spánok keď som bola už zúfalá a nespala vyše mesiac a do toho som mala strašný strach co sa to deje.. po prvej tabletke som spala ako zabita asi 11 hod.. po 4 týždňoch som znížila na 11.25 mg.. po ďalších 2 na 7.5 mg.. dokázala som stále dobre spat.. potom po 3 tyz som znížila na 3.75 a tu som už cítila zas problém ze sa nespavost vracia..dlhšie zaspavanie..spánok 3-4 hod ak vôbec.. minulý týždeň som ich úplne vysadila, lebo by sme chceli mať babo, a so spánkom je to zas horor..pred 3 rano nezaspim..do práce vstávam o 6.30 a aj to sa sama casto pred budíkom zobudím.. snažím sa to taktiež ignorovať.. ale ako hovoríš aj v noci cítim strašný nepokoj..začne ma bolieť strašne hlava.. jak keby mi svalstvo v nej pracovalo od nervov a zúfalstva.. dúfam ze jedného dňa príde ten deň kedy si ľahnem do postele uvolnena bez myšlienok ci zaspim.. človek by a neveril ze takéto niečo ako insomnia existuje a dokáže znepríjemniť život.. pozri si ešte videa od Martina Reeda- Insomnia Coach na YouTube.. - tie mi dosť pomohli🙂)
@maminkapb ahoj, urcite sa to prekonat da. potrebujes vsak vediet preco a ako vznika nespavost a ako funguje spanok. .. V podstate je nespocet dovodov preco môzeme mat naruseny spanok, ci je to uz nepohodlie, hormony, stres, atd. ale zalezi len na tom ako zareagujeme, ci bude nasa nespavost pokracovat, alebo to bude len kratkodoba zalezitost. Spanok sa neda ovladat, nevieme silou vole sa prinutit zaspat, ani sa prinutit v spanku vytrvat. Spanok k nam moze prist len prirodzene, ked sa on nesnazime. Jedine co mozes v danej chvili robit je akceptovat danu situaciu. Prijat to, ze prave nespis. Pretoze ked reagujeme na nespanie tym, ze sa hnevame, sme frustrovani, mame strach ako budeme fungovat na druhy den, telo je v strese, vyplavuju sa stresove hormony a to nie je kompatibilne s dobrym spankom. Tento stres sa vola hyperarousal. Nadmerne nabudenie. Je to nieco ako brzda v nasom spankovom systeme. Jednu vec co potrebujeme k spanku je spankovy tlak. ten sa buduje od rana ako vstaneme a spotrebovava sa ked spime. Jedna vec co nam moze zabranit v spanku je prave ten hyperarousal, brzda, ktora zabezpeci, ze mame oci otvorene celu noc. Pises, ze si viackrat vstala z postele - ide o to s akym zamerom, ak to bola snaha o spanok, ta nebyva velmi odmenena. Ak vsak vstanes s tym, ze ok teraz som hore, mam cas pre seba idem ho nejako vyuzit, bez vedlajsieho umyslu vyprodukovat spanok, si na dobrej ceste prekonat nespavost. Najpravdepodbnejsie to nebude v tu noc, mozno ani dalsiu, ale s pristupom Prijmem cokolvek pride, spanok pride skor ci neskor naisto.
@walmis ahoj, viem ze sa nic nepytas, ale ak mozem, trochu poradim. Bolo by fajn keby si si spisala na papier ake myslienky v pozadi ti behaju v mysli, co je za nimi. Strach ze ked sa nevyspis nebudes fungovat? Strach, ze ked nebudes spat, budes mat problem otehotniet? Chces sa vyhnut neprijemnym fyzickym priznakom nespavosti? Vsetky tieto myslienky, veduce k nabudeniu sa daju spracovat tak, aby nas uz neobtazovali. Samozrejme treba na to cas.
"pred 3 rano nezaspim" - hodiny si vyhod zo spalne. Spankova matematika typu, kolko som spal, kolko mam este casu zaspat, nikdy nikomu nepomohla k pokojnemu spanku. A navyse ludia maju tendenciu spajat si pocet prespatych hodin s tym ako sa citime cez den. Jedna velka vec, ktora nam ubera energiu cez den je emocna unava. Energiu nam uberaju myslienky na spanok, ktore sa nam prehanaju myslou, neustala ruminacia nad nim a stresovanie. Ked sa zamyslis, jedna myslienka ti moze sposobit ze nezaspis celu noc. Napriklad, co ked teraz nezaspim? - Zacne ti busit srdce, potit sa dlane a myslienky zacnu behat este rychlejsie a to touto jedinou myslienkou. Ked mas tieto myslienky, cez den, sposobuju tuto emocnu unavu. Predpokladam, ze si niekedy bola na diskoteke a prisla si rano domov, mozno si sa chvilu prespala, alebo sla rovno do skoly/prace. Ako si sa citila? Fyzicky unavena, ale mentalne v pohode. A o tom to je. Spanok ti neunikne, telo si vezme to nevyhnutne minimum na to aby fungovalo, aj ked mas pocit ze vobec nespis. Dava ti to zmysel?
@maminkapb Uplne viem o com hovoris. Od rana som myslievala na spanok a vecer som len uzkostne ocakavala kedy pojdem do postele. To co bolo kedysi pre mna zdrojom oddychu, sa stal zdrojom stresu. Niekedy si vsak staci veci znormalizovat. Je jasne ze mas strach, ze sa ti to vrati v plnej sile ako predtym. Uz len samotna myslienka nas moze naplnit desom. A to je normalne, kazdy by bol vydeseny,keby mal prezivat nieco tak neprijemne ako tazku nespavost. Je normalne sa citit frustrovany, je normalne sa bat, je normalne chciet to inak. Ale vies ze prave teraz si sice spanok nevynutis, ale mozes si zmenit nastavenie mysle. Na to, aby sme prekonali nespavost ju musime pochopit. Samotna nespavost nie je nebezpecna, aj napriek tomu co nam media podsuvaju. Je len strasne neprijemna, ale neprijemne sa da prezit. Na druhy den sa da fungovat, sice mozno nie na 100%, ale fakt je ze zvladneme viac ako si myslime.
Odporúčam stiahnuť si knihu prasko nespavosť...tam presne hovorí že organizmus vôbec nepotrebuje toľko spat že nič sa nestane človeku. 😉
@insomnia12 ja som ju mala ako malé dieťa. Nič, mama po mne jedného dňa nakricala že čo sa toľko bojím spánku a furt ho riešim a mne to pomohlo :D ....odvtedy som ju nemala ale boli chvíle keď som sa bála že je to zase tu
@veuska2 Ahoj, no práve problém je ten ze neviem vôbec vypnúť mozog keď idem do postele. Akoby sa prebudí vo mne taky strach ze sa zla noc zas zopakuje, potom rozmýšľam nad tým ze prečo neviem zaspať tak ako kedysi..co sa zmenilo.. vtedy to bolo úplne prirodzené, ani neviem ako a zaspala som, a teraz potrebujem na to hodiny. S AD sa mi spánok zlepšil o dosť, aj chápem ze pri vysadení sa môže vyskytnúť opäť nespavost. Ale niekedy ma z toho všetkého tak začne bolieť v posteli hlava ze potom sa zlaknem ešte viac ako predtým. Určite to je hyperarousal, snáď toto niekedy úplne prekonam.
@walmis to co sa ti deje je uplne prirodzena reakcia. Tvoj mozog identifikoval to ze v noci nespis ako hrozbu, ze je to nieco comu sa musime vyhnut za kazdu cenu, a preto vysiela varovny signal v podobe nespavosti. To ze nespis je len symptom. Jadrom problemu je strach. Tento strach mas zapisany vo svojom mozgu a dobra sprava je, ze tak ako si sa ho naucila, tak sa da aj oducit. Keby si si nacitala nieco o fobiach, zistila by si, ze sa velmi podoba na nespavost - snazime sa za kazdu cenu jej uniknut a silou mocou sa snazime zaspat. Dalej by si sa docitala, ze fobie sa vedia v sucasnej psychoterapii celkom dobre riesit. A to sposobom expozicnej terapie tj. vystavenim sa svojmu strachu. Nas strach je teraz to, ze v noci nespime. Ked sa mu vystavime, ked prijmeme, ze prave nespime a nesnazime sa to silou mocou menit, vysielame signal do mozgu ze v noci nespat nie je nebezpecne. Ze sice to moze byt neprijemna zalezitost, ale celkom bezpecna. Toto sa nazyva "spriatelenie sa s nocnou bdelostou". Mnohi insomniaci ked si porovnali 2 noci, pri prvej sa silou mocou snazili zaspat, a bojovali s tym sa citili ovela horsie ako ked v inu noc robili nieco co spravi ich noc tolerovatelnejsou - ci uz je to pocuvat podcast, citat knihu, pozerat telku... Vyzaduje to vsak trening a vytrvalost, ale vysledok stoji za to. Casom sa tento strach vymaze a budes opat spavat ako predtym.
Inak quajacuran a magnézium mne dosť pomohli.
@veuska2 Ahoj a ďakujem za správu. Vo všetkom mas pravdu, len ten mozog keby to tak rýchlo aj vyhodnotil. Viem ze su to len myšlienky a ze spánok je fajn, ale ten strach je hrozný a niekedy mám pocit že ma ide zožrať. Cez deň sa snažím normálne fungovať, aj keď niekedy som veľmi unavená z toho, ale snažím sa na to nemyslieť. Niektoré noci sú lepšie, niektore horšie, ako na hojdačke. Aj keď idem do postele kľudná, často sa budím samozrejme za tmy, čo ma niekedy hned vystrestuje (búšenie srdca, bolesť hlav ze je stále noc a uz som zas hore, že často už nezaspim

@veuska2 ahoj Veuska. Ďakujem za vysvetlenie a veľká vdaka samozrejme patrí tebe, pretože si mi dala skvele rady 🙏🌟