Mám ísť rovno na kolonoskopiu?

pjana
12. jan 2015

Ahojte,môjmu bratrancovi a sesternici diagnostikovali rakovinu hrubého creva.Odporucili aj ostatnym preventivne vysetrenia.Isla som k môjmu obvodnemu a ten
povedal ze na zaciatok by stacilo doniesť vzorku stolice a ak bude pozitívny výsledok tak ist na kolonoskopiu. A ja rozmyslam ci ist rovno na kolonoskopiu?
Ďakujem za všetky názory🙂

matej815
12. jan 2015

@pjana samozrejme že áno

pjana
autor
12. jan 2015

@matej815 myslis ist rovno na kolonoskopiu?

matej815
12. jan 2015

hej

silviaaa21
12. jan 2015

@pjana My máme v rodine tiež rakovinu hrubého čreva a mne doktor povedal, že podľa nejakých blbých tabuliek stačí prísť až po 40-tke. A, že nemám nárok na žiadne špeciálne vyšetrenie, len keby som moc chcela, tak si ho zaplatím. Musím však zmeniť doktora a zistiť si to nanovo. A hlavne, že každý sa oháňa prevenciou a keď niečo v rámcimprevencie požaduješ, tak sa na teba pozerajú ako na hypochondra.

kacena4
12. jan 2015

@pjana urcite ti na zaciatok staci vzorka stolice aj u nas v rodine je podobny problem. ja som tiez dokonca mala krv v stolici a tak som na tu kolono nakoniec sla ale vsetko bolo ok. je postup vysetreni ktore sa robia pri rakovine hrubeho creva a prve je vysetrenie stolice na pritomnost krvi. zacni tym a potom pokracuj. zbytocne nezacinaj neprijemnym vysetrenim ak nemas vobec ziadne zdravotne problemy. ale je to na tebe

janickacrazy
12. jan 2015

@pjana Kolko rokov majú tvoj bratranec a sesternica? Ako sa stravujú? U nás tiež máme v rodine, moj švagor mal rakovinu hrubého čreva aj jeho otec. Lekár nám povedal, že najvačšia pravdepodobnost dedičná je od rodiča. Moj švagor sa stravoval katastrofálne nezdravo, vela mastného, vela masa, klobásy, slaniny, prejedal sa, 10-12 rožkov na ranajky do seba natlačil, nepožul poriadne, absolútne žiadne ovocie ani zelenina, do toho si rád vypil plus fajčil ako dúha. Plus k tomu tá genetická predispozícia a bolo vybavené. Zistili mu ju nemal ešte ani 40 rokov, ale dostal sa z toho chvalabohu. Tá kolonoskopia je síce hnusná, ale pre pokoj v duši ju možeš absolvovat.

yanni
12. jan 2015

@silviaaa21 to co mas za doktora? Nemyslim, ze na SK je prevencia az po 40tke. Ja som v DE a rurocku na vzorku mi dal gyncar uz pred 30tkou. Ja by som to nezanedbala. Hlavne ak je v rodine nejaky pripad. u nas, z oboch stran nie je nic, ale aj tak tu vzorku kazdy rok odovzdam. aspon viem, ze som nic nezanedbala.

silviaaa21
12. jan 2015

@kacena4 Ja si myslím, že to nestači. Lebo ak máš napr. ešte len polypy, tak tie nemusia hneď krvácať. A ak mate v rodine tento typ rakoviny, tak aj polyp sa môže veľmi rýchlo zvrhnúť na nádor.

silviaaa21
12. jan 2015

@yanni Na SK sa robí ster z konečníka na okultné krvácanie až v 50-tke v rámci preventívnej prehliadky. Ak ho chceš skôr, tak si ho musíš zaplatiť, ale čo je horšie ,skôr to ani nikoho z doktorov nenapadne. Takže také máme my preventívky. Samozrejme česť vínimkám.

babulina
12. jan 2015

@pjana - ja som bola pred vianocami na kolono, kedze som sa velmi bala vysetrenia tak som si to absolvovala v celkovej narkoze, teraz kludne spavam ze je vsetko v poriadku, urcite by som isla uz len pre ten klud svedomia, iba doplnim ze mam 31rokov takze da sa to aj skorej, ked chirurg pripadne gastroenterolog da ziadanku, co by nemal byt problem pri tvojej rodinnej anamneze

yanni
12. jan 2015

@silviaaa21 jeeezis to fakt? Az po 50tke? Ved to uz aj tri krat mozes vytrcit kopyta. tak ja neviem ako je tu presne, ale mne dal rurocku gyncar, ako som uz spominala, to som nemala este ani 30. inak vela prventivnych vysetreni, myslim aj na rakovinu prsnika, sa robi od 30tky.

svetluska82
12. jan 2015

@pjana nemusi to byt dedicne, moze to byt zapricinene zlymi stravovacimi navykmi v rodine. Podla mna testy na vzorku stolcie su spolahlive, takze na zaciatok staci to. Po 40- tke by som potom na kolonoskopiu. Inac jednej znamej na kolonoskopii pretrhli crevo. Takze aj tie vysetrenia nie su ktovie ake. Druhej znamej zas sa nedostal len do tretiny creva, potom to ukoncil.

svetluska82
12. jan 2015

@babulina ty si mala nejake problemy ked si uz bola na kolonoskopii? Inac v narkoze je to ake? Fakt nic necitis?

pjana
autor
12. jan 2015

@silviaaa21 ja som citala na nete, ze pokial sa moze jednat o dedicne ochorenie, mas na to narok aj skor. Aj moj obvodny mi ponukol moznost hadicky, ale som sa toho zlakla a povedala som, ze najskôr donesiem vzorku stolice. Uz je tomu ale pol roka a este som tak nespravila. Po novom roku som si povedala, ze to uz musim doriesit a zvazujem radsej kompletnejsie a spolahlivejsie vysetrenie.
@kacena4 ty si niesla vzorku stolice k lekarovi. Nepamatas si prosim ta tie obmedzenia co sa nemoze tri dni pred tym v strave prijimat? Viem ze spominal ze treba vynechat kavu, maso a este nieco, ale uz si to nepametam.
@janickacrazy bratranec a sesternica to mali okolo 40 roku. Oni su vsak neni surodenci a ich otcovia tu chorobu podla vsetkeho nemaju. Viem, ze bratranec sa stravoval praveze velmi zdravo a vsetci sa cudovali, ze ako ho to mohlo postihnut.
@babulina dakujem za tvoju reakciu. Aky je vlastne postup? Ist k obvodnému a ten mi da vymenny listok k chirurgovi a ten moze urobit ten ukon?

svetluska82
12. jan 2015

@pjana test si mozes urobit aj doma.kupis v lekarni.mozno len blba nahoda ze to schytali.a mali aj nejake priznaky?moja stara mam to mala ale az v 83 rokoch to dostala.takze zrejme aj staroba.a jej skoro vsetci surodenci ale zrejme zo stravy kedze ich otec bol polovnik a jedli velmi nepravidelne a len maso. Potom to mslotcov bratranec ale ten tiez zla zivotosprava maso tuhy fajciar alkohol. Lekari nevedeli povedat ci to je dedicne alebo len tou stravou.ale toho sa hrozne aj ja obavam. Robila som si aj test na okultne krvacanie.

kacena4
12. jan 2015

@pjana niesla som obvodakovi a uz si nepamatam

babulina
13. jan 2015

@pjana, ja som bola od obvodnej vypytat vymenny listok k chirurgovi, ten napisal odporucanie na kolonoskopiu, tym ze som ju chcela v anesteze tak som si musela pohladat nemocnicu kde to robia, a tam som sa objednala na konkretny termin, robi sa to v celkovej anesteze nie v naladovke takze absolutne nic si z toho nepamatam, u mna sa tesne pred vykonom este rozhodli teda s mojim suhlasom ze urobia aj gastroskopiu ale ta sa neda robit v narkoze tam musis spolupracovat ale kedze uz som mala naladovku v sebe velmi som neprotestovala ;)

betain
13. jan 2015

kolono si vieš zaplatiť a nieje to až také drahé. A tých čo píšu že stačí vzorka na okultné krvácanie by som sa opýtal ako inak ako kolonom diagnostikujú FAP - familiárnu adenomatoznu polypozu čreva. A treba zohnať fakt kvalitného gastroenterologa čo vie robiť colono.