Mám si dať vybrať žlčník, ktorý nebolí?

26. apr 2021

Ahojte

Mame zistili na sone polypy na žlčníku 11mm, pred pol rokom mali 6m.
Doktorka odporúča žlčník vyoperovať, no mama nemá žiadne bolesti. Je potrebné aj v prípade že žlčník nerobí žiadne komplikácie podstúpiť operáciu ? Predsa len, žlčník je pre nás dôležitý.
Máte nejaké skúsenosti s odstránením žlnčníka aj keď nespôsobuje bolesti ?
Ďakujem.

ella_price
26. apr 2021

Tak ak jej to odporučila lekárka, asi by som si nechala poradiť. Ešte v prípade, že sa to zväčšuje. Lepšie ísť ako čakať a dostať potom záchvat

pribinak
26. apr 2021

Asi by som šla na konzultáciu k ešte nejakému inému doktorovi

sisa_s
26. apr 2021

Vybrat, aj ked neboli, zlcnik moze byt zradny v tom, ze v pripade chronickeho drazdenia, zapalov, atd tam moze vzniknut aj rakovina, ak sa polypy zvacsuju, bude len otazkou casu, kedy sa zacnu problemy, vecne rast nemozu

mandarinka555
26. apr 2021

Určite vybrať, ja nemám žlčník už 30 rokov a nemám problémy. A úplne súhlasím s
@sisa_s Je len otázkou času, kedy sa pridružia kamene, alebo piesok a bolesti budú. Žlčníkový záchvat nie je sranda, prekonala som ich veľa, až som sa rozhodla ho dať vyoperovať, len ľutujem, že som to neurobila skôr, hneď po prvom záchvate.

kristin3558
26. apr 2021

Ahojky😊 u mna to taktiez zacalo s polypmi a do 2 rokov boli z toho krasne kamene a o 8 rokov na to som dostala zlcnikovy zachvat a kamene mam uz rok doma na skrinke a zlcnik vonku... operovana som bola laparoskopicky...a z vlastnej skusenosti len odporucam si ho vybrat ak to lekarks odporucila do 2 tyzdnov od operacie bude fit ... pretoze z polypov budu zachvilu kamene pridu bolesti s vracanie sa zaludocnej kyseliny z nejakych potravin ktore zlcnik neznasa... akoze nebude to strasne len je to zbytocne odkladat ... ak uz ma polypy operacii sa nevyhne ci teraz alebo o par rokov

simsalabim
26. apr 2021

Polypy su problematicke z toho dovodu, ze dnesna medicina nevie urcit, ktory z nich sa moze zvrhnut na zhubny a ak sa to stane, je to velmi rychla a zakerna rakovina (ako pankreas). Vseobecne sa zlcnik s polypmi nad 1cm odporuca vybrat. Ja sama mam uz asi 5 rokov 1 velky kamen a drobunke polypy do 6mm - zatial operacii odolavam, ale je to iba otazkou casu. Uz som to chcela riesit, ale prisla tato doba...

maria39
26. apr 2021

z polypom za vyvine nador preto kaze vybrat tie polypy su uz priznak ze za moze urobit nador

siska53
26. apr 2021

No..mne sposobil, 2x bolest, ako .nie nejaku silnu, ale bola som tehotna, tak som sla.na pohotovst. Mimo toho som nemala ziadne problemy a po porode uz vobec, napriek tomu kazali vybrat, lebo som tam mala.kamene a keby nastala situacia, ze je to akutne, jednak tam uz je ohrozenie zivota a jednak v tom case s 2 malymi detmi rychlo vsetko zorganizovat by bolo tazsie, ako ked sme to naplanovali.
Takze ano, vyberali mi v podstate kludny zlcnik kvoli tym kamenom.

oros
26. apr 2021

Určite vybrať, môj otec mal kamene a zvrhlo sa to na zhubný nádor, kéd sa na to prišlo, bolo už neskoro, metastázy v celej brušnej dutine, do troch mesiacov bol mŕtvy

autor
26. apr 2021

Takze ak pojde teraz (no ked jej naplanuju operaciu) tak jej nehorzi rakovina, ci uz ked je nad 1 cm moze sa to rychlo zvrtnut ?

kristin3558
26. apr 2021

Lepsie je ist teraz urcite 🙂

maria39
26. apr 2021

pri polypoch sa vyberu zo zlcnikom tak este sa to da zachranit

simsalabim
26. apr 2021

Autorka- to percento polypov s tendenciou stat sa zhubnym nadorom je minimalne. Vacsina je uplne ok a nikdy sa nezvrhne. Ale rakovina to je tak zakerna a rychla, ze to riesia radikalne. A ano, ak sa vyberie v stadiu, ze zhubny nie je, nic nehrozi.

autor
26. apr 2021

@oros to mi je veľmi ľúto 😥

autor
26. apr 2021

@simsalabim ďakujem. Hadam to nebude nic vaznejsie. Aj ked aj toto nas vystrasilo. Ale na sone je dr. nepovedala na to nic, len ze za pol roka kontrola. Az obvodna jej odporucila vybratie.

maria39
26. apr 2021

mozno obvodna sa uz stretla s tymto problemom a akovas osobny lekar vas dobre pozna tak va chce pomoct a urobit dobre

alvaluka
26. apr 2021

Lekari zas nie su uplne blbi, a to ze nieco zatial neboli nemusi znamenat ze napriklad v organe sa nic nedeje. Zit sa da aj s jednou oblickou.

vroni
26. apr 2021

Na odporúčanie obvodnej by som žlčník rozhodne vyberať nedala. Objednala by som sa na gastro a riadila sa radou odborníka. Mne kamene rozpustali a sú fuč (už roky. Ale bolo to pod dozorom lekára, nie na základe odporučenia na nete)

maria39
26. apr 2021

@vroni ta pani nema kamene

vroni
26. apr 2021

@maria39, áno, blbo som to napísala. Ale v každom prípade by som sa riadila mienkou lekára z gastra a nie obvodaka.

janinah
26. apr 2021

@vroni obvodák mal x pacientov a má x skúseností ,ovela viac ako dáky mladý chirurg,ktorý pacienta odoperuje a viac ho nevidí,obvodák má prehlad ako dopadli operovaní aj neoperovaní aj po rokoch,takže obvoďákov by som nepodceňovala....
autorka,ak zaváži názor operačnej sestry,tak áno,operovať

vroni
26. apr 2021

@janinah, o chirurgovi som nepovedala ani slovo. Obvodak ma spústu praktických skúseností, ale napriek tomu posiela ľudí k špecialistom. Nie preto, že by bol hlupák, ale nemôže vedieť všetko.

nevesta100
11. apr 2022

Aky je postup pred operaciou polypu a zlcnika - podla coho a do ktorej nemocnice treba ist v ramci Bratislavy, prosim? Ake su cakacie doby? Dakujem!