Máte skúsenosti s implantovaním vnútroočných šošoviek?

ramone_666
12. sep 2017

Ahojte, máte niekto skúsenosti s implantáciou vnútroočných šošoviek? Zlepšil sa vám po tom zrak a ako ste to zvládali? Dnes na očnom mi odporučili tento zákrok, pretože mám dosť silné dioptrie. Už pred rokmi sa to riešilo, ale vtedajší doktori s tým veľmi nesúhlasili, vraj že keď mi okuliare nevadia a že ktovie, ako to telo príjme to cudzie teleso v oku a takéto veci. Naj jednej strane by to bol super pocit prestať nosiť okuliare, prípadne len nejaké také slabučké dioptrie, keď treba. No druhá vec je, že je tam to riziko. Bojím sa, že ak by to náhodou telo neprijalo v pohode, že si tým len narobím veľa ďalších problémov. Neviem, čo mám robiť, ako sa rozhodnúť. Ďakujem za všetky Vaše rady a skúsenosti s touto vecou.

lulu2014
12. sep 2017

@ramone_666 dobrý deň. Dovolím si len napísať svoj názor....ja osobne by som si nerýpala do očí....aj keď sa to robí .... nie sú s tým skúsennosti prípadných následkov ... do budúcna....neviete čo bude napr.za 20 rokov. To vám nepovie ani Dr. Lebo sami nevedia.
Veď už sa hovorí aj o nežiaducích účinkoch pri zákrokoch pri šedých zákaloch....
Jasné že rozhodnutie nechám na vás....prípadne vám možno napíše niekto kto to má urobené.
Ja mám len sesternicu ktorej znižovali dioptrie laserom. Je spokojná ...
Takže držím palce už ako sa rozhodnete. 😉

janinah
12. sep 2017

máš šedý zákal už?

h2
13. sep 2017

@ramone_666 Ahoj, môjmu mužovi tento zákrok robili na oboch očiach, kvôli šedému zákalu. Videl už dosť zle, ale kvôli tomu zákalu, dioptrie nepotreboval. Po zákroku vidí jednoznačne lepšie, ale na jednom oku sa mu zhoršil zrak do blízka, takže na čítanie potrebuje okuliare, čo dovtedy nepotreboval.

yanni
13. sep 2017

@ramone_666 koli comu presne ten zakrok odporucaju? Len koli vysokym diopriam. Ake mas. Ja uz som tiez "na pol slepa" haha ale alen koli znizeniu dioptrii by som si nic vkladat endala.
Pred 10. rokmi som Bola na vysetreni, chcela som ist na laser. Dal by sa v pohode (Mam aj astigmatizmus) ale u mna by mohol (nemusel) nastat Tunnelblick (sorry, neviem slovensky ekvivalent. Nechcela som to koli tomuto riskovat, kedze musim Vela jazdit a aj v sere, tme, co by bolo pri tejto "chybe" riziko. Takze som to nechala tak.
Ja som spokojna s okuliarmi, mam kontaktne sosovky, uplne v pohode s nimi fungujem pri sportovani (triatlon), v beznom zivote.
Jasne, uplne bez brili by bolo lepsie ale ak tam nie je nejaky velky zdravotny Problem ako napr sedy zakal, ktory ti moze zrak zhorsit az to oslepnutia, tak by som si do oka vrtat nedala.

Apropo sedy zakal. Komu sa da, aj ten operuju laserom. Moja babka Bola koli sedemu zakalu na operacii ako 70 rocna. Tiez najskor ze nie nie atd. ale na jedno oko zu takmer nevidela. A par dni po zakroku skakala meder 20, ze vidi ako mladica😂 Zrak sa jej nezhorsil ani nenastali nijake komplikacie az pokym nezomrela a to mala uz 80 rokov.

zivotkratky
13. sep 2017

dala som si s manželom odstrániť šedý zákal spolu s implantáciou vnútroočných šošoviek "Panoptix" v BA, Čítame a vidíme bez okuliarov na diaľku i blízko. Veľké plus u mňa znížilo mi to očný tlak- glaukom- odumieranie očného nervu, na ktorý som musela používať denne kvapky, ktoré pri dlhodobom používaní malo negatívne následky suché oči....Teraz som bez kvapiek, ale chodím pre istotu na kontrolu tlaku.
Inak vidíme svetlá napr. aut,, osvetlenia, mesiac nie ako svetelný bod, ale i svetelné kruhy okolo svetla.To pokladám za mínus. Pri šere sa tiež ťažšie číta.
Manžel obe oči OK, Ja Lavé do diaľky mám slabšie, nezadarilo sa na 100%.

ramone_666
autor
14. sep 2017

Ja mám vlastne už galukóm, nosím dosť silné dioptrie na obidve oči +9. Dedičstvo po dedovi tieto veci. Teraz na očnom mi to odporučili, ale nikto mi nič nevysvetlil, prišlo mi to ako naháňanie kšeftu. Hneď od dverí na mňa s týmto vybehli, ani som nevedela, čo sa mám pýtať, akože keď to na mňa vyblafli mohli mi to vysvetliť a nie trepať si tam medzi sebou po latinsky (za toto by som bila tých doktorov :D) Ale kedysi pred x rokmik to tiež chceli, ale potom z toho nebolo nič, vraj že okuliare znášam v pohode a že riziko a neviem čo všetko. Nakoniec sme si sadli ako rodina, do toho prišla aj krstná a že ona niečo pozisťuje a vybaví, pozná veľa ľudí, tak spolieham zatiaľ na ňu. Aj od kamošov zisťujem, zatiaľ každý chválil tento zákrok, ale skúsim pobehať viacerých doktorov, nech oni pozrú a povedia, či je to dobrý nápad. Som mladá, mám 22 rokov, netúžim byť viac slepá jak som doteraz. Ešte teraz je to fajn, žijem si normálny život, študujem, robím, nikde neni problém, tak zostala som z tejto veci dosť mimo.

ramone_666
autor
14. sep 2017

Glaukóm* pardon, zaúradoval škriatok 🙂