Máte skúsenosti s ulceróznou kolitídou?

evikuska
27. okt 2013

Dobry den, chcem sa opytat, ci ma niekto skusenosti s touto chorobou. Trpi nou moja sestra a rada by som jej nejako pomohla. Dakujem... Evka

janinah
27. okt 2013

to je Crohnova choroba,že? okrem psychickej podpory nevidím inú možnosť podpory,dietne jedlá si zrejme varí sama, k lekárovi asi doprovod nepotrebuje,jednoducho jej daj pocítiť,že si pre nej "kdyby něco"

natuska87
27. okt 2013

No, myslim, ze nie..Crohnova choroba je nieco ine.....podla latinskeho slova ulcerus sa domnievam, ze ide o vredove ochorenie, alebo predvredovy stav.....mne kedysi davno na toto pomohol liek Ulcosan a lekar mi doporucil ranajkovat smotanove vyrobky, aby sa sliznica zaludka a criev obalila....fakt mi to pomohlo.Ale tu treba respektovat gastroenerologa a dietologa.

denkaajejdeti
28. okt 2013

Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba majú veľa spoločného a často sa ťažko určuje, či ide o jedno alebo druhé ochorenie. Obidvoje sú totižto chronickým zápalom čreva (nešpecifickým idiopatickým, t.z. že nie je známe, čo zápal spôsobilo) - ide len o to, v ktorom úseku tenkého či hrubého čreva zápal je, ale liečba, vyšetrenia,....sú takmer rovnaké. Môj manžel mal cca 10 rokov diagnózu ulcerózna kolitída a pred dvoma rokmi mu ju zmenili na Crohna. On je však z tých šťastnejších nemá žiadne bolesti, lieky berie len v akútnom stave, ale viac-menej je stále v remisii (t.z. v období kľudu choroby, bez problémov). Sú však aj takí, ktorí skončia na invalidnom dôchodku, pretože hnačkujú aj 10x za deň, majú silné kŕče,....Je nevyhnutné, aby pacient dodržiaval zdravú životosprávu (len biele mäsko, žiadne vyprážané, žiadne mliečne, len sem-tam kyslomliečne jogurty, Acidko, kefír, bryndza,....) - taká racio strava podľa Bukovského. Inak my sme sa tak poväčšine stravovali ešte pred tým, ako začal mať problémy a musel ísť ku gastroenterológovi, takže v tomto nebol žiaden problém. Samozrejme žiaden alkohol, cigaretky, stres,...všetko toto môže chorobu zhoršovať. My sme odjakživa zarytí nefajčiari a iba sem - tam s priateľmi si dáme dva deci červeného vínka, takže ani toto nie je u nás problém. Eliminovať stres je asi najťažší oriešok, ale treba sa venovať veciam, ktoré sestru bavia, veľa sa hýbať, byť na čerstvom vzduchu, mať okolo seba množstvo priateľov, podnetov,....prácu, ktorá ju baví....a potom je to v pohode.
Pri zápaloch čreva je však priebeh choroby veľmi individuálny - každý pacient musí prísť na to, čo ÁNO a čo rozhodne NIE, všetky odporúčania sú totižto všeobecné a existujú veľké rozdiely medzi pacientami. Táto fáza "spoznávania! trvá aj rok. Ide len o to, že choroba si vyžaduje ZDRAVÝ životný štýl. Nám táto choroba neublížila, práve naopak - dodnes sme za ňu vďační, pretože nás prinútila spomaliť a skvalitniť svoje životy.
Odporúčam na začiatok prečítať knihy od Bukovského, prof. Horákovej (Detoxikácia organizmu - Kľúč k zdraviu) a knižku od Tomáša Kašpara (Nespěchejte do rakve). Posledné dve knižky sú útle, ale je v nich zhrnuté všetko, aby človek pochopil kadiaľ vedie správna cesta k zdraviu. Knižky od Bukovského sú už podrobnejšie a nechala by som si ich na čítanie až po tých dvoch spomínaných.
Sestre prajem veľa zdravia a nech neklesá na duchu, pretože je dosť možné, že chorobu bude raz považovať za dar (tak ako my) - to všetko však závisí od nej a jej snahy a možno trochu aj od šťastia a podpory okolia.
Denisa

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
keziah
28. okt 2013

Mozno by ju zaujala tzv. gaps dieta, da sa o nej vela preluskat na tejto stranke, vsimni si, ze ta prva dievcina zo stranky ma tiez tuto diagnozu http://zivakultura.cz/o-nas/

nikolkaoliverko
14. feb 2016

poznam cloveka ktory ju ma a vypije aj 8piv

danjelca
14. feb 2016

ja poznam toho co ju ma ma 35 rokov a uz ma vyvod stomiu nakolko mu odobrali hrube crevo v poslednej chvili pred prasknutim..Vraj nedisciplinovany pacient takze velke pozor a nezahravat sa s touto pliagou..

pofy1
16. feb 2016

ako zdravotnícku pomôcku by som odporúčala zeolit - je veľmi dobrý na detoxikáciu tela, stiahne škodliviny a toxíny a zároveň zásobuje telo minerálmi, obzvlášť účinný, pri ťažkostiach so žalúdkom a črevami, pozri túto stránku - http://bodysolutions.sk/produkt/zeomineral-ente...